ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 814
  • 800
  •   1
Отговори
# 585
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ей, не намерихме време да напръскаме против кърлежи и ето, че втори ме ухапа вчера.  Sad Пък почти никаква трева нямаме още из двора.
Взех да се панирам...............  Cry

мажи се преди да влезеш в двора  Peace
разучи къде и какви изследвания се правят на кърлежа, за да се предпазиш от лаймска болест.

като те чета и аз се плаша  Confused през двора минават котки, и аз трябва да мажа детето.

# 586
  • Варна
Миналата седмица видях, че чимширите ми са нападнати от някакви гадни зелени гъсеници. напръсках със смес от Би 58 и актара в конски дози, но тази седмица пак си бяха живи и продължават да глозгат  #2gunfire Явно са голяма напаст, защото миналата есен видях в парка около двуметрови растения изгризани до клонче.
Дайте идея с какво ефикасно нещо да ги напръскам?
Пръскай колкото е възможно по-често. Нашите чимшири миналото лято бидоха изядени. Инженер по озеленяване каза, че гадинките били пренесени  някак си в ботаническата градина в Балчик. Как се придвижват, обаче, за мен е тайна.

# 587
  • густо майна Филибето
Миналата седмица видях, че чимширите ми са нападнати от някакви гадни зелени гъсеници. напръсках със смес от Би 58 и актара в конски дози, но тази седмица пак си бяха живи и продължават да глозгат  #2gunfire Явно са голяма напаст, защото миналата есен видях в парка около двуметрови растения изгризани до клонче.
Дайте идея с какво ефикасно нещо да ги напръскам?
Shocked Почнаха ли ги вече? това е повсеместно, миналата година загинаха много чемшири от гадната гъсеница. Пръскай пак, през 4-5 дни, няколко пъти. Няма начин да не ги умориш.
Не съм спец по препаратите, но питай в агроаптеката и за друг препарат, може да са станали резистентни към БИ-58.
Иначе в нета прочетох за " Дипел 2 Х в доза 100 гр/дка (0,1%), във фаза "черна главичка" преди излюпване на гъсеницата. Ако нямате Дипел, пръскайте с неоникотиноидите: Дантоп, Актара, Моспилан в съответните дози."  Също и за Циперметрин.
И моите бяха пострадали, но ги хванахме в началото и сега повечето скриват голото.

Писали сме едновременно Simple Smile

# 588
Ами, ако е в твоята градина наблюдавай го. Лопуша пуска в средата една хурка и после семена.
Joy Joy
Подозирам, че няма да има време да пусне хурката, защото ще бъде изяден  hahaha

Моят мъж му видя сметката с машинката за косене, аз докато разбера  Joy Каза: "уредих нещата с лапада ти"  hahaha bowuu Няма да е лапад, щото имам и лапад в двора и вече е с хурка, а това нямаше хурка вчера. Абе вкусна беше супата, нищо ни няма от нея, вече цяла седмица сме си оки Simple Smile

utro77, и аз мърморих на моят мъж да напръскаме, уж имахме препарат, ама се оказа, че не го намерихме ..... Сега като те чета и ми иде да заключа вратата на работа и да се огледам  Mr. Green

# 589
Не е нужно да има трева в двора за да има кърлежи. Ние в Бургас имахме само бетон и ужасно много кърлежи. Кучето беше на решето , защото забравихме да му сложим навреме каишката. Кърлежите могат да чакат около 30г без да се хранят ( демек летаргия ) чакат подходящ момент да си намерят тяло и да се прикачат. Гадни животинки са. А от къде дофтасаха в обетования двор един Господ знае.

# 590
За гъсениците - Нуреле Дурсбан, това от опит.
Други, регистрирани също за борба с гъсеници:
Ранер
Суми Алфа
Актелик
Ламбада
Дипел ВП-0.2%
 Алсистин 25 ВП-0.05%
 Димилин 25 ВП-0.05%
 Ранер 240СК

# 591
  • На брега
И на на мен ми оглозгаха един чимшир. От зелева пеперуда са гъсениците, ако ги идентифицирам правилно.

# 592
  • Бургас
Благодаря ви за насоките за отровите - ще ходя да търся, но пръскането е от седмица на седмица, че още ходим рядко. Дано все пак нещо оцелее.
Нова, едни гадни зелени са с черно по тях.

# 593
Не пишете. Затуй ще ви покажа малко снимки!

Това са петуниите ми от Бриколажа, дето бяха на промоция и не се виждаше какъв цвят са. Случили са се много хубави :

Скрит текст:

Лавандулата ми започна да се съвзема :
Скрит текст:

Една каскадна оранжева бегония, която си отглеждам от грудка :
Скрит текст:

Няколко мушката от резници, захванати есента. Надявам се да пораснат повече :
Скрит текст:

С тези ситни камъчки, видни на снимките, с ММ декорирахме един участък. Отидоха 200кг.  Rolling Eyes

И накрая бонус - кучето! Оказа се, че в тухличките, с които сме заградили на първо време тая циментова площадка, има гнезда на синигери. Кучето последната неделя разтури 1-2, но от къде да знаем, че там има гнезда....  Sad
Скрит текст:

# 594
Наистина петуните са хубави  Heart Eyes и декорацията с камъчетата е хубава.
На последната снимка това новото райграсче ли е? Добре е поникнало с времето ще се сгъсти още. Пътеката с камъните също е много хубава , аз мн харесвам Такива,а гнездото на синигерчетата много кофти, че точно там са решили да го направят.

# 595
Райграсче е - според мен изглежда ужасно...  Confused Мисля малко да подсеем в по-празните участъци. И както казаха по-напред - да наторим. Успяхме да окосим само половината райграс, защото не съобразихме, че е кално.  Rolling Eyes

Дано с времето да се посгъсти!

# 596
Не е нужно повече семена ще стане много гъсто. Само тор но не оборска. После ще ти метна снимки да видиш че и моето в началото е такова. Редовно поливане и косене и ще се сгъсти. Аз доста съм сяла и тази година още ще сея , но да минат празниците и дъжда че да извадя тия лалета и да го прекопая за тревичката.

ето снимки на моето райграсче
Скрит текст:

това е райграса в София горните са от Бургас
снимала съм малката но се вижда и райграса колко е рядък.

ето и колко се е сгъстило самичко без допълнителни семена само малко изкуствена тор му хвърлихме

Последна редакция: чт, 28 апр 2016, 15:11 от stefyyyy

# 597
  • густо майна Филибето
Порових се в снимките, според инфото им, първо съм снимала на 28 май, когато тревата се показва:
http://prikachi.com/images/765/8775765Y.jpg
Следващата е на 5 май, вече предполагам е излязла всичката:
http://prikachi.com/images/766/8775766r.jpg
И на 20 май нямам снимка на полянката, но се вижда, че е голяма и гъста трева:
http://prikachi.com/images/767/8775767r.jpg

Не че ако е рядка няма да сгъсти, но в празните места никнат плевели. Когато тревата е достатъчно гъста, не им позволява много много да се насяват.
Полянката от снимките е вече на 7 години и това беше първата трева, която садим.
Преди няколко дни, заради едно разместване есента, сега се наложи да хвърля семенца на един празен участък - още не са покълнали даже. Нощните са много ниски, сигурно заради това.

# 598
Заради студената нощ в сряда всички тагетиси са направо черни- и цвят, и стръкчета. Листата на орехите и лозите- също. Плодчетата на ябълките и черешите в градината- също. Такова нещо не съм виждала никога. Дори дивата лоза има измръзнали листчета.

# 599
  • густо майна Филибето
Ужасно е това,  сланата сигурно ги е попарила Sad 
В Пловдив сланата беше много лека, въпреки това завихме зеленчука с агривело, метнахме найлони на мушкатата, зокумите,петуниите,  нара (заради цветовете му) и смокинята (защото се разлисти много след останлите смокини, което значи че резервни пъпки не са й останали).

Общи условия

Активация на акаунт