ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 776
  • 800
  •   1
Отговори
# 780
  • густо майна Филибето
Заради влагата се разболяват розичките. Някои са по-податливи от други, случва се направо да се обезлистят от такива петна Sad Аз имам много рози и ми писва да пръскам, затова сега като си знам по-податливите, наблягам на тях.
 Тук за болестите и как се казват причинителите на латиница, Барба , може по това да се ориентираш.
http://gradinar.net/news_view.php?id=593

# 781
Охлювите миналото лято ги лових с бирени капани
Взимам еднолитрови пластмасови кофички, тук в такива е гръцкото кисело мляко
Копая дупки на местата, където съм ги виждала да изпълзяват, кофичката трябва да влезе цялата, ръбът и да е на едно ниво със земята
Пълня до половината с бира
На другата сутрин събирам реколтата в една торба и хвърлям
Бирата я сменям веднъж на седмица

Аз разбрах защо котките обичат толкова двора ни и редовно пасат в  едната леха
Едното цвете там, съседката го нарече котешка мента, било като марихуана за котаните
Идвали значи да се дрогират, а аз им се радвах и мислех, че им помага нещо си там за коремчетата
Май ще я изкоренявам

# 782
W'A'S'P', защо ще разваляш кефа на котките? Може да не им помага на коремчетата, но сигурно им помага да разпуснат малко от стреса. Mr. Green Peace

Люб, мерси! Разгледах в интернет всички розови микози от списъка Crazy и май моето е лъжлива мана. Ще продължа да пръскам и ще да оглеждам симптомите. Thinking

Миналата година адски ми беше закъсала една роза "Elfe". Махнах я, изрязана почти до корен. Беше ми жал да я хвърля и я сложих в едно ъгълче зад един гараж, под едни олеандри-дръвчета, малко на сянка идва. Ами хванала се е, пуснала е клонче дълго 1 метър и има един цъфнал цвят, листата ѝ са искрящо лъскави. Heart Eyes Каквото стане - стане. На такова място е, че няма изобщо да я пипам и да се "грижа" за нея, което излиза, че е много по-добре, кой знае каква красавица ще стане. Laughing

# 783
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Охлювите миналото лято ги лових с бирени капани
Взимам еднолитрови пластмасови кофички, тук в такива е гръцкото кисело мляко
Копая дупки на местата, където съм ги виждала да изпълзяват, кофичката трябва да влезе цялата, ръбът и да е на едно ниво със земята
Пълня до половината с бира
На другата сутрин събирам реколтата в една торба и хвърлям
Бирата я сменям веднъж на седмица

Скрит текст:
Аз разбрах защо котките обичат толкова двора ни и редовно пасат в  едната леха
Едното цвете там, съседката го нарече котешка мента, било като марихуана за котаните
Идвали значи да се дрогират, а аз им се радвах и мислех, че им помага нещо си там за коремчетата
Май ще я изкоренявам

или трябва спешно да придобия бирена фабрика или да фалирам, пропивайки слузестия добитък  Crazy

вчера се оплаквах от охлювите и се опитваха да ме успокоят с "е, колко охлюви има. не може да са толкова много"
огледах се и без да се заглеждам много-много, преброих 17 на около метър около мен  Crazy и то на окосено, слънчево място. на все още неокосеното, на сянка и влага сигурно са пъти повече Confused

детето се ядоса, че са му изяли граха и каза, че ще ги лови и ще ги яде. само първата част да изпълни пак е нещо Simple Smile

# 784
  • густо майна Филибето
Аз пък сега, веднага след дъжда, минах край храната на котките (месо с ориз им бях сложила, беше останал от ориза) , и какво да видя - вътре имаше поне 10 голи охлюва.  Sick
Започвам да събирам бутилки и кофички, да ме прощава съпружеството, но ще ползвам и бирата.

Барба , Елф е много красива роза! Дано да й хареса новото място. А защо не вървеше на старото? Розите не са капризни към мястото, само дето много боледуват, и на сянка не обичат да цъфтят.

# 785
Имам 4 капана
На седмица отива 1л бира, от най-евтината

Първата сутрин миналата година ги броих
60 бр  Shocked

# 786
.

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 13:01 от Реа

# 787
Любознателна, ами пак същият проблем с мана по листата (или прекалена влага) + едни малки бръмбарчета, черни с бели точки, които се впиват вътре в цветовете надолу с главата като кърлежи и я бяха наяли "до кокъл". Като нямам достатъчно познания да се боря с паразитите още в ранна фаза, изтървам положението. Мислех я за умираща и неспасяема, само от чисто съжаление да я изхвърля реших да я преместя, а тя оживя. Там, където е сега, има един парапет. Малко да се издължи още, ще я насоча по парапета (тя сама се е наклонила натам) и ще получава слънце. А и в онзи ъгъл е много по-сухо.

Реа, имам това същото цвете. Тази пролет го засадих, така че не знам много, но изглежда доста непретенциозно. Simple Smile

# 788
  • густо майна Филибето
Армерия е цветето. Цъфти пролетта, после още веднъж по-слабо. Обича отцедлива почва, да не се задържа влагата.

# 789
7/8, аз не живея в България и тези препарати нищо не ми говорят. Освен имената им, може ли да кажеш и какви проблеми третират? Разбрах за възможната липса на калий.
Благодаря! bouquet

Можеш да прочетеш тук и да видиш активното вещество. После да търсиш фунгициди със същото активно вещество, в различните държави препаратите са под различни имена, но често с еднакви активни съставки.

http://www.sortovisemena-bg.com/units/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B2%D … 0%9B.html?u=89784

http://semenata.com/Falcon

# 790
  • ENGLAND
Наскоро четох, че за охлви се хвърля утайката от кафе. Аз без да знам от миналата година събирах утайката и като се напълни кутийката я разпръсквах из градината, четох че става за естествена тор, та охлвите доста понамаляха. Може да опитате. Аз и от гранулите разпръсквам, иначе е ужас.

# 791
  • густо майна Филибето
Утайката от кафе не върши работа. Посипах обилно събраната около две теменужки. Е, изядоха ги, цветче не остана. Cry
Пепел ръсих есента около лапада, имаше ефект, но беше сухо.

# 792
А утайка от кафе става ли за подкиселяване на почвата на иглолистни?

Охлювите ми бяха започнали боба на едно място и посипвах дървесна пепел на дебело. Нямаше повече изгризано, а там мястото е постоянно влажно.
Но и при нас да чукна на дърво няма много голи охлюви. Виждам предимно черупчести.

Вчера видях в Бриколаж намалени разсади и взех това, но не пише какво е. Някакви идеи?
Скрит текст:

# 793
На мен ми прилича на копривка/колеус.
http://gradinata.bg/index.php?page=plant&plant_id=71

# 794
Пише Impatins-Циганче Peace

Общи условия

Активация на акаунт