ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 818
  • 800
  •   1
Отговори
# 600
Като споменахте смокини....моята има малки плодове, това ли са истинските плодове?

# 601
Да, Реа, ще наедреят и узреят. А в кой край си, че имаш вече плодчета и знаеш ли какъв е сорта?

# 602
От Варна съм и сме до морето на 1км. Смокинята ми е наследствена от предишните собственици. Миналата година също имаше някакви дребоси който изсъхнаха и после станаха истинските смокини....тогава май Любознателна ми беше писала, че е мъжка смокиня и така правила Simple Smile или поне такива спомени имам.....Ще снимам, но чак като съм на комп ще покажа Simple Smile

# 603
  • Бургас
Честито Возкресение Христово! Нека ни дава сила за живот, вяра и любов!

И нашите смокини имат плодчета, едната доста едри - кога са готови за откъсване за сладко от зелени смокини?

# 604
Здравейте, градинарки!

Много отдавна не съм чела темата и сигурно много красиви снимки съм изпуснала Hug, но сега случайно надникнах и видях, че има нападнати от гъсениците по чимширите. Преди 2 години и на мен ми бяха наръфали чимшира здравата, имаше цели изсъхнали участъци, обаче пръсках и успях да го спася. По принцип чимширът е бавен, подобрението не си личи веднага и му отнема малко време да се възстанови, но с повишено внимание и няколко повторения на процедурата, спасение има.

Ето какво съм си записала по въпроса:

Cydalima perspectalis яде чимшири!
В борбата срещу тази хищна пеперудка (на снимката е фазата преди пеперудата Simple Smile), която буквално колонизира растението и го използва за всички фази на жизнения си цикъл, може да се използват препарати на базата на Cipermetrin, Deltametrin, Clopirifos-metile, Thiacloprid. Био-еко вариантът, без употреба на химия, е да се мори чрез бактерията Bacillus thuringiensis, която е летална за Cydalima, но иначе е безобидна.

За показване, показвам си ирисите Simple Smile

Тази година нацъфтяха подобаващо Grinning, а миналата година, не знам защо, от цялата туфа излезе само 1 (един?!!!) цвят. Laughing Ето самотната миналогодишна снимка.

# 605
  • густо майна Филибето
Сигурно е бил малък клубена. Сега е чудесна туфичка!
Моята смокиня даде два пъти смокини, ядливи. Не знам сорта, ММ купи издънка от един дядо и аз му се накарах, че не може да купува незнайно какво, но да е жив и здрав дядото, чудна смокиня!
Тази зима измръзнаха пъпките и сега разлиства резервните, сигурно само една ще е реколтата.
Сигурно са различни сортовете, четох, че първите смокини били опрашители, други пък ги опрашвали осички, затова ги имало в зрялата смокиня. Моите досега не са имали осички.

# 606
Здравейте, бихте ли дали съвет с какво да наторим глициня, защото са и пожълтели листата.Скоро е насадена и е сипвано преди два дни желязо.

# 607
  • В един копнеж!
Дайте й време да преболедува преместването. Моята жълтееше няколко месеца, докато пусне сериозни корени и не се крепна. Ако пък е малка издънка, ще е още по-тегаво, докато се укрепи. На моята съм й слагала от торта на Биопон, http://sortovisemena-bg.com/units/торни+пръчици+Биопон+за+цъфтящ … ения.html?u=95283, по четири, на кръст около нея. Вярвам, че добре й понесе, защото тази година, късно зимата, имах 2 нови около половин метър усукали се израстъци.

# 608
Здравейте. Трудно е да пиша от телефона затова набързо ще попитам, някой ползва ли от онези рекламирани по едно време разтегателни маркучи? Ако да моля да сподели мнение.
Благодаря.

# 609
Дайте й време да преболедува преместването. Моята жълтееше няколко месеца, докато пусне сериозни корени и не се крепна. Ако пък е малка издънка, ще е още по-тегаво, докато се укрепи. На моята съм й слагала от торта на Биопон, http://sortovisemena-bg.com/units/торни+пръчици+Биопон+за+цъфтящ … ения.html?u=95283, по четири, на кръст около нея. Вярвам, че добре й понесе, защото тази година, късно зимата, имах 2 нови около половин метър усукали се израстъци.

Благодаря за отговора.Те са две и едното е доста зле с почти изсъхнали листа. Дано да се случат нещата в бъдеще. Praynig bouquet

# 610
Ljuboznatelna , чудесна тревичка си показала! Надявам се и нашата да успеем да я докараме до подобен вид! Ще премахна постепенно плевелите из нея. Беше много студено като я сяхме и може би заради това върви бавно. В друг участък сяхме по-скоро и там върви по-бързичко.

Barbabeau , прекрасни ириси!
Много ги харесвам. И аз си насадих, но не разчитам тази година дори да цъфнат. Засега са прокарил по някое листо. Предполагам догодина вече може да има и цветове.

Есента засадихме смокиня. Беше доста големичка и с много листа. През зимата изсъхна. Мислехме, че е умряла, но сега от самия корен започнаха да избиват листенца. Клоните нагоре обаче ми изглеждат сухи. Не вярвам да се разлистят. Чудя се дали да не ги отрежа...  newsm78

# 611
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Ljuboznatelna , чудесна тревичка си показала! Надявам се и нашата да успеем да я докараме до подобен вид! Ще премахна постепенно плевелите из нея. Беше много студено като я сяхме и може би заради това върви бавно. В друг участък сяхме по-скоро и там върви по-бързичко.

Barbabeau , прекрасни ириси!
Много ги харесвам. И аз си насадих, но не разчитам тази година дори да цъфнат. Засега са прокарил по някое листо. Предполагам догодина вече може да има и цветове.
Есента засадихме смокиня. Беше доста големичка и с много листа. През зимата изсъхна. Мислехме, че е умряла, но сега от самия корен започнаха да избиват листенца. Клоните нагоре обаче ми изглеждат сухи. Не вярвам да се разлистят. Чудя се дали да не ги отрежа...  newsm78

изчакай още малко. нека се затопли трайно и може да тръгнат.
а ако не тръгнат, винаги можеш да ги резнеш  Hug

# 612
Ето ми бебетата смокини, кофти снимка, но не предполагах, че е замазана Simple Smile
Скрит текст:

Подариха ми подправки: ягодова мента и майорана. Засадих ги около чесъна ми Simple Smile И за двете подправки не бях чувала.....
По другата седмица ще засадя и босилек, много го харесваме пресен.

# 613
  • Добрич
Здравейте, чудесна темичка, сега я открих.
И ние си гледам една градинка от 3-4 години, начинаещи градинари сме, аз и мъжа ми, а и сами я обработваме, т.е. само когато отидем, та много не блести с вида си, но съм доволна от "добива".
С цветята не ми се получава много, не мога да насмогна на тревата и тя ги задушава, но вчера си набрах обилно количество спанак, от дъждовното време явно е полудял да расте. Всъщност от него сях есента и пролетта, есенния се ослани, та само пролетния остана. Аз затова го и сях, ако първия не потръгне.
 Simple Smile

# 614
Здравейте. Трудно е да пиша от телефона затова набързо ще попитам, някой ползва ли от онези рекламирани по едно време разтегателни маркучи? Ако да моля да сподели мнение.
Благодаря.

Миналата година си купих от него жесток е !

Общи условия

Активация на акаунт