Животът в България

• 96 483
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 150
  • Linz
Какво значи "по-добра позиция", по-платена ли?

# 151
Какво значи "по-добра позиция", по-платена ли?
По високо в йерархията...което е абсолютно относително. У нас шуробадженащината е постоянно явление.

# 152
Нещо дребно, нямам предвид кой знае какво. По-нормална като за жена например. Например да не си гладачка в химическо чистене, а ако имаш прилична компютърна грамотност и някакво образование да работиш поне като асистент в някаква фирма например.

Вероятно звучи доста дребнаво.

# 153
  • Linz
Еднакво тъпо е за мен. Бих предпочела гладачка, ако е с по-високо заплащане.

# 154
Самият факт, че вече половината българи, ако не и повече, живеят зад граница говори сам по себе си.
И за съжаление от 2009г насам, моите наблюдения са, че хората масово заминават да работят и живеят извън страната, особено тези от провинцията. И ако преди години заминаваха само циганите, след това ниско квалифицираните, то сега заминавам високо образовани, интелигентни хора, с професии. Като се огледам около себе си- съседи, приятели, колеги, близки, ами през всяко второ, трето семейство има по един член, който изкарва парите в чужбина, за да ги издържа.

Казват, че в София не стигали кадрите. Сега ще внасяме. Не го разбирам това. Значи хората в провинцията стоят без работа или работят за незадоволително малко пари, за да свързват двата края, а цяла България стана София. Ами изместете ги тези технологични и бизнес центрове, дайте малко на Варна, на Бургас, на Плевен. Това мисля, че неправилно са разпределени нещата и се получава дисбаланс, от където се изкривява още повече ситуацията.

# 155
  • Варна
gallizia, а какви са твоите аргументи в подкрепа на тезата, че животът в България е добър?

Пречупвам го през МОЯТА призма. Учих много в БГ и не сполучих много, но имам прилична работа, която ме задоволява финансово и емоционално. С моите образования в чужбина трябваше да започвам от нулата, а убеждението ми е, че и тук, и зад граница образованието е важно за житейското и личностното израстване. Трябваше да срутя нова къща и да градя друга на доста висока цена. Не бях убедена, че в другата къща щях да съм по-щастлива и по-удовлетворена. Пробвах в чужбина, работих като ратай. Бях обградена предимно от чернокожи и бели маргинали. Обкръжението ми в БГ беше на другия полюс, затова и нямах голяма дилема. Благодарение на родните лекари родих детето си, благодарение на образованието си от БГ обиколих половин Европа. Разбира се, има неща, които ме дразнят и притесняват...Дразни ме негативизмът, който ни залива. Притеснява ме циганията в прекия и преносния смисъл. Но предпочитам нашенските цигани от всякакви пакистанци, афганистанци и подобни, които бавно, но трайно превземат Западна Европа.

# 156
Разбирам. През твоята призма си права. Но през твоята призма. Няма как обаче тя да е валидна за всички, така че тя не е основание за обобщения на едро.

# 157
Аз пък си мисля, че наистина може да е общ принцип: по-добре сред културни и фини хора с по-малко пари, отколкото сред посредствени, но с пари. Защото накрая парите ти ще отидат за глупости.

# 158
Разбира се. Аз затова ще се потретя-кой както си го направи. А си го прави според разбирания и чувстване на нещата-лични.
Лиляна, аз живях дълги години навън, в едни от спрягане за най-уредени страни. Откровено заявявам, че да, има доста над какво да се работи тук още, но не е така черно. И откровено заявявам, че балалайките навън са доста-несправящи се тук, отишли там за същото реално-сгъчкани по квартири с още 3 семейства (Англия), неработещи жени с изнемогващи мъже по строежите (Германия), и да-далеч не всички са лекари и инженери-повечето са на нископлатени работи (за там). С чалгата си, с анцузите и джапанките си, със семките си. Каквито тук-такива и там, леееко по-обрани. Крайно некачествен материал също доста се е поизнесъл от страната.
УаУ , ти направи обобщителен разбор на имигранта просто ей така .
Има много такива ,но както казах Битието определя съзнанието " .В каквато среда си това виждаш .
Аз съм живяла също доста години навън ,върнах се и в Б-я за 3 години ,сега живея в трета страна и винаги виждам наред с негативите и многото позитиви . Държавата не е виновна , виновни са нереалистичните очаквания и заблуди на масата . Peace

# 159
. И като се връщат в БГ, да не тичат при БГ зъболекаря, а да си лекуват зъбите при по-добрите чужбински специалисти.
Какво искаш да кажеш?
Много ясно, че ще си направи пломбите в БГ за по 30-40 лева, а не примерно в Италия за 250 евро, или в САЩ за 200-300 долара...
Нито в България има пломба за 30-40лв, освен в някое село и същите падат след месец два. Също няма 250 евро за пломба в Италия!! Нещо много на фантазия ги караш тези цени.

Освен всичко, що не вземете да забраните да идват чужденци да си правят пломбите у нас?? Такива също има, както и в обратна посока, където се правят цици, операции и т.н., кой каквото иска и както му е удобно

# 160
. И като се връщат в БГ, да не тичат при БГ зъболекаря, а да си лекуват зъбите при по-добрите чужбински специалисти.
Какво искаш да кажеш?
Много ясно, че ще си направи пломбите в БГ за по 30-40 лева, а не примерно в Италия за 250 евро, или в САЩ за 200-300 долара...
Нито в България има пломба за 30-40лв, освен в някое село и същите падат след месец два. Също няма 250 евро за пломба в Италия!! Нещо много на фантазия ги караш тези цени.

Точно толкова плащам за пломба в България и не  е на село, във Варна е.
Иди в Италия и се пробвай да си направиш пломба, без да си в системата примерно, и виж колко струва, не е никак евтино, те за това италианците ходят в Румъния да си правят зъбките.

# 161
По случайност и аз съм от Варна, не съм срещал под 60лв! Почистване е 100лв. Не че няма от 30 и 40, но  е ясно какви са и колко държат.
Хайде покажи ми ценоразпис с цена 250е за пломба в Италия, чакам да го видя

# 162
По случайност и аз съм от Варна, не съм срещал под 60лв! Почистване е 100лв. Не че няма от 30 и 40, но  е ясно какви са и колко държат.
Хайде покажи ми ценоразпис с цена 250е за пломба в Италия, чакам да го видя

Питай в италианската тема колко струва пломба там и тук.
Във Варна си ходя при един зъболекар от дете, паднали пломби нямам.

# 163
  • Вестерос
Аз също съм от Варна и една пломба е 25-30 през здравната каса, даже всяка година ти се полага една БЕЗПЛАТНА пломба и преглед. Зъбен камък във Варна е 50лв навсякъде!!! Поне на прима виста за 20 зъболекаря ще се сетя. Пломба не ми е падала също, така че хайде без преувеличаване  Rolling Eyes

И какво значи изказването ти какви са и по колко държат като намалението е заради здравната каса, а не заради материала.  ooooh! Искам пак да ми го кажеш това на 10-годишната ми пломба за 15 лв. с намалението  Twisted Evil

# 164
Добре де, 30-60 за пломба, но като цяло и за нас българите стоматологичните услуги не са евтини.

Но не задълбавайте в нещата прекалено. Разните цени се обосновават и от разните места в страната. И в момента в Пловдив има металокерамика за 130 лева на зъб, а съм правила такава и преди 8 години в София за 220 лева на зъб. Зависи от мястотото, от това доколко са овълчени зъболекарите. Поначало в столицата зъботехничните услуги са по-скъпи. По неизвестни за мен причини.

Общи условия

Активация на акаунт