То между другото не е лесно да си сапьор, изчиления се правят, акъл трябва и т.н. Вече нищо не помня, разбира се, но учихме и можех да смятам как да взривя примерно само един вход от даден блок, а другите входове да останат цели, как да взривя мост, макар че това с моста е по-лесно.
И издънки стават. Имаше правило, никакви боеприпаси, взети на учение, да не се връщат обратно в казармата, всичко трябва да се взриви. И накрая бяха останали една кутия капсул-детонатори, това са едни такива мънички, колкото запалка, конусчета, те се слагат в заряда, за да го взривят. И капитана каза на лейтенанта да отиде да ги взриви както е по правилник, на 300 метра. Ама тоя го мързеше и отиде зад съседното възвишение, на около 20 метра, да ги взриви. От детонацията един капсул -детонатор хвръкна и падна до нас. На около 20 сантиметра от един сноп ДШ, детониращ шнур, с такъв шнур дет се вика, ако го опашеш около жилищен блок, можеш да взривиш целия блок. Това беше около 50 м ДШ намотано, ако беше паднал капсула отгоре му, всички отивахме директно при Свети Петър. То падна на около 20 см, късмет имахме, и взе да пуши. И единия от войниците инстиктивно посегна да го настъпи. Та аз се хвърлих върху него, съборих го на земята и не му дадох да го настъпи, нямаше да го убие, но щеше да му откъсне крака със сигурност, стъпалото поне. И всъщност за това ме направиха ефрейтор. И щото бях отличник по стрелба. То голям праз за ефрейтора, аа ми дадоха 5 дена отпуска, а за войника по-голяма награда от отпуска няма.
Имаше и файда дето станах ефрейтор - че не са ме викали запас. Запас викаха войниците, и офицерите, защото трябва да командват, а пък ефрейтора е отдельонен командир, командва отделение от 10-20 човека, какво да го обучават в запас, а пък и не е войник да го викат запас да се бръчка. Та това ми беше файдата, запас не съм ходил, пък после слава Богу дойде демокрацията и отмениха и запаси, и казарми, и всичко.
Благодаря на Бога, че нашите синове няма да минават през това