Новини на турски език в националните медии?

• 4 405
  • 59
  •   1
Отговори
Здравейте! Може и да е имало такава тема, но не видях и затова реших да пиша. Какво е мнението Ви за новините на турски език по БНР? Имате ли информация дали в другите държави по националните медии се излъчват емисии новини на чужд език - спрямо малцинствата в дадените региони и въобще одобрявате ли подобна практика в България?

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 13:49 от Dimana_84

# 1
  • Под Слънцето
Ама и по БНР ли ги има?  Хм. Не го слушам. И тв не гледам стана вече над 10 години..

# 2
Обсъжда се. Но аз се чудя, доколко е приемливо особено в тази напрегната ситуация, а и каква е нуждата от подобни емисии новини. Т.е. чудя се дали е само предизборно или го правят с някаква друга цел..

# 3
Категорично против. Аз живея в друга европейска държава няколко месеца в годината , няма такива простотии. Хората са изключително толерантни, но няма никакви новини на друг език. Само в България управляващите са продажници и мислят не за народа , който ги е избрал а за тях си. Затова и младите хора бягат на  запад. Тъжно , но факт!

# 4
  Аз разбирам нуждата от това, да има новини на майчин език. Но споровете между депутатите по този въпрос придобиват театрален момент, нищо повече.
  Но въпреки това е неприемливо за мен. Неприемливо е да живееш в една държава и да изискваш от нея неща от този род. Всеки е свободен да говори майчиния си език. Но трябва ли да се налагаш по този начин? В крайна сметка си гражданин на държавата и трябва да се научиш езика, да го знаеш.
  Това все едно да отида в Германия и като незнаеща немски да изисквам от държавата програма на български. Човек трябва да се приспособява, за да върви напред  Peace
 И междудругото спрете с това "как младите бягат". Ми аз също съм млада, аз смятам да остана тук и да се боря. Знам, че звучи самонадеяно и вероятността да остана безработна е голяма. Но няма как да се оправим иначе. Познавам още много хора, на моята възраст, които мислят по този начин!  Crossing Arms
  Ще ми е интересно да чуя дали в други държави има чуждоезични програми.

# 5
TheHotChili явно твоите думи са насочени към моето мнение. Написах всичко от личен опит и от това какво мислят хората с които общувам. Радвам се , че мислиш да останеш тук. Успех!

# 6
TheHotChili явно твоите думи са насочени към моето мнение. Написах всичко от личен опит и от това какво мислят хората с които общувам. Радвам се , че мислиш да останеш тук. Успех!

Извинявай, ако съм ти прозвучала грубо, не искам да те засягам.  Peace
Мнението ми е насочено към всички,които се изразяват по този начин. Аз го приемам, знам че имате основания да говорите по този начин. Особено щом става въпрос и за личен опит, няма спор. Но не го приемам за себе си като мое виждане, начин на живот  Peace

# 7
А скоро и на цигански, иврит, арменски, шопски, влашки и т.н., че и за "бежанциге" ще трябва да помислят парламентарните тикви. Rolling Eyes Grinning

# 8
Абсолютно съм ЗА подобна практика.
В Швеция например по канал 2 на държавната телевизия (за сравнение - БНТ2) има всекидневно новинарски емисии на финландски и саами езици, както и за глухонеми по 10 минути всяка.

# 9
  • София
Против съм.

# 10
В РБългария трябва да се говори и пише само на български език. Който не желае да го научи, да си ходи в съответната държава и да си приказва на воля на езика, който знае.

# 11
Абсолютно съм ЗА подобна практика.
В Швеция например по канал 2 на държавната телевизия (за сравнение - БНТ2) има всекидневно новинарски емисии на финландски и саами езици, както и за глухонеми по 10 минути всяка.

Самите са първите, коренни жители тук
Защо да няма на техен език?
Швеция са владели дълго време Финландия , където шведски е втори официален език

Но виж арабели и турци са милион, ама няма на техните езици, нали?

ЗА само за езиците на коренните жители

# 12
Самите са коренни жители, съгласна съм, а финландският език е най-разпространен от малцинствените езици, точно както турският у нас Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 20:25 от EvaEvaEva

# 13
Самите са коренни жители, съгласна съм, а финландският език е най-разпространен от малцинствените езици, точно както турският у нас Simple Smile
С малката разлика, че фините не са ги клали пет века

# 14
  • София
Против съм.

Общи условия

Активация на акаунт