Новини на турски език в националните медии?

• 4 408
  • 59
  •   1
Отговори
# 30
# 31
Объркахме пътя , попаднахме случайно в гр. Тервел ,  посред нощ . Обикаляме , няма никой , всичко спи . Изведнъж пред нас свети бензиностанция , спираме да сипем бензин и виждаме патрулка . Тръгнах към полицаите , а те отпрашиха с 200  Laughing Отивам да платя , а там един чичо на чист турски език ми говори нещо , питам го за пътя , а той ме гледа странно и мълчи ... Питам го втори път и накрая започва с невероятни мъки - " Тръгваш на там (сочи ми) , 5 километър , ляв , още 500 метър десен , 3 самолет видиш , после магистрал ."  Тръгнахме и пак объркахме пътя , но се смяхме от сърце .

# 32
Против съм.
Като са дошли тука нека се научат на езикът на дадената държава Peace

# 33
Объркахме пътя , попаднахме случайно в гр. Тервел ,  посред нощ . Обикаляме , няма никой , всичко спи . Изведнъж пред нас свети бензиностанция , спираме да сипем бензин и виждаме патрулка . Тръгнах към полицаите , а те отпрашиха с 200  Laughing Отивам да платя , а там един чичо на чист турски език ми говори нещо , питам го за пътя , а той ме гледа странно и мълчи ... Питам го втори път и накрая започва с невероятни мъки - " Тръгваш на там (сочи ми) , 5 километър , ляв , още 500 метър десен , 3 самолет видиш , после магистрал ."  Тръгнахме и пак объркахме пътя , но се смяхме от сърце .
Ох, боже!  Joy  Ама е бил мил човекът!

# 34
Вярно е , беше мило да ни упъти , но ми стана странно . После разбрах от познати , на колко много места е така . Но пък преживяването беше уникално , ляв , десен , на там , 5 километър , 3 самолет ...  жестоко . Едва се сдържах да не се смея , докато ми обясняваше , но като се качих в колата и разказах с подробности - всички избухнахме в див смях .

# 35
Повече от против съм да има каквито и да е новини, на какъвто и да е език различен от български. Още когато ходих на училище искаха да вкарват турски в програмата на учениците. Добре, че само се говореше за това и нищо не се направи. (2010-2011г.)

# 36
Jay , Mocking Jay смешно наистина ,ама като се замислих малко е страшничко .За служителя на бензиностанцията говориш нали ?

# 37
Същият  Laughing  Страшничко е в 3 сутринта да питаш за пътя и да те гледат все едно си марсианец . В първия момент помислих , че чичкото има проблем някакъв или ние сме карали тооолкова дълго , че сме стигнали някъде чужбинско  Laughing Joy

# 38
  • София
Против съм. Всеки гражданин на държавата трябва да владее официалния език.

# 39
Изобщо не е смешно, изобщо. Трагично е. Хора, родени тук, да не знаят български. Най-лошото е, че има и млади хора, студенти в Бургас, родом от айтоските села, които говорят български трудно.
Новините на турски са излишни. Тези хора изобщо не гледат и слушат български медии. Гледат си турски сателитни телевизии. Тотално са отделени от българското общество.

# 40
  • Другата България
Аз съм била в продължение на години всяко лято по 2-3 месеца командировка в онзи край, Кърджалийския.
Районът на Крумовград и Момчилград за мен е най - бедния от всякаква гледна точка. Там има села, по - скоро не са села, а са махали /теренът е планински, пресечен, и на този баир махала, на онзи махала, а как се стига до тях - не питайте/, в които живеят хора, не знаещи изобщо дума на български. И това с основно жените, мъжете са се мешали повече сред хора, комуникирали са повече, малко по - грамотни са. Жените стават сутрин в 4, и отиват на нивата. Тютюн, тютюн, и чат - пат картофи. После този тютюн се суши, ниже, съхранява, има си технология. Тези жени не са излизали от тези махали изобщо, неграмотни са, не са учили в училище, навремето са били по 7-8 деца и тези, които са се усетили да емигрират в Турция по времето на насилственото сменяне на имената, са го направили. Останалите са още в 19 век. Къщите са каменни, пътищата /където ги има/ са каменни, условията някъде са дори "каменни".
И там наистина се гледа само турска телевизия. Не им трябват новини на турски.

# 41
Това да не говорят български език и да са откъснати от света е големият проблем. Ако тези новини на турски език, ги насърчаваха да се интегрират, образоват бих ги подкрепила, даже с 2 ръце. Но ме съмнява.  Днес гледах по един от сутришните блокове за това как жителите на Омуртаг ходили на екскурзии подарени от ДПС в Одрин. Ами хора, нямаше един който да не се затрудни с българския език. Кошмар!

# 42
Аз съм против относно новините на турски език. В никоя цивилизована държава го няма това. Значи по нашите канали да пускат новини на турски език, а в Турция едва ли биха си и помислили да пуснат новини на родния език на някое от малцинствата. Нищо против спрямо турците, но за мен е неприемливо да има новини на турски език по българска медия.

# 43
Обсъжда се. Но аз се чудя, доколко е приемливо особено в тази напрегната ситуация, а и каква е нуждата от подобни емисии новини. Т.е. чудя се дали е само предизборно или го правят с някаква друга цел..
За пропускащите новините, може ли пояснение каква е тая напрегната ситуация? Имам познати турци, кадъни - не съм се сбила с тях.

# 44
Всеки път като поискат нещо подобно от ДПС-то обстановката се понапряга ,явно целта е точно това да се случи .
Не виждам каква ще е реалната полза от тези 10-20 мин. за тези които не знаят български .Не е ли по-добре да им организират курсове по български език ,за да станат по-пълноценни за себе си най-вече. newsm78
DV84 Омуртаг не е някое изолирано място ,не виждам какво оправдание може да има за неграмотността .

Общи условия

Активация на акаунт