Пътуване в Италия, море, езера, планини, забележителности и.../Тема 2/

• 109 731
  • 759
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Скрит текст:
Не може да е много по-различно в Италия от Австрия, където сме се лекували.

Явно може да е по-различно. Wink Досега не се обаждах, защото нямам опит с използването на ЕЗОК в Италия, но пък в Германия дъщеря ми я използваше в продължение на 6 години - за настинка, грип, гинеколог и всякакви други прегледи. Никога не е плащала нищо и е получавала адекватна помощ. Дори наскоро майка на студент в Германия сподели, че синът ѝ и на зъболекар е ходил без да заплати нищо, а в България нямаме такава услуга, поета изцяло от ЗК. Единственото условие е да се използва спешен кабинет, какъвто има във всяка болница или здравен център.

Да, няма лошо да се направи някаква допълнителна застраховка, но и не бива напълно да се отричат здравните карти.
Чети какво пиша - спешна помощ.
И другата разлика огромна - турист и студент. Студентите са регистрирани и осигурени в държавата,в която учат.6 години..ми няма да плаща,тук също не се заплаща от тези гърци,турци и т.н които следват. Прочетете и за промените за здравната карта след октомври 2013..преди тази дата доста повече неща бяха безплатни. След това -плащаш и възстановяват на туристите подчертавам,не на постоянно живеещи чужденци някъде,нали тук сме туристи?!
E, точно, де! Отивайки да гледам езерата и планините на Италия като турист, не записвам час за специален лекар, а ако се наложи търся спешна помощ. И за целта ЕЗОК покрива напълно нуждите за спешна помощ, включително и ако някоя бг-мама вземе да ражда по време на екскурзия. Май само линейка за извозване не са включили в пакета.

И пак казвам, че не е лошо да се направи допълнителна застраховка с асистънс. Полезна е, особено ако наблизо няма спешна помощ (в разни селца има само частен доктор). Но все пак не може да се каже, че картата не служи за нищо и да се съветват хората да не я вадят.

Скрит текст:
Колкото за студентите от ЕС, не си наясно. Те не са осигурени от държавата, в която учат, а от държавата, членка на ЕС, от която идват. В случая имат право да избират между българската ЕЗОК или да се осигуряват като студенти в държавата, в която учат. Преди 6 години в Германия минималната месечна вноска за това беше около 50-60 евро. В България е безплатно, защото студентите до 26 години са осигурени от държавата. По тази причина по-голямата част от студентите разчитат на същата здравна карта, която използвам и аз като туристка (един вид са Wink). Всяка година през ваканцията си я подновяват в България. Картата на дъщеря ми е използвана и след 2013 година, включително цялата 2015 година. Всички посещения в спешните кабинети, независимо дали кабинетът е за вътрешни болести, ортопед, гинеколог или някакъв друг специалист, са напълно безплатни. През 2015 ѝ правиха и снимка на китката, защото я болеше - безплатно.

# 241

Благодаря за напътствията,Bled! bouquet

# 242
  • Пловдив
Нашата програма съм взела да я правя от краката за главата, защото още не ми е ясно какво ще се случи точно.
Но в крайна сметка съм решила, че до Италия ще се замъкнем със спирка във Любляна, вече толкова пъти сме спирали в Любляна или в Загреб, че чуденето не беше голямо и заложих на Л заради това, че идеята ми е следващият ден като се наспим да отидем до Венеция за около 5-6 часа, като оставим на паркинг колата на Трончето. После след кратка разходка вече почти съм изпуснала хотелите на Гардаленд откъм места, там ми се иска да спим.
Когато пристигаме късен следобед и за 1 нощ, хотелите на гарда осигуряват ли вклч билети за парка за следващия ден, т.е не в деня на пристигане, а в деня на тръгване?
Та, пристигаме, спане и на другия ден посещение на гардаленд.
След това Лука. В Лука се надявам да имаме къде да отседнем при роднини, но не знам още, затова се мотая с плана. 4 нощувки. Иска ми се да ходим до Пиза, до морето, до някое от следните: сиена, сан джиминяно, волтера, градче на пинокио, Флоренция, като не знам още откъм натоварване какво ще ни се прави. Колкото по-лежерно, по-добре, давам си сметка, че Италия в пиков и топъл сезон не е най-доброто, но пак е по-добро от стоене вкъщи  Joy
На връщане ми се иска нещо от типа: Сан Марино за 1 ден ...но подходящо ли е за малки деца, т.е 2-4 часа ходене най-много?

# 243
  • София
---------------------------------- хотелите на гарда осигуряват ли вклч билети за парка за следващия ден, т.е не в деня на пристигане, а в деня на тръгване?
Та, пристигаме, спане и на другия ден посещение на гардаленд. -------------------------------------------- Сан Марино за 1 ден ...но подходящо ли е за малки деца, т.е 2-4 часа ходене най-много?

Josefin

И двата варианта са възможни.
Билета трябва да е без фиксирана дата. По принцип тези с фиксирани дати са малко по евтини.
Трябва да го уточниш с хотела.

Сан Марино, паркирате на най-горния паркинг Porta Della Fratta и влизате на хотел Чезаре.
От там на зиг-заг ходите пеша само надолу/заради детето/ и разглеждате всичко.
Стигате до Централната Porta San Francesco. Оставаш там с детето, таткото се връща напряко, взима колата и после вас...
Получава се нещо такова КЛИК

В тази ТЕМА ще добиеш представа, има ги и двете порти, ако не, питай...

Виж и СНИМКИТЕ

# 244
  • Пловдив
Много ти благодаря. Разглеждам наред. За Гардаленд нещо съм се заблудила, че за 170 евро има вклч и билети, само стая е, ще пропуснем. Харесах хотел на езерото с добри отзиви и вероятно ще е той. Билетите за парка ще закупя онлайн, като паркинг не можах никъде да прочета, сигурно си имат, но колко струва или е вклч към билетите за парка?
В дисниленд си беше 15 евро хах, тук се надявам по-малко да е..

За сан марино ,чудесен вариант, даже може да се напънем и с детето, не ми изглежда невъзможно  Joy

Снимките са супер, ходи ми се още от утре !!!  Hug Видях и лифтчето/гондола, возила съм се в Гренобъл на такова, какво свързва това в сан марино, т.е варианта с оставянето на колата горе, после надолу, а после нагоре може ли с това лифтче? Ще е забавно

# 245
  • София
Josefin
Гардаленд
Паркинга е огромен и струваше 5 евро...
Снимала съм го дори празен:

Цената се вижда и на снимката ми:

Сан Марино
Лифта свързва Piazzale Campo della Fiera - Borgo Maggiore/ниско долу/ с Историческата част.
Струва 4,50 две посоки и вози 2-3 минути.
Това е ако решите колата да остане долу, ако има места за паркиране.

# 246
  • Пловдив
Нещо от Лука до Сан Марино...не ми се струва добра идея. По-скоро трябва да хващаме нагоре към България, наобратно. Чудя се какво да посетим точно по пътя между Лука и Загреб, пуснала съм си Гугъл мапс и зяпам, Венеция и за връщане е удобна, но ..нещо друго трябва да е. Приемам предложения както за посещение от няколко часа, така и за преспиване някъде още в Италия..някакво селце морско или пък тип ферма..

Скрит текст:
Ще го побъркаме това дете, тъкмо ще си дойдем и пак наобратно към цел ам зее, все с кола. Ама здраве да е, така се падна отпуската  hahaha

# 247
  • София
Josefin
Ако не е на морето Palmanova ВИЖ
Мога да ти кажа и хотел.

Ако е на морето Lignano Sabbiadoro,  Lignano Riviera ВИЖ
има и още възможности, които познавам отлично.

# 248
Чудя се какво да посетим точно по пътя между Лука и Загреб, пуснала съм си Гугъл мапс и зяпам, Венеция и за връщане е удобна, но ..нещо друго трябва да е. Приемам предложения както за посещение от няколко часа, така

Прато, Пистоя, Верона. Първите две са не толкова туристически, но си залужават по едно кафе и разходка. Всички са за по няколко часа. Е във Верона може и повече. Друго Падуа. Ненужно подценяван с прекрасен запазен стар център. По пътя са ти и Болоня и Ферара. И двете заслужават нужното внимание. Болоня дори нощувка.

# 249
  • Пловдив
Благодаря ви! За Болоня се замислих честно казано. Верона сме ходили, сега всъщност като отиваме в началото от Венеция до Гардаленд може и да спрем, за връщане не ни е много пътя от там, по-добре на отиване.
Но това градче морското, Палманова. Какво кароселче, какъв плаж, уникално, няма да заспя и тази вечер. Как да дам пари на слънчев бряг!!! Не, ще ги спестя  hahaha

# 250
Здравейте, плануваме пътуване с кола до Италия в началото на септември, първо сме си набелязали Верона и Гардаленд, детето е на 9 г., приемам всякакви мнения и съвети. Първо ме интересува дали някой е ходил по това време, дали е топло? Парка заслужава ли си, ходили сме в Дисниленд, без сина ни и му бяхме обещали да го заведем, но тъй като сега искаме да идем до Италия и по-точно Чинкуе Тере и Тоскана, видяхме че Верона ни е по път и решихме да отскочим и до нея и до парка. Първо гледах парк Мирабиландия до Равена, но после съпоставяйки двата парка ми се струва, че Гардаленд е по-интересен и е по-като Дисниленд...? Ние не сме по много екстремните преживявания...препоръки?
Приемам и препоръки за хотели в Любляна, където мислим да спим 1 нощ на отиване, после или във Верона или ми се иска хотел на езерото Гарда. Хем ми се иска приличен хотел, хем на добра цена Simple Smile След парка се отправяме към Чинкуе Тере, иска ми се да минем по пътеките между селата-може и не през всичките, а през по-лесните, като това да е за 1 ден и вечерта да отпътуваме към Пиза, като нощуваме тук, после сме си набелязали Лукка, Флоренция-нощувка, Сан Джимияно, Сиена-нощувка и после все още го мисля дали да разгледаме и спим или в Сан Марино или в Болоня, или пък някъде другаде, после тръгваме за България като на връщане се чудя къде да спим, може би Загреб?  Бих се радвала да получа информация от посетилите тези места как ви се струва плана-за 7, 8 дни ще сме, изпълним ли е, както и препоръки за хотели на прилични цени в посочените от мен градове, като не изключвам и вариянт да се спи и на други по-малки места, ако е по-изгодно....Искам и да отбележа, че досега не сме ходили с кола в Италия и ми е малко притеснено...Предварително благодаря!

# 251
  • Пловдив
Прочети ми горните мнения - ние с теб имаме еднакви програми. Само, че понеже ние бяхме вече няколко пъти в Любляна, мисля да спим в Постойна и да посетим пещерата Постойна яма. Уникална изглежда просто, а и родителите ми бяха и я похвалите, с влакче се разхождаш из нея, императрици от преди 200 години са ходили там...мнг се вълнувам, само за 23 евро и кусур на човек входа не се вълнувам!  Joy

После сме същата програма (спане загреб на връщане от Лука), като очаквам леля ми да ни настани в Лука, защото 5 нощи в сезон са си по 100 евро в този район на прилично място и просто няма да ги дадем.

Чинкуе тере, нашите се върнаха преди седмица, има срутване по пътя, ходи се с кола само до първото село. Но идете, аз се чудя ние с дете на 5 да го правим ли, нещо ми е романтично и за двама точно там..
Другите изброени селца и градове сме ги обикаляли с леля ми,преди години, но искам и детето сега да заведа, както и на парка Пинокио, който е много близо до Лука и в този район - погледнете...

Гардаленд и аз съм проучвала, най-як ми се вижда в Италия, има си достатъчно неща и за по-малки деца и ние не се возим на влакчета екстремни. На Дисни само на каросела стояхме ахха, е, почти...
Спане в едно хотелче до езерото от долната му част, в букинг го видях по отзиви сортирай, около 90 евро нощ през юли, предполагам септември ще ви е мнг по-евтино всичко! https://www.booking.com/hotel/it/san-marco-peschiera-del-garda.e … 14f923c18e;dcid=5
Пътните обаче...има сайт да ги сметнеш и някъде около 80-100 евро не ни мърдат в двете посоки с тези високи тол такси. Но здраве да (във франция дадохме 200!)  Laughing

С тези паркове из Европа - дисни, гардаленд, астерикс пак във франция, леголенд в германия...докато не ги посетим няма да мирясам. И в Барселона някакъв воден имало, но по-натам... hahaha
В Геноа аквариума беше много хубав, но ни идва далече сега и като правим френска Ривиера, тогава ще го включа, чудя се за Гардаленд дали парка и аквариума там за 1 ден си заслужават, т.е дали е постижимо или да се задоволим само с Гардаленд?

Последна редакция: чт, 07 юли 2016, 23:30 от Josefin

# 252
  • Пловдив

С тези паркове из Европа - дисни, гардаленд, астерикс пак във франция, леголенд в германия...докато не ги посетим няма да мирясам. И в Барселона някакъв воден имало, но по-натам... hahaha
В Геноа аквариума беше много хубав, но ни идва далече сега и като правим френска Ривиера, тогава ще го включа, чудя се за Гардаленд дали парка и аквариума там за 1 ден си заслужават, т.е дали е постижимо или да се задоволим само с Гардаленд?

Ако сте любители на увеселителни парково задължително посетете и Европапарк в Германия, наистина е страхотен. Гардаленд заслужавада му отделите един цял ден, дори да не се качвате на екстремните влакчета, за които се чака най-мн, има доста други забави и времето лети на такова място. Техния аквариум го пропуснахме, тъй като сме били на други такива и решихме, че няма да видим нищо ново, но все пак всеки си преценя според интересите. На мен мн ми похвалиха Мирабиландия, намира се пак в Италия и след две седмици ще щуреем там.

# 253
  Жозефин,парка "Пинокио" е много,много мъничък....,малко поовехтял.Не ти го препоръчвам.Повече от час няма какво да се прави там.На детето му хареса,но честно да кажа не е нещо особено.

# 254
  • София
Здравейте!
Искам да попитам как стои въпроса с рент а кар - гледам в нета и направо се изумявам - искат депозит над 1000 евро, за Кампания ако откраднат колата застраховката не важи. Какво бихте препоръчали тези, които сте ползвали... Благодаря много предварително!

Общи условия

Активация на акаунт