Първи клас - Набор 2008 - Тема 3

• 47 655
  • 749
  •   1
Отговори
# 390
  • Разпиляна във въображението
На нас миналата година още в началото ни казаха, че в четвърти клас няма да имаме занималня. В края на трети ни казаха да попълним за всеки случай документ, че ще посещаваме. Някои попълниха, други не. Сега имаме занималня, а някои от децата не могат да се възползват, защото не са го заявили преди.

# 391
  • София
Избира се между полудневна и целодневна форма на обучение. Правилата на ЦФО са, като на редовните часове. Т.е. не може да се отсъства, или ако се отсъства става с извинителна бележка. Длъжни са до стоят децата, това е. На мен ми казаха тази вечер, че ако сме искали да го вземаме преди 17ч., трябвало да го отпишем от занималнята.
Занималня и ЦФО са две съвсем различни неща.

# 392
Ето това открих:

Задължително ли е децата да присъстват през цялото време на заниманията или може да излизат по-рано, за да участват в друга извънкласна дейност например?

Заниманията в полуинтернатната група са 30 часа седмично.

(Наредба №3 от 18.02.2008 г. на МОМН за нормите за преподавателска работа)

Необходимо ли е да бъде представяна бележка за отсъствия за занималнята?

И тук важат общите правила, записани в правилника за прилагане на Закона за народната просвета - че ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини, за което се представя документ. Това според правилника означава, че отсъствията се извиняват при представяне на медицинска бележка или документ от спортния клуб,  в който членува. Отделно са позволени до 3 дни отсъствия в една учебна година с уведомление от родителя и до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора на училището

# 393
  • София
Ето това открих:

Задължително ли е децата да присъстват през цялото време на заниманията или може да излизат по-рано, за да участват в друга извънкласна дейност например?

Заниманията в полуинтернатната група са 30 часа седмично.

(Наредба №3 от 18.02.2008 г. на МОМН за нормите за преподавателска работа)

Необходимо ли е да бъде представяна бележка за отсъствия за занималнята?

И тук важат общите правила, записани в правилника за прилагане на Закона за народната просвета - че ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини, за което се представя документ. Това според правилника означава, че отсъствията се извиняват при представяне на медицинска бележка или документ от спортния клуб,  в който членува. Отделно са позволени до 3 дни отсъствия в една учебна година с уведомление от родителя и до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора на училището
Това полуинтернатна звучи като ЦФО.
Занималня е друго.
Накратко - при ЦФО се редуват часове със самоподготовка целия ден и затова не може да се отсъства.
А занималня е само самоподготовка преди или след учебните занятия и, според мен, няма как да е задължителна.

# 394
Да, различно е и трябва да си коригирам въпроса по-горе. Има ли родители с деца на Целодневна организация на обучение, на които им е било позволено да взимат децата преди 17ч. и с какъв документ?
Дзвер, може ли да уточниш за каква декларация става въпрос.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2015, 23:04 от toffifee

# 395
  • София
Ето я наредбата за целодневна организация на учебния ден. Там не пише конкретно за отсъствията, но става ясно, че допълнителните часове се третират като учебни, съответно за тях важат същите правила, както за задължителните. Peace

Иринка, в тази наредба са цитирани два начина за организация на учебния ден:

Чл. 5. Целодневната организация на учебния ден може да се организира за всеки клас по следните начини:
1. задължителните учебни часове се провеждат в самостоятелен блок до обяд или следобед, а дейностите по самоподготовка, занимания по интереси и организиран отдих и спорт се провеждат съответно след обяд или до обяд;
2. задължителните учебни часове се съчетават с дейностите по самоподготовка, занимания по интереси и организиран отдих и спорт в смесен блок сутрин и следобед само за учениците от I до IV клас.

Така че си е ЦФО отвсякъде. Wink

Има и друго - систематичното взимане на деца в различно време разсейва останалите. Знаете как е - детето започва да си събира нещата, взима си довиждане със съучениците, пък все нещо ще забрави....ако е едно за деня, добре, но когато са повече, това пречи на другите деца да си подготвят домашните.

След като съм избрала такава форма на обучение, смятам да се съобразявам с изискванията. Иначе разбира се, че не е задължителна - просто в много училища казват така, за да се презастраховат да не би да не се съберат достатъчно желаещи. 

# 396
  • София
В нашата знималня децата могат да се взимат след 15.30-16.00 ч. Иначе учител има до 18.00 ч., но молят който има възможност да си вземе детето по-рано да го направи. Останалите след 18.00 ч. се оставят във фоайето при охраната.

Вашите пъровлачета с моливи ли пишат ? Ние пишем с молив , но госпожата ни каза не повече от началото на октомври и 'нарушава" това изискване и започват с химикал ! Аз подкрепям писането с химикал ...иначе няма никаква отгворност ....пишат и трият и не им дреме  Joy Joy
Пишат с триещ се химикал от самото начало. Кога ще минат на обикновен не зная.

# 397
  • София
Дзвер, може ли да уточниш за каква декларация става въпрос.
Не знам, чакам родителската среща на 30-ти септември - тогава обещаха, че ще има декларации за извънкласните дейности и щяло да може да се вземе детето по-рано.

Занималнята се води полуинтернатна група, т.е. за нея важи същото като за целодневното обучение.

Принципно съм съгласна с мнението, че когато се взима дете по-рано останалите се разсейват, обаче аз например говоря за взимане в пет без десет, децата при нас учат до четири, след това имат занимания по интереси, едва ли точно тези десет минути ще разсеят останалите толкова драстично. Освен това някъде е задължително децата да стоят до четири, на други места до пет и половина... Пълна каша.

# 398
  • Луната ни пази
Формата на обучение е целодневна. Друг е въпросът под каква форма са организирани учебните часове. Ако това, че самоподготовките са само следобед на вас ви звучи като занималня, а не ЦФО, сте в грешка. Организацията на някои места е такава, защото не могат да подсигурят за всички ученици ЦФО. Защо и разминаване между задължителния елемент и заявяване на желание? Защото в някои училища няма база за включване на всички ученици в ЦФО и там се прави подбор. Иначе навсякъде се попълва заявление, както попълвате заявление за прием в училище, за ЗИП или СИП. И те са задължителни часове, но заявление се попълва. За отсъствията от занималнята ( едно и също е с ЦФО, независимо от формата на организация) важат същите правила, каквито за редовните часове, така че не се възмущавайте. Ако водите детето на зъболекар, например, той винаги може да ви напише медицинска бележка за времето, което сте били там. Правилно сте цитирали член от закона. Няколко години пряко отговарях за ЦФО в училище.  Peace

# 399
Да ще се възмущавам естествено.Защото ме накараха миналата седмица да подам Молба, в кои дни ще вземаме детето по-рано за извънкласната му школа. Защо на родителската среща ни казаха, че родителите на децата посещаващи школи трябва да попълнят декларация за вземане по-рано. И сега изведнъж не може. Така, като гледам, наредбата не е от вчера. Нали са си попълнили бройката вече - не можеш и да го отписваш. И хайде стига с това разсейване на останалите деца. От 16 до 17ч. имат свободни занимания по интереси /четене, рисуване, ако щеш и подпиране на чина/. Въпросът ми не е за водене на лекар/зъболекар, а за школи /в нашия случай на другия край на града/.
Въпросът ми беше зададен към майките на деца посещаващи такива школи и дали са намерили начин да вземат децата си по-рано. Моля да не ми отговарят хора дето да ми обясняват, как трябвало да се съобразявам и да не се възмущавам. И вас да ви мотаят цяла седмица с молби и залъгвания и вие ще се възмущавате. Още в първия си пост написах изрично, че сме били подведени.  

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 09:13 от toffifee

# 400
http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bez-mobilni-telefoni-v-uch … -6042888#comments

Това са най-новите промени в закона за образованието, които ни засягат, преразкази от Вести.

http://parliament.bg/bills/43/454-01-51.pdf- това е самия законопроект.

От това, което прочетох във Вести не съм съгласна да има над 3 броя одобрени учебници. Преди няколко години беше така и доколкото си спомням беше пълен хаос и учители, и родители на ученици протестираха тогава. После съкратиха бройката максимум до 3, както е и до сега. Значи пак някой иска да си продава "идеите" и да печели на гърба на "бъдещото поколение". Аз мисля, че текущото положение с одобряване от МОН на максимум 3 учебника по предмет е добро. Нека и учителите да се изкажат и ако трябва нека председателя им (дали е още Янка Такева) спре да дреме, ами да ги организира овреме, че май е второ четене било вчера.

НВО в 12-ти клас отпада срещу НВО в 10-ти клас. Появява се обучение до 10-ти клас (първа средна степен) и обучение 11-12-ти клас (втора средна степен).

До 3-ти клас включително без оценки.

Включително 4-ти клас минаваш дори и с двойка и не повтаряш класа. Ами тогава да бяха махнали оценките и в 4-ти клас.

Чл. 126 - в първи клас се издава удостоверение за завършване. После ще имат ученическа книжка. Що за недомислица. То и сега май е пак така. По мое време (80-91) имаше удостоверения от 1 до 4- ти клас и нагоре бележник. Чух в една книжарница докато купувах личната карта, че бизнеса с печенето на бележници и лични ученически карти се държи от жената на Милен Велчев.

Опасявам се, че новата форма на контрол т.нар. Обществен съвет ще се изроди и ще осъществява нечии частни лични намерения в училище.

Законът е с претенции да обединява няколко нормативни акта и е дълъг малко над 300 алинеи.

Прочетете го. Отдолу са мотивите за предлагането му. Може би вие ще видите нещо друго противоречиво.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 09:30 от maria_73

# 401
  • София
Формата на обучение е целодневна. Друг е въпросът под каква форма са организирани учебните часове. Ако това, че самоподготовките са само следобед на вас ви звучи като занималня, а не ЦФО, сте в грешка. Организацията на някои места е такава, защото не могат да подсигурят за всички ученици ЦФО. Защо и разминаване между задължителния елемент и заявяване на желание? Защото в някои училища няма база за включване на всички ученици в ЦФО и там се прави подбор. Иначе навсякъде се попълва заявление, както попълвате заявление за прием в училище, за ЗИП или СИП. И те са задължителни часове, но заявление се попълва. За отсъствията от занималнята ( едно и също е с ЦФО, независимо от формата на организация) важат същите правила, каквито за редовните часове, така че не се възмущавайте. Ако водите детето на зъболекар, например, той винаги може да ви напише медицинска бележка за времето, което сте били там. Правилно сте цитирали член от закона. Няколко години пряко отговарях за ЦФО в училище.  Peace
Съгласна съм - щом има норматив, той трябва да се спазва (освен това, както няколко пъти писах, съм и поддръжник на това регламентиране на т.нар.занималня - при сина ми не беше регламентирано по този начин и имахме големи проблеми и с допълнителните занимания, които се провеждаха в училище по всяко време, и с натиск от страна на възпитателката, децата да се взимат по-рано или пък изобщо да няма занималня). Това, с което не съм съгласна е часът, който за различните училища е различен - защо в едно училище ЦФО е до 16,30 ч., а в друго - до 17 ч.?

# 402
  • Варна
Директорът обясни на родителска среща, че по норматив по време на занималнята се "полагали" само 2 часа за самоподготовка. През останалото време - игри и свободни занимания.
В нашата занималня самоподготовката е първите два часа след обед и по мои сметки най-късно в 14:40 би трябвало да свършат с домашните. За какво разсейване и пречене става въпрос при взимане в 16:00?
Моята щерка я взимам в 16:00, бележки никой не е искал.
В някои училища искат да се вземат децата точно в 17:00 например, защото не допускат родители в училището до класните стаи.

Ако обаче обучението е както в училището на сина на An Mary, тогава няма как да се вземе по-рано.

# 403
  • София
Директорът обясни на родителска среща, че по норматив по време на занималнята се "полагали" само 2 часа за самоподготовка. През останалото време - игри и свободни занимания.
В нашата занималня самоподготовката е първите два часа след обед и по мои сметки най-късно в 14:40 би трябвало да свършат с домашните. За какво разсейване и пречене става въпрос при взимане в 16:00?
Моята щерка я взимам в 16:00, бележки никой не е искал.
В някои училища искат да се вземат децата точно в 17:00 например, защото не допускат родители в училището до класните стаи.

Ако обаче обучението е както в училището на сина на An Mary, тогава няма как да се вземе по-рано.
Принципно не би трябвало да е точно така - обикновено часовете им свършват в 12,30 ч., следва храна и почивка (игри) до към 14,00 ч. и тогава 2 часа за учене. Ако започнат да пишат домашните си веднага след последния час, няма да имат време нито за храна, нито за почивка, а това не е добре за децата.

# 404
  • Пловдив
Аз с поста си съвсем ще дообъркам нещата.При нас още на първата родителска казаха,че може до обяд,може и на занималня-кой както иска.Места има.Моето дете не е на занималня.Схемата на занималнята е след обяда в стола,учатот 14 до към 16 часа,после имат свободно време.Могат да бъдат взети до 18 часа,но не преди16.Вчера обаче разбрах,че вече има отказали се от занималнята,а уж бяха казали че не може да се идва кой когато иска.

Общи условия

Активация на акаунт