Изчерпан яйчников резерв

• 324 632
  • 2 704
  •   1
Отговори
# 1 650
Fifondrels а ФСХ в норма ли беше? Въпреки, че аз знам за момиче забременяло 2 пъти с ФСХ 17, а моят е по-нисък и пак ме притеснява. Ясно е, че има случаи всякакви

# 1 651
Само да добавя имам едно ФСХ от преди 3 години със стойност 21. След това най-ниското ми е било 12 и нещо.
Това преди изобщо да почнем каквито и да било опити, шока е огромен! А реално можеше съвсем спокойно да се случат нещата, просто се придава твърде много важност на хормоните, поне за естествени опити.

# 1 652
Да,беше в норма,пролактина ми беше много завишен и съм нямала овулация,но това ми го каза ендокринолог,не репродуктивен специалист,което отново не ми даваше отговор реално те с какво са ми полезни, освен с предложение за инвитро.

# 1 653
Аз не съм напълно съгласна, че последните яйцеклетки на жена на  35 са по-добри от тези на жена 45....И в двата случая са последните, най-слабите, най-некачествените и т.н. Това, че едната жена е имала мал шанса при нея качествените яйцеклетки да се изчерпят по-рано й дава единствено предимството на по-младото тяло и евентуалната липса на друга пречки, но не мисля, че и дава "по-качествени некачествени" яйцеклетки. Разбира се, че на човек му е нужна една яйцеклетка, за да забременее и при много жени става и с намален резерв. Въпреки това мисля, че е важно при една такава диагноза да се осъзнава много ясно, че всеки ден е ценен и да не се разчита прекалено дълго на естествени опити. Вече съм писала и по-назад, но на 28 имах перфектни резултати по всички показатели, цикъл цял живот по часовник, съпругът ми със спермограма на "супермен' , както се изрази една лекарка и единствено АМХ 0,67, само че над година бебе нямаше...и така на 31 вече бях с 4 неуспешни инсеминации и два неуспешни инвитро опита, АМХ под 0, 3 и общо три антрални в двата яйчника....Не е лошо човек да се надява на чудото, но също така не е лошо и да се погрижи да се случи, поне според мен Simple Smile

# 1 654
Много сте права.Пожелавам чудото на всички.Всеки случай е различен,всеки е с личната си драма.Късмет🍀

# 1 655
То най-тъпото е, че за съжаление инвитрото съвсем не решава всички въпроси и изобщо не е гаранция, че ще стане.  При намален яйчников резерв най-често дават силна стимулация, а тя си разваля качеството. Аз веднъж като реагирах, че не искам толкова силна стимулация, доктора каза, да разваля качеството, но пък иначе няма да тръгнат...Питах и Калчев след опита си в Турция за силната стимулация, той каза, ми да, гонал 300 си е силно, отразява се. А другият вариант на естествен цикъл, ами аз него го приравнявам на естествен опит в случай , че няма други проблеми. Дефакто естествени опити за 1 година са 12 опита на естествен цикъл, ако точно е хваната овулацията. И пак стигаме до това, че амх е по-важен при инвитро, отколкото при естествени опити. Ако обаче не става естествено определен период от време, разбира се че трябва се мине на тежката артилерия.
Но на мен лично ми отне време да се примиря и приема инвитрото, особено в предвид че проблема не беше  в мен, надявах се на чудо откъм мъжкия фактор. Нито чудо стана, нито инвитро, а пък аз остарях вече.

# 1 656
Здравейте момичета отново! След посещението ми при док Македонова останах със смесени чувства. Предстои ми хистеро за надраскване на матката и евентиален трансфер. Понеже съм с намален резерв последно АМХ 1.5,имам антрални както писах,но съм с високо ФСХ! Според нея последно ФСХ 12 не говори добре за реагиране при стимулация. Имаме и мъжки фактор(спермограма 23 мил общо сперматозоиди и 1.96% морфология)Вече незнам какво да си мисля. Имам редовна овулажюция,но според докторката може би некачествана! С тънка лигавица съм(дали е от кюретажи или нисък естрадиол още не се знае!)Имам си едно момченце от предишен брак и съм на 32г. Дали е време да се откажа от този дълъг и труден път!  Имали някоя от вас която е била с високо ФСХ и е успяла да го смъкне? И по какъв начин? Четох че в Америка много жени като нас с високи нива на ФСХ приемат пшенична тревa и успяват да намалят хормона. Имали някоя от вас която да е пробвала този метод? Също четох че жени като мен с кратък интервал на месечния цикъл 23 дни при прием на прогестерон и стабилизиране на цикъл на 28 дни,ФСХ от висок,падал значително! Ще бъда благодарна на всяка една ако реши да пише тук или на лично за съвети как да се свали ФСХ. Благодаря и хубав уикенд!

# 1 657
ФСХ 12 не е чак толкова високо ФСХ, не е идеално, но не и високо. И за какъв изчерпан резерв иде реч с АМХ 1,5 и антрални фоликули?🧐
Не знам как Македонова е решила, че не ви е качествена овулацията, звучи абсурдно.
Според мен проблемът е по скоро в спермограмата, не  във вашият резерв.

# 1 658
ФСХ се намалява с прием на определени медикаменти, изписани от репродуктивен лекар естествено, и точно заради това вече не се взема в предвид като изискване за Фонда, а вече искат АМХ - там е малко по-трудно повлияването му от каквито и да било добавки.

# 1 659
ФСХ 12 не е чак толкова високо ФСХ, не е идеално, но не и високо. И за какъв изчерпан резерв иде реч с АМХ 1,5 и антрални фоликули?🧐
Не знам как Македонова е решила, че не ви е качествена овулацията, звучи абсурдно.
Според мен проблемът е по скоро в спермограмата, не  във вашият резерв.
Изчерпан защото в различни лаборатории излиза в различни стойности. В тяхната лаборатория сега ми излезе 1.5! Според нея понеже съм с тънка лигавица,може би е на хормонален проблем,впредвид високото ФСХ,може да се дължало на нисък естрадиол и от там некачествена овулация! Въпреки това ще направим хистеро за да огледа отблизо матката понеже имам три кюретажа,може от това да е тънка лигавица. На ехографа ми каза че няма изменения по матката и не вижда да има сраствания,но все пак ще се види на хистерото! Просто според нея хормоните не са ОК и не съм даже за стимулиране.За спермограмата на партньора не е проблем по тяхната логика стига да има яйца за оплождане! Мин година Калчев ми прави стимулацията и ми даваше много кураж,че мога да успея,да не го мисля,че щом имам Ф имам шанс за дете,сега малко съм депресирана от докторката и думите и! Благодаря за отговора,но незнам какво да мисля вече!

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 16:21 от Милото

# 1 660
Е изобщо пък не ми изглеждат чак толкова трагични нещата като за обричане или отказване. Само като си помисля колко жени правят стимулация с такива стойности, особено пък в Турция. Там май цикло-прогинова дават за фсх.
Аз смейте ми се, обаче от години с почивки пия бял равнец, невен и коприва чай, сутрин и вечер. Много съм доволна, мисля че това ми помага да вляза в ред след стимулациите. Разбира се, и всякакви добавки от темата с добавките, плюс спорт. Обаче чая, чая, в него се кълна.
Кюртажите ми изглеждат като по-утежняващата причина за тънката лигавица. Много е жалко обаче, че лекуващия доктор не вярва в пациента си, наистина е сдухващо. Не че някой има нужда от безпочвен оптимизъм, обаче тука пък много кахърни ми изглеждат нещата откъм дух от Семерджиева, то така да отнемеш надеждата на човек...Ох, аз бих предпочела малко повече позитивна енергия от доктора...

# 1 661
Милото, и аз не виждам никаква причина за излишни драми при ФСХ 12. Много е възможно тънката лигавица да е от кюретажите. Да не говорим за годините, които са само 32. От медицинска гледна точка, според написаното, няма причина да се отказваш от "трънливия" път, освен ако нямаш емоционална, чисто психологична причина за това. Пътят е трънлив, бодлив, изпразващ джобовете, съсипващ емоциите, психиките....но който излезе с успех от него със сигурност вече е нова и пъти по-силна личност. Времето е пред теб и можеш да отложиш нещата за момент, в който ще си 100% сигурна, че го искаш второто човече! Хормони се балансират още с качествена храна, добавки, умерен спорт, и мноооого спокойствие! Фани дори е намерила помощ и в чайчетата. Ако Македонова не я усещаш като твой лекар, избери друг лекар, отношение, клиника...Успех! Hug

# 1 662
ФСХ 12 не е повод за драми и недоумявам защо докторката ти така те е сдухала. ФСХ варира, за себе си съм забелязала, че най-високи са били стойностите му след цикъл, в който е имало задържан фоликул.

# 1 663
Милото, никакво отказване. Млада си, зад гърба си имаш само една стимулация и трансфер. Вярно, че борбата ти е като за първо дете, но има време и да направиш кратка почивка, ако имаш нужда. Аз вече мога да говоря за отказване, защото се изтощих много физически и емоционално. С не малко годинки те водя. А и в последните десет години, с кратка почивка покрай бременността и детето, се въртя в този кръг. И това остави своя отпечатък.

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 18:49 от 💎Bling-a-ling💎

# 1 664
Според мен проблемът е по скоро в спермограмата, не  във вашият резерв.
Изчерпан защото в различни лаборатории излиза в различни стойности. В тяхната лаборатория сега ми излезе 1.5! Според нея понеже съм с тънка лигавица,може би е на хормонален проблем,впредвид високото ФСХ,може да се дължало на нисък естрадиол и от там некачествена овулация! Въпреки това ще направим хистеро за да огледа отблизо матката понеже имам три кюретажа,може от това да е тънка лигавица. На ехографа ми каза че няма изменения по матката и не вижда да има сраствания,но все пак ще се види на хистерото! Просто според нея хормоните не са ОК и не съм даже за стимулиране.За спермограмата на партньора не е проблем по тяхната логика стига да има яйца за оплождане! Мин година Калчев ми прави стимулацията и ми даваше много кураж,че мога да успея,да не го мисля,че щом имам Ф имам шанс за дете,сега малко съм депресирана от докторката и думите и! Благодаря за отговора,но незнам какво да мисля вече!

Това е супер странно! Моето ФСХ е 12 и АМХ-то ми е 0.4 (на 31 години съм) и дори на мен не ми говорят за изчерпан резерв. Казват, че е намален и е хубаво да не се бавя, ще замразявам ембриони и прочее (защото естествено не сме правили опити, случайно го открихме този проблем) и не се знае като почнем да правим дали ще стане и колко време ще отнеме. При Македонова съм била обаче и тя беше супер позитивна, че и жени с по-малко от 0.4 могат да си забременеят естествено. Препоръча ми поне половин година да опитвам естествено въпреки ниския хормон, докато на други места ми казаха да не се мъча повече от 2,3 месеца, защото само губя време и стават все по-малки шансовете. Та защо го казвам всичко това - защото ми се стори, че тя доста е ориентирана към това естествено да станат нещата, не бързаше нито със стимулации, нито с нещо друго, та ме учуди, че на АМХ 1.5 и фоликули и редовна овулация, така те е посъветвала. Иначе аз избрах да не съм при нея, защото нещо не ми хареса, но не отричам, че си е специалист жената и е помогнала на много хора.

Общи условия

Активация на акаунт