Изчерпан яйчников резерв

• 324 640
  • 2 704
  •   1
Отговори
# 1 710
Колко беше ТСХ-то ви и колко падна?

# 1 711
Колко беше ТСХ-то ви и колко падна?

ТСХ-то ми беше 6.05 в началото на Април и за 3 седмици падна до 2.73 - мерих го последно миналата събота. Малко избързах, защото цикълът ми е нередовен и нямах представа дали ще подрани и кога ще дойде точно, а нали трябва да е на чист ден изследването.
Питах докторката дали е проблем, че не е 2.5 и под 2.5 и тя каза, че не можем да се хващаме за единиците и да изпуснем още един цикъл с този нисък АМХ, затова прецени да продължим със стимулация.

И разбира се, по закона на Мърфи, още не ми е дошло и сега седя и чакам Joy

# 1 712
Извинявам се, че ще попитам и друго, но колко ви е амх? Аз утре съм на първичен преглед точно при доктор Тихомирова, на 32г съм с АМХ 0,04, ТСХ ми е беше 3,5, вдигнах дозата на Л-тироксин и падна до 1,98. Миналия месец пак беше 3,5. Та направо не знам какво да очаквам утре на прегледа...Имам един неуспешен опит по къс протокол в друга клиника с извадена 1 яйцеклетка, не се оплоди. Утре се очакваше да ми е 2ри ден, но още не ми е дошъл цикъла и на 30-ти ден не знам какъв преглед ще ми направи....

# 1 713
  • София
Не го мисли, на 30-ти ден като първичен преглед ще обсъдите как ще процедирате при теб спрямо случая ти, ще те погледне на ехограф за ЗФ и ще ти каже да отидеш на 2-ри ден като ти дойде цикъла.
Относно ниското АМХ изследвай си Витамин Д3, на 100% ти е нисък и затова изкуствено занижава АМХ-то.

# 1 714
Извинявам се, че ще попитам и друго, но колко ви е амх? Аз утре съм на първичен преглед точно при доктор Тихомирова, на 32г съм с АМХ 0,04, ТСХ ми е беше 3,5, вдигнах дозата на Л-тироксин и падна до 1,98. Миналия месец пак беше 3,5. Та направо не знам какво да очаквам утре на прегледа...Имам един неуспешен опит по къс протокол в друга клиника с извадена 1 яйцеклетка, не се оплоди. Утре се очакваше да ми е 2ри ден, но още не ми е дошъл цикъла и на 30-ти ден не знам какъв преглед ще ми направи....

А - няма никакъв проблем Simple Smile АМХ ми е 0,4 - по-висок от твоя, но пак го считат за много намален, тъй като и аз съм сравнително млада - на 31, почти 32.
Иначе аз вчера като бях й казах, че съм точно преди цикъл и тя ми каза, че не е много подходящо да ме гледа - може би, защото няма какво да види точно преди цикъл, но всеки случай е индивидуален де. С теб явно всеки момент трябва да ни дойде и може да се засечем пред кабинета тези дни Yum

# 1 715
Как така стимулация при АМХ 0.04? Изследвани ли са ФСХ, Инхибин Б, броени ли са антрални фоликули на 2ри ден от МЦ? Аз също съм на 32 с АМХ 0.14. При такъв АМХ няма как да отговорим на стимулация. Първият лекар, при когото ходих, ми каз същото - инвитро по къс протокол, при което аз го попитах, няма ли как на естествен цикъл и той ми каза, че това е времеемко и трудоемко и той не го практикува, един вид не му се занимава. Интересувах се много време, допитах се до други доктори, както и до момичета със същия проблем. Истината е, че в БГ доста малко лекари се захващат с инвитро на естествен цикъл, т.к. в действителност отнема месеци, не се знае дали ще се уцели овулацията всеки месец и много други неща, но за съжаление, при нас това е единственият вариант. Лекарят, на който се спрях ми потвърди, че това действително е така. Каза, че със стимулация или не, яйцеклетките, които ще извади ще са едни и същи (разбирай 1-2), няма как да са повече с този резерв.Но за съжаление, по-голяма част от лекарите предпочитат да ти вземат парите за 2 седмици и да кажат, нищо не стана, отколкото да се занимават с теб месеци наред. Така че, според мен, поискай второ мнение, попитай за естествен цикъл. Няма смисъл да си товариш организма с хормони, при положение, че резултатът ще е същия и без хормони. Успех!

# 1 716
Как така стимулация при АМХ 0.04? Изследвани ли са ФСХ, Инхибин Б, броени ли са антрални фоликули на 2ри ден от МЦ? Аз също съм на 32 с АМХ 0.14. При такъв АМХ няма как да отговорим на стимулация. Първият лекар, при когото ходих, ми каз същото - инвитро по къс протокол, при което аз го попитах, няма ли как на естествен цикъл и той ми каза, че това е времеемко и трудоемко и той не го практикува, един вид не му се занимава. Интересувах се много време, допитах се до други доктори, както и до момичета със същия проблем. Истината е, че в БГ доста малко лекари се захващат с инвитро на естествен цикъл, т.к. в действителност отнема месеци, не се знае дали ще се уцели овулацията всеки месец и много други неща, но за съжаление, при нас това е единственият вариант. Лекарят, на който се спрях ми потвърди, че това действително е така. Каза, че със стимулация или не, яйцеклетките, които ще извади ще са едни и същи (разбирай 1-2), няма как да са повече с този резерв.Но за съжаление, по-голяма част от лекарите предпочитат да ти вземат парите за 2 седмици и да кажат, нищо не стана, отколкото да се занимават с теб месеци наред. Така че, според мен, поискай второ мнение, попитай за естествен цикъл. Няма смисъл да си товариш организма с хормони, при положение, че резултатът ще е същия и без хормони. Успех!

Знам, че д-р Македонова и като цяло Адела фертилити много се занимават с ин-витро на естествен цикъл.

# 1 717
Точно Македонова при АМХ 0.2 искаше да ме пусне на хорото със стимулация и с всичко. Дори я попитах не може ли на естествен цикъл, но тя нещо не одобри. Не знам какво очакваше като резултат при един единствен яйчник с 3 фоликула... добре че не се съгласих.

# 1 718
Точно Македонова при АМХ 0.2 искаше да ме пусне на хорото със стимулация и с всичко. Дори я попитах не може ли на естествен цикъл, но тя нещо не одобри. Не знам какво очакваше като резултат при един единствен яйчник с 3 фоликула... добре че не се съгласих.

Хммм интересно - явно въпреки, че много се рекламират като пионери по инвитро на естествен цикъл, не винаги са му привърженици.

# 1 719
Не е точно така при намаления резерв и дебненето на естествен цикъл...реално България е една от малкото страни, в които това въобще се прави...За мен лично е безсмислено ако нямате примерно и мъжки фактор, по-добре си правете опити като си следите овулацията - ефектът е същият. Стимулацията може да не доведе до много фоликули, но правилно проведената такава може да доведе до много по-качествени такива. В Турция примерно много рядко се практикува пулинг без никакви лекарства. А и това, че вижда три антрални не означава, че при стимулация няма да подтикнат и други. При мен примерно се виждаха 4-5 антрални, но с правилна стимулация накараха общо 7 да тръгнат и да достигнат размер за пункция. Това е при АМХ около 9 месеца по-рано 0,32 ...

# 1 720
Скрит текст:
Значи, да не разводняваме темата с дълги дискусии за турските клиники, но според мен е важно да се знае, защото Турмед явно нямат добър договор с Аджъбадем и заблуждават хората, че е по-скъпо, плюят по клиниките, с които нямат договори (като Биотекском в Киев), и хвалят необосновано тези, от които взимат най-големи комисионни и пред очите ми пропиляха на някои жени шансовете да станат майки със собствена Я като ги пратиха в Бахчеджи, например, вместо в по-подходяща за тях клиника 🤬

Аджъбадем Маслак (АБМ) специализира в жени с НЯР/ИЯР и понеже тази тема е за това искам да ви дам малко повече информация от първа ръка за тази клиника.

АБМ започват да правят плазмотерапия (ПРП) преди повече от 2 години и имат научни публикации за това. ПРП, както и всичко друго, не работи при 100% от жените, но при голям процент увеличава количеството фоликули, а оттам и шансът да се стигне до качествени Я.

АБМ, доколкото знам, са единствената клиника, която използва хормон на растежа, което е американски протокол, също добре изучен и описан в научни публикации. HGH, Human Growth Hormone, му е името. Можете да видите отзиви по американски форуми. HGH се дава в ниски дози като подготовка за стимулация или в по-високи заедно със стимулацията. Накратко, ако няма, в съчетание с ПРП, кара фоликулите да се появят, или да растат по-добре по време на стимулация ако преди не е имало добър отговор.

АБМ е четвъртата клиника в света, която прави процедура с инжектиране на стволови клетки в яйчниците. Аз бях 21вата жена, на която го направиха през ноември 2020 г, бях на 47 год. Струва €3,500. Взема се костен мозък от пелвиса, обработва се, извличат се стволови клетки и се инжектират в яйчниците. Преди процедурата бях спряла да правя Ф и ФСХ ми беше станало 50. След процедурата започнах пак да правя Ф и ФСХ ми стана 17, после 5, после пак тръгна нагоре, но, преди седмица успяхме за замразим един Е със средно качество. ФСХ на втори ден ми беше 42.
Във връзка съм с жена на 50, в менопауза, която им беше 51вата жена, на която направиха процедура. Тя сега прави по 3-4 Ф на месец и нейното ФСХ падна.
Първата им пациентка за стволовите клетки е била на 28 год, в ранна менопауза, с ФСХ 100. При нея след лечението са извадили 10 Я, направили 10 Е и тя сега е бременна.
Очевидно по-различен случай от тези на 47 и 50 год Simple Smile
До ми алата седмица го бяха направили на 80 жени, между 28 и 51 год, и докторът каза, че е прекалено рано да обобщават данни, но всички ни следят изкъсо, и вече знаят, че след това лечение ембрионите са с по-добро качество.
Стволовите клетки се предлагат от години в различни области на медицината. Беше въпрос на време да започнат да го прилагат и в ин витрото. В ЕС е забранена работата със стволови клетки и в този смисъл имаме късмет, че се предлага толкова близо до България. Ако можете да си го позволите, това е със сигурност най-иновативното лечение за изчерпан резерв.

ЦЕНИ
Това са цените на АБМ, ако минете през Бирсен, +90 (546) 687 03 07.
Бирсен говори български и има някаква специална договорка с болницата и е по-евтино ако минете през нея отколкото ако директно отидете в болницата.

По днешния курс на лирата, това прави към €1,800, плащане в брой в клиниката.

Цената в Бахчеджи е €2,250.

За Мемориал не можах да намеря цените.

Така че ако сравняваме пакетните цени, със сигурност в АБМ е по-евтино, освен това тяхната цена включва кола от и до летище, автогара, хотел и болницата. Т.е. като пристигне човек го взима тяхна кола и кара до болницата, после до хотела (ако остава там), после пак до болницата,  така всеки ден, в който има процедура, после обратно до автогара или летище.  Това със сигурност маха един стрес за това “как ще се оправя в Истанбул” и избягва градския транспорт, което не е малко в тези Ковидни времена.

Както казва Фани, оскъпяването идва от екстрите, но пък те не са задължителни. Знам, че след като наричаха ПРП “глупост” (лично пред мен казано от д-р Карлъкая) по времето, когато АБМ вече го прилагаха, сега и Бахчеджи предлагат тази екстра.

Говорила съм надълго и нашироко с главния лекар в АБМ. Каза, че след ПРП успеваемостта им сред пациентките над 40 год скача от около 20 на 40%, което е невероятен успех, особено с нищожните проценти на българските клиники. И, въпреки това, от всеки 10 жени над 40 год, които отидат при тях, 6 не успяват.... Каза, че е много трудно да си един от най-добрите в тази област и все пак да не можеш да помогнеш на 6 от 10 жени и че не спира да мисли за тях и да търсят начини да помогнат на повече...  
Това е много важно да се има предвид когато човек тръгне натам, както по-горе каза haidi, Турция не е панацея.
АБМ е мястото с най-добра успеваемост за жени с НЯР/ИЯР е, но не успяват всички Sad

Успех на всички, където и да изберете 🤞🏻🤞🏻🤞🏻
Здравей, благодаря за подробната информация.

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 08:50 от Kekāomakaliʻi

# 1 721
Здравейте ,момичета!Преди седмица беше първата ми неуспешна ин витро процедура.Причина тубарен фактор.На 37 съм.Август миналата година имах АМХ 2,57,а сега след опита 1,58.Възможно ли е заради хормоналната стимулация да падне толкова много яйчниковия резерв....

# 1 722
Здравейте ,момичета!Преди седмица беше първата ми неуспешна ин витро процедура.Причина тубарен фактор.На 37 съм.Август миналата година имах АМХ 2,57,а сега след опита 1,58.Възможно ли е заради хормоналната стимулация да падне толкова много яйчниковия резерв....

Абе май да си редактирам мнението, защото почнах доста да се ровя и не намирам категоричен отговор. От всичко, което съм изчела имам доста ярък спомен, че след стимулация АМХ-то много пада. Сега не мога да я намеря тази информация в никоя статия, може да съм чела някакви мнения, та не знам дали наистина е вярно.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 13:53 от Owly

# 1 723
Аз досега не исках да знам нищо да не се плаша и просто правех каквото ми кажат лекарите,без да чета,без да се затормозявам.Но сега след разочарованието от неуспешния опит и страха от фрапиращия спад в този явно толкова важен хормон за плодовитостта,изникват въпроси в главата ми  и се мъча да намеря отговори...

# 1 724
Аз досега не исках да знам нищо да не се плаша и просто правех каквото ми кажат лекарите,без да чета,без да се затормозявам.Но сега след разочарованието от неуспешния опит и страха от фрапиращия спад в този явно толкова важен хормон за плодовитостта,изникват въпроси в главата ми  и се мъча да намеря отговори...

Той самият хормон не е важен за плодовистостта, просто индикира какъв е резервът. Може да имаш малко останали яйцеклетки, но да са много качествени - ти си под 40, така че е напълно възможно. Освен всичко останало 1,5 изобщо не е намален резерв или нещо подобно - това са перфектни стойности. Моят АМХ е 0,4 - има жени с 0,2 забременяват спонтанно. Както има жени с 2 премахнати тръби и без проблем забременяват ин витро. Всичко е много индивидуално, изобщо не се плаши. От това, което чета по другите теми, май успеваемостта от първи опит ин витро също е като мираж - повечето жени правят по 2,3 опита поне преди да успеят. Горе главата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт