ВТОРИ клас - 1 тема

• 45 308
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Нагоре някакъв зъболекар бил казал, че силантът може да скрие / прикрие кариес в начална фаза... което ми е трудно да си представя...

# 676
  • Перник
Нашата кума е стоматолог. Първоначално беше против силанизирането, защото самата процедура наранявала емайла. Впоследствие си промени мнението и каза "правете го задължително". Ние обаче не го направихме  Mr. Green  Според мен колкото по-малко външна намеса в един организъм, толкова по-добре  Peace

# 677
  • В светлината на слънцето
Крият кариеси и още как. Каката има две плобми в устата си, и двете точно на силанизираните зъби. А бяха старателно огледани преди това и със сигурност нямаха кариеси. Под огледани имам предвид от зъболекар, и от свекито, която е бивш зъбар. Та си бяха съвсем добре зъбките. Кариесите тръгнаха под силантите. Тя може и моите зъби да е наследила - при мен така тръгват, не от повърхността, а от шийките на зъбите. Силантът в нейния случай се оказа лош избор, тъй като открихме кариесите в по-напреднал момент, а можеше да е по-рано. Тоест силантите криеха кариесите. И изобщо не предпазиха зъбите. Така че без нас в силанизирането оттук нататък. Naughty
Dive, и Сашо е така с предните зъби. Растат като на заек. Двата край тях паднаха отдавна и сигурно половин година и повече чакахме да тръгнат новите. Едва сега единият проби, другият все още се чака. А резултатът е, че двата горни резци растат и големеят на воля. ooooh!
За шините много се колебая. Каката е с тясна челюст и захапка и определено има нужда да изправи един зъб. Но е такъв, че май с шини няма да се получи, та може би директно брекети ще слага. Thinking Тя пък не иска, суетня. Какво ще я правя, не знам. Thinking
Lucy, родословното дърво кърти... hahaha

Последна редакция: ср, 14 окт 2015, 12:40 от lulumba

# 678
  • Варна
Абсолютно, Светле, това е и моето мнение! Peace Много зависи от ген, хранителни и хигиенни навици на човека. Затова всеки си преценява за себе си. Аз лично на моята възраст имам точно една пломба, която се наложи по време на бременността ми с Мартина. При мен си е 100% ген
Скрит текст:
(пуша, ям сладко и си мия зъбите точно по 2 пъти на ден - ни повече, ни по-малко. Конец не ползвам, защото са ми много събрани зъбите и всичките ми опити са завършвали  с неуспех.)
Надявам се и детето поне малко да прилича на мен, затова засега силанти няма да слагаме.

# 679
Големия ми син носи почти 3 години шини и оправи зъбките.
Те още ще растат де, но в момента е ок.

# 680
  • София
Имате ли парно в училищата вече?
Слава Богу не още. Онзи ден ми се наложи да се кача до стаята. Такава задуха и липса на кислород ме лъхнаха...  Tired И всички деца едни унили... Стаята е голяма, а класът е от малките и въпреки това липса на въздух. Представям си като пуснат парното какво ще е.
Питах децата дали отварят прозорците докато са навън - отговориха "не". Казах им да подсещат госпожата, ама едва ли.

Виж, в къщи е друго. Като се седи на едно място по-продължително време, си е студ. Ама пак не искам да пускат парното толкова рано - после и сметките ще почнат да идват  #2gunfire

# 681
  • Sofia
При нас не знам да е пуснато парното, в у-ще де, но те са с локално парно, та си е решение на ръководството кога.
Вкъщи сме на газ, та и у нас, когато ни скимне парно - тогаз.  Simple Smile  За сега някои дни сме пускали климатика в дневната, по другите стаи още нищо.

Според мен колкото по-малко външна намеса в един организъм, толкова по-добре  Peace
Това е абсолютно и моя максима.  Simple Smile

# 682
И при нас няма парно. Класната стая гледа на югоизток и е много топла. Зимата е същинска сауна. Децата трябва да са по къс ръкав. Миналата година накупих блузки с лека вата, които така и не хванаха ред. Тази зима ще караме с тениски и отгоре риза. Проблем ми е отиването и връщането, защото обикновено вървим пеш. Училището е на 5-10 мин. от вкъщи, но сутрин е много студено и трябва да го навличам. Като пристигнем пада голямо разсъбличане, включително сменяне на ботушите с леки обувки, често и на ватираните панталони с по-тънки  #Crazy

# 683
      При нас е пуснато праното и е голяма жега. Той от миналата година си ходи с тънки ризи и неватиран панталон или дънки. Проблем е, когато дойде времето за ботуши. Вътре не иска да обува други обувки, защото и другите деца не обували и си стои по цял ден с ботушите.
     Няма да стане номерът да ходи на занималня само два дни в седмицата. Трябва да е или всеки ден, или да го отпишем. Много се разстрои, когато му казах, но щом са такива правилата на училището, не подлежат на обсъждане.

# 684
Включвам се по темата за зъбите
Едва ли тук има някои по зле от нас в зъбите
НЕ Е ДО ХИГИЕНА да ми говори кои каквото ще , НЕ Е и до сладки ( шоколад )
От миналата година е почнала да ходи на зъболекар ( сама не я е страх даже милата - претръпна )
всеки зуб е с пломба  Rolling Eyes
Миналата седмица АЗ видях дупка и на НОВИТЕ предни два зъба - НОВИ ЗЪБИ С НОВИ ПЛОМБИ .
Нямам думи - темата ми е болезнена

Детето си мие зъбите и сладко рядко яде , и до ген не е - аз и баща и имаме пломби но ... в рамките на нормалното разбира се .

# 685
  • Перник
Dive, и според мен генът има значение за състоянието на зъбите. Аз например съм наследила пародонтитът на баща ми  Sad

Според Калоян имат парно до 3-я час. Стаята е южна и винаги е много топло, но училището е с локално парно и явно го пускат сутрин. Вкъщи открихме отоплителния сезон в последните дни на септември.

# 686
Мен вкъщи ми е хладно. В училище нямам представа с какво изложение е стаята и колко е топло. Иначе за спарения въздух според мен си зависи от редовното проветряване, а не дали е студено/топло. Надявам се да го практикуват често:)
Луси, голям смях с проекта. Сега ме замисляте дали и нашите не са имали същия и госпожицата да е забравила.
Летсгоу, благодаря за отговора! Аз така и не се реших за силанти.

# 687
  • Sofia
НЕ Е ДО ХИГИЕНА да ми говори кои каквото ще , НЕ Е и до сладки ( шоколад )
Комплексни са причните.

Какво всъщност причинява кариеси?
 Кариесът, както е изследван от д-р Уестън Прайс и други стоматологични пионери, се свежда до три фактора:
• Недостатъчно минерали в диетата.
• Недостатъчно мастноразтворими витамини (A, D, E и K) в диетата.
• Хранителните вещества не са бионалични и чревната система не ги абсорбира правилно. 

Наличието на фитинова киселина влияе до голяма степен на този фактор. В продължение на време, ако диетата няма витамини и минерали от неправилно хранене и/или съдържа високи нива на фитати (от зърна, семена, ядки и бобови растения), кръвната химия и съотношението на калций и фосфор стават извън баланс, което води до извеждане на минералите от костите, причинявайки загуба на зъби и кости. Така че дългогодишното убеждение, че захарта предизвиква кариес е вярно, но е резултат на това изчерпване на хранителни вещества от организма, а не защото бактериите я ядат и произвеждат киселина, която разрушава зъбите.

Връзка към публикацията:
Как да лекуваме кариеси естествено

Утре Гушкан ще отиде на танците в у-ще, пък да видим. Те са в същите дни  - вторник и четвъртък, но от 13ч. до 14ч., което много ми харесва - няма да остава на занималня.  Спортни/латиноамерикански са таниците. Simple Smile

# 688
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug маги, любимите ми.

Simple Smile като малка много исках да танцувам така Simple Smile

миналата година малчо искаше да го зашиша на латино танци.
отказа се, когато видя един клип, в който танцьорът захапа роза за да я даде на дамата
 Laughing уплаши се милият, че ще си набоде езика  Laughing нали той му трябва най-много  Laughing

# 689
  • Варна
Ох, бе Добри, голяма е терца твоя младеж  Hug
Моренка, Гушкан много често я асоциирам с племеницата ми - тя е такава кротичка, нежна, изпълнителна и ученолюбива (девичка) Heart Eyes Та от тази година и тя е на латино-американски танци записана Simple Smile Обаче в началото нямала партньор и трньорът казал да попита в училище дали няма момчета желаещи. След седмица се записали 4 момченца от нейния клас, но 2-те се отазали бързо, като разбрали, че няма да танцуват с нея Sunglasses Тя разбира се изобщо не се беше впечатлила от това, за разлика от сестра ми и треньорите Laughing Вярвам, че на Гушканче ще й хареса много!
Светлина, като казах "хигиена" не визирах, че всеки кариес е плод на неизмити зъби, а че има хора, които системно не се грижат за хигиената си, за профилактика да не говорим, та те по-често имат проблеми със зъбите. А за начина на хранене само да добавя - преди година-две ходих на изследване на костите и там първия въпрос, който ми зададе лекаря беше: "Как сте със зъбите?". Като му казах, че нямам проблем, той каза, че вероятно и с костите ще е така и ми обясни, че често хранителните навици на хората способстват за разбитие (или не) на заболявания на костите и зъбите.

Общи условия

Активация на акаунт