Златна есен иде вече, гука Юнското човече.

• 41 004
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
Цитат
мисля да откажа и мантуто ( много безмислено ми се струва)
За манту ли става дума или за ваксинация БЦЖ?
И двете не са безсмислени. Ще изкажа моето мнение, защото поне за това заболяване имам представа предвид, че туберкулозата може да бъде и зооноза.
Много хора мислят, че туберкулозата е болест от миналото. Хората са се разболявали едно време поради лоши условия - студ, глад и т.н. Всъщност обаче туберкулозата е хронично протичаща заразна болест, която се среща и сега и то не много рядко.
Ваксинацията е това, с което караме организма да изгради имунитет - прави се в детска възраст, а на възрастни само при отрицателна проба манту.
Пробата манту /ние ветеринарните наричаме това туберкулунизация/ има най-малко двоен смисъл:
1. Проверка дали има изграден имунитет - следи се реакцията, като под определени граници се счита, че няма имунитет и се налага нова ваксинация.
2. Диагностичен показател - над определени граници се счита, че организма е инфектиран. Това позволява преди клинична изява /в този момент туберкулозата няма признаци, защото заболяването протича бавно - хронично/ да се направят допълнителни изследвания и да се започне лечение в ранен етап.
Според мен тези неща не са безсмислени. Написах това, което знам и което е 100% така. Мога да посоча и научна литература за инфекциозни болести, където е описано. Вие все пак си решавате.

# 436
Аз малко да разведря обстановката и да кажа добре дошла обратно на Бубенцетоbouquet Много ще се радвам, ако обратно се включиш и разказваш как сте с бебенце  Hug Помня, че с теб бяхме на един термин и в един момент имахме еднакви притеснения по време на бременността. А сега си гушкаме прекрасни бебоци  Hug

Катериче  Hug
М да бяхме с един термин,ама вие много подранихте,ние пък точно на термин Simple Smile
Добре сме,имам си една хубава,дундичка Мари-Беатрис. Тя расте добре, на 6 ти стана на 4 месеца,беше 7,200 кг\ 67 см . само на кърма сме. Иска на ръце нон стоп,не се интересува от шезлонг,гимнастик,играчки Simple Smile  От ноември започваме пюрета,тиква и картоф и така.
След раждането не бях влизала нито тук нито във фб доста време,после таблета се скапа рефрешна се сам и ми затри всичко,вчера се сетих за паролата на абв- то ми и там открих паролата за тук и ей ме на Simple Smile

# 437
  • Варна
Inchoki, е как ги правите тия паузи по 10-12 часа на кърма?! Shocked Искам и аз, поне веднъж. Tired
Незнам! Но съм тооолкова благодарна на бебка за това. Започна около 40тия ден с паузата и постепенно я увеличи, не съм я учила, лъгала с вода или нещо такова, сама я направи. Може би се смили над мама която беше безобразно крива да става през нощта и да не се наспива през деня и мразеше целия свят когато е много недоспала  Joy Аз по принцип много спа (и сега ми е малко, но не смея да се оплаквам), ММ също, така че може да е наследствено Grinning
Но пък може би затова като гледам вървим от най-мъничките...

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 10:24 от inchoki

# 438
  • в матрицата
Цитат
мисля да откажа и мантуто ( много безмислено ми се струва)
За манту ли става дума или за ваксинация БЦЖ?
И двете не са безсмислени. Ще изкажа моето мнение, защото поне за това заболяване имам представа предвид, че туберкулозата може да бъде и зооноза.

Защо  манту се прави само в страните от СОЦ-лагера?  newsm78 newsm78 newsm78

# 439
Ей, колко хубаво - темичката отново се пълни със завърнали се мами!  Hug

Добре дошла обратно и на МимкоHug Много пъти се питахме добре ли сте като така изведнъж ни лиши от компанията си  Wink Много се радвам, че това е така и ни разказвай по-често за себе си и Яница  Simple Smile

Бубенце, вярно, Сиянчето доста подрани - вече върви към 5 месеца и половина  Laughing Обаче е доста по-дребничка от Мари-Беатрис - 6200 гр. е и 65 см. Вече обаче хич не й се притеснявам, защото си хапва зеленчуково пюренце на обяд, а през останалото време й предлагам добавка и тя си хапва когато иска  Simple Smile От пюренцета със сигурност най-любимо й е тиквата. Отваря устичка като види лъжичката и много сладко си я сърба  Joy Пащърнак горе-долу приема, макар и с по-малко удоволствие. Картофът и морковът не са й толкова по сърце, но като дам картоф в комбинация с тиква се ядва  Wink Скоро мисля да започна и по малко с някои плодови.
Много забавна история как си си намерила паролата  Heart Eyes

Пилета, още ли не е родило котето  Wink Сигурно ти е забавно да го наблюдаваш и да си спомняш за нашите вълнения от преди няколко месеца  Heart Eyes Почвам да се радвам, че Сиянчето избърза и не е близнаци  Joy

aYnaT, браво, много сте пораснали  Hug

Гаргамелка, Сиянчето определено спинка повече от средното значи. Иначе става една киселка-киселкааа  Wink

# 440
  • Пловдив
Цитат
Защо  манту се прави само в страните от СОЦ-лагера?  newsm78 newsm78 newsm78
Доверявам ти се, че наистина е така "само соц лагера". В момента нямам време, възможност, а и желание да проверя къде се прави и къде не. Когато обаче разглеждаме къде се прави и къде не трябва да отбележим и принципно в страните, кадето не се прави - дали се предприемат други мерки срещу това заболяване, дали заболяването е характерно за хора и животни в региона /каква е опасността от заболяване/, когато не се прави каква е честотата на заболяване сред населението, съпоставено със страни, в които се прави.
Скрит текст:
Пример различна честота на заболяване - в България заболяването от бяс дори при диви животни е сравнително рядко /единици годишно/, а в Западна Европа е много често и дори катерици са преносители на бяс и могат да те ухапят или одраскат и да се заразиш. В Западна Европа заболяването от Класическа чума по свинете е много рядко, животните не се заразяват в България /на Балканите/ има не малки стада от диви и полу-диви свине -- заболяването е често и може да порази и ферми. След приемането ни в ЕС ваксинацията стана забранена /положителна реакция за антитела се счита за евентуална зараза в страните от ЕС/, което доведе до доста проблеми за фермерите.
Пример за не се прави, но това не е равно на добър ефект. В Европа задължително се прави трихинелоскопиране на 100% от закланите свине и еднокопитни в САЩ са възприели алтернативна превенция на трихинелозата - дълбоко замразяване за унищожаване на паразита. Резултата е, че % на заболели от трихинелоза хора в САЩ е в пъти по-голям от тези заболели в Европа.
За решенията какво се прави или не се прави определящо не е само СОЦ, изостаналост, ниска информираност и т.н. Аз не мисля, че медицината в България е на ниско ниво - от каменната ера. Не обичам, когато непрекъснато се подценяват приетите в нашата страна принципи, защото видиш ли в чужбината, на запад са ного по-умни глави лекарите, епидемиолозите и т.н. За съжаление в световен мащаб доста често решения за здравето се вземат и на икономическа основа, а всички знаем, че СОЦ - лош СОЦ , а капитализма е пълен с хора, които не биха се посвинили да минат през болни и трупове, ако това би донесло пари. Принципно политиката ми е анти-тема.

# 441
  • в матрицата
poohito, кога съм казала, че медицината в БГ е изостанала? Има някои недостатъци, влачени от времето на СОЦа, но изостанала , не е.

Като заговорихте за зодиите и спането. Ако, сте гледали дете козирог, е тогава близначето ще ви се стори англече  Mr. Green Аз с каката така се напатих, че ме беше страх да си помисля за второ. Това дете ми изпи всички сили. А, колко ревлива беше, ужас, само като си спомня и настръхвам. Та, на тоя фон, Карина е англече. Усмихната, спинка си, гука, даже си стои в леглото без да мрънка! От 2 дни протяга ръчички да я гушкам като се прибера, много е сладка. Така ми се радва като ме види, разтапаям се.
Катериче, ако си мислиш, че Сияна е дребничка, не забравяй, че Карина на 4 месеца е 5300гр  Mr. Green Ама хич не и се притеснявам.

# 442
Здравейте,мацки,мн ме вдъхнови тази блуза за кърмене и аз ще си поръчам...чудя се л или м размер да взема, в момента нося л, по принцип м, тревожи ме л да не ми е прекалено голяма
Аз си взел L размер. Висока съм 1,80, гръдната ми обиколка варира спрямо цокванията на малкия Grinning Ако искаш - пиши на лично, ще ти пратя снимка как ми стои. Simple Smile

# 443
  • Пловдив
Нямаше ли някакви истории за приравнена възраст за бебетата родени преди термин. Може би за това бебчетата, които са вече на 5 месеца в нашата юнска тема не са много големи, като размер, защото малко избързаха да се родят. Аз не съм се интересувала много от темата, защото Мадлен пък се забави с появяването си. На последната ДК ни направиха забележка, че малко е качила 400 гр. /това може би го писах вече/, но пък и на докторката май не ѝ е много верен кантара.
Характера си е индивидуален и въпреки, че това ми е първо дете съм сигурна, че дори и като съвсем малки бебета децата са различни. Има и нещо свързано със зодиите макар и да не са определящи. Склонна съм да вярвам, че аз с козирог пък дори и да е бебе и дете не бих издържала /не се знае, какво може да се случи  Wink/ толкова тънкообидчиви и злопаметни хора не съм срещала от друга зодия, а аз, защото съм овен съм си джаста.праста и рядко се замислям за нежните, чувствителни души на другите. Моята малка близначка си е ОК за сега, ядосва ме понякога, но навярно и аз я ядосвам нея  Laughing Много трудно заспива, никога не заспива сама, когато и се спи става крива, плаче, пищи, но без да я гушна не заспива.

# 444
kashmir, Яница също ми спи около 8-11 часа. Но вечер преди лягане давам изцедена кърма, за да съм сигурна, че е хапнала добре.
inchoki И ние сме така. Много спим и сме дребни. Но пък си качва по 500-600гр. На последната консултация беше 5,500, 60см. Качва в нормите, но е фино гадже на фона на другите на нейната възраст.
Днес ще ходим на вторичен ортопедичен, защото трябваше да правим гимнастика. Гащи и да ми изпишат - няма да слагам. Детето е толкова подвижно,че не смятам, че ще са й нужни. Много е шавлива и жилава
Хубав ден, че се разпяхме.

# 445
Момичета бяхме на консултация. Биха ни само едната ваксина. Пентаксин нямало, щели да доставят до нова година-да се смееш ли-да плачеш ли*!? Иначе бебка е добре-7350 и 62 см. Почти на. 5 месеца сме. Каза док да увелича д-то на две капки. Иначе фонтанелката и се е почти затворила, но като я пипна отзад и леко странично на главичката каза, че било меко и пръстите й потъвали.

Мимко и Бубенцето добре дошли отново.

Аинат добре си похапва малчо - пу пу.

Маги успех с местенето.
Хубав ден от мен. Hug

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 12:45 от kokona777

# 446
  • athina
ЗДРАВЕЙТЕ МОМИЧЕТА!!!

Започнахме и ние да опитваме вкуса на лошото време Cryцяла нощ и от сутринта не е спряло да вали,че и едни гръмотевици-направо подскачам.Излегнали сме се двамата с бебо на дивана и пеем-изпях всички песнички които знам-и български и гръцки-по 10 пъти поне.
МИМКО-добре дошла отново сред нас.
Хайде и другите мами поизоставили групата-ЗАВРЪЩАЙТЕ СЕ.
НИЕ утре сме на консултация и ще видим как сме с мерките,но ми се струва,че сме от ВИСОКИТЕ,на 3м.и 14д.беше 66см.
За съня-Нощната пауза е мираж,но от няколко дни на обяд спи по 1.5-2ч.и аз се възползвам и си поспивам с него.

ЧАО ЗА СЕГА,ЛЕК СЛЕДОБЕД!!!

# 447
Пухи, Пансоралът има локално- обезболяващо действие. Аз хо ползвах за големия ми син и сега пак ще го ползвам. Ако си го намажеш на своя венец ще усетиш изтръпването, което усещаи бебето. Затова усилията ти за почесване са били безплодни.

# 448
  • София
Здравейте, мамчета.
В това дъждовно време пак съм тъжна. Под голяма пауза имах предвид 6-часова, че с нея имам проблем с количеството кърма. Не съм и мечтала за 8-12 ч. поздравявам мамите, които се радват на тази пауза и пухкавите бебчета по 7 кг  Heart Eyes . Днес моята хубавица хапна 180 мл в 6,15 след хубава пауза, след това в 10,45 яде 100 мл и до момента не мога да я нахраня Sad Един час я разнасях на ръце , не ми даваше да седна. Явно и се спеше  но плачеше неистово в креватчето. Тези дни я хранех пре 2-2,5 часа , за да усиля лактацията, ама нанай Sad
За да не ми е мрънкащ поста да кажа и за ваксините - много ме е страх от тях, но повече от сърашноте болести, от които пазят. От всички ваксини Манту е най-безобидната, защото е подкожна, локална . Аз съм се нагледала на туберкулози и няма да я изпускам. Приключвам темата, за да не се нагнетява обстановката. Надявам се, да не съм засегнала някого  Hug
След като сама попитах за блузките се колебая между тези, показани от Немезина и тези, които намерих, заповядайте :
[url=https://www.ivet.bg/category/379/drehi-za-bremenni.html?pag … html?page=3[/url]
Фаворит ми е това: https://www.ivet.bg/product/23320/suichar-za-bremenni-shony-grey.html
https://www.ivet.bg/product/23320/suichar-za-bremenni-shony-grey.html
За зъбки позвах Калгел с баткото, помагале за точно 5 мин.
Добре завърнали на момичетата  bouquet

# 449
Ей това време е ужасно!!!А още по ужасното е майка с бебе да отива да взима баткото от училище когато вали ама какво да се прави...бебка ще се каки без време....щях да гладя ама яко ме домързя и легнах децата ...ще почина и после ще наготвя пък може и да погладя....

Общи условия

Активация на акаунт