Частни училища - информативна тема 9

• 63 358
  • 739
  •   1
Отговори
# 465

"Учене" на 3 езика в БШ е силно казано. Казвам го като човек с пряк достъп до 4 деца в различни класове там. Най-голямото дете е от няколко години (4+) в у-щето и знае да брои до 20 и цветовете на Испански. Английския не го разпознава като език (при разговор на английски на детската площадка то пита "вие на какъв език си говорите?"). Само отзивите за Руския са положителни от всички родители.

Точно тези преки наблюдения ни накараха да се откажем от там при все че е до нас а малката говори и Английски и Испански. На теория това беше "нашето" училище докато не разбрах на практика как не се получават нещата.

Дано тази година да има промяна!

Роси 17, изумяваш ме с примера - дете, което повече от четири години учи език, при това английски, и не го ...разпознава?! Ти сигурна ли си?... Това не е сериозно.  Joy

Е, и ние имаме достъп до по-големи деца от училището и наблюденията ни не са такива.
Иначе, точно заради недостатъчното ниво по испански учителката е отстранена от тази година.

Класната ни е изключително мила и отговорна жена, а нетърпението и усмивката сутрин на детето ми е най-голямото доказателство. Но това вече съм го описвала.

Росита_та,
даже не знам какво да ти кажа и има ли смисъл? Мисля, че до момента доста конкретно съм писала за нашето училище... за който иска да го прочете.
Евентуално да те цитирам: "Когато човек не може да води разговор/спор с конкретни факти, започва с личните нападки."

Искам да успокоя и Пролетен дъждец,

че на децата им разрешават да ходят до тоалетната в час, дори и по голяма нужда!!!  yes Просто ги приканват, ако им е възможно, да го правят в междучасието, някак по-удобно е и за тях. Ако ли не, никой не ги спира и и не им прилага този вид тормоз.  Confused 
Надявам се, че последната информация е особено полезна за всички, които сравняват практиките в различните ЧУ Rolling Eyes

# 466
Малко извън текущите теми, бих препоръчала на всички родители, които се двоумят между частно и държавно начално образование, да наглеждат темата за децата- първолаци.

Случайно зачетох сегашната и си спомних всичко, което изживях с голямото ми дете в първи клас. И побоите от съученици, и госпожата, която твърдеше, че от моето дете нищо няма да излезе, и много други неща...

Скрит текст:
Следя първокласната тема и с всеки ден се убеждавам,че направихме правилния избор.

# 467
Няма какво да ме успокояваш, Самъртайм. Писах просто, че ми е интересно, а не че съм притеснена. В БШ няма да се местим така или иначе.
Иначе е похвално, че са го променили от ръководството на училището.

По повод последните коментари-пресен пример от нашата отчетна е дете от втори клас блъснало учителката в стола и жената паднала на земята  Shocked

Последна редакция: чт, 08 окт 2015, 17:47 от Пролетен дъждец

# 468
  • София - Рим и обратно
Режим "оцеляване" тече вече в доста ДУ в началните класове, за голямо съжаление. Пък нека продължават хората да си повтарят, че старата класическа система работи. Работеше едно време, да. Вече не.

# 469
tonina6, правилно ли разбирам, че имаш голямо дете в ПБ и малко в СС? Ако е така, ще е интересно да прочетем сравнение в обучението, методите, натоварването и т.н.  на децата в един и същи етап. Знам, че  децата са различни и може това, което е добре за голямото дете, изобщо да не е подходящо за малкото, но все пак.
Така е, но не мога да правя сравнение, тъй като голямото ми дете е в ПБ за първа година. Засега сравнявам с предишното й училище. Учат много по-сериозно. Има дисциплина. Атмосферата е добра и тя се адаптира много лесно.

# 470
  • София
tonina6, правилно ли разбирам, че имаш голямо дете в ПБ и малко в СС? Ако е така, ще е интересно да прочетем сравнение в обучението, методите, натоварването и т.н.  на децата в един и същи етап. Знам, че  децата са различни и може това, което е добре за голямото дете, изобщо да не е подходящо за малкото, но все пак.
Така е, но не мога да правя сравнение, тъй като голямото ми дете е в ПБ за първа година. Засега сравнявам с предишното й училище. Учат много по-сериозно. Има дисциплина. Атмосферата е добра и тя се адаптира много лесно.
В кой клас е детето в ПБ? В кое училище е сте били преди това?
Ето това е интересна информация, а не тоя оня, това онова.

# 471
Няма какво да ме успокояваш, Самъртайм. Писах просто, че ми е интересно, а не че съм притеснена. В БШ няма да се местим така или иначе.

Пролетен дъждец,

Изкушавах се да те помоля да споделиш как стои въпросът с ходенето до тоалетна при вас в СС... (Нали разбираш, в духа на ... "не че смятам да се местим, просто и на мен ми стана интересно"...)

Но не ми се отива на това ниво на "разговор". Намирам въпроса ти за тенденциозен и подигравателен, особено сега, в контекста на всичко изписано последните страници.  Stop

Изобщо не съм запозната със случая, който цитираш. Много ме съмнява да е описано добросъвестно в детайлите, които биха дали обяснението!

Скрит текст:
За притеснените наистина: Wink Ясно е, че има деца, които по много причини могат да злоупотребяват с молбите да ходят до тоалетна, (сещам се за няколко причини - като да избегнат изпитване, да препишат нещо, някоя магария, деца са, все пак) от друга страна, по-малките ученици тепърва започват да се приучват и да схващат какво означава да си в час, да стоиш кротко  и да работиш по зададена задача. И ако едно дете, което в междучасието не ходи, а се сеща винаги в началото на часа, нали, трябва да му се обясни и тн. Или с началото на 30-минутния час 5 деца вдигат ръка и се почва едно излизаве - влизане... Значи, много причини може да има, за да се е стигнало до такава "забрана", АКО е имало такава.... Да не навлизам в повече ненужни разсъждения.

За четящите - кое частно училище би си позволило да прилага подобна форма на тормоз, пардон, практика?!?!

Последна редакция: пт, 09 окт 2015, 11:52 от summmertime

# 472
  • София

За четящите - кое частно училище би си позволило да прилага подобна форма на тормоз, пардон, практика?!?!
Това е информация споделяна в тази тема точно за "Българско школо".
Забелязвам, че ти стана изключително неприятно и обидно сега когато въпросът е повдигнат и твоите наблюдения по този въпрос се различават от споделяното по-рано от други хора
Интересно ми е защо смяташ, че ние, родителите на деца в "Света София", нямаме правото също да реагираме когато някой говори неща за училището на децата ни, които са леко встрани от истината?

# 473

Това е информация споделяна в тази тема точно за "Българско школо".
Забелязвам, че ти стана изключително неприятно и обидно сега когато въпросът е повдигнат и твоите наблюдения по този въпрос се различават от споделяното по-рано от други хора
Интересно ми е защо смяташ, че ние, родителите на деца в "Света София", нямаме правото също да реагираме когато някой говори неща за училището на децата ни, които са леко встрани от истината?

Защото в единия случай ние, които сме имали досег с вашето училище, споделяме реални и доста конкретни факти, които на нас са се случили, запознати сме лично ... а не ЕЖК, нали така се изразявате тук? и т.н. и не са "леко встрани от истината". Неща, които касаят учебния процес, а не физиологичните нужди и начина на задоволяването им. Нали разбираш разликата?

А, да, ако си прочела скрития текст, сигурно си обърнала внимание, че за БШ допускам някакъв инцидент някога да се е случил, при все, че предполагам да е описан недобросъвестно и допускам евентуални обяснения... Докато вие отричате наред, иронизирате и обиждате.

И още нещо - две теми подред питах и чаках някой да ми напише нещо за БШ, когато проучвах по-рано тази година училището. Е, никой нищо.    smile3505 Подминавахте ми въпросите, все едно съм ви се натрапила в хола. (Аз затова и влязох в този форум. Не за да се упражнявам в реторика.)

Защо като сте така добре запознати, не ми споделихте, че има такава и такава притеснителна информация за това училище? Ще ти кажа защо - защото просто не е сериозно.

Сега изведнъж, когато започнах да пиша и се почувствахте засегнати от думите ми за вашето училище, се започнаха едни нападки към училището на детето ми, едни подмятания по мой адрес - забранявали им да ходят до тоалетната, колко слабо било нивото на езиците до степен абсурдна (между другото, ако има дете, което след 4 години не разпознава какъв език учи, както Роси 17 написа, това говори за проблем на детето, а не зле за училището, но това е друга тема...), ама как така "учат" 3 езика, разберете се натоварващо ли е или е губене на време, не знам...

Забелязвям също и двойния стандарт Wink   Ето, Тонина6, за разлика от Блис (опс, извинявай, че я споменах!) ви дава много полезна информация за ПБ, а не това или онова. Така де, тя е майка и на дете в СС.
 bouquet Тонина, нищо лично към теб!

Последна редакция: пт, 09 окт 2015, 13:11 от summmertime

# 474
  • София
Аз не виждам нищо лошо в това, независимо дали училището е БШ или СС, когато започва междучасието учителката да напомни на децата /особено на по-малките/ ако имат нужда да посетят тоалетната, а не да се заиграят и да се сетят като почне часа. Става една върволица дори и 5 да решат, не всички. Не вярвам да има училище, в което е забранено ходенето до тоалетна през часа. Какво става като забранят, особено за ПУК е твърде вероятно да не могат да "устискат" до междучасието Simple Smile.

# 475
Емилия,
това, което описваш, е най-нормалната практика и то така се случва. Дори аз съм била свидетел как учителката пусна едно момченце по време на час, като го помоли да не се бави (случи се, че бях в училището по обед). Детето отиде до шкафчето си, взе едни кърпички и така...  Нали ако наистина забраняваха, говоря за практика, родителите щяха да подскочат и щеше да се разчуе! Познаваме от години учещи деца в училището.

Но всичко тръгна от следните реплики:

На мен ми е интересно например в БШ все още ли я има практиката, за която се оплакаха родители тук, че децата не са пускани в тоалетна по време на час.

......................

# 476
summmertime,
Явно не си чела това мнение от майка на деца в БШ: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=796935.msg29678958#msg29678958
Заради това мнение бяха въпросите. И то, за разлика от останалите за СС не е от сорта: "от мои познати чух...", а е от родител. Има разлика, поне аз правя.
А пък ти реагира по същия начин, както и ние реагираме, когато се пишат подобни глупости за училището на децата ни. Не виждам нищо лошо да отречем нещо, което не сме видели, дори не сме и чули да се случва  Peace Само че след като 3-4-5 (не ми се връща да ги броя, но дори май и повече) човека с деца в училището от 3-4-5 години казахме, че домашните не са повече от страница, Блис ме нарече лъжец. Вчера дори специално си направих труда да питам детето имал ли е някога повече и той каза, че за една ваканция са имали двойно. Толкоз, дори лятната ваканция пак беше един лист.

# 477
  • София
Аз лично съм пропуснала това оплакване от родител, че не пускат детето. Сигурна съм, че не е вярно, ама може и да е имало такова оплакване. Представете си едно малко дете, което злоупотребява с тоалетната като повод за излизане, изчерпва търпението на учителката и тя не го пуска за пореден път да излезе от часа. Хлапето се оплаква на родителите, като казва само, че не го е пуснала без да уточни подробности, а те се оплакват във форума. Аз оплакванията на моите деца от учител ги вземам за чиста монета само след като чуя и другото мнение Simple Smile.

# 478
Ето го и другият пост.
Има деца, които не знаят къде се намират.

Когато в едно училище се държи на дисциплината, всеки трябва да си прецени доколко гарджето му може да се впише в среда с адекватни хора.
В подготвителната група (6-годишни) имам деца, които през ум не ми минава да допусна в първи клас - то не знае как се седи на чина, не знае да гледа в учебника, не знае какво да прави с крайниците си, камо ли да научи нещо. На всеки 10 дисциплинирани деца, които знаят къде се намират, има по едно такова.

Какви са тия глупости учителката да му била привлякла вниманието?? Тя там само за неговото внимание ли ще мисли? Вземи ти, майката, да му привлечеш вниманието към факта, че ако се държи в училище все едно е на двора, и не внимава какво говори госпожата, ще следват отнемане на привилегии, а и други наказания.
Учителката виновна, че не му била привлякла вниманието... Знаеш ли аз как привлякох вниманието на двата нови класа 6-7 годишни на 15 септември? Със следните думи: "На чина се седи мирно, без да се шава. Никакво обръщане назад, гледа се напред към дъската, към учителя или на чина - към учебника. В час не се говори без позволение. Ако искаш да кажеш нещо, вдигаш ръка и чакаш да ти дам думата. Ако си изпуснеш нещо, вдигаш ръка и питаш дали може да си го вземеш. В час не се става от чина без уважителна причина и предварително позволение от госпожата. До тоалетна се ходи само в междучасието, в часа не пускам. Вода се пие само в междучасието. Ако излезеш по време на час, и то само с достатъчно уважителна причина, защото изобщо не пускам някой да се мотае ей така, като се върнеш, оставаш на вратата и искаш разрешение да си седнеш на чина.
Да видиш как всички знаят материала от първия срок перфектно! Дори и "палавите", които не си позволяват никаква "палавост" в моите часове, чудя се защо ли. Само децата с достатъчно добро поведение участват в игрите. Да видиш как всичко седи мирно и тихо в час и слуша внимателно какво се говори и какво се случва.

Не вярвам вашия дългогодишен педагог да държи толкова на дисциплината и да санкционира всяко едно нарушение на правилата, както правя аз, така че имаш късмет, че изобщо някой обръща внимание на дисциплината на детето ти, а не го оставя просто така да си прави каквото си знае, без да му пука дали детето ще научи нещо.
Някъде на друго място учителката споделя, че в началото и тя не е била много съгласна с методите, тоест явно са били спуснати от директора на училището.

# 479
Забелязвям също и двойния стандарт Wink   Ето, Тонина6, за разлика от Блис (опс, извинявай, че я споменах!) ви дава много полезна информация за ПБ, а не това или онова. Така де, тя е майка и на дете в СС.

Joy Joy Joy Joy Joy Joy
summmertime  Peace

Те и към анирам имаха същото отношение. Та не е нещо ново това.

Тонина, нищо лично към теб! Извън искреното ми забавление с горния пост и аз бих искала да чуя някакво сравнение на двете училища след като понатрупате опит. Подход и отношение към децата, натоварване, зачитане и развиване на индивидуални качества, решаване на конфликти, подготовка по предмети извън 3-те ... ей такива работи ме интересуват.

Малко инфо за ПБ(полезно надявам се за г-жите от СС) Grinning: В ПУК имат два часа в задължителната програма, които са избираеми. Тази година ателиетата са: Плуване, ИИ, Децата на Европа и Забавен английски. В първите два часа "Децата на Европа" са си разказвали за ботуша на Италия, Бермудския триъгълник и какво се случва там и още забавни неща(коментар на детето).

Последна редакция: пт, 09 окт 2015, 14:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт