Частни училища - информативна тема 9

• 64 032
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
Текущата дискусия е съвсем вярна и по моите наблюдения, но какво общо има тя с частните училища?

На мен например ми е интересно как "звучи" дискусията в контекста на частните училища. Дали те са панацея,за да се избегне тази ситуация?

Ако се премахне целодневното обучение и се заложи на качеството, а не на количеството часове, може и да са панацея. Аз например забелязвам, че времето, което се отнема на децата през годината за самостоятелна работа, им се връща под формата на домашни през ваканциите. Това ако е нормално...  

Цитат
За пропуски ще следя заради самото дете, а не само заради кандидатстването. Не мисля, че едно дете може да се чувства добре, ако му се преподават непонятни неща, които няма как да разбере поради пропуски.

Точно така.

# 61
  • София
Текущата дискусия е съвсем вярна и по моите наблюдения, но какво общо има тя с частните училища?

На мен например ми е интересно как "звучи" дискусията в контекста на частните училища. Дали те са панацея,за да се избегне тази ситуация?

Както обикновено едва ли би могло да се обобщи с лека ръка за всички деца, още повече за всички частни у-ща. В края на годината ще мога да споделя личен опит, своя и на децата от класа ни, за които в по-голямата част зная. По второто питане и на мен ще ми е интересно да прочета, но като че ли тук не пишат родители с по-големи деца, учещи  частни у-ща.

# 62

Както обикновено едва ли би могло да се обобщи с лека ръка за всички деца, още повече за всички частни у-ща. В края на годината ще мога да споделя личен опит, своя и на децата от класа ни, за които в по-голямата част зная. По второто питане и на мен ще ми е интересно да прочета, но като че ли тук не пишат родители с по-големи деца, учещи  частни у-ща.

Едва ли може наистина да се обобщи. Но този разговор за ходенето на деца от ЧУ на уроци преди 7 клас се е водел и преди. Двата лагера  Grinning бяха на различни позиции. От никой не ходи, до масово ходят. Според мен истината е някъде по средата и в зависимост както от конкретното училище, така и от възможностите на детето и амбициите на родителите му. Но по мои реални наблюдения деца от абсолютно всички елитни ЧУ и държавни ходят на уроци в зависимост от конкретните им нужди.

# 63
  • София

На мен например ми е интересно как "звучи" дискусията в контекста на частните училища. Дали те са панацея,за да се избегне тази ситуация? По нещата които обсъждате за матурите по математика, съдя, че моето ниво по математика е спряло да се развива 5-6 клас /въпреки че кандидатствах в 7ми клас и учих в една от езиковите гимназии,за които е борбата в София/,а мислех,че съм спряла в 9ти клас Sad
И освен това ми е интересно как се провежда приемът в гимназии като Златарски, Веда, Увекинд, Иван Апостолов. И родителите на по-големи деца смятат ли,че честното образование е конкурентно на елитните държавни гимназии, заради които децата ходят на уроци от 5-6 клас?

Златарски правят вътрешен изпит по БЕЛ и МАТ /дъщеря ми го държа преди 2 години като резервен вариант/. Форматът е същият като на НВО /вкл. 2-ри модул/, като дават малко по-усложнени задачи. 

# 64
А стои ли още условието им който е обявен за приет да бъде записан със съответния депозит, като ако после "резервният" вариант отпадне, съответно гърми депозита....?
Преди няколко години това беше схемата. Нищо лошо, застраховката се плаща, но така се опитваха да приберат кандидати от едно друго училище и затова изпита им беше след неговия, а срока за записване - преди неговия както и преди обявяването на резултатите на НВО, та ако реши кандидатът да отиде другаде да си плати...

Последна редакция: ср, 23 сеп 2015, 18:30 от StefanB

# 65
Къде е новата тема??? Върнах три страници назад и не намирам такава. Освен ако тази не е новата тема, която визирате:) Всичките ни планове и прочее какво да учат децата се оказват смешни в новите реалности в Европа. Ами че ако така продължава, до две години Германия ще стане кочина. Да не говорим за другите европейски страни. Какво бъдеще ще имаме тук и за нас, и за децата ни, както е тръгнало?
Май че най са в час тези, чиито деца са в Американския колеж. Въпросната американска диплома, която досега нямаше никакво значение, защото всички се целели в европейски университети, май сега придобива огромно значение. Европа потъва, особено локомотивът й Германия, също и Франция, ЕС не може да се справи с реалностите, и въобще май в момента колкото и да е смешно, България е по-добро място за децата ни от Западна Европа. Ама докога ще го запазим това? Ами че в Западна Европа се напълни с бурки. Въпрос на време е да стане това и у нас. Май излизат нещата извън контрол...

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 22:36 от Татко Мецан

# 66
  • София
Май излизат нещата извън контрол...

Това е истината, за съжаление!

# 67

Май че най са в час тези, чиито деца са в Американския колеж. Въпросната американска диплома, която досега нямаше никакво значение, защото всички се целели в европейски университети, май сега придобива огромно значение.

Въпросната диплома не ти носи предимства за следване в САЩ. Можеш да си следваш в САЩ и с българската диплома от държавната СМГ без никакъв проблем.

# 68
  • София
Естетствено е плановете, които правим, не винаги да се оказват най-добрите. Докато стане време за избор на университет, пък кой знае какво може да стане? Няма как да предвидим всичко.

И малко да отклоня темата Simple Smile
За кандидатстването в Питагор също да потвърдя, че  казват, че не е необходима допълнителна подготовка. Понеже от темите тук за Питагор знаех, че изпитът за ПУК и особено първи клас е сериозен, реших да попитам в училището за естествето на изисквания материал. Е, на мен също ми се каза: "Ама моля Ви се, каква подготовка? Това е най-обикновен тест за училищна готовност."

Ние се отказахме от там по други съображения, но иначе много харесвам училището. Напомниха ми, обаче малко за Шилер в това отношение, където твърдят, че е достатъчен материалът от ДГ, а на практика всички знаят, че не е така и децата се готвят поне година по-рано  Laughing

# 69
А всъщност някой има ли информация конкретно какво съдържа входящия тест за Питагор за 1-ви клас?

Много ми е интересен този заучен отговор за обикновения тест за училищна готовност. Но аз бих попитала след като теста се провежда през февруари-март, дали този факт е съобразен и в теста не са включени неща, които се изучават от децата в периода февруари - май?  Mr. Green

А и все пак зависи колко са завишени критериите за този тест.  Stop

# 70
Блис, за Питагор мога да отговоря за миналата година, че всъщност искат от кандидатите за първи клас да изкарат пробен ден в училището, като влизат в клас с децата от там и на място им дават листове със задачи по български, математика, като определено не е на ниво обикновена ДГ, въпреки всички твърдения. Иначе освен теста и там има мнение на психолог и точки от него, които са даже по обясненията половината от общия резултат и както казваш начин за субективно отвяване на част от децата.
Скрит текст:
За приема за първи клас тази година не съм се интересувала, но се говори в квартала, че определено са гледали да приемат деца от отдалечени части на София за сметка на тези в близост, изрично се коментира, че са били така да се каже "порязвани", само и само да се ползва и плаща техния транспорт. Това по думи на неуспели тазгодишни кандидати, които изрично казват, че щом кажели, че няма да ползват бусчетата, ги отвявали едва ли не.

# 71
Mira_p, да имах щастието  Mr. Green да видя и чуя психоложката на Питагор.
Интересно е да се види наистина теста за 1-ви клас. Защото теста за училищна готовност не включва само математика и български. А и дори задачките по тези две дисциплини в него не са формулирани по начина по който ние си мислим. Освен това децата в ПУК в Питагор тази година ще са по книжките на Изкуства. Дъщеря ми беше в 3-та група по тази система и имам преки впечатления. Нивото на поднасяне и задълбочаване на знания в сравнение с Моливко е изключително ниско. И в тази връзка се питам ако външно дете покаже по високи постижения от вътрешно как се процедира?  Mr. Green
Защото ни казаха, че техните деца завършващи ПУК при тях също минават тест за 1-ви клас.

За транспортната им фирма ми направи впечатление факта, че не взимат деца извън Околовръстното. Ако има такива деца, то те биват взимани в определен час от някоя точка на шосето.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2015, 21:37 от Анонимен

# 72
Защото ни казаха, че техните деца завършващи ПУК при тях също минават тест за 1-ви клас.
О, със сигурност не е така, имаме две познати дечица от ПУК през изминалата година, които сега са в първи клас и са прехвърлени, не са участвали в класирането и не са полагали някакъв тест или изпит. Разбира се, най-вероятно имат някакво изходно ниво при приключване на ПУК и си познават децата, но не участват в класиране, а директно ги взимат в първи клас.

# 73
Доста безсмислени мнения се вихрят в последните за това кой какви тестове имал за вход в 1 клас.
Това, би следвало да е ясно, че не зависи от съответното училище, а само и единствено от родителите на децата, които харесват съответното училище.
Задължение на ръководството е да подготви тест, който адекватно може да отсее кандидатите.
Ако продължавате да се побърквате в тази тема, след някоя друга година, в тестовете за първи клас ще има интеграли. И това няма да е по вина на училищата, а на родителите, които подготвят децата.
Абсурдно е са Св. Сф да се даде тест, базиран на знания на конвенционално Пукче защото той не може да оцени разликата в кандидатите...
Тоест, търсете причините за повишените изисквания във вас, а не в без никакво съмнение хубавите училища със свръхнаплив.

# 74
Доста безсмислени мнения се вихрят в последните за това кой какви тестове имал за вход в 1 клас.
Това, би следвало да е ясно, че не зависи от съответното училище, а само и единствено от родителите на децата, които харесват съответното училище.
Задължение на ръководството е да подготви тест, който адекватно може да отсее кандидатите.
Ако продължавате да се побърквате в тази тема, след някоя друга година, в тестовете за първи клас ще има интеграли. И това няма да е по вина на училищата, а на родителите, които подготвят децата.
Абсурдно е са Св. Сф да се даде тест, базиран на знания на конвенционално Пукче защото той не може да оцени разликата в кандидатите...
Тоест, търсете причините за повишените изисквания във вас, а не в без никакво съмнение хубавите училища със свръхнаплив.

Код за теб безсмислени, за доста са смислени. Продължаваш с този манталитет да даваш оценки без някой да те е питал.

И разбира се че така ще бъде казано... родителите са виновни, а училището не. То горкото зорлем е принудено да прибягва до не дотам хм... нормални методи за подбор.  Какво значи конвенционално ПУК-че? Стана ми интересно.  Защо тогава е тази версия на ръководството за съвсем обикновен тест за училищна готовност Mr. Green едно огромно противоречие. Или лъжа?

Общи условия

Активация на акаунт