Частни училища - информативна тема 9

• 63 594
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • Sf
Морна, не бъди толкова снизходителна! Нямам склонност да си слагам розови очила, по-скоро говорех за облачета от розова мъгла, която може да замъгли временно зрението.  Laughing

Не става дума за снизходителност. Ето ти самата (ако помня правилно) разказваш, че в БШ учат три езика наведнъж. На мен ми е интересно, как успяват да преподават на ниво цели три езика на малки деца - няма как да не е натоварващо и без домашни. Ако имаш поглед, сподели. Как се случва това на практика?

# 451
Аз следя темите за частните училища от около година (и по-малко, но мисля, че съм ги изчела всичките).  

Пиша от 7 тема, провокирана от конкретни събития и мой опит. Да ви кажа честно, такова надвикване, което стига до откровени грубости, се случва само когато стане дума за СС.

...................................................

Между другото, има и прогонени потребителки, които са преместили децата си от това училище поради сериозни ПРОБЛЕМИ, и отказали се да пишат, след като са разказвали тук преживелиците си от ПЪРВа ръка.

Без коментар.

Последна редакция: чт, 08 окт 2015, 13:27 от summmertime

# 452
Морна, не бъди толкова снизходителна! Нямам склонност да си слагам розови очила, по-скоро говорех за облачета от розова мъгла, която може да замъгли временно зрението.  Laughing

Не става дума за снизходителност. Ето ти самата (ако помня правилно) разказваш, че в БШ учат три езика наведнъж. На мен ми е интересно, как успяват да преподават на ниво цели три езика на малки деца - няма как да не е натоварващо и без домашни. Ако имаш поглед, сподели. Как се случва това на практика?

Ще разкажа, но ми е твърде рано, минали са едва две-три седмици. Естествено, водещ е английският. Другите два - на този етап повече са за обща култура и подхождат забавно, учат по слух засега. Пеят песнички, рисуват, започват с някакви основни неща като "как се казваш" и тн.

Колкото са по-малки децата, толкова по-лесно учат езици, по няколко дори, мозъкът им е пригоден точно за това до към 6. Ние сме тези, които им поставяме бариери. Естествено, не очаквам чудеса, (очаквах ги в детската, която беше билингуална, макар да не се случиха точно чудеса Wink ) но това е доста добра основа за бъдещо учене на езици, а не тормоз.

Скрит текст:
Аз поне, високо ценя тази опция, защото детето ми е живяло извън Бг, проговорила е на два езика, имала е досег с различни приятели, говорещи различни езици. Цялата тази опитност по друг начин поставя нещата. Мисля, че е хубаво и училището да ти го предлага, макар и в по-ограничена форма.
Как ще се случва на практика ми е интересно и на мен да видя.

# 453
Да ви кажа честно, такова надвикване, което стига до откровени грубости, се случва само когато стане дума за СС.

Ами хайде де. Хем всеки е чел предупреждението "Не хранете трола" и пак вземе, че подхвърли някой геврек.

# 454
Да ви кажа честно, такова надвикване, което стига до откровени грубости, се случва само когато стане дума за СС.

Ами хайде де. Хем всеки е чел предупреждението "Не хранете трола" и пак вземе, че подхвърли някой геврек.

Точно пък ти да се позоваваш на тази реплика за храненето на трола  Whistling  ooooh! Да не ти припомням как месеци след изпитите за АК имаше потребители, които наистина те молеха да се спреш поне само на една тема, а не в целия подфорум.

summmertime няма абсолютно никакъв смисъл! Единственото, което може да се пише в този форум за СС трябва да е само цветя и рози. Следя темите от самото им начало. Все едно и също е и е от едни и същи хора. А тези, които изразиха неудовлетворение от ползваната услуга на СС биваха охулвани и спряха да пишат.

# 455
Какво искаш да кажеш по-точно, LUCY ? Че който не е съгласен с вас, е трол? Или нещо бъркам...

Същите наблюдения имам, Блис. Няма смисъл да се продължава!

И започвам да се замислям какъв "психоклимат" би имало в клас с такива родители като част от изявяващите се тук.  ooooh!

# 456
Аз имам конкретен пример за конкретно дете учещо в СС, което се е наложило да посещава психолог миналата година. Поради проблеми със средата и натоварването. И това не е ЕЖК, а конкретен пример. И реални примери за още поне 3 деца, които имат сериозни проблеми с влизането в колектива и липсата на съпорт както от класната, така и от психолога.
Та е редно да допуснете, че както вашите деца са в единия край на скалата, така има и достатъчно примери за обратното. И да не се налага пак да се надприказваме как е възможно/невъзможно в това прословуто училище деца да се чувстват стресирани повече от обикновено.

А за домашните се оказа, че всъщност вярно СС не държи първенството на абсурдите, но е в челните редици.

Анадриел само ще ти кажа, че на мен учител от СС ми каза, че в края на ПУК правят диктовки и четат 1/2 страница текстове. Същото и по английски. При 10 часа МАТ и 10 часа БЕЛ е очаквано да го могат. Английския и той мисля, че беше толкова.(не помня точно) Снощи си гледах записките си за ПУК в Питагор(по повод предишни реплики, които си разменихме с Параход) и на срещата са ни казали(родители с деца там да ме провергаят ако греша), че БЕЛ са 6 часа, а МАТ 3 часа. При нас в ПБ са по 6 часа БЕЛ, МАТ и английски.
Аз имам конкретен пример за конкретна майка на дете кандидатствало в СС, която след среща с психолога в СС още не може да се съвземе.
След срещата с психолога людоед се е наложило да посещава тоалетната често. Поради проблеми със средата и натоварването. И това не е ЕЖК, а конкретен пример.

# 457
  • Sofia

"Учене" на 3 езика в БШ е силно казано. Казвам го като човек с пряк достъп до 4 деца в различни класове там. Най-голямото дете е от няколко години (4+) в у-щето и знае да брои до 20 и цветовете на Испански. Английския не го разпознава като език (при разговор на английски на детската площадка то пита "вие на какъв език си говорите?"). Само отзивите за Руския са положителни от всички родители.

Точно тези преки наблюдения ни накараха да се откажем от там при все че е до нас а малката говори и Английски и Испански. На теория това беше "нашето" училище докато не разбрах на практика как не се получават нещата.

Дано тази година да има промяна!

# 458
  • София
Когато човек не може да води разговор/спор с конкретни факти, започва с личните нападки.

Нищо лично, но вместо да продължавате с повтарянето на една и съща песен за "психоклимата, тормоза, издевателствата над децата в Света София", защо не започнем да водим по-конструктивна дискусия.
Аз написах каква е програмата на детето ми, защото  училището беше нападнато, че тормози децата със непосилно натоварване дори и в ПУК и 1 клас. За мен лично преднамерено коментара беше подминат, въпреки, че съдържа конкретна информация, която напълно опровергава, разпространяваната от Вас информация, за "неимоверното натоварване, граничещо с психически тормоз".

Морна зададе конкретен въпрос, за натоварването в едно конкретно училище - отговора, съдържаше просто едни общи приказки, без да се посочи никаква конкретна информация.

Значи в Света София 2 часа Английски на ден с песнички, оцветяване са тормоз, а в друго училище 3 чужди езика не са?!

Много по-полезно за всички би било, ако започнете да споделяте малко повече информация за училищата, в които децата Ви учат и спрете с тази Света София. Казахте достатъчно, дори и слепите/глухите вече разбраха.

# 459

Много по-полезно за всички би било, ако започнете да споделяте малко повече информация за училищата, в които децата Ви учат и спрете с тази Света София. Казахте достатъчно, дори и слепите/глухите вече разбраха.

Така е! На мен ми е интересно например в БШ все още ли я има практиката, за която се оплакаха родители тук, че децата не са пускани в тоалетна по време на час.
Във форума пише и една учителка по език от там и разказаното от нея също не звучеше добре. Споделете така ли е.

Аз също бях останала с впечатление от форума, че в СС се скъсват от учене, докато не прочетох програмата на Азбуки например-пак същата. На ПБ Анирам я беше споделяла миналата година-пак същата и т.н. За домашните тук бях публикувала домашното по английски на Евростар за лятната ваканция-твърде дълго според мен.

Освен това относно изпитите, в което и да е училище. Имайте предвид, че изпитът е само няколко часа. Ако детето не е надъхано, че това е нещо мега важно, дори и някой малко да го е стресирал на изпита, това ще мине и замине. Ще остане евентуално огорчението на родителите, но детето ще продължи напред и няма и да помни след време. Много по-важно е което и училище да се избере, какво ще се случва по време на учебната година, а не как е минал някакъв изпит в училище, където детето дори няма да учи. От тук нататък 13 години децата ще се сблъскват ежедневно с някакви радости и проблеми, които наистина могат да повлияят добре или зле на самочувствието и характерите им.

# 460
  • Sf
Малко извън текущите теми, бих препоръчала на всички родители, които се двоумят между частно и държавно начално образование, да наглеждат темата за децата- първолаци.

Случайно зачетох сегашната и си спомних всичко, което изживях с голямото ми дете в първи клас. И побоите от съученици, и госпожата, която твърдеше, че от моето дете нищо няма да излезе, и много други неща...

Скрит текст:

# 461
  • Sofia
Не знам защо всички са толкова фокусирани над това колко натоварена е учебната програма. Тя е толкова колкото да покрие изискванията на МОН и допълнителния материал който училищното ръководство е решило да добави.

По важно ми е да следя какъв е метода на дисциплина, как се държат преподавателите с децата, успяват ли да ги научат и преподават ли по достъпен начин, обратната връзката родител-учител-ръководство, занимания извън класната стая и учебниците...ето такива неща.

Повече ме притеснява детето да не е натоварено (тоест да не покрива достатъчно материал в у-ще).

През повечето училищни години съм била в частни целодневни училища. Приключваш в 16 часа (17 докато се прибереш) и тепърва има да пишеш домашни всеки ден, а не само Събота/Неделя. Нито съм се чувствала натоварена нито родителите ми са смятали така. А съм имала с какво да сравнявам защото ми се е налагало и няколко години в БГ да уча в "престижно" държавно у-ще.

Само мога да благодаря на родителите ми че са ми избирали такива "натоварени" у-ща. Това е и една от причините да искам моето дете да е в ЧУ. Искам да не си губи времето като е в у-ще, да го стимулират да учи, да има достатъчно часове за да се предаде материала, учителите да са усмихнати и добри и да има уважение.

# 462
Натовареността не зависи от училището. Ако сте поглеждали тестовете на НВО (разказвателните), ще видите, че имате два варианта - да учите много или да препишете някак. Който ви казва, че "не учи, пък изкарва шест", да знаете, че просто преписва. Учебниците сте ги виждали. При някои, за да се разберат, трябва детето да си осигури допълнителна информация. Математика се учи с решаване на много задачи, БЕЛ се учи с четене на много книги (все самостоятелни занимания), по другите предмети пак така. Така че за самоподготовка се отделя много време (ако наистина искаш да покриеш реално стандартите). Аз тук виждам греха на ЧУ, че отнема това време на децата и те трябва да си го вземат от другаде (сън, свободно време, измисляне на още два часа в денонощието...). Няма смисъл учителката да проверява след всеки час какво са научили децата. По-добре да им се остави време наистина да го научат, а учителката може да провери това и по-късно. Тя трябва така да го преподаде и да даде такива домашни, че да е сигурно, че са го научили. Обратната връзка не трябва да отнема повече време от самия процес на учене.

# 463
  • София
.... Няма смисъл учителката да проверява след всеки час какво са научили децата. По-добре да им се остави време наистина да го научат, а учителката може да провери това и по-късно. Тя трябва така да го преподаде и да даде такива домашни, че да е сигурно, че са го научили. Обратната връзка не трябва да отнема повече време от самия процес на учене.
Химикал, не бъди буквалист. Не е казано, че щом имат 2 часа български дневно, то в първият час се преподава, а във втория се проверява какво са научили. Нещата са организирани гъвкаво - например в понеделник и вторник да се преподава, а в останалите дни да се правят затвърждаващи упражнения и проверка какво са запомнили децата.

# 464
  • София - Рим и обратно
Специално от 1 до 4 клас не виждам предимството на "чудесната" занималня. Да, не е добре да се взема от времето на детето за самоподготовка. Те си я правят тая самоподготовка без пропуск след всеки взет урок, а после и в уикенда на спокойствие вкъщи. Така има време след училище да отиде на спорт, на пеене, или просто да поиграе. Та даже и да реши някоя страничка задачки, ако сподели, че се е затруднила през деня с нещо (това засега ми го казва редовно като я взема, значи много добре помни какво са работили през деня). А не - да се прибере скапана от занималня и да дописва още 2-3 часа у дома, защото в училище следобед са били на режим "оцеляване" Stop.
В по-горните класове вече се влиза в друга категория.

Общи условия

Активация на акаунт