Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна

• 57 183
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
 Merry и при нас Y6 си имат по едно детенце от малчовците. Ние нямаме голяма дилема с училищата - има едно селективно училище/което ни е на 20км.../ Днес малкия беше на тест. По район имаме само едно училище, но пък е с добри показатели. Та на мен ми остава само да изчакам резултата от тестовете. Малкия е по-склонен да учи в кварталното училище, защото там ще са всички деца от сегашното, а и аз клоня за там, заради пътуването.

# 241
Здравейте, искам да ви попитам след като дойда и си извадя шофьорска книжка (т.е. заменя моята БГ) ще ми служи ли за доказателство пред банката, за да си направя акаунт. И Може ли малко информация за смяната на БГ шоф. книжка с английска.
Благодаря предварително  Peace
   Има ново правило или закон, незнам точно как се нарича, но не може да си смениш книжката веднага като дойдеш. Трябва да си резидент определено време, иначе има глоба. Провери в сайта им дали беше 3 или 6 месеца, че не съм сигурна.
Спомням си че темата беше надълго обсъждана в предходни теми, понеже и мен ме интересува въпросът - тогава се въртеше въпросът че може да се чете и като - има намерение да прекара 185 дни в годината, а не да е живял толкова преди да подаде документи за смяна. Има ли някаква промяна в разпоредбите сега? За определена работа искат книжката да е английска, не знам защо всъщност го правят.

# 242
185 дни да са минали от датата на пристигане. Английската шофьорска книжка е доказателство за адрес - на нея пише адреса! Когато се сменя адрес се сменя и шофьорската книжка!

# 243
  • До хладилника, който обичам
185 дни да са минали от датата на пристигане. Английската шофьорска книжка е доказателство за адрес - на нея пише адреса! Когато се сменя адрес се сменя и шофьорската книжка!
Аз отново не съм съгласна. Никъде не пише да са минали 6 месеца.
Иска се човекът да е resident - да живее по принцип повече от 185 дена в годината в Англия, а не другаде.
Това може да бъде тълкувано и като намерение да се изпълни.

# 244
  • UK
 Според мен точно и ясно си е написано на сайта  още на първата стъпка :

" 1 Are you a resident of Great Britain?

You’re normally a resident if you have a permanent address in Great Britain that you’ve lived in for at least 185 days."

# 245
  • Манчестър
Аз отново не съм съгласна. Никъде не пише да са минали 6 месеца.
Иска се човекът да е resident - да живее по принцип повече от 185 дена в годината в Англия, а не другаде.
Това може да бъде тълкувано и като намерение да се изпълни.

Точно така. Факта особено ако вземеш НИН те прави резидент, иначе не ти трябва. Интерпретацията не е да са минали 6 м, а да имаш на намерение да си резидент.

# 246
  • След завоя в дясно
Ladybird_ успех на детенце на изпита.
Merry- в secondary училище при нас (което още не съм видяла) имат групи (houses), в който се включват деца от различни години и всяка сутрин се събират преди часовете. По този начин се избягвало разделението между големите и малките и имало по малко инциденти според тях . После децата си ходят със съучениците от съответната година по часовете. Още не сме решили нищо за училищата, имаме да погледнем още едно (най-вероятното като избор) тази седмица, но пък може и да ни разочарова. Резултатите като цяло при нас на secondary училищата са горе долу едни и същи, няма някое да се отличава. Та май ще опрем до логистиката, което ни е най-близко  Grinning

# 247
Благодаря много, и аз се надявам да е както Аве казва.

# 248
  • UK
Гледам, че куцо и сакато по фб групите още с пристигането сменя книжка, за да може после да я представи като доказателство за адрес пред банките, така че явно не е проблем това. Доколкото знам в самото заявление има графа да се попълни кога си пристигнал в УК и всички пишат по-ранна дата за всеки случай.

Мъжът търси вече активно къща под наем, всичките му познати там българи го съветват да не казва, че е семеен с деца пред агенциите, и аз знам, че децата са проблем често при наемане на жилище, но пък да не казва?  Rolling Eyes Как ще коментирате вие?
Ще му е трудно така или иначе предвид кратката му история в UK, там е от 4 месеца.
И какво ни съветвате изобщо да прави, да следи обявите по сайтовете и да кандидатства или да се свърже и насрочи среща с няколко агенции и да се разбере с тях какво иска и кога и всичко.   

# 249
ММ имаше няколко /3-4-5/ отказа заради детето, но изобщо не сме коментирали да крие, че сме с дете. Като знам като сменяхме сега квартирата как буквално ни лапнаха, склонна съм да мисля, че миналата година повече ги е притеснявало това, че е от скоро в страната, макар да тръгна от България с подписан договор и доста прилична заплата, а детето да е било просто предтекст. А най-вероятно и двете.
Ние гледахме из сайтовете и ако нещо ни хареса - мейл до агенцията.

# 250
Гледам, че куцо и сакато по фб групите още с пристигането сменя книжка, за да може после да я представи като доказателство за адрес пред банките, така че явно не е проблем това. Доколкото знам в самото заявление има графа да се попълни кога си пристигнал в УК и всички пишат по-ранна дата за всеки случай.
Има графа от коя страна идваш, както и на коя дата си влязъл в Англия.
Моята книжка не съм сменяла, мъжът ми си я смени може би 2 или 3 месеца, след като дойдохме. Написахме истинската дата на влизане в страната, не е имало никакъв проблем. Изобщо не сме се занимавали да лъжем кога сме дошли в страната.

# 251
  • Bristol
Според мен точно и ясно си е написано на сайта  още на първата стъпка :

" 1 Are you a resident of Great Britain?

You’re normally a resident if you have a permanent address in Great Britain that you’ve lived in for at least 185 days."
Аз не че съм с отлични познания по английски, ако може и друг да каже, но за мен това е минало време, тоест живял си поне 185 дни, а не ЩЕ (имаш намерение да) живееш поне 185 дни, you are going (planing) to live in for at least 185 days  newsm78

# 252
Във формата за книжка D1 и прилежащата й брошура с указания за попълване пише:

To be normally resident you must usually live in the UK for 185 days in each calendar year. Applicants who are not UK citizens of nationals of another EU or EEA country will need to provide evidence of their residence status and will not be considered normally resident if they:
- do not have leave to remain in the UK, or
- are in the country on a temporary basis without leave to remain, either while waiting a decision to stay in the UK, or following a decision refusing such an application
По-навътре единствено пише, You can exchange a full driving license issued within the EU or EEA for the equivalent GB license.
В секцията за това, какви документи да се пратят, пише: паспорт или ЕС лична карта. Въпреки написаното в началото, НЕ пише да искат доказателство за адрес.
Аз също се чудех трябва ли вече да са минали тези 185 дни или мога да сметна 185-те като намерение също, после реших да не се чудя, а да пратим документите. Ако не бяха в ред, нямаше да ги приемат и щяхме да си ги получим обратно.   33uu Приемам, че щом без никакъв проблем смениха книжката, без да сме лъгали за датата за влизане в страната, всичко е било ок.

# 253
  • Bristol
Предполагам, че не проверяват стриктно датата и затова минава. Но ако проверят, вие сте ок, защото сте написали както е. Проблемът ще е, че техен служител е сгрешил. Но те докато разследват, ще мине бая време и вие реално ще имате право да смените книжката Simple Smile

# 254
  • София
Аз също си смених книжката на 3тия месец от пристигането ми. Не съм фалшифицирала дати. Приеха ми я, че и ми я замениха с тукашна без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт