(Био)зеленчукова градина - тема 31

  • 93 872
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 21
Aз отглеждам фенел в градината.Той е многогодишен,листата са много хубави за салати,за сокове.Семената събирам и счукани с други семена ползвам за кюфтета,пържоли.Нямаш грудка,защото си закъсняла.Загърли го и напролет трябва да имаш.Иска и тор.

# 211
  • Мнения: 22
Aз отглеждам фенел в градината.Той е многогодишен,листата са много хубави за салати,за сокове.Семената събирам и счукани с други семена ползвам за кюфтета,пържоли.Нямаш грудка,защото си закъсняла.Загърли го и напролет трябва да имаш.Иска и тор.
Благодаря за отговора. Листата наистина са много хубави, ще упорствам за получаването и на глави (грудки, както ги наричаш). При мен обаче се получава стъбло подобно на плитка, а виждам в интернет снимки на фенел, чиито грудки стават обли като топки. Затова се чудех дали освен на условия е и въпрос на сорт. Между другото в кой район е твоята градина и в България ли е? Все пак климатът при фенела е от значение, особено по отношение на това, дали може да преживее през зимата, както успях да науча до тук.

# 212
  • Мнения: 9 989

Няколко дупки с ножа за да дишат, а след 30-35 дни порядъчно надупчени. На около 50-я ден вече бе така:
img width=600 height=360]http://media.snimka.bg/s1/5028/036300508.jpg?r=0[/img]


последният чувал с тор, който купихме за градината, е пълен с гъби - изглежда като твоят, само че гъбите са отвътре полепени по найлона. На мен гъби не ми трябват. Мога ли да ползвам спокойно пръстта за зеленчуците в градината?

и още един въпрос имам - отвара от люти чушки против гъсеници ли се прави и как точно? съотношение, начин?

# 213
  • Мнения: X
И аз с въпрос - как сушите чушките? Тази година направих поредния си неуспешен опит. Тук-там някоя се е изсушила, останалите на петна с мухъл отвътре. Уж специален сорт за сушене и пак не става. Бяха закачени навън под стрехата. Друга година съм опитвала вътре в коридора. Сега "спасих" здравите и ги сложих на ивички в машинката да се доизсушат.
 Предполагам, че късно узряват при мене и вече не е достатъчно топло, за да изсъхнат добре.

Последна редакция: сб, 21 ное 2015, 16:22 от Анонимен

# 214
  • Мнения: 21
Здравей,алфаалфа.Да,в България ми е градината,близо до Монтана.Няма друг сорт фенел.Грудки съм имала юли месец,но не толкова плътни като тези,който сме виждали,но може би се дължи на климата.Спокойно можеш да ползваш листата вместо копър в ястия.

# 215
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
А фенела на копър ли мирише или на анасон.

# 216
  • Мнения: 21
Наричат го див копър,но има приятен анасонов аромат,но семената имат друг аромат.

# 217
  • Мнения: 22
А фенела на копър ли мирише или на анасон.

Според мен фенелът мирише на анасон, но без сладка жилка в аромата и вкуса. Когато го добавям към купешките домати в салата, внася свежест и успява да преобрази вкуса им. Ако се прекали с количеството и се включат и стъблата, тогава придава леко горчив вкус. Използвам го и в специалната комбинация - яйца със зелени чушки и зелени домати - задушен с малко червен лук и масло в началото, допринася за крайния резултат. Добра компания прави и на картофената супа с моркови и листа от моркови по същия начин - задушен заедно с първоначалните продукти - лук, морков, люта чушка, понякога и чесън. Мммм.

# 218
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
И аз с въпрос - как сушите чушките?
Нанизваме на конец, който окачваме от вътрешната страна на прозореца в кухнята и си висят цяла зима. Говорим си за люти чушки, нали, сладък пипер не сме сушили /веднъж пробвахме за червен пипер, но ги нарязахме на ситно още лятото, сушихме на слънце в тави, после с машинката ги мелихме, пак сушихме на слънце - толкова хамалогия, не че не беше вкусен, напротив, ама свърши за няма и месец, та не повторихме и си купуваме от магазина.

# 219
  • Елин Пелин
  • Мнения: 98
Мицела за кладници предполагам си го купувате, но от къде и кога е подходящо за заразяване на пънче? Виждах на едно изложение в НДК но беше на приказна цена и не посмях да си купя, приличаха на пъшкулчета като на буби за коприна Simple Smile

# 220
  • Мнения: 31
Най-добре се заразяват през март-април.
Търсиш в продавалника " Мицел За Кладница" и си избираш.
Аз ползвам от Троян и съм доволен.

# 221
  • Елин Пелин
  • Мнения: 98
Най-добре се заразяват през март-април.
Търсиш в продавалника " Мицел За Кладница" и си избираш.
Аз ползвам от Троян и съм доволен.
Я сега кажи на Троянката къде от Троян мицел да си купи? Ама ми стана смешно, въпреки че съм омъжена в друг град мноого често съм там защото управлявам малка био ферма, не съм и чувала някойда се занимава с това, а и ние ходим за гъбки, но напоследък нещо не се откриват кладници.

# 222
  • Мнения: X
Tsv, благодаря за отговора! Сладък пипер се опитвам да изсуша, но вече ще ползвам само машинката. Направих червен пипер от малкото оцелели чушки (нанизаните като цяло не бяха много). Много е вкусен! Simple Smile
Цвети, моите пънчета ги заразих с мицел за кладница в края на март. Сега едното има гъбки от няколко дупки (и още две, мисля бяха, също имат дребни гъби). Всеки ден намирам голи охлюви около пънчетата. Много харесват гъбите Simple Smile, но понеже вкусовете ни съвпадат, съм взела мерки против охлювите. Е, пак има наядени шапки на гъби, но все някои ще пораснат, да се надяваме. В една дупка (в дупки ни е мицелът) има някакви лилавички миниатюрни дребни гъби или прилича на гъби - те не са ми ясни какво са точно, ама аз слагах и дюбели за шийтаке, та докато не пораснат, ще си остава загадка.

# 223
  • Елин Пелин
  • Мнения: 98
Благодаря за инфото за гъбите. Е тъкмо ще си ходя след две седмици и ще си купя та март да садя,че напоследък чове неможе да свари една гъба в гората от цигани. Да няма с какво да се препитават но и никой не им пояснява как да берат гъбите без да поразяват мицела около тях. А преди тук питах дали руколата замръзва, вярно че и мятах найлон и един картон,но тя е невероятна и расте като луда Simple Smile

# 224
  • Мнения: X
За първа година имам рукола. Цъфти си и не ѝ пука. Simple Smile Ще видим как ще е след зимата. Също засега листната целина и манголдът са съвсем добре. Една част от манголда (листното цвекло) прибрах в пясък в мазето, за да видя как ще му се отрази.
Не съм сигурна, че мицелът ще издържи до март, ако се купи сега. При мене се залежа около две седмици в хладилника и пшеницата беше силно побеляла от прорасналия мицел. Цвети, питай дали е добре да купиш мицел сега.

Общи условия

Активация на акаунт