(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 410
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Ако искате, давайте адреси и евентуално телефон на лични. Пишете дали да пращам по пощата или с Еконт. Говорих с  фирмата, имат семена. Мога да поръчам, когато сме готови и да пращам.

П.П. Дотук потвърждение за участие са дали Рени, Теди, Скела, Геруния, Wonderr и alys. Проверих най-евтиния вариант за пращане с Еконт - то било през ОЛХ, става около 3,70 лв. (таксата от 3,20 е без такса гориво и комисионна върху наложения платеж). Описано е тук, но трябва да се отвори Повече за услугата Пощенска пратка http://olx.bg/help/shipping/po-evtino-li-mi-e-da-izpolzvam-uslugata-dostavka/ и понеже не се отваря точно това, което ни трябва, ето го
Скрит текст:
1. Какво е важно да знаете за пощенските услуги на Еконт?

Пакетът, който предлагаме включва доставка между офисите на Куриера на територията на страната (над 500 офиса).

Пощенските пратки се приемат в удобен като местоположение офис на Еконт Експрес на територията на цялата страна.
Доставят се до удобен за Вашия получател офис на Куриера.
Подходяща е за пратки с тегло от 1 до 20 кг.
Цената на “Пощенска пратка” започва от 3,20 лв. Цената за услугата е сметната на база тегло на пратката от 1 кг без наложен платеж и без такса гориво и пътни условия, която се обявява от Еконт на 1-во число всеки месец, в зависимост от пътните условия, инфраструктурата и цените на горивата в България.
Ползвате безплатно екстрата “Управление на пратката по телефон”.
Безплатна услуга за получателя “Преглед преди плащане на Наложения платеж”.
Пратките се доставят на следващия работен ден от подаването на пратката срещу документ за самоличност на лицето, посочено като получател. Ако е малолетно лице, пратката се предава на негов родител или законен настойник, или на изрично упълномощено от получателя или настойника му.
Може да се възползвате от безплатна опаковка – полиетиленови пликове със следните размери: малък полиетиенов плик – 40х35 см, голям полиетиленов плик -55/45 см и полиетиленов чувал – 60х110 см.
При изпращане на пратки с размери над 20 кг. и/или над размери 60х60х60 см. пощенската пратка се третира като куриерска, но отново можете да ползвате отстъпката от 20% за потребители на OLX, както и всички екстри описани по-горе.
2. Допълнителни услуги към пратката

Наложен платеж – когато Вашата пратка пътува с тази услуга, ще бъде предадена на нейния Получател само след като e заплатил посочената от Вас стойност на наложен платеж, освен ако не е попълнено разпореждане от Подател в товарителницата: “Разрешавам пратката да се прегледа от Получателя и да плати наложения платеж, само ако приеме стоката ми”. В случай, че стоката бъде отказана от Получателя, Еконт Експрес ще Ви уведоми как да направите Разпореждане за промяна в условията на доставка на пратката.
При попълнено Разпореждане за връщане на отказана от Получател пратка, стойността на услугата Наложен платеж отпада от дължимата куриерска услуга.
Обратна разписка - това е документ, удостоверяващ приемането на пратката от нейния получател с ръчно вписани от него имена и поставен подпис. Допълнителната услуга Oбратна разписка се заплаща допълнително към основната куриерска услуга и е в размер на 3.50 лв. за пратка.
Обявена стойност - повишена отговорност на куриера до размера на обявената от подателя стойност с лимит до 10 000 лв. Допълнителната услуга Обявена стойност се заплаща допълнително и оскъпява цената на куриерската услуга с 0.24% от обявената стойност.
3. Как да използвам отстъпката от 20% през OLX?

Подгответе товарителница през секция Доставки -> Пощенска пратка Ако разполагате с принтер, може да принтирате товарителницата за по-бърза обработка на данните в офис на Еконт. Принтирането на товарителницата не е задължително – достатъчно е да запишете номера на пратката, за да го представите в офис на Еконт.
Занесете пратката в най-близкия офис на Еконт или използвайте най-близката до Вас “24 Еконт - Автоматична пощенска станция”. Движението на пратката може да проследите в секция “Моите доставки”.
За опаковка на Вашата пратка може да използвате също безплатните полиетиленови опаковки на Еконт Експрес, които Ви гарантират, че съдържанието няма да бъде подменено.
Еконт Експрес извършва доопаковане с подръчни материали за негова сметка, а при желание от страна на клиент опаковат изцяло срещу заплащане
За допълнителна информация, моля, свържете се с консултантите на Еконт на телефон 0 7001 7300, skype: econt-bg и email: info@econt.com.

Последна редакция: вт, 02 фев 2016, 23:45 от Анонимен

# 421
Семената, които ще поръчваме са:
Моркови Алмаро - 94 лв. 100000 семена
Краставици Дефенс - 68 лв. 100 семена
Краставици Калунга - 40 лв. 100 семена
Ще купя от прозрачните пликчета с цип, за да е по-сигурно пакетирането. Морковите ще деля на грамаж. Пише, че в 1 г има 1000-1200 семена, т.е. всички моркови са около 100 г или по-малко.
От Доматите Панекра и Мондиал по 5 семена, които са по около 20-30 ст. за семе (предвидила съм само за Герундия, Скела и за мене, друг не е изявил желание) - има възможност да се купят на тези цени и бройки, предстои уточняване.
Засега сме 6 човека и делим по равно. Ще поръчам, когато получа всички адреси.

П.П. 5 човека сме, ще изчакам да видим дали ще се съберем повече.

Последна редакция: ср, 03 фев 2016, 10:57 от Анонимен

# 422
  • на пъпа на Златията
Какво беше ?Ще сикупя 10 бири,ще ги изпия и ще спечеля 1лев.
Я стига глупости.
Ще си вкарате в градината болести.
Сейте лавандула,босилек задължително заради Зика. Направете си къщичка за прилепчета.
Живеят на колонии.Къшичката трябва да е за наи мналко 20 прилепчета. Изяждат 1800 комара за една вечер. Не събаряйте лястовичите гнезда.
Завъдете си жаби и таралежчета.
Една година сях холандско семе от шибой.под прозорците  на блока. Миришеше на много хубав парфюм.
Но се пръкнаха и 10 стръка едно много нежно растенийце. . Като се изпънаха ония ми ти 10 стръка до пояс ,аз ги чакам да цъфнат, че като го загледаха децата от квартала, че като  се звъни на пожар на вратата, викат през  прозореца , че се сбръках накъде да хукна. Рекох си някой умря.
А те през глава крещят ококорени ,  полицаите ,полицаите ,   гори го че един кон , ония дни се нагълтал и паднал на улицата някъде в града.
Маани , маани. .

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 03:46 от rorik

# 423

Някой няма ли Южна наслада да ми продаде две три семчици да я пробвам,никъде не я намирам.
Името Южна наслада е измислено от човек, когото не желая да коментирам.
Всъщност, това е японски хибриден сорт краставици и истинското име е  Southern Delight F1 (Ф1 - може и на кирилица,  означава хибрид):
https://www.google.bg/search?client=opera&q=soutern+delite&a … +delight+cucumber
У нас се намира в  професионални пакети по 1000 семена. Последният път, когато купувах, струваше 60 лв. Семената ги ползвах без проблеми 5 години, качеството е много високо.
Тази краставица е силно митологирана на едно място. Както съм писал и на други места: сложена на сергия с Гергана, никой не може да ги различи. Като вкус и консистенция много трудно се отличават - и двете са разкошни.

# 424
Относно краставиците знам,че има има супер устойчиви хибриди,които издържат
Тези супер сортове са изключително за отглеждане в качествени и сериозни оранжерии.
Аз досега не съм се осмелил да ги купувам, защото не мога да им осигуря нужните условия. Ще е прахосване на пари и труд.

Да вметна, че собствени семена са нещо прекрасно.

# 425
У нас се намира в  професионални пакети по 1000 семена. Последният път, когато купувах, струваше 60 лв. Семената ги ползвах без проблеми 5 години, качеството е много високо.
Къде се продават Southern Delight F1 по 1000 семена? Намерих и купих в пакети по 10 семена и то след като ми бяха дали линк към сайта (където не бяха показани като продукт, който е наличен и се продава). Вискяр, прочетох мнението ти и на друго място, но все пак реших да опитам. До миналата година бях заклет привърженик на Гергана, но сравнени с Тести Грийн, Герганите са по-облистени, по-бавно се развиват, често горчат (макар че сме с капково и се стремя да не им липсва вода, но явно горчивината не е само следствие от нередовно поливане). Мислех да опитам и Тести Кинг на Саката. Имаш ли впечатления от тези или други хибриди? За Дефенс пишат, че са издържливи краставици, но повече от 10 семена не бих опитала.

# 426
Southern Delight F1 купувах на Агра изложението в Пловдив. Доколкото си спомням, от ЕТ Влади. Той прави голям щанд.
Провежда се през февруари. Тази година е от 24  до 28 Февруари 2016 - http://www.fair.bg/bg/events/АГРА.htm.
Ако ходиш, си направи регистрация на сайта на панаира, потвърди участие за Аграта, и няма да плащаш входна такса. Поне така бе преди. В сайта има инструкции.
Герганата е тежка артилерия - за дълго отглеждане. Ако искаш бърза салата - сей корнишони.
Относно горчивината - досега не съм намерил на света някой да обясни кога и как става, както и защо.
Един август ми загорчаха и имах ядове с клиенти. Единствен случай. И стана два дена след като заваля.
Определено не е от поливането.
Тести грийн ми е скучна като вкус и аромат. Тести кинг още повече. По принцип Саката имат хубави неща, но краставиците не са им сила. Поне за нашия климат и вкус.
Дефенс са отглеждали някои колеги.
Повече за сортове краставици и отглеждането им.
Не мисля, че капковото поливане е добро за краставиците. Те искат и въздушна влажност. Най-хубави и най-много краставици брах едно лято, когато валя месец и половина. И нито петънце мана по тях.
Снимката на Джазер Ф1 на сайта ми е от тогава:

Сега съм преминал на поливане с микродъждуване и се каня да пиша, макар да нямам много статистика - само три години го ползвам, и то първата на малка площ. Определено има много предимства.

Намерих и купих в пакети по 10 семена и то след като ми бяха дали линк към сайта (където не бяха показани като продукт, който е наличен и се продава).
Вероятно ги внасят нелегално от сърбите. А дали сърбите имат лиценз за този сорт, нямам представа. Знам само, че ги продават в сръбски опаковки. Обичайно семена се продават в опаковка на производителя.

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 22:16 от Вискяр

# 427
Вискяр, благодаря! Много ценна информация. Ще сея няколко сорта, включително корнишони. Последните ги бях поотписала, но ще опитам в оранжерията. Предполагам, че доста растения се чувстват добре с микродъждуване. До него още не сме стигнали, но ще пусна мухата на половинката Simple Smile. Благодаря за линковете, единият се отваря, като се използва "Цитирай", по-точно тогава може да се копира.

# 428
Не са сръбски Дилайта, а са словенски.
Аз пък от тейсти кинга съм много доволна, издръжливо растение е на жегите.

# 429
  • Варна-София

Хубаво е да се пробва, ама после и да се споделя резултата, че и да се помни.
По моя опит между Оптима (професионални, 20 ст. семката) и  Рила Ф1 (пренебрежителна цена за семка) разликата е само в 1 седмица по-рано за Оптимата. След 2 години сравнения зачеркнах Оптимата, защото нямаше значителни предимства.
А от миналогодишната Рила Ф1 още ми дозряват последните доматки в едно панерче в кухнята. Колчем ги видя и изпадам в съжаление, че тази година съм я обявила за "нулева" по семейни причини.

...Сейте лавандула,босилек задължително заради Зика. Направете си къщичка за прилепчета.
Живеят на колонии.Къшичката трябва да е за наи мналко 20 прилепчета. Изяждат 1800 комара за една вечер. Не събаряйте лястовичите гнезда.
Завъдете си жаби и таралежчета.
...
Браво бе, Рорик! Ще мисля сериозно! Аз досега измислих, че трябва да се слага фередже или бурка даже да не сме мюсюлмани.  Joy

Последна редакция: пт, 05 фев 2016, 10:27 от amica1

# 430
Рорик мерси за идеите Hug
Миналата година едното ни куче умря точно от Зика,не можахме да го спасим.Едно куче имаме сега което тогава и то беше болно ,но преодоля вируса и сега продължаваме да го лекуваме.
Когато се интересувахме за кучетата преди година и повече разбрахме ,че във Варна имало човек с развитие на болеста.Изкарали му 25см червей,докторите мислели в началото ,че е тумор.
Властите естественно сега тръбят след дъжд качулка,кой знае колко такива комара са ни хапали.....

# 431
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
обръщам се към Вискяр, но ако има и друг с опит можете да се включите  Hug

прекрасното ни дворче остава в миналото  Confused новото е между планините Люлин и Вискяр. почвта там е .... странна  Blush давам и мин. две години за опити какво вирее и какво не  Blush

въпросът ми е кога се започва  в този край? кога се разсажда навън?
знам само, че "каквато и чушка да боднеш, все люта излиза" - не го вярвам твърде  Peace
и "тук праскови не виреят"

# 432
  • София
Вискяр, благодаря! Много ценна информация. Ще сея няколко сорта, включително корнишони. Последните ги бях поотписала, но ще опитам в оранжерията. Предполагам, че доста растения се чувстват добре с микродъждуване. До него още не сме стигнали, но ще пусна мухата на половинката Simple Smile. Благодаря за линковете, единият се отваря, като се използва "Цитирай", по-точно тогава може да се копира.
Три години подред сея краставиците на едно и също място.
Главно Гергана и още едни- салатни, това им е името.
Поливам ги всяка вечер- в корена и после дъждувам.
Досега не съм имала горчиви.

# 433
На гърба на пакетчето с име салатни нямя ли печат с име Гергана?

# 434
  • на пъпа на Златията
ХА ТАКА ,
Тоя вирус като червей ли е?
Мисля че преди 1 година попаднах на болни в Южна Русия.
Мисля че бяха майка и дъщеря. Имаше много болни. Страшно бързо се развива.

Общи условия

Активация на акаунт