(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 328
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Ан, благодаря! Ще трябва да увелича прекопаването. Simple Smile

# 616
  • на брега на Дунава
Аз не копая изобщо. След като засадя мулчирам с окосена трева. И без това в началото до средата на юли има огромно количество окосена трева , която се събира в коша на косачката. Никнат само едри бурени , които скубя на ръка. Докато е малък пипера разрохквам около него , но после  също го мулчирам. Иначе няма как . Поливам един път седмично, защото градината ми е на 130 км, чак в балкана .

# 617
Докато е малък пипера разрохквам около него
Точно разрохване имам предвид, него трябва да засиля.

# 618
  • Варна-София
Здравейте градинари. От днешния ден най-видимият резултат е опалената кожа на лицето, което е много приятно всъщност. Малко рязане на праскови, много потриване, игра с котките, започнах къщичка за синигери от кратуна и изобщо радост. Набрах си  калоферче (благодаря на Пикасо, отдавна не е писала), йерусалимска салвия и цветове от жасмин и вечерта си направих страхотно ароматен чай.

Рорик, гласувах за дъба!

Ираси май е имала среща с една от най-новите и неизвестни болести - tomato purple leaf disorder. Лилавеенето наистина започва отгоре, а не отдолу, както е при фосфорния дефицит. Докато не се изясни поне причинителят (още го гонят да го хванат, ама вече подозират вирус, че даже и вироид) най-доброто е пълно унищожаване на болните растения, поне да не се разпространява болестта.

Последна редакция: нд, 28 фев 2016, 07:22 от amica1

# 619
Амика, явно това е заболяването. Изчетох публикацийте за него и всички симптоми са едно към едно. Пустите американци ни пускат какво ли не. Не е случайно, че заболяването беше разпространено най-вече в Пазарджишкия район, който е голям зеленчукопроизводител. И сега голямото ми чудене е дали се е запазил този вирус в почвата. Ще сложа хидратна вар и ще се надявам нещата да се оправят.

# 620
Поздрав с първия ми голям домат, най-сетне.

# 621
Поздрав с първия ми голям домат, най-сетне.
Ехааа! Честито!

# 622
  • Пазете Гор
Колкото по-малко човек се зоби с конспиративни теории и овехтяла примитивна пропаганда, толкова повече време за градината си ще има, и толкова по-малко глупости ще пише.
(стара мъдрост от моето село)

анн, ти си образец, а градината ти - вдъхновение!

Окопаването на пипера - внимателно и не през цялото време! Корените на пипера нямат толкова добра възстановителна способност както да речем доматените, и с по-дълбоки обработки в близост до растенията може да ги увредим. Правилото е следното - по-смело и дълбочко се прекопава при по-млади растения. Колкото повече растат, толкова повече обработките се отдалечават от корените и стават по-плитки. Инак старо правило е:  едно окопаване=две поливки.

Нали всички схващат разликата: междуредово окопаване, вътрередово и начупване на почвената кора? техниките са различни, движенията, обема, инструментите...Ето една малка мотичка за вътрередови обработки на пипер. Простете за грозноватата дръжка...

Време за посев на магданоз.

Тити, браво, да почерпиш!

Имам няколко питания към опитните в отглеждането на салвия:

Какви са пролетните грижи за храстчето? Има ли резитби, на какъв принцип се провеждат, ако ги има? Могат ли сега да се вкоренят резници и какви са изискванията към тях? Изисква ли загърляне? Понася ли преместване?

# 623
Имам няколко питания към опитните в отглеждането на салвия:
Какви са пролетните грижи за храстчето? Има ли резитби, на какъв принцип се провеждат, ако ги има? Могат ли сега да се вкоренят резници и какви са изискванията към тях? Изисква ли загърляне? Понася ли преместване?
Куркума, Лесно се гледа, лесно се и вкоренява! Зимоустойчиво и дуракоустойчиво! Съвет - оформяй храстчето , че при мен стана храсталак, докато се сетя , че не е лошо да го подстригвам; най- разумно е пред цъфтежно да се ореже според мен, че и листната маса си я прибираш и си я ползваш в най- подходящата фаза. Ако искаш натопи си клончета и ще видиш колко бързо се вкореняват, ако не си се занимава - просто си ги "набоцкай" в земята.
Рорик - писах ти на лични, ама ще пиша и тук - аз съм запазила оригиналните ти семенца от чушки от 2013г.

# 624
Тedy мерси за инфото за салвията ,моята е Salvia officinalis.Май няколко вида бяха,не ми се рови сега в гугълчо newsm78
Куркума аз моята я засях миналия април и я дундуркам в една саксия от тогава.Не знаех,че така мързеливата може с резници,щях да си спестя разнасянето на саксийката.Понеже зимата не ходя на мястото си взех салвията в къщи.Сега съм я изкарала на терасата от два дни.
Трудно ми е да и измисля място.....ще видим къде ще е.
Вие за какво ползвате салвията освен за чай?Четох някъде ,че за подправка за месо става.

# 625
Нашата салвия е вече не 3-4 години. Всяка есен я подрязваме заедно с розите, а на пролет избуява отново. Мисля, че есенното рязане е най подходящо, тъй като храстчето цяла зима е събирало сили и на пролет израства буйно и мощно. Не зная кой вид имаме, отгледали сме я от семе. Да се похваля и аз, имам сведение, че вече и нашите домати са започнали да се показват, въпреки че семе на чушка се показа преди тях. Надявам се и на село да се развиват добре нещата. Нямам търпение да видя лука, дали е изникнал. Морковите и магданоза едва ли,  но останалите подправки може да са се показали, чесънът и той предполагам се е захванал. Когато го садихме, изглеждаше почти като есенен, толкова много му бяха израсли зелениите.

# 626
Скела, сестра ми казва, че много харесва салвията с пиле и с картофи. Аз лично не я харесах и доста се постарах да я изкореня. Не ми мирише хубаво  Embarassed Лично аз и нея слагам към бурените, лесно се гледа, самичка даже, много расте, да не говорим как обилно се самозасява докъдето стигне.
Куркума, една колежка ми я искаше заради пчелите, много я обичали, дали е така?
Другата подправка, която съм си завъдила и която не можах да харесам, е естрагон. И то като бурен, плъзнало по цялата леха  Laughing

# 627
Използвахме и ние деня ,из двора всеки си намери с какво да се занимава, сях марули, един вид лук( какъвто досега не съм виждала- ставал с тънки пера като сибирския и правел по 5-6 главички ) по изчистих още едно местенце че там повече от 20 г нищо не е сято, и плевели колкото искате.
Сега е чудя в тази ми лучена градина дали да засадя и сибирския лук ,който си ми е в саксия на терасата , да изчакам ли да се стопли или в сряда да го  мятам и него там?

# 628
Моят сибирски лук си е в градината и има зелени перца. Според мене спокойно можеш да го насадиш в градината.

# 629
  • Варна
  Здравейте!   Simple Smile
Включвам се в темата с един въпрос. Имате ли идея как се отглежда Смилянски боб ,точно от този вид ?
 Много го обичам,но не можах да намеря нищо из нета . Няма и в градинарската книга,която имам. Сложихме няколко зърна на влажно памуче и те  бързо покълнаха. Иска ни се да пробваме,но дори не намерихме кога се сее. Да отбележа ,че сме във Варненска местност и почвата не е много хубава-глинеста е. Падат слани до към май месец.
 Място из двора има много и не ни пречи да пробваме дори климатичните условия и почвата да не са подходящи. Моля,ако има запознати нека ме посъветват  Wink 
 Да кажа и че със съпругът ми сме млади градинари с опит от една година  Laughing и сме доста невежи,но пък много ни влече. Отглеждаме основно домати,краставици,пипер,чушки,зеле-което нищо не става от него,марули,моркови,репички и всякакви зелени подправки. Имаме си къртици,които не ни позволяват да сеем кореноплодни,за което много ме е яд,но не можем да се отървем. Копаят из целият двор! Имаме си и и семейство таралежи,които ни ядът ягодите и невестулка,която живее в съседният двор,който е изоставен и обича да броди из нашият.
 Ще видим как ще се справим тази година....  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт