(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 498
  • 738
  •   1
Отговори
# 660

Кайсиите цъфнаха при нас.

# 661
Съседските баби на село умряха да се смеят с моите повдигнати лехи. Нещо не им вдъхват доверие. За компостера и мулчирането с картони същата работа  Mr. Green Казаха да спирам да чета в интернет как се копае, а да хващам мотиката Joy

Да ви питам има ли разлика между нашата тученица и фелдсалатата в магазините?
Колко познато който влезе в градината първо за лехите се захваща защо били вдигнати  Joy, но всичко е поникнало, утре ми пристига и годжи бери-то та сега е грижата къде да го сложим .

# 662
  • Варна
  Здравейте дами и господа!  Grinning
 Аз бях със смилянският боб,дето вече доста време мина откакто питах за него и благодаря на всички за съветите! Почти съм сигурна,че нищо няма да се получи при нашият климат и нашата почва,но както писах място има доста и не пречи да се пробваме. Все пак има доста време до края на април и може и друго да ми дойде на ум  Wink  На една приятелка ,някаква роднина гледаше такъв боб и даже съм яла от него в едно село до Варна-Новаково! Та за това и аз съм се запалила.
Цитат
Pipppa аз също не мога да сея кореноплодни/сея ги ,но имам големи поражения/,защото имам сляпо куче.И аз като теб в началото си помислих ,че е къртица,но уви оказа се по лошия вариант.Дано при теб наистина да е къртица.
skela ,аз все съм си въобразявала,че сляпото куче и къртицата са едно и също,но се позаинтересувах след като прочетох поста ти и попитах няколко по-възрастни човека от мен и отговора беше-Хм,не знам...май не е едно и също,или- Едно и също е!   Laughing  Така че,нормално и аз да не знам  Rolling Eyes  ,но вече разбрах и ДА! Имаме сляпо куче и то не едно!
 Иначе направихме разсад на домати- Сърцето на Албенга и някакви черни черита. Другите сортове мислим направо в земята покрити,че то времето е много топло и плюс това като правим разсад вкъщи и после садим навън,започват да боледуват и някои корени дори умират .
 Към градинарите от Варна! Знаете ли дали някъде продават разсад за ранно домати?
 И друго което исках да попитам,не знам дали в тази тема и дали има някаква подобна,но нашият двор е и транзитен път за уличните котки. Миналата година точно на 6-ти май се събудих с кърлеж и след две седмици се установи лаймска болест. Тази година в началото на юли чакаме бебе и много ме е страх да не се напълним пак. Пък и смятам живот и здраве да изкарваме новият член на семейството в двора. Много хора вече се оплакват от кърлежи,макар да е едва началото на Март. Препоръчайте някой ефикасен препарат! Също така са ми казвали,че има някакви препарати,които се пръскали покрай оградите и прогонвали котки и кучета. Запознати ли сте? Откъде се купуват и име на препарата?

# 663
Ако всичко се развива добре, ще си имам и домат Мондиал - едно растение все пак се престраши, но от втория опит. Първите сигурно нещо съм ги объркала с почвата или поливането. От по-рано засетите Афен ми се развива най-добре, също Лабрадор и разни черита. Сърцата сигурно искат по-топло, защото много мижаво вървят.

# 664
Каква е причината да ми се сече разсадът на цветя? Пробвах и да не поливам, и да поливам по-често. Почвата е за разсади от Бриколаж.

# 665
Пролетен дъждец, да не би да е нещо гъбично?

Да се похваля, че имам 100% поникнали домати Прекос, Рила и Розово сърце  Mr. Green

Голяяяяяяяям гот е да си ги гледаш и да им се радваш  Laughing

# 666
  • Варна-София
ранно домати ... Супер, колко варненско. Мен мъжът ми ме подбива и като кажа "една домата" ...

Разсад се продава на колхозния пазар, там където сега се продават семена за фураж, тоест по ул. "Ангел Кънчев".

С кърлежите и аз миналата година си имах проблем - осем ли бяха? само по мен. Приятелка съм с котките и непрекъснато ги чистя, после унищожавам кърлежите. Така екологично чисто не мога да им насмогна.

Последна редакция: вт, 08 мар 2016, 11:20 от amica1

# 667
  • Варна
ранно домати ... Супер, колко варненско. Мен мъжът ми ме подбива и като кажа "една домата" ...

Разсад се продава на колхозния пазар, там където сега се продават семена за фураж, тоест по ул. "Ангел Кънчев".

С кърлежите и аз миналата година си имах проблем - осем ли бяха? само по мен. Приятелка съм с котките и непрекъснато ги чистя, после унищожавам кърлежите. Така екологично чисто не мога да им насмогна.
Защо бе,какво му има на ранното домати?  Joy
 Иначе на Колхозния все още няма никакъв разсад . Поне до преди три дена нямаше.
 А любимите ми божури как са се разпространили из двора. Показали са се вече и са плъзнали като троскот,но така ги харесвам и мнооого им се радвам!
 А котките миналата година като видях една как маркира салатките и направо...  Sick

# 668
Запис при вас. bouquet

# 669
Подариха ми тор от калифорнийски червей и 2-3 шепи кокоша тор. Ако ги смеся с доста количество компост и пръст, мога ли с тях после да напълня тенекии за домати?

Въобще някой има ли опит с птича тор-знам, че е твърде силна и че гори. На така хубаво размесена или с вода ли първо да я разкисна и после с тази течност да полея компоста?

# 670
Каква е причината да ми се сече разсадът на цветя? Пробвах и да не поливам, и да поливам по-често. Почвата е за разсади от Бриколаж.

Причините може да са преполиване, студена почва/въздух, влажен въздух, недостатъчна осветеност, заразена почва, неподходяща също. Семена се сеят в торф, ако е само почва е почти невъзможна мисия.
Какви са ти семенцата, на кои цветенца?

# 671
Семена се сеят в торф, ако е само почва е почти невъзможна мисия.
Какви са ти семенцата, на кои цветенца?

Интересно, аз мисля точно обратното и моят опит го доказва  Peace

Торфът не задържа вода /влага/, той е лек и служи за транспортиране на цветя.

Разсадите винаги в почва ги правя. На село бабите също не си купуват торф, за да си направят разсадите   Wink

# 672
Моето е торф-леко и пухкаво. Може светлината да е. Не вярвам да е заразена почвата, защото баба ми също ся от нея и нейните разсадчета са ок.

# 673
Значи все пак има баби, които садят в торф  Laughing Оповергархте ме  Peace

Понякога като съм поливала торф, дори водата не е можела да попие, а остава отгоре и й трябва доста дълго време, за да се случи това.

Основното е влага, топлина и светлина, за да има хубав разсад  Peace

Ако торфът ти задържа влага, значи си добре. Обаче ако ти се е налагало да поливаш често, то почти сигурно е, че от това е дошъл проблемът.

# 674
От торф до торф има балкан разлика, има марки и измислени фирми под всякаква критика, които даже не са обеззаразени.
Засади в почва обикновена едни семена и в торф от същите и след месец ще видиш разликата.
А бабите не сеят в почва, а са смесвали угнила оборска тор, къртичини и почва, за да стане по-рехава.
Торфа е сух ако си изпуснала поливане, той е само за сеене, не за засаждане. И не е за транспортиране, тука ме разсмя.
Никой голям производител не сее в почва, ако е по-добре в нея, нямаше да ползват торфа.

Общи условия

Активация на акаунт