(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 485
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
  • Русе
Моята оранжерия се премести от апартамента - на село.,

# 706
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
анн, далеч съм от твоите резултати  Peace

сях доматите и чушките на 28 февруари (не съм много сигурна за датата, но беше заедно с Куркума)
поникнаха половината домати (тигрида) и няколко от чушките - сръбските  Peace

от руските бонбончета има 2-3, от българските "извънземни" чушки на детето не се вижда нито една

# 707
от руските бонбончета има 2-3, от българските "извънземни" чушки на детето не се вижда нито една

Дай повече инфо, моля. Какви бонбончета и какви извънземни? Simple Smile

# 708
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз май ги показвах преди  Blush

Томат Медовая конфетка F1 (черри) и"извънземните" чушки на детето  Blush

пък другия домат бил Домат "Тигерела", не "Тигрида"  Crazy
за една година го прекръствам 100 пъти. до миналия месец беше "зебрина"  Blush

# 709
  • Варна-София
...Имам грозде без семки,дали не е ГМО...

И Аристотел преди новата ера е ял стафиди. Споко, безсеменните сортове не са ГМО. Нито дините, нито оранжерийните домати без семки са ГМО.

# 710
аз май ги показвах преди  Blush
Да споделиш после дали са вкусни  Simple Smile

# 711
Здравеите.Да се запиша при вас с една оранжерия.Имам опит в отглеждането на растения на открито,но сега че сдобих с оранжерия.От ноември имам насадени лук,чесън и рукола'а сега имам поникнали магданоз и копър.И естествено имам проблем.Засях към 100 марули от разсад и след 2 седмици са изядени към 20:-)предполагам от охлювчета.Моля,ако някои има решение без отрови,за сега само ги събирам и изхвърлям,но няма голям ефект.На всички пожелавам плодородна и благодатна година:-)

# 712
Темата много ме интересува, аз ще се занимавам тази година. До сега не съм участвала, въпреки, че не съм на малко години. Та сега за първа година, имаме и оранжерия и около 250 кв двор. Извинявам се предварително, но май ще имам доста въпроси. Насадила съм за сега моркови , репички, лук и марули, но семе. Насадих и трева на част от мястото. Доматите са поникнали, не са още за пикиране според мене. Отивам да чета Hug Hug Hug

# 713
  • Пазете Гор
Както всяка пролет, така и през тази имаме нови членове на групата. Добре дошли,  sisitons и InnaBella. Не се стеснявайте да питате, а още по-малко - да разказвате за градините си и да ги показвате. Втората част е много по-важна и вдъхновяваща.

....Засях към 100 марули от разсад и след 2 седмици са изядени към 20:-)предполагам от охлювчета.Моля,ако някои има решение без отрови,за сега само ги събирам и изхвърлям,но няма голям ефект...

Моите наблюдения показват, че ранните загуби на марулен разсад се дължат повече на червеите, отколкото на охлювите. Разбира се, става въпрос за моите почвено-климатични условия.

Та при червеите име една такава тънкост - те не ядат здрави, живи листа. Не знам как разбират, че дадено растенийце от разсада се е вкоренило, но започне ли то да се храни от корените си - край, те не го закачат. Та в тоя смисъл при малките марулки "червеево" критични са първите 5-10 дни. Което оцелее.... Съветът ми е простичък: маруленият разсад да се приготвя със запас от 30-40%, и да се подсаждат загубените растения. Малко повече играчка е, но е чиста работа, а ако си го отглеждате сами - стойността е прененбрежима. При купуване на салатен разсад, при цена от 10-15-20 ст за стръкче преценката си е за всеки индивидуална.

Часовникарска прецизност, анн!

Аз пикирах само Прекоса. Останалите доматки ще бъдат за пикиране след 7-8 дни. Поникна ми част от пипера - а именно лютите сортове.

В сряда ще засея семената за разсад на праз. Подготвям съвсем ограничен брой разсад от особено кичеста и ароматна чубрица - за съжаление това са последните ми семенца. Дано оцелеят! Инак надеждата ми остава сам у mama_gali, ако са й оцелели семенца от нея.

Още се колебая дали да сея грах. Нямам обработени площи, затова се мотая, то инак по-добра култура в сеитбообращенията трудно се намира. Ще взема да сложа малко там, дето планирам да е праз. През юни ще извадя граха и засадя праза на същата площ.

# 714
Благодаря за посрещането момичета Hug. Радвам се, че ви намерих. Имам едни питания, то ще ви писне от мене де Crazy. Рано ли е да насадя в кофички по две семки краставички, имам оранжерия. И друго питане, дали мога да насадя грах в градината вече. От вас научавам, че праза може да се сее вече. Мисля да сложа малко краставички в оранжерията и домати, пипера изсъхва вече втора година вътре, явно е заразена почвата, а той си става и вън добре. Тази година ми казаха да я обеззаразя със зелен камък и един препарат имам го записан, на доматите им няма нищо. Искам да си насадя малини, ако намеря или ми дадат, имам на едно място зад оранжерията, влезли през съседите ще ви питам и за тях по натам Hug Hug Hug

# 715
sisitons не е рано за краставичките ,слагай ги.
Обикновенно ги слагам около 20 февруари и в първото десетдневие на май вече има краставици.Зависи и от климата разбира си ,аз съм на морето ,тук е малко по топло.Но Рени е в Русе и също слага тогава краставици.

# 716
Куркума, ти мен не ме ли броиш за ново попълнение?  Wink

Имам въпрос - колко големи трябва да бъдат същинските листа на доматите, за да ги пикирам?

Купих киселец семена-на опаковката пише, че трябва да се прави разсад  newsm78 Така ли е? Някой сял или садил ли е киселец?

Радвам се от сърце на готините ви постове  bouquet

# 717
  • в здрача
sisitons ние направихме опит и сложихме в оранжерията на мястото на зеления лук, който хапнахме с удоволствие - краставички /да не седи празно/, директно семе в земята - каквото стане още на 3-ти март. Да, знам че е празник, но времето беше толкова хубаво, че празненствата ги отложихме за следващия ден. Насадих тогава и граха, и чесъна, и лука. Сега в градината не може да се влезе - води текат от всякъде. Стискам палци да не изгние засаденото.
Чесъна, който насадихме есента го поливаме със зелева чорба и стискам палци да оцелее и той, че е последния от нашето семе, другия който засадихме е от комшии и роднини.  

# 718
  • София/Варна
Кливия аз ръсих преди две години в несвяст из двора семена от киселец. Нищо не видях поникнало. Но миналата пролет от само себе си на разни места, където си мисля, че не съм сяла се образуваха много прилични туфи с киселец. Същото бях правила и със семена от лапад, но него нещо хич го няма.

# 719
Gerundiq, значи наистина е по-добре да направя разсад  Simple Smile

Сега виждам на пазара култивиран киселец на връзка. Ние обожаваме супа от киселец /като Иван Костов  Mr. Green/, та ми е мечта да си захвана.

Общи условия

Активация на акаунт