Така човек се учи на самостоятелност.
Точно така. След една определена възраст, мама и татко по-скоро вредят, отколкото помагат. Обичаме си ги, трябва да им помагаме, ако имат нужда, но по-далеч от тях като домакинство и ежедневие.
Дори и най-разумният родител, който осъзнава, че трябва да остави децата да живеят своя живот, не им дава да дишат, когато са при него. Обгрижването е по навик: ставай, искаш ли закуска, кафе, кога ще се прибереш, ще вечеряш ли вкъщи. Е, не бих издържала тези въпроси ако съм над 18, честно. Отчети, дебнене, забележки, всичко си върви. Срещу сготвен обяд и изпрани дрехи да си дадеш независимостта и живота, няма нужда...

Но някои мислят, че тази робия е улеснение.
За справка, от 19 годишна живея сама. Да, помогнаха ми финансово да завърша, да, помогнаха ми да си купя апартамент. Поклон на такива родители, като моите. Но после - сама съм се оправяла.
А, и не разбирам какви са тези постановки, че изнасянето трябвало да бъде при пълна независимост. Ако родителите ми имат апартамент, който ми дават, за да живея отделно, какво сега, да го откажа ли? Ето това е конструктивна помощ, от добри родители, а не: закуска, мами, искаш ли..

После вече като съм сама: сметки, пазаруване, обзавеждане (ако нещо не ме кефи наличното), това си е моя грижа. И това също учи на самостоятелност.
Моите, ако съм с акъла си след време, на 18-19 ги изритвам да си живеят животите, с риск да ме намразят. Ужасно ще ми е мъчно, сърцето ми ще се къса, но няма нужда от демонстрации на криворазбрана родителска любов.