Hапускане на дома

• 37 197
  • 591
  •   1
Отговори
# 120
Аз съм определено ЗА изнасянето от дома на родителите. Дали ще е поради студентстване в друг град, работа в друг град, или просто на квартира с гадже или с приятелки.
Така човек се учи на самостоятелност.

Точно така. След една определена възраст, мама и татко по-скоро вредят, отколкото помагат. Обичаме си ги, трябва да им помагаме, ако имат нужда, но по-далеч от тях като домакинство и ежедневие.
Дори и най-разумният родител, който осъзнава, че трябва да остави децата да живеят своя живот, не им дава да дишат, когато са при него. Обгрижването е по навик: ставай, искаш ли закуска, кафе, кога ще се прибереш, ще вечеряш ли вкъщи. Е, не бих издържала тези въпроси ако съм над 18, честно. Отчети, дебнене, забележки, всичко си върви. Срещу сготвен обяд и изпрани дрехи да си дадеш независимостта и живота, няма нужда... Stop
Но някои мислят, че тази робия е улеснение.
За справка, от 19 годишна живея сама. Да, помогнаха ми финансово да завърша, да, помогнаха ми да си купя апартамент. Поклон на такива родители, като моите. Но после -  сама съм се оправяла.

А, и не разбирам какви са тези постановки, че изнасянето трябвало да бъде при пълна независимост. Ако родителите ми имат апартамент, който ми дават, за да живея отделно, какво сега, да го откажа ли? Ето това е конструктивна помощ, от добри родители, а не: закуска, мами, искаш ли.. Sick
После вече като съм сама: сметки, пазаруване, обзавеждане (ако нещо не ме кефи наличното), това си е моя грижа. И това също учи на самостоятелност.

Моите, ако съм с акъла си след време, на 18-19 ги изритвам да си живеят животите, с риск да ме намразят. Ужасно ще ми е мъчно, сърцето ми ще се къса, но няма нужда от демонстрации на криворазбрана родителска любов.

# 121
Изнесах се на 18, в мое жилище. Преди това бях принцеса Simple Smile. Справих се.

# 122
  • София
Sharky*, благодаря ти, че току що ме нарече инфантилна.

Много самостоятелни решения ми се е налагало да вземам, макар и живяла при мама и тати. Работя добра работа, на високо равнище съм в голяма международна фирма. Работя от 17 годишна, в момента съм на 34. Без работа не съм оставала, включително е имало периоди, в които съм давала пари на родителите си, когато на баща ми му бавеха заплатата с месеци.

Хляб, освен, че зная какъв да си купя, мога и да си го омеся сама. Също така мога още други неща, просто при мама и тати не ми се налагаше да ги правя. Сега с мъжа ми си обслужваме домакинството, както си трябва, че и детето сами си гледаме.

Много зависи от родителите............

Вие сте жени, момичета. Обаче животът с родителите убива мъжете у момчетата. Мъж, който седи с родителите си до 27 годишна възраст, ще очаква жена му да го отглежда. И ако попаднеш на такъв мъж, ще разбереш какво казвам. Wink Чудиш се защо има свекърви, които се месят? Ми как няма да се месят, като синовете им са живели до древна възраст с мама? Че и довеждат и жените си да живеят с мама. Laughing

# 123
Popule, пак зависи.

Мъжа ми и брат му. Една майка ги е гледала. Мъжа ми си е "извоювал" самостоятелността, брат му още го обгрижват. Имат 2 години разлика. Мъжа ми рано рано е напуснал бащиния дом, за брат му - не знам кога точно.

Свеки е от тези майки, които обичат да обгрижват, да се месят, да дават съвети, да се навират, където не им е работата, но в нашето семейство не й се получава. Мъжа ми държи нещата под контрол. Брат му е разведен заради майка му /това го знам от мъжа ми/.....

Т.е. явно зависи и самите деца доколко позволяват да им се месят в личното пространство.

# 124
Изнесох се като завърших училище. Разбирам се прекрасно с родителите ми, но бих искала да живеем под един покрив.
Нито знаех да готвя, нито да пера, нито нищо. Отказвах категорично да уча "женските" неща и да прислужвам на мъжете. Не съм имала никакъв проблем като се отделих, даже 4 г. прах на ръка и не ми пречеше. Това не са способности, за които се иска диплома, само желание.

Отделянето не е и показател, че човек е самостоятелен. Познавам хора, на които мама идва да им чисти и пере. Мъжът ми като беше в казармата имаше един мъж (беше след университета и не бяха на по 18, а 25 годишни), чиято майка притичваше през няколко града да събере мръсното пране и да донесе чисто.

deskatta, да, до характер е, някои искат/очакват да ги гледат от раждането до смъртта - мама, баба, жена, няма значение. На други това не им харесва.
Свят шарен. Ако на всички страни в картинката им допада това положение - защо не?

# 125
  • София
За всички, припознали се в "инфантилни": моята лична представа за задачата на родителите (след като децата станат достатъчно големи да се къпят сами) е да научат децата си да се справят сами в живота, за което на първо място има значение какво образование си успял да им осигуриш като родител. И на второ: как да си сготвят, изперат, изгладят/ Предпочитам да плащам скъп университет някъде извън София/България, вместо да готвя манджички или правя буркани или да пера и гладя чадото (аз лично така тълкувам 21 век vs. 19 век). Себе си възприемам като равна на другите ( Laughing на мъжете) и не смятам, че реализацията ми е в ролята на прислужница на големите ми деца. Изобщо не ме притеснява кой какво ще си помисли (включително децата ми, ако ги мързи чак толкова) и кой какво ще тръгне да си мери с мен.

Двете ми големи деца са много щастливи от факта, че са самостоятелни след завършване на гимназия. Като е замисля, не познавам хора, които това отделяне да ги е направило нещастни.

# 126
Всеки явно влага различен смисъл в независимост, но при положение че ми платят апартамента и следването от "независимостта" остават май маловажните аспекти.

# 127
 Sharky*, ако детето е научено на самостоятелност от малко, що ще му прислужваш като е голямо? Само защото живее у вас ли?

Ми аз докато учех и работех. Имало е периоди, когато у нас съм се прибирала само за баня и сън. Хапвах на вън в повечето случаи, освен ако няма нещо любимо у нас.

На майка ми още й се чудят колежките, как така като стана баба не стоя по месеци при дъщерите си и как така не си отглежда внуците  Laughing Иначе познавам много такива със самостоятелни деца, живеещи надалеч и като се роди едно дете и бабите се чудят как да си направят графика и да търчат да помагат  Peace

Свекърва ми смяташе, че така е редно. Щом има бебе, бабата си стяга багажа и стои при младите. У нас не я допуснахме, ама сега се осъзна и каза че й е добре. Даже предупреди девера, че ако се кани да има още едно дете, да не разчита на нея. Време му било да се оправя сам  Mr. Green

Последна редакция: ср, 23 сеп 2015, 11:52 от deskatta

# 128
  • София
Предпочитам да платя университета и апартамента (не да купя, но да поема поне половината наем, докато е студент), отколкото да отглеждам студент у дома. Може да не е 100%-ова самостоятелност, но е една добра междинна крачка. Не бих очаквала от 19-годишен студент сам да се издържа изцяло, но да живее сам и да се издържа наполовина, ще го броя за успех.
Ще видим дали така ще се случи на практика - на теория така сме го замислили. За мен живеенето сам е безкрайно важно и нужно, особено за момчетата.

Аз самата на 19 отидох да уча в друг град, но живеех в общежитие, което родителите ми плащаха, също и ме издържаха в първи и втори курс - от трети работя и се изнесох от общежитието. Добре се получиха нещата при мен, не виждам причина да не се получат и при децата ми.

(сега прочетох деската - никога баба не е идвала у дома да гледа бебета Simple Smile виж, като по-големи, като са болни и във ваканции, се включват с голямо желание)

# 129
  • София
Sharky*, ако детето е научено на самостоятелност от малко, що ще му прислужваш като е голямо? Само защото живее у вас ли?
...
Ако живее у нас, ще му отделям дрехите да ги пере сам ли? Или ще имам два хладилника и ще се готви отделно? У нас е едно домакинство и всичко се прави заедно и едновременно. Няма опция всеки се оправя сам, ако спим под един покрив.

И сори за цинизма; добре де, не ви ли е хрумвало, че и вашите родители имат нужда да се видят насаме? Никога ли не сте се замисляли, аджеба, вашите родители кога правят секс? Или са ви длъжни до гроб да се съобразяват с вас и вашето присъствие?

# 130
Аз понеже съм малко boomerang kid и по едно време се върнах за около 2 години и половина при родителите си...ами не мога да повярвам, че това е нормална опция, в моя случай беше по-скоро извънреден и авариен план.

Отделянето е много важно, за да си адаптивен. Като млад може да ти се наложи да живееш с различен домакински стандарт, да свикнеш някои неща да се правят по-простичко, други въобще да не се правят. Както вече писаха, не може да се очаква, че ще домакинстваш като жена на 50+, която няма много други задачи. Ще свикнеш, че няма да се срути небето, ако не гладиш или гладиш в последния момент и прибираш дрехите от простора в гардероба.

Освен това младите хора имат друг режим- може да не искаш да ставаш сутрин навреме, не може да очакваш да ти пазят тишина, нито пък е възпитано до 11 да стоиш като мрачен облак, когато има и други около теб. Изобщо- криво си е.

Особено пък мъж да свикне на бит, в който му се угажда...ми много е вредно.

# 131
Sharky* , че аз да не спя в спалнята при тях. Определено не съм им пречела на секса. То или съм се прибирала, когато те вече спят, или пък като си отида в стаята, не ходя да обикалям из апартамента по малките часове.

За готвенето - ми ако детето реши да сготви нещо, ще сготви за цялото семейство. Ако някой от родителите готви, все една порция ще има за детето. Аз често вечерях на вън пък. Прането - ми у вас само ти ли пускаш пералня? Децата ти също могат да перат твоите дрехи. Аз когато съм пускала пералня, не съм деляла моите и на баща ми и майка ми. Разделям по цветове и пера.

The Siren of Titan, никой не ми е пазил тишина. Майка ми е ранобудна. Тя става в 5-6 и си почва да си хлопа. Ами от малка съм й свикнала на този й режим и не ми пречи. Сега, като ни идват на гости, тя пак си става рано, нищо че е у дома и ние спим. И никой не говори за угаждане  Peace Единственото, за което се е налагало да притеснявам няколко пъти посред нощ баща ми е спешно търчане до аптеката и добре, че в такъв момент не съм живеела сама.

# 132
  • Другата България

Вие сте жени, момичета. Обаче животът с родителите убива мъжете у момчетата. Мъж, който седи с родителите си до 27 годишна възраст, ще очаква жена му да го отглежда. И ако попаднеш на такъв мъж, ще разбереш какво казвам. Wink Чудиш се защо има свекърви, които се месят? Ми как няма да се месят, като синовете им са живели до древна възраст с мама? Че и довеждат и жените си да живеят с мама. Laughing
Това от устата на свекърва и майка на син звучи гордо. bowuu
И съм съгласна.
На мен ми е интересно като каже някой - "от 18-19 годишна/ен живея сам/а в собствено жилище".
Тоест, купено ти от мама и тате? На момчето/момичето?
Така всеки може. Ако може.
Добре е да си самостоятелен, но не на всяка цена.

# 133
............ на 18-19 ги изритвам да си живеят животите, с риск да ме намразят.............

Голям залък хапни, голяма дума не казвай  Stop
Чувала съм ги такива мноооооооооооооооого приказки  Stop Stop Stop

Странно - действителността винаги е била друга Laughing

Та, колко от вас или децата ви, на 18 или 19 релевантно се отделиха веднага, купиха си жили
ща/не наследиха и не мама и тате да плащат за наето Wink/, и не разчитат на помощ за следване, буркани или там, каквото и да е друго. Просто излизат с дрехите си и заживяват абсотлютно самостоятелно на 19 . Sunglasses

Моето дете може да готви по-добре от мен Mr. Green, стига да има време.  Има повече купени /самостоятелно при това  Twisted Evil/ кухненски уреди отколкото аз през целия си живот досега. Малко с чистенето не го бива, ама и това може след като при едно завърщане заварих апартамента в ужасно състояние и му поизсъсках, че не може само да мърляш, трябва и да чистиш после  Mr. Green

# 134
  • Бургас
Ами на 20 години няма как да живееш в собствено, т.е. купено с твои средства жилище. Няма значение на кого е жилището ако сам плащаш сметките по него и си финансово независим.
Факт е, че в България доста "дърти магарета" удобно си живуркат при мама и татко. Не, че не могат да се оправят и сами, ама защо да се напъват и да се набутват като тати носи, мама меси. И за това поведение допринасят именно родителите, които превръщат децата си в безгръбначни, а после се оплакват, че гледат и издържат одъртелите си деца.

Общи условия

Активация на акаунт