Hапускане на дома

• 37 162
  • 591
  •   1
Отговори
# 150
За мен е много полезно живеенето в общежитие като студент. Или със съквартиранти в голям апартамент.

Параход, имаше един период, в който имаше пък евтини апартаменти, преди големия бум. Но да, всичко е до периоди и сезони, хората са се оправяли сами във всякакви ситуации. Но със сигурност имаше години, в които хора са се ориентирали бързо и са купили нещо, преди да им се стопят спестяванията.

Иначе забелязвам, че традицията по тракийските села е била новото семейство да си вдигне нова къща, докато в някои региони са живели и още си живеят по три поколения под един покрив.

# 151
Sharky*, не смятам, че се оправдавам, няма и за какво.

Аз пиша как е било при мен и че това съжителство с моите родители не ме е изкривило като човек. Оправям ли се в живота, оправям се. Пък кой каквото иска да ми говори  Peace Сега нали се сещаш, че няма как някой от форума да ме убеди, че съм инфантилна, изкривена, повредена и т.н. от това съжителство.

The Siren of Titan, първата ми работа беше за 240лв - това по сегашни пари/за 6 дневна работна седмица/, това през 98 година. Стигаха ми за моите нужди. След това дойде един период, когато на баща ми му бавеха доста заплатата и се е налагало да караме с моята заплата. Пак се оправяхме  Peace

ПП. Сега погледнах минималните работни заплати по години, значи може и да не е била толкова, ама със сигурност беше малко над минималната де  Thinking

# 152
  • Бургас
Golden apple, пази Боже да не се чудиш след време как така никоя не иска да ти вземе перфектния син. За мен му правиш мечешка услуга. И да ти кажа - няма да му падне гъза ако си пуска няколко перални в седмицата и си купува ядене от някоя бърза кухня. Аз учех право, работех на пълен работен ден и като се върнех от работа подхващах да готвя и оправям в къщи. С такова отношение към сина ти как го виждаш някога да стане глава на семейство.

# 153
  • София
За мен е много полезно живеенето в общежитие като студент. Или със съквартиранти в голям апартамент.

Абе, чак пък толкова ... И по двата начина съм живяла, неприятни ми бяха, с нищо не ми допринесоха в живота.

# 154
...абсурд е да мисли вечер сам за храна, почистване на дома, пране и гладене...

За мен точно в това се изразява постигането на самостоятелност. Да успее да постигне баланс м/у различните си нужди и да успее да ги задоволи без мама или тати. Иначе най-лесното е човек да се съсредоточи в работата си и само в нея, но в живота имаме и други отговорности и ако в началото не се научи да балансира правилно след това някои ще куцат.
Факт, че дори с покрити основни финансови нужди не всеки се справя, затова не съм сигурна, че финансите са показател за самостоятелност. Комплексни са нещата.

И на мен, и на мъжа ми ни покриваха наема, който беше символичен + храна, но съвсем базово. Учехме редовно, работехме всеки ден и сами се грижехме за всичко лично. Нищо не ни стана, затова вярвам, че и нашето "слънце" не е чак толкова специално, че да му сменям памперса доживот  Mr. Green ще помогнем в началото за основното, приемам го за нормално.

Скрит текст:
Горното е насочено само и единствено към моето дете, не коментирам вас или вашите деца Peace

Като се отделих заживях с 2 приятелки в една боксониера, много ми беше хубаво  Simple Smile

# 155
  • Другата България
Golden apple, пази Боже да не се чудиш след време как така никоя не иска да ти вземе перфектния син. За мен му правиш мечешка услуга. И да ти кажа - няма да му падне гъза ако си пуска няколко перални в седмицата и си купува ядене от някоя бърза кухня. Аз учех право, работех на пълен работен ден и като се върнех от работа подхващах да готвя и оправям в къщи. С такова отношение към сина ти как го виждаш някога да стане глава на семейство.
Тя всъщност каза, че той си го прави това.
Сам. Peace
Ако правилно съм разбрала. Нали после смени версията? Laughing
Само при нужда се обажда на бабите.
Кое би му попречило на това да стане глава на семейство? Според теб?

# 156
За мен лично свободата и самостоятелността са свръхценност. Излязох на квартира на свободен наем два месеца след като навърших 18. В същия град, просто в по-краен квартал. Следвах, работех на 2 места, и ми оставаше достатъчно и време и енергия  (да се чуди човек откъде...) за гаджета и купони. Безценно време, с безценни житейски уроци. Живяла съм със съквартиранти, живяла съм сама, заживях и с гадже (на 24)...
Мъжът ми е напуснал родния си дом на 14, за да учи в друг град. Живял е в общежития, по квартири, след 18 също е учил и работил едновременно.

Синът ни е на 12, но отсега си знае, че като завърши, трябва да се отдели. Именно "трябва", а не "може", и "ако иска"  Simple Smile  Въпреки че е единствено дете и единствен внук, и жилищни площи няма да му липсват.

Живот на две и повече поколения под един покрив аз лично не приемам.
Щастливи многолюдни фамилии, в огромни къщи, където четири поколения си живеят в мир и сговор, познавам всичко на всичко две. А хора, които не могат да се траят, прибират се с нежелание в къщи и злословят всеки срещу всеки - стотици. Е, мерси.

Натъртвам на "аз лично", да не вземе някой да се припознае  Laughing Отдавна не ме вълнуват чуждите избори, кой както иска, така да живее, стига да е в рамките на закона и добрите нрави.

# 157
3дравейте! искам да ви попитам какво мислите относно това нещо за което днес с една приятелка си говорихме. ... Koга човек трябва да предприеме това действие и имам ли основание да чувствам вина, че все още не съм го предприела?

Здравословно, полезно и възпитателно е човек да започне да живее сам, след като завърши средното си образование. Независимо, дали имат собствено жилище, такова празно от близки или си намери покривче под наем.
Така съм постъпила аз, така бих подтикнала да постъпят и децата ми.
Без човек да живее сам, той не може да стане самостоятелен. От определена възраст нататък става и късно.
Когато човек пък има интимна връзка, за мен е задължително да поживее с другарчето под един покрив, без никакви други съжителстващи наоколо. Докато не го направи, той няма да узнае дали могат да живеят заедно, какви и колко компромиси следва да направи и това ще ли да му понесе или не.

# 158
...абсурд е да мисли вечер сам за храна, почистване на дома, пране и гладене...

За мен точно в това се изразява постигането на самостоятелност. Да успее да постигне баланс м/у различните си нужди и да успее да ги задоволи без мама или тати. Иначе най-лесното е човек да се съсредоточи в работата си и само в нея, но в живота имаме и други отговорности и ако в началото не се научи да балансира правилно след това някои ще куцат.

Освен това тия неща не се "мислят", те се правят, като си изградиш система и навици. Даже е много полезно ако цял ден е киснал пред компа, да се позанимава малко с работа.

А то каква работа, като никой не му цапа у дома...и храни само себе си. Няма нужда да глади.

Интересно дали бабата му глади...

# 159
Абе тя Златната ябълка хвърли една бомба, пък то се оказа хартиена бомбичка  Laughing Така, както беше написан първоначалния пост, се разбираше, че момчето си живее у вас. Сега става ясно, че си е съвсем самостоятелно, единствено му е спестен наема.

Ами, всъщност, според мен жената започна да замазва, защото леко се стресна от неодобрението, което се изля тук. Иначе истината вероятно е точно в първия й пост по темата, но тя не го е осъзнавала досега, чувствала се е екстра, детето с нея, слуша я за всичко, ако нея я няма, търси бабите си (все едно става дума за 3 годишен, а не за 23 годишен).
Моята баба щеше да е доста шокирана, ако я търся за помощ в каквато и да било насока, по времето, когато бях на 23. Тя гонеше 80, по-скоро аз трябваше да и помагам, ако има нещо... newsm78
Отделно, когато си на 23, срещите с баба не са точно нещо, което чакаш с нетърпение. Да, обичаш я, ходиш да я видиш за по половин час от уважение. Но да й звъниш в нужда...няма нужда. Най-много да й докарам някой сърцетуп, ако имам проблем.

Просто близостта с порасналите деца в такива случаи остава неестествено силна и се възприема от родителите като нещо нормално с времето. Необходимостта да обгрижваме някого също не си отива ей така, изведнъж. И започва обсебването. Тези мисли ужасно много ме занимават напоследък, като следя опитите за самостоятелност на дъщеря ми. Просто без да се усетя я обгрижвам, наставлявам я, не спирам да й ходя по петите. Трябват ми усилия на волята, за да се спра. Но поне се успокоявам, че като съм го осъзнала и правя опити да се озаптя, съм от леките и, дай-боже, поправими случаи.

# 160
нищо не замазвам  Stop
живея от дълги години извън страната. не е някаква велика тайна. прибирам се за малко, радвам се на детето си. не виждам абс никакъв смисъл да живее под наем и да изплаща нечий чужд апартамент вместо тези пари да си спестява , само заради идеята да е сам, при това, пак казвам, той в повечето време е съвсем сам.

да, на баба си се обажда като например от дъждовете ни прокапа покрива/миналата година/. аз съм на последен етаж и той няма възможност да стои и да се занимава с майстори. баба му дойде и седя докато си свършиха работата. сам си глади, когато е сам/иначе аз, но само за него го рпавя с удоволствие.

пс. Много такива съм ги слушала да се святкат - тя/той щом станат 18/19 - вън Laughing
Никога реалността не отрази казаното Twisted Evil

Страшен език имаш за адвокат , miss july. Надявам се не се обръщаш така към клиентите си.
Да, може да готви, да, купува си храна, да, може да пуска пералня, да простира, и да пуска сушилня и миялна. Да, той е отговорен човек, доказал го е, гласувам му доверие и не, няма опасност да попадне на моите подводни камъни. И не, няма такъв цветист речник на нито един от трите езика, които говори/без български/.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2015, 15:10 от Golden apple*

# 161
Оф, аз стигнах до тук и     Shocked    този пост ме шокира.

Недей чак толкова се шокира  Wink

Моят син практически живее в мое жилище, 80% от годината съвсем сам. Когато съм в Бг се грижа с удоволствие за него  Heart Eyes. когато има нужда, звъни на бабите си. Работи и се издържа сам.

Твоя син на 19 сам ли се издържаше  Flutter, съвсем сам и никога не е получил нито цент от вас  Laughing. Нито за обучение, нито за храна, нито за жилище, нищичко  Twisted Evil
Ами, шокирах се, то си е за шок 22-23 годишен мъж да се отглежда като 2-годишно бебе.....
Скрит текст:
Аз се притеснявам малкия да не го "вържа за полата си", писах защо....Определено съм от обгрижващия тип и си налагам от години да не "нося кафето в леглото"....Не готви, щото аз така или иначе съм окупирала кухнята и никой няма достъп до нея, освен да яде   Laughing, но иначе се оправя с всичко.
А големият, да, на 19 сам се издържаше.Започна работа още в последния клас в училище, изнесе се на квартира с приятели, не искаше да следва тогава, обаче     Mr. Green явно сега, на 26 му е дошъл акъла, та сега работи и ще учи задочно.Помагали сме с баща му , да, все пак млад човек е , изнесе се още дете, нормално е (според мен) да обърка сметките отвреме -навреме и да не му стигнат парите до заплата.Но е инцидентно, и на мен се е случвало.Все пак затова са родители и роднини, когато имаш нужда от помощ, да са насреща.Уточнявам, не за ежемесечно отглеждане и редовно подпомагане, а инцидентна помощ, в случай на Извънредна криза.

# 162
[
Скрит текст:
Аз се притеснявам малкия да не го "вържа за полата си", писах защо....Определено съм от обгрижващия тип и си налагам от години да не "нося кафето в леглото"....Не готви, щото аз така или иначе съм окупирала кухнята и никой няма достъп до нея, освен да яде   Laughing, но иначе се оправя с всичко.
А големият, да, на 19 сам се издържаше.Започна работа още в последния клас в училище, изнесе се на квартира с приятели, не искаше да следва тогава, обаче     Mr. Green явно сега, на 26 му е дошъл акъла, та сега работи и ще учи задочно.Помагали сме с баща му , да, все пак млад човек е , изнесе се още дете, нормално е (според мен) да обърка сметките отвреме -навреме и да не му стигнат парите до заплата.Но е инцидентно, и на мен се е случвало.Все пак затова са родители и роднини, когато имаш нужда от помощ, да са насреща.Уточнявам, не за ежемесечно отглеждане и редовно подпомагане, а инцидентна помощ, в случай на Извънредна криза.

Значи все пак сте му помагали. Не се е справял абсолютно и безусловно сам.

# 163
  • София
Sharky* , че аз да не спя в спалнята при тях. Определено не съм им пречела на секса. То или съм се прибирала, когато те вече спят, или пък като си отида в стаята, не ходя да обикалям из апартамента по малките часове.

За готвенето - ми ако детето реши да сготви нещо, ще сготви за цялото семейство. Ако някой от родителите готви, все една порция ще има за детето. Аз често вечерях на вън пък. Прането - ми у вас само ти ли пускаш пералня? Децата ти също могат да перат твоите дрехи. Аз когато съм пускала пералня, не съм деляла моите и на баща ми и майка ми. Разделям по цветове и пера.

The Siren of Titan, никой не ми е пазил тишина. Майка ми е ранобудна. Тя става в 5-6 и си почва да си хлопа. Ами от малка съм й свикнала на този й режим и не ми пречи. Сега, като ни идват на гости, тя пак си става рано, нищо че е у дома и ние спим. И никой не говори за угаждане  Peace Единственото, за което се е налагало да притеснявам няколко пъти посред нощ баща ми е спешно търчане до аптеката и добре, че в такъв момент не съм живеела сама.

А трябва да се делят дрехите. Била си сексуално активна, нали? Wink Пък и си е кофти да си переш дрехите с тези на по-възрастните си родители.

Това, че си била в апартамент с родителите си означва, че се чува през стените. Ами аз не мога да правя секс, когато има други възрастни индивиди в къщата, които знаят за какво става въпрос, независимо дали са гости или порасналите ми деца.

Със сигурност нито си готвила, нито си чистила в дома на родителите си. Само не се опитвай да ме убедиш в противното. Живяла си като на хотел - ядеш, спиш и изчезваш. Стаята най-много да си си почиствала, ако и това и толкоз. А останалите помещения майка ти е чистила и се е грижила за бита. Много е лесно така да се твърди - кво толкова да се оправя човек в домакинството. Кво толкова, кво толкова, ама най-големите скандали в Биг Брадър стават точно заради домакинските задължения - тегави и никога не свършват. И между другото, хората си плащат за това някой да ги върши вместо тях - те са толкова много, че няма да ми стигнат няколко страници да ги изредя. Ама на теб не ти е пукало, щото те са били прехвърлени на родителите ти - нито си пазарувала, нито си мила банята, тоалетната, нито си чистила шкафове, нито си мила прозорци и пр. и пр. Мдам... Twisted Evil

# 164
[
Скрит текст:

Значи все пак сте му помагали. Не се е справял абсолютно и безусловно сам.
Сам се оправя.Помощта се изразяваше в рамките на някаква малка сума, да изкара до заплата, 1-2 пъти годишно.Не съм му плащала сметки, не търча с бурканите манджа (дори не знам какво яде), не го пера, не познавам приятелките му, освен последната, ама май се скараха, абе, оправно си е детето, дай Боже всекиму.
Мисля, че никой не би отказал подобна помощ на детето си.

Общи условия

Активация на акаунт