Hапускане на дома

• 37 227
  • 591
  •   1
Отговори
# 165
Е, сега, ако говорим за маниакално домакинство с много задължения...много ясно, че помагам според своя стандарт, не според стандартите на титуляра.

Докато бях при родителите си, не съм готвила, но айде, да приготвя салата, да включа/изключа/довърша ядене, дори да гладя понякога- да, правила съм го.

Но не отговарям, ако някой има високи стандарти и се вманиачава.

# 166
  • Варна
Ако семейството си е отгледало глезанко/а, то то ще си остане такова и след като се отдели от дома и обратно (наскоро видях такъв пример)
Абсолютно невярно. Гледана съм като писано яйце, до 9 г. спях в леглото на майка си и баща си, никога не са ме натискали за домашни задължения. И въпреки на 18 бях напълно самостоятелна.

Значи все пак е имало нещо във възпитанието ти, което те е накарало да търсиш самостоятелност на 18.
Но аз не говорех за твоя случай, а исках да наблегна на ролята на родителя в подготовката на отрочето за подреждане на свой живот и зададох крайни варианти. Не е необходимо всеки да се намира там.
Споменах и обстоятелства и те невинаги са от битов характер. Даже да не кажа вече, че нямат такова значение в днешно време. Има деца-чираци отгледани като писани яйца и остават такива вовеки - но това е друга тема.

# 167
М/у това:
...абсурд е да мисли вечер сам за храна, почистване на дома, пране и гладене...
И това:
да, на баба си се обажда като например от дъждовете ни прокапа покрива/миналата година/... сам си глади, когато е сам...

Разликата е от небето до земята.

Иначе за тези елементарни неща рано няма. Но колкото по-рано се научи как да ги планира сам, толкова по-лесно ще му е напред. От друга страна има достатъчно жени, които смятат, че след работа (било то и 10 ч. - за жените се приема за нормално Laughing) децата и дома са само за техните ръце, така че не е толкова страшно, ще си намери кой да го гледа  Simple Smile

# 168
Нсч пак ли да повторя.че само когато с ъм в Бг. Пари не съм му давала от години  .

# 169
  • България-Швейцария
Човек може да се развие като достатъчно самостоятелен и отговорен и без да е нужно да живее сам или принудително да се отделя от семейството си.
Тези, които са израсли в апартаменти с всички удобства едва ли ще ме разберат, но когато си изкарал половината си живот заедно с други 8 човека в трудно отопляема, ремонтирана на две, на три и заради това не особено уютна и приветлива къща и от 10-12 годишен се занимаваш с майстори, течове, замръзнали тръби, влаги, въглища, нафти и т.н., някак успяваш да не се разглезиш Wink, както и да си намериш нишата за изява.

не виждам абс никакъв смисъл да живее под наем и да изплаща нечий чужд апартамент вместо тези пари да си спестява , само заради идеята да е сам
Спестените от наем пари ги дадохме за частично изменение на регулационния план и идеен проект на бъдеща кооперация, т.е. за нашите си апартаменти.
И изобщо не смятам, че ни е ощетило 'неотделянето', напротив, едва ли има по-сплотен род от нашия.
Така мислят вкл. и 'външните' за него, отдавна всички сме с партньори и деца.

Като допълнителен плюс от този ни живот отбелязвам и естествената защита от вманиачаване в темата чистене и подреждане Laughing - колкото на майтап, толкова и съвсем сериозно.

# 170
Със сигурност нито си готвила, нито си чистила в дома на родителите си. Само не се опитвай да ме убедиш в противното. Живяла си като на хотел - ядеш, спиш и изчезваш. Стаята най-много да си си почиствала, ако и това и толкоз. А останалите помещения майка ти е чистила и се е грижила за бита. Много е лесно така да се твърди - кво толкова да се оправя човек в домакинството. Кво толкова, кво толкова, ама най-големите скандали в Биг Брадър стават точно заради домакинските задължения - тегави и никога не свършват. И между другото, хората си плащат за това някой да ги върши вместо тях - те са толкова много, че няма да ми стигнат няколко страници да ги изредя. Ама на теб не ти е пукало, щото те са били прехвърлени на родителите ти - нито си пазарувала, нито си мила банята, тоалетната, нито си чистила шкафове, нито си мила прозорци и пр. и пр. Мдам... Twisted Evil

Е защо пък да не е готвила и чистила? Чистенето с прахосмукачка, бърсането на прах, миенето на прозорци както и на банята, подреждането на каквото ти хрумне са мои задължения от край време. Майка ми е пенсионерка, но ходи на работа, защо да не я отменя когато мога? Да не говорим, че има куп здравословни проблеми...винаги гледам да свърша всичко, за да може тя да почива. Ако има значение на 22 съм и о ужас още живея с нашите Grinning
Ако човек замине да учи в чужд град нормално е да се изнесе, но не виждам смисъл ако учи в същия да излезе на квартира заради някаква криворазбрана самостоятелност.

# 171
  • София
Е, сега, ако говорим за маниакално домакинство с много задължения...много ясно, че помагам според своя стандарт, не според стандартите на титуляра.

Докато бях при родителите си, не съм готвила, но айде, да приготвя салата, да включа/изключа/довърша ядене, дори да гладя понякога- да, правила съм го.

Но не отговарям, ако някой има високи стандарти и се вманиачава.

Ами именно - аз пък се дразня от мързели и използвачи. И като не ми отговарят на високите стандарти, трябва да отидат да живеят някъде другаде. Там могат да си поддържат и по-ниски стандарти. Като например през прозореца да не се вижда околната действителност. Ама нали няма аз да го мия? Wink

Останалото е ИЗПОЛЗВАЧЕСТВО. Аз ще измия прозореца (за буквалистите - метафора), порасналите ми деца хем ще гледат през него, хем ще казват - е, кво толкова, аз мога и да не гледам през него. Ми да не гледат - ама в собствената си къща. Току виж пък решили, че е по-добре да гледат. Wink

Скрит текст:
Със сигурност нито си готвила, нито си чистила в дома на родителите си. Само не се опитвай да ме убедиш в противното. Живяла си като на хотел - ядеш, спиш и изчезваш. Стаята най-много да си си почиствала, ако и това и толкоз. А останалите помещения майка ти е чистила и се е грижила за бита. Много е лесно така да се твърди - кво толкова да се оправя човек в домакинството. Кво толкова, кво толкова, ама най-големите скандали в Биг Брадър стават точно заради домакинските задължения - тегави и никога не свършват. И между другото, хората си плащат за това някой да ги върши вместо тях - те са толкова много, че няма да ми стигнат няколко страници да ги изредя. Ама на теб не ти е пукало, щото те са били прехвърлени на родителите ти - нито си пазарувала, нито си мила банята, тоалетната, нито си чистила шкафове, нито си мила прозорци и пр. и пр. Мдам... Twisted Evil
Е защо пък да не е готвила и чистила? Чистенето с прахосмукачка, бърсането на прах, миенето на прозорци както и на банята, подреждането на каквото ти хрумне са мои задължения от край време. Майка ми е пенсионерка, но ходи на работа, защо да не я отменя когато мога? Да не говорим, че има куп здравословни проблеми...винаги гледам да свърша всичко, за да може тя да почива. Ако има значение на 22 съм и о ужас още живея с нашите Grinning
Ако човек замине да учи в чужд град нормално е да се изнесе, но не виждам смисъл ако учи в същия да излезе на квартира заради някаква криворазбрана самостоятелност.

Ами браво на теб. Щом помагаш на майка си в нужда, значи ти си стопанката на дома. Е, само дето се съобразяваш с нея, но какво пък - ако не е тя, ще е някой друг. Grinning

# 172
Популе, в голяма грешка си, повярвай ми.

Не само, че съм прала, чистила, готвила ами активно съм участвала в ремонта на апартамента. Там се нанесохме, когато бях на 15. Баща ми си счупи ръката докато течеше ремонта. Нямаше кой да помага, а и пари нямаше много за майстори. Едната секция сами си я правихме, по наш проект, та съм разпробивала и плоскости даже. После съм сглабяла, баща ми само ме придържаше със здравата си ръка, а аз покатерена на стол. На 14-ти етаж на неостъклена тераса съм се катерила, пак като само ме е придържал с една ръка. На тоз етап, освен, че не ми куца женската работа, се справям завидно и с мъжката такава.

Като се нанесохме в тоз апартамент, едно лято имахме проблеми с двата асансьора, никой не желаеше да плаща и т.н. междусъседски разправии. Естествено, че не само майка е пазарувала. Всички мъкнехме до 14ия етаж и обратно. /Сега не почвай да ми обясняваш, че само това лято съм пазарувала, щото най-обичам да ми казват хората какво не/съм правила, пък аз да не знам/

Хайде сега, не ми обяснявай, че не знам как да си гледам моето си домакинство, щото мама ме е гледала почти до 30. Не всички, които живеят с родителите си са емоционално, физически и психически осакатени  Peace

# 173
CTramell, това с родовите къщи не ми го хвали...нали ми обясняваха колко хубаво ще си живеем в къща с етаж за всеки. Ама не е баш така- получават се едни обвързвания...

Popule, не е използвачество- твоето мъченическо чистене е шантаж.

Иначе винаги съм се оправяла с общо взето едно миене на прозорци годишно. Колкото повече миеш, толкова повече забелязваш всяка прашинка. Мием само ако е валял сериозен кален дъжд.

# 174
  • София
CTramell, това с родовите къщи не ми го хвали...нали ми обясняваха колко хубаво ще си живеем в къща с етаж за всеки. Ама не е баш така- получават се едни обвързвания...

Иначе винаги съм се оправяла с общо взето едно миене на прозорци годишно. Колкото повече миеш, толкова повече забелязваш всяка прашинка. Мием само ако е валял сериозен кален дъжд.

Да, шантаж е. Да се изнесат и да си свият свои гнезда. Wink

Аз съм си шефът вкъщи и мога да си ходя и чисто гола по цял ден, ако искам (а тва няма как да стане при наличие на синовете ми там). Twisted Evil

Имах един колега - синът му му доведе и снаха. Живееха в огромен апартамент. Кво толкова, казал синът му, ще живеем с теб, ти си сам, ще ти помагаме. Да, ама той, горкият какво разправя - прибирам се от работа, искам да се съблека по гащи, да си отворя една бира, да седна пред телевизора. Да, ама не - снахата в хола, лакира си ноктите. Оффф, отивам си в стаята, разсъбличам се, поседявам да почина, после, обличам отново костюмът с връзката, че трябва да ида до тоалетната. След това, отново си отивам в стаята, разсъбличам се по гащи, поседявам. После пак слагам костюмът, че трябва да ида да ям в кухнята....Та така. От както чух тази история реших, че искам да си ходя гола вкъщи, а за целта там може да бъде само мъжът ми, който ме е виждал гола. hahaha

# 175

Зависи от фамилията. Явно на много от  българските фамилии не им се получава. Ние сме нация, която не признава авторитети и всеки е скаран с всеки и не си говорят...

Иначе като идея е добра. Като кооперация. Едно време преди 9-ти в центъра на градовете са се строяли масово родови жилищни кооперации.

# 176
Нсч пак ли да повторя.че само когато с ъм в Бг. Пари не съм му давала от години  .

Ясно.
Значи все пак не е толкова абсурдно въпреки работата да мисли и за храна, гладене и пране  Simple Smile

# 177
Сега- за децата ясно, че трябва да се изнесат евентуално.

Но по принцип този с по-високия стандарт на чистене следва да чисти, без да го очаква от другите. Иначе трябва да си изгоня мъжа, щото за него няма нужда от гладене примерно и не глади. Или да го строявам да глади.

# 178
Popule, то по тая логика трябва да съм и майстора в дома понеже напоследък вместо баща ми да се занимава с ремонтните дейности  ги е прехвърлил на мен (пак по здравословни причини). Последния път смених крана на чешмата в банята съвсем самичка Grinning и то без да има кой да ми каже как става.

Но наистина мисля, че хората които както ти казваш живеят на готово у тях са съвсем малко. Повечето поне малко или много би трябвало да помагат за нещо. Аз например наистина не мога да си представя да видя майка ми или баща ми да се мъчат да свършат нещо и аз вместо да отида и да го свърша вместо тях, да ги подмина като бърз влак малка гара...

# 179
  • София
...

Един ден и ти ще станеш на 45 и ще започнеш да забелязваш много повече: косми по пода, шоколад по канапетата, трохи под масата, калчица по дограмите, мазнинка по аспиратора, засечено жълто по мишниците на белите уж изпрани дрехи..и неусетно ще видиш как честотата се променя. Не защото си (станала) маниачка, ами просто защото няма да ти харесва, ще ти нарушава душевния комфорт. Нещо като мръсните зъби вечер: не можеш да заспиш преди да си ги измиеш...

Общи условия

Активация на акаунт