Hапускане на дома

• 37 203
  • 591
  •   1
Отговори
# 330
  • Другата България

Нито имам проблем с теб, нито подскачам.  Ти си по-скоро докачлива и постоянно ми се стряскаш.
Лични драми за щастие нямам, но живея в гражданско общество и виждам какво се случва. Примери на зависими от родителите си 25+ годишни мога да ти дам бол. Дори ми е трудно да се сетя за хора, които са напълно независими. Ето на това мое наблюдение съм оформила впечатленията си и на базата на това смятам, че е време да се променят някои аспекти в българското мислене. Да кажа, че това е мое мнение и виждане. Да не се почувства някой засегнат или притиснат.
П.П. Извинявам се, че така невъзпитано се намесих в разговора ти с друг човек в публична тема.
hahaha
Извиненията са излишни, освен това са малко лицемерни Wink. Аз ти отговорих кое съм коментирала като пост, и никъде не съм споменала, че нямаш право да се намесваш. Но - Peace
ОК?
Скрит текст:
Не "ти се стряскам", каквото и да значи това.
Що се отнася до пълната независимост, за мен тя е утопия. Не говоря само за финансова, тя е най - малкия проблем.
Но пък ти това ще го разбереш след като отгледаш двете си деца /които ти пожелавам/, изучиш ги и станеш тъща/свекърва.
Сега няма как да разбереш моята и разни други гледни точки.

# 331
На мен ми е интересно как отдавна разделиха бакалавърската от магистърската степен, но младите продължават по навик да си учат до края на магистратурата, като така вместо да почват работа на 23-24, вече на 26 тепърва почват да се ослушват. И то това за специалности от рода на пиар и маркетинг, където магистърът не е жизнено важен, може да си го взимаш задочно, докато работиш.

И дори да си частично зависим, докато работиш, това пак е по-добре от нищо, защото си трупаш и стаж и опит.

В България повечето бакалавърски специалности не са ли по 4 години ? И после една година магистратура ? До 24 мислех, че би трябвало мнозинството хора да е завършило, освен ако не са почнали по-късно newsm78 .

# 332
Започваш да следваш на 19, завършваш на 23 бакалавър 4 години. Магистратурите са по 2 години. И ако си проточиш следването- някои на 26 едвам излизат на работния пазар.

# 333
О, това с извинението, че не могат да работят поне до 25-26, защото учат, думи нямам...И после се започва с оплакванията, че нямали никакъв стаж и никой не ги искал, и взимали други с по-ниско образование, и т.н. При желание и отсъствие на мързел, особено през последните години-варианти има. Да не говорим за тези, които учат задочно, срамота е да се оправдават. Но проблемът отново е в родителите. Сакън на мамин златен да не му стане нещо, ако поработи малко.

И друго любимо, което често срещам като обяснение и по темите тук: "по-добре да си е вкъщи при мен, защото наемите са високи, той не изкарва толкова, а и за консумативи-не, не..."
Никога не съм разбирала логиката, че задължително на 18-20, златното яйце трябва да бъде позиционирано в тристаен апартамент, топ локация, лукс обзавеждане.  Laughing Опции-безброй. Може за начало да е в стая от апартамент, в който са други наематели, може да се изнесе с колеги, с момиче, може да е в едностаен апартамент.

Общо взето, много родители, основно майки и основно на момчета, действат съвсем съзнателно в посоката да възпитат напълно зависим от тях човек.
Причини много, съдейки по познатите ми, най-честите са:желанието детето да е винаги вързано до мама, ако може до гроб; ревността към евентуалната бъдеща жена, която може да го отведе през девет планини в десета; желанието цял живот да дирижира битието му, за да не вземе да стъпи накриво; амбицията всичко живо да минава през одобрението и-приятели, среда, работа, жена и много често срещаното-вярата, че децата са длъжни на родителите си и трябва да засвидетелстват цял живот благодарността си...

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 13:20 от Magnificent

# 334
Повечето ми приятели учиха магистратура по една година, но ми е правило впечатление, че при бакалавърската степен, последната година, много от тях, имаха далеч по-малко лекции, та почти всички си имаха някаква работа още тогава.

И друго любимо, което често срещам като обяснение и по темите тук: "по-добре да си е вкъщи при мен, защото наемите са високи, той не изкарва толкова, а и за консумативи-не, не..."
Никога не съм разбирала логиката, че задължително на 18-20, златното яйце трябва да бъде позиционирано в тристаен апартамент, топ локация, лукс обзавеждане.  Laughing Опции-безброй. Може за начало да е в стая от апартамент, в който са други наематели, може да се изнесе с колеги, с момиче, може да е в едностаен, по-скромен апартамент.

Наемите, особено тези в София, в момента са безумно високи. А наемът не трябва да е повече от 30% от парите, които човек получава. Не виждам наистина един 18-20 годишен, как ще плаща сам при такова положение. Пак ще трябва да иска от родителите си.

# 335
  • Другата България

Общо взето, много родители, основно майки и основно на момчета, действат съвсем съзнателно в посоката да възпитат напълно зависим от тях човек.
Причини много, съдейки по познатите ми, най-честите са:желанието детето да е винаги вързано до мама, ако може до гроб; ревността към евентуалната бъдеща жена, която може да го отведе през девет планини в десета; желанието цял живот да дирижира битието му, за да не вземе да стъпи накриво; амбицията всичко живо да минава през одобрението и-приятели, среда, работа, жена и много често срещаното-вярата, че децата са длъжни на родителите си и трябва да засвидетелстват цял живот благодарността си...
Това описаното се среща почти толкова често и при девойки от бащите им.
Нали го говорихме вече?
Ревността към зетя , който също по - вероятно да отведе принцеска дори в друга държава, да не ѝ помага, да я понашляпа дори - основен мотив.
Да не ѝ осигури желания стандарт на живот, да е някой "неудачник", който тя да издържа по някакъв начин също.
Болднатото пък се среща и при двата пола, защо да е само при момчета?

# 336
  • София
Маркетинг и ПР ... това нито са професии, нито са образования, нито нищо, какво ги говорим изобщо ...
В нормалните специалности, например Бизнес администрация и ИТ, от които се опитваме да наемаме напоследък магистри, свободни неработещи студенти вече няма, всички работят още от бакалаври.

# 337
.....тaкa че според мен си живейте с родителите докaто имaте възможност и желание. Не виждaм нищо лошо в това

Тц, според miss july, максимум, ама максимум в края на първата година, след като проходи, чедото трябва да върти петстепенно меню, да пуска пералня/да не му падне гъза Wink/, миялна, там - всичко, от-до.

Иначе не е никакъв мъж, не, абсолютно и категорично  Stop

====

Хора, сред които цари разбирателство, ще живеят добре и на ограничено пространство. Хора, сред които има омраза, неразбиране и вечни кавги за имоти и пари, и сараите на Сюлейман ще им се струват малки и тесни.

# 338
Повечето ми приятели учиха магистратура по една година, но ми е правило впечатление, че при бакалавърската степен, последната година, много от тях, имаха далеч по-малко лекции, та почти всички си имаха някаква работа още тогава.

Никога не съм разбирала логиката, че задължително на 18-20, златното яйце трябва да бъде позиционирано в тристаен апартамент, топ локация, лукс обзавеждане.  Laughing Опции-безброй. Може за начало да е в стая от апартамент, в който са други наематели, може да се изнесе с колеги, с момиче, може да е в едностаен, по-скромен апартамент.

Наемите, особено тези в София, в момента са безумно високи. А наемът не трябва да е повече от 30% от парите, които човек получава. Не виждам наистина един 18-20 годишен, как ще плаща сам при такова положение. Пак ще трябва да иска от родителите си.

Родена съм тук и винаги съм живяла само в София. Правя това уточнение, за да се разбере защо ще оспоря думите ти. Давала съм под наем стая, апартамент, продавала и купувала съм имот.В момента, цените са доста по-ниски.
Много хора, които познавам са се комбинирали-три или четири момчета/момичета в тристаен апартамент, не най-скъпите квартали, но предпочитани райони-има много варианти за по 500-600лв., като сложиш и консумативите и разделиш на 3 или 4, сума от порядъка по 200лв на човек е смешна, бих казала. Има много опции за по 350лв едностайни, ако са двамата с момиче-пак е прилична сума. И най-евтината опция като за начало-стая. Тръгват от 100лв. без консумативите, които са съвсем минимални.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 13:37 от Magnificent

# 339
Скрит текст:

Никога не съм разбирала логиката, че задължително на 18-20, златното яйце трябва да бъде позиционирано в тристаен апартамент, топ локация, лукс обзавеждане.  Laughing Опции-безброй. Може за начало да е в стая от апартамент, в който са други наематели, може да се изнесе с колеги, с момиче, може да е в едностаен, по-скромен апартамент.

Ако 4 души наемат кухня-хол-спалня, по двама в стая + обща кухня, едва ли ще трябва да плащат на месец повече от 100-150 лв.Което в никакъв случай не е непосилен наем.

# 340
Merri_An, жените сме по-независими и опърничави.Много по-лесно извоюваме свободата си, ако е намесен мъж-ехе, няма кой да ни спре. По-трудно ни се вменява вина или задължение. Момчетата са много по-податливи на драми и сълзи, по-лесно манипулируеми са от страна на майките си, които не рядко разчитат точно на това и умело дирижират парада.

Един баща на момиче може да кресне, да тресне, да забрани, да посегне дори, но с това ще загуби още повече позициите си. Но не съм виждала да реве, да се тръшка, да умира или да плете интриги тип турска или мексиканска сапунка.
Момичетата и няма да приемат толкова присърце някоя сценка от страна на майките си, защото подобни методи са им познати и са наясно, че не винаги са израз на искрено отношение.

# 341
  • Другата България

Ако 4 души наемат кухня-хол-спалня, по двама в стая + обща кухня, едва ли ще трябва да плащат на месец повече от 100-150 лв.Което в никакъв случай не е непосилен наем.

Зависи къде.
В Сф е минимум 700 лв. само наем.
Две стаи, хол преходен с нещо като кухня, баня  и две тоалетни, около 90 кв.
Merri_An, жените сме по-независими и опърничави.Много по-лесно извоюваме свободата си, ако е намесен мъж-ехе, няма кой да ни спре. По-трудно ни се вменява вина или задължение. Момчетата са много по-податливи на драми и сълзи, по-лесно манипулируеми са от страна на майките си, които не рядко разчитат точно на това и умело дирижират парада.

Един баща на момиче може да кресне, да тресне, да забрани, да посегне дори, но с това ще загуби още повече позициите си. Но не съм виждала да реве, да се тръшка, да умира или да плете интриги тип турска или мексиканска сапунка.
Момичетата и няма да приемат толкова присърце някоя сценка от страна на майките си, защото подобни методи са им познати и са наясно, че не винаги са израз на искрено отношение.
Напълно съм съгласна, особено с болднатото.
Но пък момичетата са по - привързани към родителите си, или поне това са моите наблюдения.
Но някак не правя разлика, за мен манипулацията е грозна работа, независимо за какъв пол става въпрос.

# 342
Скрит текст:

И кое му е самостоятелното на тази шуробаджанащина? По двама в стая? Куче влачи и за сметки и за пазаруване. Или викате само да не е вкъщи, както иска така да се оправя?

# 343
Зависи къде.
В Сф е минимум 700 лв. само наем.
Две стаи, хол преходен с нещо като кухня, баня  и две тоалетни, около 90 кв.

Е, не е вярно, че е минимум. Да не изреждаме кварталите, но дори в така желаните източни райони-Младост, например, има не един и два по 500-600лв., за тристайни говоря. Между другото, за едностайните и двустайните съм съгласна, че има такива, които дори се доближават до цените на някои тристайни, но те са и по-желание. Традиционно по-големите се отдават по-трудно и има много добри попадения при тях.С малко търсене се намират варианти.
Скрит текст:
Не говоря наизуст, а от личен опит и следя доста често как вървят наемите. А и тъй като живея в източен квартал, повечето ми познати също са около мен и не един и двама са на квартира, та знам реалните наеми.

Herz, нали говорим за някакво начало. Да, пак ще са двама, трима или повече, но надали се очаква Пенчо да готви на Станчо или Гергана да пере гащите на Петрана. А и, ако са близки децата, още по-добре-хем ще имат самостоятелност, хем ще се забавляват, хем ще могат да си поканят гадже, на една възраст са, имат сходни интереси...

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 13:47 от Magnificent

# 344
  • Другата България
Моят пример е за Витоша.
Реален, около 90 квадрата е жилището.
Не знам колко стаен се води, две стаи, две тоалетни и баня, плюс голяма хол - трапезария с бокс.
В този район са основно толкова, това ми е информацията.
96 кв., попитах. Ново строителство.

Общи условия

Активация на акаунт