Hапускане на дома

• 37 157
  • 591
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Скрит текст:
Приучаването към подреденост (ако приемем, че е част от изграждането на самостоятелност) наистина може да бъде трудно при съвместно съжителство, особено ако някой от възрастните (майка, баба) държи  да се спазват неговите стандарти т.е. ако го влудява лошо свършената или не навреме свършената работа. В този случай двете крайности са:  "Изисквам, повтарям, натяквам до припадък, при което  опъвам нервите и на двете страни" и "По-лесно ми е да го направя сам!" Ако родителят може да пренебрегне хаоса и мръсотията поне в детската стая, нещата може и да се получат. А може и да не се получат. Не знам кое е по-сложно- младите хора да се научат да се грижат сами за себе си, или родителите да приемат, че за децата съвсем не е задължителен техният модел.
Съгласна съм с тебе, особено с последното изречение, наистина явно на някои родители им е трудно да приемат, че за децата съвсем не е задължителен техния модел. Не съм се замисляла за това, но явно при мене е било точно така.
Популе, права си за мързела, лично аз съм си голям мързел, но майка ми точно това правеше, натискаше ме откъм образование и започване на работа. После вече сама започнах да се оправям, но мързелът си го има и си тлее в мене  Laughing

# 451
Благодаря ви за мненията   bouquet
Във всички ни тлее някакъв мързел, в някои отношения.  Peace Въпросът е какво стои зад него,  в нашия случай е , че така й е по-изгодно да не поеме отговорност и да разчита на мене . А за това и двете има как да се приучим и да го преодолеем.

А мързел ей така, без никаква скрита или явна причина, не зная дали има. Защото човек мързелува за едно, но пък е деен за друго. И обратно, и най-работния за нещо се помайва и отлага..

# 452
Нито ми е жал за децата по отношение на домашните задължения, нито държа да следват "моя модел".
Детска стая не съм чистила от ....години.Освен 1 път годишно основно, пак с тяхна помощ.
Дрехи не събирам по стаите, ако не са в коша за пране, не се перат, ако ще и три месеца да си ги подритват из стаята.Не че се е случвало, де.... Laughing
На никого не сервирам/отсервирам.Когато се храним заедно, всички слагат и раздигат масата.Когато някой яде сам, сам си слага, прибира, мие и т.н.
Както съм сама жена с трима мъже в къщи (сега с двама), трябваше по цял ден да се въртя на пета, за да угодя на всеки.Вместо те мен да носят на ръце, като дама    Laughing , аз да им слугувам.Как пък не!

# 453
Как ще ми е жал?  Rolling Eyes Доста показни имам пред себе си на последици от съжалителни родители. Един приятен нямам наоколо. За /себе/полезен пък- съвсем! За "последиците" ми е жал, точно. Изпитвам по- скоро страх да не ги сътворя подобни.

Никой никого не носи на ръце у нас. Всеки си носи своите си задължения.

# 454
Проблемът е, че за някои мъже "виждат работа" е съвсем различно нещо. Тоест въобще може за тях да не съществува категория мръсни дрехи, пералня, пране. Обаче примерно виждат нещица за оправяне, за които и след 1000 години жената не би се сетила.

Сега, зависи дали от това оправяне има нужда или просто си е хоби и скатавка, защото в повечето случаи домакинствата в града се въртят около "женските" дейности- всеки да е нахранен и изпран, не около занаяти и поправки.

Обаче виждам как малко да излезеш от градския бит в апартамент, и моите "женски" способности за виждане стават по-скоро безполезни при наличието на друг набор от задачи, към които съм също толкова сляпа, колкото мъж към чорапи на пода.

# 455
Не е до пол това с чорапите и другите неща, а до човек.

# 456
Всъщност мъжки и женски е условно, затова подчертах, че е въпрос на бит. Например баба ми на село едно време не би забелязала мръсотия в дома, както аз я забелязвам, но би забелязала нещица за ремонт или неща за правене в градината. Въпрос на бит е- забравяме, че живеенето в апартаменти е скорошно изобретение, съответно и задачите, свързани с това.

Нали забеляза, че съм сложила "женски" дейности в кавички, тоест и на мен ми е ясно, че не е точно до пол.

Но е по-вероятно градски мъж да е neat freak, но да не може да ремонтира, а някой, расъл навън, да не вижда, че е внесъл малко кал. За някои хора "чисто" значи да е полято с литър белина и изтъркано с тел; за други "чисто" е "да не е изцапано с много кръв и кал".

# 457
  • София
В апартамента ни се случва да има нужда от типично мъжка ръка веднъж на..няколко месеца, да речем. За сметка на това, ежедневието си върви и на много чести интервали изисква готвене, пране, простиране, бърсане на прах и прочие досадности. У дома ги вършим заедно, нищо, че аз работя от вкъщи и имам повече свободно време.

Когато излезем от градската апартаментна среда, обикновено отиваме на хотел. Не сме от хората, които обикалят планините с раници и вдигат палатки. С други думи, през уикендите и по време на отпуските, силно ни намаляват ежедневните дейности около готвенето и чистенето. А ''мъжките'' такива пък са сведени до нула. Ако нещо в даден хотел не бачка, отивам и викам управата и който там е отговорен. Не карам мъжа ми да им оправя бушоните.

# 458
Обаче на вилата когато някой трябва да нацепи дърва, да изчисти печка или камина, да запали огън...

В селските къщи също така не се търка инокс и не се пере фино пране всеки ден, нито се бършат претенциозни мебели от МДФ, дето и един пръстов отпечатък личи. Ама пък дейности в двора- колкото щеш, и са "мъжки", не може мъж да скатае. Виж аз мога:)

# 459
Не познавам нито един човек, който да си е осигурил спокойни старини, изучил децата си в хубави училища и след това им дал пари за жилище. Без значение от доходите му.
Въпрос на познанства...аз познавам доста такива семейства.

Не мисля, но и не ми се спори  Simple Smile

# 460
Проблемът е в "осигурил достойни старини". В БГ това е далечна идея. Може да си уредил децата си, но едва ли ще имаш къща на топло местенце и бюджет за круизи.

# 461
The Siren of Titan, ами нали това казваме - според ситуацията. Когато има повече работа, естествено, че ще е друго разпределението. Въпросът е да са приблизително равномерно разпределени задачите ежедневно, но да чакаме да дойде време за камина  Laughing

# 462
Да де, ама като дойде време за "мъжки" работи, си признавам, че нито ги виждам, нито знам как да ги подхвана. Затова не се сърдя особено при пропуски, защото общо взето често се случва да юркаме и мъжете- това е разпределението, просто така се впрягат по-ефективно. Аз не чакам момента за мъжка работа, той си идва честичко.

# 463
  • София
Обаче на вилата когато някой трябва да нацепи дърва, да изчисти печка или камина, да запали огън...

В селските къщи също така не се търка инокс и не се пере фино пране всеки ден, нито се бършат претенциозни мебели от МДФ, дето и един пръстов отпечатък личи. Ама пък дейности в двора- колкото щеш, и са "мъжки", не може мъж да скатае. Виж аз мога:)

За добро или зло, вилата я продадохме, та няма как любимият да се доказва там  Wink

Прабаба ми на село, лека й пръст, последните 25 години от живота си въртеше съвсем сама къща, огромна градина с всякакви насаждения, плюс прасета, зайци, пуйки, кокошки и прочие животинки. Прадядо ми получи много рано инсулт, после втори и остана полупарализиран. Сам без помощ не можеше да се движи, да яде и да се облича. За всичко търсеше нея. А тя, освен че се грижеше всеотдайно за неговите нужди, копаеше, цепеше дърва, колеше животни и изобщо правеше всичко, което налага селският живот. Живя до близо 80 години..до последно се оправяше.

# 464
Именно- аз в апартамент съм "самостоятелна", но за такъв бит съм все едно малко дете, на какво са ме учили:) Честно си казвам, че някои неща около поддържане на къща (не апартамент) просто не ги забелязвам, не знам, че така се правят.

Така че може да вземеш съвсем "самостоятелен" мъж, който обаче да не разбира какво се случва в едно градско домакинство, където слагането на една чашка без подложка вече създава мръсотия и разваля визията.

Общи условия

Активация на акаунт