Коледа 2015 - 1

  • 108 014
  • 861
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 1 154
Аз пък имам проблем как да си опазя кулинарните запаси от моя мъж, който настойчиво ме разпитваше дали не може марципана да се яде директно и беше разочарован, че кутийките с шоколадови топчета не са пълни с бисквити, каквито има на картинката Laughing

# 181
  • Русе
  • Мнения: 410
choppi Може ли повече информация за направата на кутиите? Предполагам са от някакъв картон - цветен, отгоре си отрязала за прозорче..Самото прозорче от целофан ли е и с какво се лепи за картона...? Ей такива работи ме интересуват, че и аз всяка година все търся нови варианти за кутии.

# 182
  • Мнения: 636
 mama1+2, писах ти на лични.
И аз напазарувах от Лидл, основно шоколадов дробс, защото в нашия град няма откъде да си купя. Взех си също и захаросани черешки и портокалови корички. Чудих се за марципана, но не взех и сега ме е яд. Фондан си имам. Много приятно ме изненадаха тази година колко са разширили асортимента, миналата година имаше по-малко неща.
Мисля да направя една генерална репетиция с къщичката, която да се изяде, да им мине мерака, а и да видя кое как ще се получи. Ако се наканя тази демица, ще пусна и снимки. Още не съм решила какво ще приготвя за коледа, мисляда пробвам нещо, което не съм правила досега, с изключение на меденките, линцерите и рохличките. те са задължителни. ще има и медени жълъди, те са коледните сладки от моето детство.

# 183
  • Мнения: 759
Днес опаковах АККпо рецептата на Джемма! Благодаря!
Другата седмица е ред на щолена.
Ще е по тази рецепта, но може пък да сменя, ако предложите нещо изпитано.
Някой забърквал ли е го е вместо ръчно, в хлебопекарна? Само замесването имам предвид? Във фурна ще си го пека иначе.

http://www.kulinarno-joana.com/2009/12/stollen/

# 184
  • насън...
  • Мнения: 234
ето я рецептата:

Джинжифилови пръстчета

100 накълцани ядки от макадамия
250 грама меко масло
80 гр. пудра захар
100 гр. нарязан глазиран джинджифил (понеже правя превод в ефир в момента, нали така се казваха - глазирани череши и т.н.)  Crazy
250 гр. обикновено брашно
90 гр. оризово брашно

Разбиват се маслото и захарта на средна степен на миксера, докато сместа стане пухкава. Добавят се ядките и джинджифилът. С дървена лъжица се добавя пресятото брашно, докато се оформи тесто. Омесва се на топка и се разточва на дебелина от 1 см., което се нарязва на ивички, приблизително 7 на 3 см. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се 35 мин. или докато леко потъмнеят. По желание може да се поръсят с пудра захар.
Ако макадамията е сурова, трябва да се позапече за 5 мин.
Да ви е сладко!

понеже имах една оризова каша останала от малкия, когато ги правих миналата коледа и сложих такава, вместо оризовото брашно, определено дава този пухкав облачен вкус...невероятно вкусни стават и си струва да се охарчиш за макадамия...Simple Smile

# 185
  • Мнения: 1 080
Днес опаковах АККпо рецептата на Джемма! Благодаря!
Другата седмица е ред на щолена.
Ще е по тази рецепта, но може пък да сменя, ако предложите нещо изпитано.
Някой забърквал ли е го е вместо ръчно, в хлебопекарна? Само замесването имам предвид? Във фурна ще си го пека иначе.

http://www.kulinarno-joana.com/2009/12/stollen/
По рецепта на Джема от първа страница
По рецепта на Йоли
Както е написала Йоана, рецепти много Simple Smile на мен на Джемма най-много ми хареса като вкус и смятам само него да правя тази година ( от щолените де)

# 186
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Днес опаковах АККпо рецептата на Джемма! Благодаря!
Другата седмица е ред на щолена.
Ще е по тази рецепта, но може пък да сменя, ако предложите нещо изпитано.
Някой забърквал ли е го е вместо ръчно, в хлебопекарна? Само замесването имам предвид? Във фурна ще си го пека иначе.

http://www.kulinarno-joana.com/2009/12/stollen/

Да, аз. Преди го правих в хлебопекарната, сега в кухненската машина. А Петя е обяснила подробно:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=623232.msg … 62501#msg20262501

Тази първа страница май никой не я чете! А 99 % от отговорите на всички въпроси се крият там.

# 187
  • Мнения: 6 031
За да не е гол запис, слагам една снимка от миналата година.  Grinning



И след малко тръгвам към Лидл, за да видя дали сте оставили нещо и за нас - мотаещите се.  Joy

# 188
  • Мнения: 36
Момичета, сещате ли се да сте срещали някъде из форумите готови фигурки от глина или керамика за коледна пещера? Много искам да направя тази година да купя или направя такова нещо с фигурки на Младенеца, Богородица, влъхви и т.н. Преди години съм виждала да продават такива по базарите в Испания, но тогава не представляваше интерес за мен. 

# 189
  • София
  • Мнения: 733
Момичета, сещате ли се да сте срещали някъде из форумите готови фигурки от глина или керамика за коледна пещера? Много искам да направя тази година да купя или направя такова нещо с фигурки на Младенеца, Богородица, влъхви и т.н. Преди години съм виждала да продават такива по базарите в Испания, но тогава не представляваше интерес за мен. 
Не знам от къде си, но в София на Красно село, на ул. Хубча до книжарницата има един магазин за всякакви керамични фигурки, хартиени фигури, бои и материали за изработка на какво ли не. Може да провериш или да питаш да ти доставят.

Аз направих снощи джинджърбредчетата, станаха добре. След като умесих тестето ми се стори, че съм сложила много брашно, но още на първата тава разбрах, че са ОК. Правих по рецепта на Йоана.
Изрезвах ги върху хартията, за да не се налага да ги пренасям и малко бях надценила тавата.
Излязоха 28 от дозата с формичка от 10см.

От къде мога да си купя айсинг?

http://geruniums.snimka.bg/cooking/kulinar.638465.36244593

Последна редакция: чт, 05 ное 2015, 16:44 от geryger

# 190
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 069
прочетох в темата за фондан от ЛИДЛ и да не остана назад...

не намерих - или сте го изкупили или аз не знам какво да търся  Blush
за да не съм съвсем капо взех някакъв марципан. ще се оглеждам за съвети как да го използвам  Blush

# 191
  • София
  • Мнения: 6 663
прочетох в темата за фондан от ЛИДЛ и да не остана назад...

не намерих - или сте го изкупили или аз не знам какво да търся  Blush
за да не съм съвсем капо взех някакъв марципан. ще се оглеждам за съвети как да го използвам  Blush



Марципанът в щолен или пък за капучиновите звезди на Габи.

Последна редакция: пт, 06 ное 2015, 13:38 от catty m

# 192
  • Бургас
  • Мнения: 2 106
geryger, фондан и айсинг съм поръчвала от тукPeace

# 193
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 168
Звездите на мен са ми многооого любими. Blush Вкъщи имам рецепта за есенни марципанови листа, която никак не е лоша, но не е коледна. Мотае ми се и един забравен марципан. Да взема да ги направя ли... Thinking

# 194
  • Плевен
  • Мнения: 614
Миналата година поради липса на фондан използвах оцветен марципан за покриване на капучиновите звездички, които оставих единични-става и с меденки, но на вкус звездичките ми се връзват повече с марципана.Получи се това:

Общи условия

Активация на акаунт