ТУЕС - 8 тема

• 121 118
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря ви. Ще обмислим и мрежите.

# 451
Да взема да кажа и аз... До колкото разбрах и в двете специалности се учи програмиране, като в специалността системно програмиране съответно се учат повече неща свързани с програмирането и се програмира повече. И ние много се чудихме и първоначално даже мислех на синът ми да му кажа въобще да не я пише специалността компютърни мрежи. Обаче решихме да се разровим повече из това какво точно ще се изучава (сега и да ме питате не мога да ви кажа какво точно сме гледали) но осъзнахме че и тази специалност е много добра. В последствие съпругът ми също почна да гледа (обикновено нали майките гледаме тези неща) и като професионалист в сферата на програмирането отсече, че компютърните мрежи ще му е по-полезна като специалност (това всъщност е базовата специалност на училището, ако мога така да го кажа). За да съм сигурна в мнението му го помолих да разговаря с колега от фирмата му, който преподава на ученици от 11 и 12 клас в училището и той потвърди, че компютърни мрежи като ли че наистина е по-добрата специалност. В резултат синът ми сложи КМ като първо желание, макар че балът му щеше да му стигне и за СП. В момента е 8 клас и всички в 8 клас изучават едни и същи предмети (мисля че така ще са до 10 клас вкл.). Преподавателите му по математика и БЕЛ са повече от стабилни. Макар синът ми да се има за всичко знаещ по тези предмети, научи доста нови неща. Оценяването по тези предмети е изключително строго (все едно външна комисия ти пише оценката, като се вземат в предвид много фактори и неща). Например по математика често правят 10 минутки и оценката е закръглена до стотни, а накрая самата тази оценка се комбинира с няколко такива и прави една оценка записана в дневника. Или пък решават домашно, което получава оценка, но и тази оценка е част от крайна оценка записана в дневника. Не знам дали го обясних ясно. Така че от към подготовка по математика и БЕЛ мисля че ще е на ниво. Но ако едно дете наистина не е сигурно че иска да програмира, ще е по-добре да не започва училището. Трябва да има мотивация, за да се справи с обучението в училището, защото до момента на синът ми наистина му е много натоварено (нали са по нова програма и са включени всички предмети, които се учат и в обикновените гимназии) и сега само благодарение на грипната и междусрочната ваканция си пое дъх. Но той пък се занимава и да ходи на олимпиади, които също му отнемат време за подготовка, та не знам.

# 452
Бала за КМ с колко е по-нисък от СП

# 453
Колко време отделят за домашни по специализираните предмети в 8 клас?

# 454
  • София
И моят син беше сложил КМ пред СП. От 4 клас ходи на програмиране и сам реши, че програмирането не е особена философия - като да научиш нов език с 200 думи. Разбира се не е толкова просто - учат се принципи и други неща, първият път е... Съгласна съм с всичко, което ще се изпише след мен.
Но мрежите няма къде другаде да се научат.
За мен най-добрият избор е програмиране в математическа гимназия или мрежи в ТУЕС.

# 455
  • София
В математическите гимназии учат много по-малко програмиране. В профилираната паралелка с информатика в НПМГ в 10 кл. учат само С++, а в 11 - JAVA. В ТУЕС учат доста повече неща - web програмиране, бази данни и други разни, не ги помня всичките. Отделно "програмистите" учат и хардуер, така както "мрежарите" - програмиране. Познавам деца от математическите гимназии и впечатлението ми е , че си наблягат основно на математиката и нейните състезания и не толкова на програмирането.
В 8 кл. в ТУЕС няма специални предмети. Учат много часове език - май около 14 ч./седм., и всички разказвателни. Специалните почват от 9 кл. В 10 и 11 клас е най-тегаво, защото имат много специални. Но затова са там, да се учат и справят с проблеми.

# 456
  • София
Това с програмирането и математическите гимназии ...
Честно, няма място за сравнение, не подвеждайте децата, които искат да се занимават с това.
Разгледайте програмите на СМГ и на ТУЕС - и ще разберете за какво Ви говоря. Simple Smile
Но пак ще кажа - това е училище само за хора, които искат да се занимават впоследствие с тези специалности.

# 457
Бала за КМ с колко е по-нисък от СП

Не е голяма разликата, но я имаше. За тази година обаче, детето влязло с най-висок бал в ТУЕС е точно в специалността КМ.

Колко време отделят за домашни по специализираните предмети в 8 клас?

Не може да се каже че има специализирани предмети. Очаквам да се почнат 10 - 11 клас. Може по старата програма да е едно, а сега да е друго, просто в момента е така. Има информационно технологии: 2 часа седмично предния срок и по 1 час седмично този срок; и въведение в скриптовите езици - 2 часа седмично и двата срока. Не му се е налагало да се готви по предметите, защото също както при Валя*, синът ми се занимава да програмира от 4 клас. По единия от двата предмета имаше проект - да направи програма за края на срока. Справи се сравнително бързо (2 - 3 уикенда по няколко часа), но съучениците му имаха нужда от повечко време. Много време му отнемаше да прави проектите си по рисуване (някои се правят на компютър). Имаха го 1 час в седмицата и приключи. Доста време му отнема писането на есе по БЕЛ и домашните по АЕ. По математика се справя по-бързо, но и там се изисква време. По другите предмети (география, биология, химия, физика, история, предприемачество, ...) е според зависи. Горе-долу бързичко, като в предишното му училище.

# 458
  • София
Това с програмирането и математическите гимназии ...
Честно, няма място за сравнение, не подвеждайте децата, които искат да се занимават с това.
Разгледайте програмите на СМГ и на ТУЕС - и ще разберете за какво Ви говоря. Simple Smile
Но пак ще кажа - това е училище само за хора, които искат да се занимават впоследствие с тези специалности.
Много сте права - няма място за сравнение. Точно затова аз предпочитам да уча инфорамтика в МГ и ФМИ, а други в ТУЕС и ТУ.
За мен теорията е много по-ценна от практически ориентираните предмети. Както казах език се учи бързо - в началото за месец, после за седмица, а като натрупаш стаж - за часове. Но теорията според мен е много по-ценна и има значение. За други е ценно това, че учат езици. За мен на 14 и на 24 също практически ориентираните предмети бяха интересни. Но сега вече оценявам и другата страна.

# 459
Благодаря за споделеното.
 В СМГ декларират, че ще се учи повече информатика, но те реално нямат достатъчно подготвени преподаватели.  Хем информатиката няма да е на ниво/ както до сега/ , хем ще прецакат интензивното изучаване на езика.

# 460
  • София
И в ТУЕС имат проблем с преподавателите по програмиране. Какво остава пък за училище, което няма традиции с този профил.
Преди 5 г. моят младеж беше пред избора ТУЕС или паралеката с профил информатика в НПМГ. Избра ТУЕС, защото в математическата това им беше нова паралека и на никой не беше ясно как ще се случват нещата. Е, имаше и други фактори, които наклониха везните, но това беше основното.

# 461
  • sofia
Как да разбирам текста в червено (извадката е от правилника за прием в ТУ за 2018):
"Чл. 13.(1) За 15 % от местата за специалностите се състезават помежду си завършилите Технологично училище по електронни системи – София (ТУЕС) и Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – гр. Правец (ПГ по КТС).

Учениците от ТУЕС и ПГ по КТС – гр. Правец, завършили средното си образование най-малко с много добър успех или класирани до 20-то място на националното състезание по Компютърни мрежи, образуват състезателен бал съгласно чл. 3. Те се класират и приемат за студенти в ТУ-София по първа желана специалност."
Какво значи успех много добър - 4,50 или 5,00? И за чий им е да образуват състезателен бал като ги приемат по първо желание, тъй или иначе?

Аз го разбирам общия успех да е над 4.50 . А,състезателен бал трябва поради вероятността ако има доста кандидати и запълване на квотата за ТУЕС -влизат тези с по-висок бал.

За завършлите тези две училища има определени бройки , отделно от общия брой държавна поръчка. Те не се класират наравно с другите. Обикновенно тези деца са с по нисък бал, тъй като тези деца са с по ниски дипломи. Те заемат 15 % от бройката за държавна поръчка. А всички който имат успех над мн. добър/ означава над 4,50/ влизат по първо желание - техния бал се образува според правилника - но за КСИ  от миналата година не може да се кандидатства с матура по БГ. Ако имате въпроси питайте щ ти отговоря.

З а Туес имам мнение за старата програма - сина завършил училището , после завършил КСИ  в  ТУ-София и вече година работи по специалността.

# 462
  • София
Нещо не ми е много ясно как точно се кандидатства в ТУ. Да кажем, че оценката от дипломата е над 5 и иска да учи КСИ. Има матура по български и да кажем по език. Просто трябва да подаде документи за класирането или какво? Как се формира балът в такъв случай?

# 463
  • Sofia
Синът ми не кандидатства Simple Smile ( завърши ТУЕС миналата година ). Просто отиде и си подаде документите в ТУ. Приеха го по специалността,която искаше.

# 464
  • sofia
Не може с матура по език или БГ. Ако нема матура по математика не става .
от правилника :специалностите „Приложна математика и информатика“ и „Компютърно и софтуерно инженерство – само с тест по математика или с матура по математика, или физика .

.

Общи условия

Активация на акаунт