На море в Гърция 2015 - VIII

• 99 390
  • 760
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Иска ми се, обаче, особено като за първи път, да подходим предпазливо, затова ще ви помоля за препоръки за някой остров, със следните особености: има и хубави, пясъчни и сравнително плитки и не бурни плажове (все пак малката ще е на 2 и малко); и е сравнително от по-близките, което би намалило времето в път и км., както и разходите да стигнем до него (такси ферибот и т.н.).... С кой остров ми препоръчвате да започнем?
Скиатос. От най-близките, сравнително кратко пътуване с ферибот (2.5 часа), плава се през затворен залив, в който никога няма силни вълнения. Плажовете са разкошни, островът е малък (13 км) и се обикаля лесно. Недостатък е много високата цена на фериботния билет.

Друг достъпен и популярен вариант е Корфу, но там не във всички части на острова плажовете отговарят на вашите изисквания. Освен това е по-хладно, там е подходящо за плаж през юли и август.

Аз лично моето бебе си го дондурках на Халкидики, Амулиани и Тасос до 3-годишна възраст, само до Пелион през зимата беше ходила на 2.5 г. Първият далечен остров й беше на почти 4. Но не е проблем по принцип и по-рано, де, ако детето толерира дълги пътувания с кола.
Параход, многоооо благодаря за отговора! Ами... не толерира и затова винаги пътуваме нощем, за да спи... До Сикия, например, с тръгване към 2 ч. през нощта е било ОК, но на по-дълги не сме пробвали... предпочитаме нощното шофиране, за да може поне тези часове да спи... Ако е по-далече, ако трябва ще правим спирки, ще я измаряме, ако трябва ще и приспим някъде, знам ли... Би ли ме ориентирала за цената на ферито до Скиатос? От Волос ли се хваща? Със собствена кола или рент-а-кар на острова е по-добър вариант? Кой месец е най-подходящ? (не сме фенове на многото хора, но пък ни се иска да плажуваме, де...) Като цяло много ли е туристически?
Корфу сме били - една нова година посрещнахме там (по потници  Mr. Green), но бяхме само с мъж ми - още волни птички, без деца... (далечната 2007)... Не съм го виждала в сезон, нито успяхме да направим типичните летни неща, но се разхождахме из стария град, мръднахме до Палеокастрица и като че ли ми се иска да видя нещо друго... А, и не съм сигурна, че ми се ходи юли и август, защото традиционно бягаме от многото тълпи и туристи, а сигурно тогава много се пълни...
Кой беше твоя избор за по-далечен остров, когато беше на 4?
Лимнос и Самотраки гледам, че са по-близки, но нямам идея дали са ОК за нас?
Освен и тази година да изберем Амулиани, знам ли... Някой да ми препоръча студия там? Гледам и нещо не ме грабват... Аз държа на хубава градина с пространство и зеленина... не ми пука, ако са в нищото, но определено не ме кефи да имам само едно балконче/ тераска с тента и на нея едва 4 столчета... нещо съм се разглезила май с хубави и големи градински площи, но наистина за мен това е основното в избора ми... искам простор, цветя, палми и мека тревичка = разкош  Heart Eyes Грам претенции нямам за вътре... Нещо наистина не мога да открия подобни? Идеи, препоръки?
Ох, значи.... голяма съм... и аз не знам... хем искам предпазливо, като за първи път, хем искам с гръм и трясък да се влюбим и да забравим за по-близките места.... хем да не е много далече и скъпо... угодия нямам....  hahaha
Сядам да чета и проучвам, но вашите насоки ще са ми много от полза! Благодаря на всички включили и включващи се !!!   bouquet  bouquet  bouquet

# 31
По въпросите отзад напред - първият остров беше Кефалония, на връщане от него и Лефкада за малко.
Ако пътуването наведнъж е трудно, делим пътя, да, губят се малко повече дни, но ние обичаме да разглеждаме, избирам внимателно местата, където ще спим - хубави, нескъпи хотелчета, понякога в планината, понякога на море, разглеждаме набързо някоя забележителност наоколо...
До Пелопонес дори го вземахме не с 1, а с 2 междинни нощувки, че е далечко.

Скиатос - туристически е, да, но през септември и (предполагам) по-ранния юни няма да е такъв проблем. Зелен е, не е силно застроен. Фериботът е от Волос, отиване и връщане е около 250 евро за кола, вас двамата и каката (бебето е безплатно, деца над 5 г. са с половин билет). За рент-а-кар не мисля, че е добра идея - смятала съм, излиза по-изгодно само ако стоите 3-4 дни, над 5 вече се връзва по-добре да закараш собствената кола.

Корфу и аз не познавам добре плажната му страна Simple Smile но има хора във форума, далеч по-компетентни от мен. Дотам фериботът е значително по-евтин, обаче, особено Игуменица-Лефкими. Но и Игуменица-Керкира също.

Лимнос е много подходящ. Не е силно туристически и има многобройни пясъчни, плитки плажове, а вие щом ходите на Сикия, значи обичате по-диво. Но дотам се пътува по-дълго с ферибота (от Кавала е). И пак не е съвсем евтин превозът. И се пътува в открито море, ако имате хора, на които им става лошо, в семейството... трябва да си прецените.
Самотраки няма пясъчни плажове.

На Амулиани чувам, че много се е променило напоследък... островът е съвсем малък и ако наистина гъмжи от хора, така както го описват... сигурно не е много приятно място (за последен път съм ходила преди 2.5 години, и то в началото на сезона).

А, и още нещо да ти напиша по повод тръгването с гръм и трясък. В момента, в който тръгнеш... наистина лошо ще стане и няма да искаш да се връщаш по близките и достъпни дестинации Grinning че избор от острови много, кой от кой по-хубави, а пък далечни и билетите скъпи... Ама трудно е да се устои.

Подсказка и за теб, като за девойката с кемпъра: има много хубави места за море (и не само) и в континентална Гърция.

# 32
Това с големите дворове да си знаеш, че си е запазена марка на  Ситония. И аз така като тръгнах на други места си търсех големите дворове, но разбрах, че ги няма из цяла Гърция.

# 33
Абе намират се. На Наксос имахме. На Кефалония - също повечето къщи имат дворове, особено на юг. На Лефкада. На Пелион. В Мани. В Евия. Зависи от релефа на острова и от конкретния имот и разположение. Ние когато щерката беше по-малка, все търсехме двора, детската площадка... иначе на Аморгос или Нафплио е ясно, че няма къде двор да сложат у чукара Grinning

То и в Ситония не са навсякъде - в Сарти в града например големи дворове няма. А конкретно за Амулиани - там студиата, които са в града, нямат двор. Имат само няколко, които са извън него: Атос, Еротокритос и още 1-2.

# 34
Не са с такава честота, както на Ситония, аз като търсех за кратко преспиване около Ней Пори/Платамонас рових около месец,  докато открия някакво минималистично дворче и тогава осъзнах този факт. Не съм казала, че не се намират изобщо, но не са масово, както и ползването на барбекюта, има на доста места, но туристите на ги ползват много-много.

# 35
Да, за барбекютата съм съгласна, че е някаква регионална особеност. Иначе по Олимпийската си има дворове, що, може би Неи Пори е по-нагъсто застроено и затова, но на Паралия Пантелеймонос сме спали в къща с разкошен двор и повечето наоколо имаха.

# 36
  • София
Относно магистралните такси - на нас кемпера ни го таксуваха като камион. От Солун през Йоанина магистралата до Лефкада бе 20 евро. За лек автомобил е под 10 евро. После 80 евро за кемпера от Василики до Фискардо, който е от най-малките - 5,6 метра.
Обичаме по-спокойни места без навалица, затова и бяхме там след 15 септември.

За ферибот до Санторини съм чувала цени по 700-800 евро в едната посока. Не знам дали е така.

# 37
В двете може и толкова да е, заедно с билетите на хората в него. В едната - пълен абсурд е тази цена.

Между другото големите МПС-та се таксуват на метър на фериботите, така че щом е малките кемпъри, съответно ще платите по-малко.

# 38
  • София
На Амулиани чувам, че много се е променило напоследък... островът е съвсем малък и ако наистина гъмжи от хора, така както го описват... сигурно не е много приятно място (за последен път съм ходила преди 2.5 години, и то в началото на сезона).

Бяхме там средата на септември - студио за 4 - 25 евро, по плажовете беше почти пусто, с изключение на Аликес, водата топла, времето перфектно. През натоварения сезон обаче може и да е препълнено; ние обичаме празни плажове.

# 39
  • София
В двете може и толкова да е, заедно с билетите на хората в него. В едната - пълен абсурд е тази цена.

Между другото големите МПС-та се таксуват на метър на фериботите, така че щом е малките кемпъри, съответно ще платите по-малко.
Да знам, но малкият кемпер винаги е с по-висока цена от голям лек автомобил. На метър ни таксуват.
В случая Василики-Фискардо цената бе 11 евро на метър.

# 40
Относно магистралните такси - на нас кемпера ни го таксуваха като камион.

Как като камион бре, сега се разходих с гугъл мапса, но не е много ясно фокусирано, има една междинна цена между камионите и леките коли, предполагам там трябва да сте.
Дали ще стане линка https://www.google.bg/maps/@39.8043346,22.5027424,3a,15y,335.95h,85.86t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6zYsco0hX5BxK_k4-eIizA!2e0!7i13312!8i6656

Не става, намерих един тол и разгледах жълтата табелка 1.4 кола, 2.5 където предполагам са кемперите и 4 и нещо камионите.

# 41
  • София
За магистралните такси мерят височината - ако си над 2,70 м. те таксуват като камион.

# 42
Значи излиза, че е умножено три грубо от това за колата, така ли? Леле...

# 43
  • София
За магистралните такси мерят височината - ако си над 2,70 м. те таксуват като камион.
Всички магистрални такси до Лефкада бяха 20 евро- веднъж 3, два пъти по 6 и за тунела при Превеза 5 евро. Там, където ни взимаха 6 евро, за лека кола бе 2,30.

Но пък не се плаща за хотели, в Гърция е лесно да заредиш вода, на всяко пристанище можеш свободно да сипеш, навсякъде има канали, където да разтовариш мръсната вода. Има места, където да почистиш и химическата тоалетна.
А кефът да спиш на плажа го няма по друг начин.

# 44
  • някъде ... тук ...
2.70 беше само на Малгара, после до Атина все на 2.20 височина и минаваш в следващата актегория.
Но грубо е таксата за кола х3 ooooh!
Имам си ги записани и сметнати всички такси, които платихме с кемпера през априлската ваканция - до Пелопонес през Атина и обратно през Метеора Crazy

Общи условия

Активация на акаунт