Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 307
  • 804
  •   1
Отговори
# 720
  • In the shadows of my mind
Седмица преди нова година, гледах интервю с брокери от уж голяма и елитна агенция, прогнозите им бяха за ръст от поне 10% в цените за тази година.
Новите сгради не са толкова много, та то място не остана, освен по ливадите отвъд околовръстното. Т.е. място има само в новите квартали, които се разрастват
Не е вярно. Поразходи се от МОЛ София на север, "Банишора", "Модерно предградие" "Гевгелийски" и други в тази част - терени бол. Има стари барутници с дворчета. Според застроителния план там е предвидено за високи сгради и 80-100% застрояване (в централните части и "Банишора").

Терени за строеж в непрестижни и непредпочитани квартали винаги ще има - логично защо.

# 721
  • София
Според мен рязкото поскъпване на имотите в Сф свърши, ако има покачване, то ще е минимално или поне в разумни граници.
Смятам дори, че от март до юли/август ще има понижение, защото очаквам да започнат да се строят много нови сгради. А те ще продават на изгодни цени и на пазара ще се появят качествени имоти.
Мдам, като знам при какви условия обезщетяват и на какви цени купуват земята, все ми е на акъл на какви изгодни Laughing цени ще продават жилищата.

# 722
И в престижните квартали строят, но понеже няма място - тъпчат. Или събарят някоя стара къща и вдигат нова висока жилищна сграда на калкан със съседната стара къща. Поне по центъра съм наблюдава подобни безумия.

# 723
  • Sofia
За съжаление за един продължителност период аз очаквам само покачване на цените в София.

От една страна случката с КТБ, кара много хора да се страхуват да си държат парите в банките, от другата срана няма лихви за депозитите, в същото време в София се връщат българи от цял свят, които са спестили пари, свикнали са на други стандарти и са готови да  купуват жилища на цени, на които на нас ни се струват високи, а на тях ниски.

За хората, които държат на добра локация си мисля, че ще трябва да се приемат че цените ще бъдат все по-високи, а предложенията по-малко.

От близо две години търся жилище и за себе си реших, че не съм готова да живея извън София, дори в най-снобарския и елитен затворен комплекс, защото не мога да понеса да пътувам с часове в този град, затова ще ми се наложи да преглътна някои по-високи цени.

За мен разликата в цените от миналата година до тази е направо драстично. Единствено мога да съжалявам, че не купих миналата година.

# 724
  • София
Скрит текст:
Когато ние търсехме жилище тръгнахме с една идея, но се наложи да направим компромис с района за което сега не съжалявам. Макар да е Люлин има ДГ (много добра) през един блок, у-ще, Лидъл, Била, Мол, два квартални супер заредени магазини, денонощна аптека, спирки на градски транспорт, метро на 4 спирки (а има и проект за спирка почти пред блока), голям паркинг за който все още не се плаща в тези квартали  Simple Smile. Жилището ни е ЕПК, просторно, вътрешно, хубаво разположение, но....етажната собственост е много тежка. Много комшии, трудно се взимат решения за подобрения и ремонти и общо взето хората не са "богати" с някой трудно се общува. В блока има три ромски семейства и то под наем, които слава Богу не създават проблеми, даже напротив едната жена чисти входа и доста се старае. Кражби и престъпност вече навсякъде има според мен, ние слава Богу нямаме.
Идеята ми е, че хората смятат, че тези квартали са крайни и е тъмна Индия, а не е съвсем така поне според моите виждания разбира се.
Дано цените понамалеят. За нашия стандарт имотите са доста скъпи.

# 725
Така е, цените се вдигнаха драстично за последните 2 години. А при новото строителство е най трудно, изкупува се на зелено, а продажбите от вторичен пазар са на лоши апартаменти. Sad

# 726
Даже по-страшно, хубавите апартаменти са разпродават още като излезе архитектурния план на сградата, много преди първата копка дори  Confused

# 727
  • Sofia
Даже по-страшно, хубавите апартаменти са разпродават още като излезе архитектурния план на сградата, много преди първата копка дори  Confused
Абсолютно е така, и аз ходих да питам в една нова сграда на хубаво място още когато започнаха строежа. Не можаха да предложат нито един апартамент! Всичко е продадено напълно.
Беше по молба на един приятел, който точно след КТБ реши, че иска да купува жилища. Така че има доста такива купувачи.

# 728
  • Sofia

Никога не бих рискувала да купувам на зелено  Rolling Eyes

# 729
В такъв случай чисто нов апартамент сгоден ще видиш през крив макарон Simple Smile Не се шегувам, аз съм потресен. Но строител, който следя, няколко седмици след като излезна плана на сградата има останали само едно ателие на първия етаж и един апартамент на последен. Всичко продадено, а къщата където са купили терена още си седи, няма копка няма нищо Simple Smile
Всичките им сгради така ги разпродават... тъжно но факт Sad

# 730
  • Sofia
Не ги продават на зелено, а чакат акт 14,15 и тогава пускат за продажба хубавите етажи и разпределения, за да искат по-висока цена.

# 731
Вафличка, в грешка си, още преди първа копка са разпродадени със стоп капаро. Явно отдавна не си търсила жилище в София Simple Smile

# 732
Зависи, vaflichka има предвид някои по-"заможни" инвеститори, които разполагат с готови средства и могат да почакат по-високи цени и тогава да продадат няколкото най-апетитни имота. Иначе и това със стоп капарото го има, има и инвеститори, които искат разсрочено във времето плащане (не само няколко хиляди първоначално капаро и останалото на разрешението за ползване).

# 733
Не я знам тази практика, но ако ще е така, направо да ги продават на Акт16 на най-високи възможни цени м?

# 734
Е, не... те продават първи, последни етажи, по-малките студиа и т.н. по-трудно продаваемите имоти ги пускат още преди багера да е разчистил.

Общи условия

Активация на акаунт