Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 290
  • 804
  •   1
Отговори
# 15
  Включвам се и аз с малко по-особено питане.

Харесала съм едно помещение, но то дълги години не се продаваше. Държеше си го фирмата, построила блока. Мин. година се появи надпис "Продава се", който след седмица беше махнат. Аз тогава не успях да реагирам. Сега все още не се ползва помещението, просто си стои. Та питането ми е как бих могла да открия кой е собственик и дали го продава. По-скоро дали бих могла да наема брокер, който да го направи вместо мен.  Wink Има ли изобщо фирми, които биха се занимавали с такова нещо-все пак може изобщо нищо да не се случи, собственикът да не иска да продава и т.н. Как се процедира в такива случаи?
Започни от стрителя-обади му се и го питай дали го е продал,а ако го е продал,помоли за контакти на собственика. Или ако не стане, отиди на място и питай кой е домоуправителят и попитай него.

# 16
  • и тук и там :)
Имате ли впечатления оценките на Амрита дали са съпоставими с пазара  newsm78? Избрахме ги да ни оценяват апартамента за банката и сега се чудя дали всичко ще е наред с оценката  Thinking.

При мен дадоха оценката, която поискахме Simple Smile
Дали беше случайно или наистина не беше проблем за конкретния апартамент конкретната оценка не знам ......

# 17
Имате ли впечатления оценките на Амрита дали са съпоставими с пазара  newsm78? Избрахме ги да ни оценяват апартамента за банката и сега се чудя дали всичко ще е наред с оценката  Thinking.

При мен дадоха оценката, която поискахме Simple Smile
Дали беше случайно или наистина не беше проблем за конкретния апартамент конкретната оценка не знам ......

Моят опит показва, че повечето оценители се съобразяват с исканата от клиента оценка, особено ако отклонението е в рамките на разумното, т.е. 2000-3000 евро (все пак зависи за каква стойност става въпрос). Има и такива, които са склонни да завишат доста оценките по желание на клиента, но обикновено тези оценки не се приемат от банките, които ги редуцират до по-нормални нива. Като цяло, от Амрита имам добри впечатления.

# 18
Моето записване е изчезнало ... newsm78
Напоследък гледам /по обяви/ големи ап. с 2 входа, които са над това, за което оглеждам и като цена и като площ, но се замислих дали не могат да се разделят на 2 отделни ап. с различни НА. Някой запознат ли е?

# 19
  • гр. София
Могат да се разделят, но трябва да се изготви проект от пректант. Да се одобри проекта от общината. Дълга процедура е.

# 20
Как  ги търсите личните брокери, ако ви кажа на какви идиоти попадам , като звъня по обяви... Един брокер  от 2 седмици не може да се свърже със собственика, а му бил съсед и въпреки това, не може да отиде на място #2gunfire На друг звънях, за оглед, но той ми каза, че са спрели да организират огледи, защото един човек предложил по-ниска цена и сега продавачите обмисляли дали да продават. Аз му казвам, че ако го харесам, след като го видя, съм готова да платя пълната сума, обаче той - не, не можело. Та се чудя той пълен идиот ли е или всъщност работи за някой друг, а не за продавача newsm78

# 21
Каква е цената на тристаен панелен апартамент в Красна поляна 1, 80 кв.м., на среден етаж? За София става въпрос.

# 22
Аз продължавам търсенето, днес гледах един блок, в който са останали апартаменти само на първи и втори етаж. НА първи са над магазините, посока север, с хубаво разположение на стаите. НА втория е южен, но тавана му е огромна тераса на третия етаж и според мен ще имам доста проблеми, а и гледката е към един склад. Изобщо вземи единия та удари другия, абсолютно криви стени и форма на петъгалник.  Та с две думи се отказах и продължавам  Rolling Eyes

Имам въпрос към запознатите. Купувачът, ако сам си намери апартамент, но обявата излиза от агенция. Дължи ли се някаква комисионна, защото все пак сама съм намерила апартамента без брокер  newsm78

# 23
Зависи как ще купуваш пак ли сама или с брокер, ако е сама не дължиш, но аз сама не бих рискувала, по-добре с адвокат...

# 24
  • София
Това законово положение ли е? Ако да - моля да посочите с какво да се обосновем при случай. Когато ние гледахме точно така процедирах - харесвах по снимки и описание и се обаждах за оглед. Винаги се продаваха от агенции, които веднага държаха да се сключи договор с текст, че в случай че купим апартамента  им дължим комисионна.
Да поясня - за описаните случаи търсихме сами, като частни лица, без брокер.

Последна редакция: ср, 07 окт 2015, 10:11 от Vayana

# 25
Имам адвокат, но търся сама, защото имах брокер и просто й пусках офертите, които намирах аз. Когато харесам достатъчно нещо, за да продължа към следваща стъпка, ще се включи адвоката ми. Но се чудех след като звъня на агенция и ако харесам техен апартамент, дължа ли им комисионна, явно не Simple Smile Мерси

# 26
  • София
Имам въпрос към запознатите. Купувачът, ако сам си намери апартамент, но обявата излиза от агенция. Дължи ли се някаква комисионна, защото все пак сама съм намерила апартамента без брокер  newsm78
Намерили сте сами обявата, а не апартамента. В този случай дължите комисион на агенцията.
Ако не желаете да работите с брокери, търсете апартаменти, които се предлагат от собственика им.
Под "търсене" нямам предвид само разглеждане на сайтове. В София например на все повече сгради има трансперанти за продажба, и то от собствениците.

Една вметка. Аз самата, като брокер, избягвам да се обаждам на обяви директно от собственик (т.нар. "частни лица"), защото в 80 % от случаите се сблъсквам челно с неадекватно поведение от тяхна страна: некоректно представяне на имота, неявяване на уговорени срещи и откровено нагло поведение на огледите. Имам някакво обяснение защо е така, но продължавам да се удивлявам.

# 27
  • София
Аз продавам като частно лице и имам подобни впечатления от брокери. Започват разговора с " дължите ни 3 % комисионна ", въпреки, че съм написала, че няма да плащам комисионна, ако агенции проявят интерес. Питат 1-2 неща, нямат реални клиенти, нищо не предлагат, никога не последва втори разговор или оглед. За мен това също е неадекватно поведение, или брокерите са се превърнали в телефонисти...

От всичко негативно, което казах и ще кажа за в бъдеще за брокерите, изключвам tomeva  Simple Smile

Последна редакция: ср, 07 окт 2015, 10:50 от Vayana

# 28
Намерили сте сами обявата, а не апартамента. В този случай дължите комисион на агенцията.
Ако не желаете да работите с брокери, търсете апартаменти, които се предлагат от собственика им.
Под "търсене" нямам предвид само разглеждане на сайтове. В София например на все повече сгради има трансперанти за продажба, и то от собствениците.

Много пъти в темите се е водил този спор и аз лично, досега не съм се убедила, че трябва да се плаща на брокер, на когото не съм възложила да ми продава/купува апартамент. Считам, че е редно този, който е потърсил агенцията за услуга, т.е. те да му продаде апартамента или да намери апартамент за покупка по критерии, които клиентът е задал, дължи комисион.
Ако аз, като купувач, имам брокер, дължа на него комисион, а не на агенцията, която продава имота. Защо да е по-различно, ако съм без брокер? Агенцията не би трябвало да я интересува дали аз плащам на някой друг или не.

А относно дали клиентът е открил обявата или апартамента - ако не публикувате обява, няма как да продадете имота на клиента, който ви плаща за това, т.е., не можете да си свършите работата, за която имате сключен договор.

А по отношение на некоректни клиенти, аз имам същото впечатление от някои брокери, особено от по-големите фирми. След първоначалния ми ентусиазъм, когато попаднах на двама много мили и любезни брокери, се сблъсках с няколко, с които никога не бих работила, дори и да продават последния имот на Земята. Последната брокерка, на която попаднах, отказа да ми покаже апартамент, защото съм била с брокер. Беше изключително съскаща по телефона, след като разбра това. Е, намерих апартамента от друга агенция. Заради това, че няма да вземе комисион от мен, бави клиента си и губи евентуално сключване на сделка. И това е един от случаите. Въобще няма да коментирам, когато се държат нагло по телефона, опитват се да ме накарат да отида до офиса им да подпиша договор, че им възлагам да ми търсят апартамент, да ми предлагат по телефона някакви неща, които нямат нищо общо с критериите ми и да ми се карат, че те, едва ли не, ми предлагат апартамента на мечтите ми, а аз не знам какво искам. (Бях пуснала обява, че търся апартамент с ясни параметри и райони, без комисион. Пишман станах.).

Не приемайте поста ми като заяждане. Просто си разсъждавам. Всеки е с проблемите си, гледайки от неговата камбанария. Докато не се регулира законово дейността, свързана с покупко-продажба на имоти, тези спорове ще продължават.

# 29
  • София
...Агенцията не би трябвало да я интересува дали аз плащам на някой друг или не.
Интересува я, защото една сделка далеч не приключва с огледа и размяната на телефони. (Нито пък започва с огледа и който сам е търсил, ще ме разбере).
Има сделки, които текат с лекота, има такива, които скъсяват животи.
Това е много труд и е редно той да бъде платен, стига да имате възможността за това.
Ако нямате, но имате възможност да обикаляте институциите, да направите проверките в Агенцията по вписванията и да разчетете правилно това, което ще видите там, да съгласувате срещите между страните, да уговаряте преглеждане на предварителен договор, другите съпътстващи споразумения, окончателния текст на нотариалното изповядване, паричните преводи, встъпването във владение, и всичко това - в срокове, бихте могли да се справите и сами, особено ако сделката не е сложна.
Както и друг път съм казвала, чудесно е, че имаме право на избор - дали да работим с брокер/продавач, или не - даже да е последният на земята Laughing
А що се отнася до брокерските обяви "Само за ЧЛ", нали си давате сметка, че от тях сме потърпевши и ние колегите им, когато имаме такова реално търсене и аз трябва да обяснявам на моите клиенти защо не мога да ги заведа там на оглед. Част от тези обяви са "кукички", за други оферти брокерът не получава комисион от собственика и тогава вариантът му е само за процент от купувача, в трети случаи става дума за алчност... Случаи най-различни и пълен хаос.

Общи условия

Активация на акаунт