Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 331
  • 804
  •   1
Отговори
# 660
Уау, наистина ли, ще взема да проверя, как вървят в момента, не че нещо ще продавам или купувам, но за справка  Shocked

Донякъде може да се обясни с падането на лихвите по ипотечни кредити и падането на лихвите по депозитите, но пак толкова много да се повишат цените...

# 661
Да, вдигнали са се , а като че ли не виждам да има много нови обяви. Поне за районите ,които следя аз - но ми се вижда малко много 45-50 хил. евро за 2-стаен панел, за който трябва основен ремонт  Grinning Grinning Grinning  Нещо не ми се връзва...Че и повечето са на последни етажи, което ми се ще да избегна :/

# 662
  • Sofia

Момичета не смятате ли че цените доста та са се вдигнали.... аз ли попадам само на скъпи чак нереално високи оферти или моите представи не са адекватни.
Гледаме едно жилище което ми се струва над ценено с 30-40 000 Евро.  Чудя се много ли време ще му отнеме на продавача да преосмисли цената?
Хем харесваме жилището  хем не ни се иска да решаваме прибързано и купуваме нещо което е много надцененоооо
Алегра, да цените специално за София доста скочиха от края на миналата година до сега, едно 10-20хил евро отгоре са. Сега е доста изгодно да се продава  Laughing  
[/quote]

дали ще се задържи тази тенденция!? На мен ми се струва че цените скочика доста повече .... с 30-50 000 евро. На нас ни предлагат в момента старо строителство с цена близо 1500 евро за кв.метър .... много ми се вижда, но в също си мисля че тенденцията ще се задържи поне няколко години и не зная дали ще мога да изчакам

# 663
Моите наблюдения са, че много се строи в момента и това потенциално би успокоило нещата до година, като се позавършат. Когато ние търсихме преди миналата година по това време, не се строеше толкова активно.

# 664
  • София
здравейте, преди време писах в темата, сега се включвам пак с ново питане.
Предстои да закупя апартамент, който е ипотекиран към баанка Райфайзен банк. Сумата, която евентуално ще платя ще покрие ипотеката на предишния собственик. Той обаче дължи около 10 000 лв на Топлофикация. Не мога да отделя средства да покрия и тези задължения, а доколкото си спомням (чела съм пак тук в предишна тема), тези предишни задължения дружествата като ВиК, Топлофикация и енегроразпределителните би следвало да си търсят парите от предишния собственик. В случай че наистина сделката се осъществи, достатъчно ли е само да прехвърля партидите на мое име, в какъв срок това трябва да се случи и по средата на отоплителния сезон, би ли имало някакви последици за мен, като нов собственик? Дали при получаването на изравнителната сметка няма да ми бъдат начислени и пари за разходи, направени от предишния собственик?

дали е добре да наема адвокат, който има опит в подобни казуси и ако е така, моля да ми препоръчате такъв за София.

хубав ден и успешни сделки!

# 665
  • Sofia
И аз се чудя как става изчистването на сметки.
Ако се дължат пари към Топлофикация и те са осъдили предния собственик на практика това не е ли тежест към имота? И може ли да се окаже новият собственик със запориран имот, заради старите задължения.
Прехвърляла съм партиди от ЧЕЗ и Софийска вода и навсякъде ми искаха да са изчистени предните задължения, за да направят прехвърлянето. Да не се окаже, че новият собственик не може да си прехвърли партидите, заради старите задължения.  newsm78

# 666
Според мен трябва задължително да се пита в Топлофикация, както и адвокат разбира се.

НБМ, ти като продавач или купувач прехвърля партиди?
Моя близка продададе и сега се чудя какво трябва да направим, ако купувачите не прехвърлят партидите.

# 667
  • Sofia
Прехвърлях от наемател на собственик. Но имам позната с проблем със Софийска вода - вече година новите собственици не си прехвърлят партидата на тяхно име. Тя ходи два пъти в Софийска вода и оттам все казват, че прехвърлянето става от новият собственик, а не от стария. Добре ама сметките продължават да се трупат на нейно име.
С тази практика напоследък фирмите да те съдят, без изобщо да разбереш да не се окаже, че са те осъдили и си изпуснал даже сроковете за обжалване, без да разбереш и да можеш да докажеш на съда, че жилището отдавна не е твое.
При ЧЕЗ няма този проблем - ако новият собственик не прехвърли можеш веднага да подадеш молба за закриване на твоята партида, той ще остане без ток така.
Топлофикация пък си премахват от сметките всякакви задължения, по които са завели дело и си водят делата без никакви уведомления, та при тях трябва специално да се пита дали освен сметката няма и дело по тази партида. #Crazy

# 668
  • София, Bulgaria
Задълженията към Топлофикация са името на стария собствени, новия няма отношение към тях и не ги плаща. С една дума ЗАДЪЛЖЕНИЯТА следват ЕГН-то , а не имота. Когато се продава апартамент при предаване на владението се вика топлинния счетоводител да направят междинно засичане. Също така се заверява Споразумение при нотариуса, че всички задължения до определена дата са за сметка на стария собственик. Никой не може да Ви накара да плащате нечии чужди сметки и задължения.
Ако обаче, задълженията са станали изискуеми и Топлофикация е възбранила имота преди продажбата с цел да си събере дълговете, за да се дигне възбраната и да бъде имотът чист от тежести трябва да се платят задълженията.

# 669
  • София
Прехвърлях от наемател на собственик. Но имам позната с проблем със Софийска вода - вече година новите собственици не си прехвърлят партидата на тяхно име. Тя ходи два пъти в Софийска вода и оттам все казват, че прехвърлянето става от новият собственик, а не от стария. Добре ама сметките продължават да се трупат на нейно име.
С тази практика напоследък фирмите да те съдят, без изобщо да разбереш да не се окаже, че са те осъдили и си изпуснал даже сроковете за обжалване, без да разбереш и да можеш да докажеш на съда, че жилището отдавна не е твое.
При ЧЕЗ няма този проблем - ако новият собственик не прехвърли можеш веднага да подадеш молба за закриване на твоята партида, той ще остане без ток така.
Топлофикация пък си премахват от сметките всякакви задължения, по които са завели дело и си водят делата без никакви уведомления, та при тях трябва специално да се пита дали освен сметката няма и дело по тази партида. #Crazy
Може да се докаже, че жилището е прехвърлено, но с порочните практики да не се уведомява, а се дава на съдия изпълнител и фирми за вземания освен проблеми, запори на сметки и съдебни дела, които макар да завършат положително , не си заслужават нервите и парите за адвокати.

И аз се чудя как става изчистването на сметки.
Ако се дължат пари към Топлофикация и те са осъдили предния собственик на практика това не е ли тежест към имота? И може ли да се окаже новият собственик със запориран имот, заради старите задължения.
Прехвърляла съм партиди от ЧЕЗ и Софийска вода и навсякъде ми искаха да са изчистени предните задължения, за да направят прехвърлянето. Да не се окаже, че новият собственик не може да си прехвърли партидите, заради старите задължения.  newsm78

И аз смятам, че е тежест към имота и дори съм чувала, че Нотарисус може да не се съгласи да изповяда сделка.
Задължителна консултация с адвокат и да се отиде лично в топлофикация да се попита.
Имот със задължения за мен е рисков.

Според мен, тези хора с в голяма нужда и аз на тяхно място с парите от предварителната сделка бих покрила сметките, а после бих останала с потребителски кредит за 10хил лв, ама знае ли човек какво им е положението. Sad

Задълженията към Топлофикация са името на стария собствени, новия няма отношение към тях и не ги плаща. С една дума ЗАДЪЛЖЕНИЯТА следват ЕГН-то , а не имота. Когато се продава апартамент при предаване на владението се вика топлинния счетоводител да направят междинно засичане. Също така се заверява Споразумение при нотариуса, че всички задължения до определена дата са за сметка на стария собственик. Никой не може да Ви накара да плащате нечии чужди сметки и задължения.
Ако обаче, задълженията са станали изискуеми и Топлофикация е възбранила имота преди продажбата с цел да си събере дълговете, за да се дигне възбраната и да бъде имотът чист от тежести трябва да се платят задълженията.

bouquet

# 670
  • София
Как може да се следи за оферти от апартаменти придобити от ипотечни кредити - търгове. Знам, че било изгодно  Thinking

# 671
  • София
Дали някой от пишещите има опит или представа колко биха излезли довършителните работи на апартамент като този:
http://www.homes.bg/as634177
От време на време срещам обяви за продажба на апартаменти на шпакловка и замазка и все се чудя колко приблизително още пари биха отишли за довършителни работи. newsm78

# 672
  • София
Как може да се следи за оферти от апартаменти придобити от ипотечни кредити - търгове. Знам, че било изгодно  Thinking

Заповядай http://www.izpalniteli.com/targove/
На страницата на всяка Банка би трябвало да има качени обяви също http://www.raidom.bg/bg/realestates/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0% … %D0%B5/offer17428

Знам, че за да купиш имот от публична продан ти трябват "връзки".....Имали са проблем мои познати участвали без връзки после дори с връщането на депозита им от ЧСИ!

# 673
Дали някой от пишещите има опит или представа колко биха излезли довършителните работи на апартамент като този:
От време на време срещам обяви за продажба на апартаменти на шпакловка и замазка и все се чудя колко приблизително още пари биха отишли за довършителни работи. newsm78
Аз от майстори знам - колкото квадрата е апартамента, умножаваш по 100 евро най-общо. Може да излезе и малко по-малко, но зависи, първо как е свършена работата от строителя, второ какви материали ще се ползват за под, плочки, корнизи /на тавана/, изолации, гипсокартон за изравняване /най-вече на тавани, но хората не го правят много често/,стени - латекс,  санитария - т.е. мивка за банята, тоалетна чиния, батерии, душ кабина или вана, или пък не.... Трудът също има значение - собствен, приятелски, майсторски...

Това се води "довършителни работи", другото след това е обзавеждане.

# 674

За сносни неща среден клас + малко по-скъпички механизми за вграждане, батерии, душ, хладилник, пералня, панти на кухнята (това са нещата, за които аз дадох повече пари), бих казала по мои наблюдения около 35,000 евро. Това включва изравнителна шпакловка, шкурене, две ръце боя, плочки - подови, стенни, интериорни врати, санитария+аксесоари, ламинат, осветление и евентуално кухня с уреди и климатик. Също така тази сума включва и труда, чиято средна цена бих казала, че би ви излязла около 7-8,000 лева за ремонта, като не включвам да се налага къртене, местене на ВиК и ел инсталациите, изравняване на стени и под.

Това са мои предположения, понеже в момента правя довършителен ремонт, който е към края си и знам, за кое, колко съм платила. Естествено, винаги, всичко може да не намери по-евтино/скъпо.

Общи условия

Активация на акаунт