Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 336
  • 804
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Благодаря ви! bouquet

# 676
По въпроса за сметките към Топлофикация и Софийска вода - както Томева е написала - не следват имота, а са задължения на предишния собственик. Задължително междинен отчет от топлинния счетоводител, ако прехвърлянето е по време на отоплителния сезон. Срещу още 20-тина лв и от Софийска вода можете да поискате извънреден отчет на водомери. Партидите могат да бъдат прехвърлени както от стария, така и от новия собственик, но трябват показания от водомерите - достатъчен е протокол /не нотариално заверен/ подписан от двамата.

# 677
  • оттам, откъдето започва България
Как може да се следи за оферти от апартаменти придобити от ипотечни кредити - търгове. Знам, че било изгодно  Thinking
http://sales.bcpea.org/

# 678
  • In the shadows of my mind
Дали някой от пишещите има опит или представа колко биха излезли довършителните работи на апартамент като този:
http://www.homes.bg/as634177
От време на време срещам обяви за продажба на апартаменти на шпакловка и замазка и все се чудя колко приблизително още пари биха отишли за довършителни работи. newsm78

Наскоро виках една ремонтна фирма да ми каже грубо колко ще струва довършване на апартамент около 80кв.м. ЧЗП. Без да се изхвърлям с материалите, с бутане на една малка стена и изграждане на една друга + баня, техникът ми каза: 10 хил. лева за работа + 15 хил. лева материали. Тук включвам и банята, но без обзавеждане - само довършване, в което да вляза и да започна да обзавеждам.

Имоти в действителност няма. Реалността е, че хубави жилища почти няма, а тези, които ги има, си държат висока цена. Всичко друго на пазара е компромисно - дали с локацията, дали с изложението, етажа или нещо друго... Благородно завиждам на всички, които са успели да намерят своя нов дом  Simple Smile

# 679
  • София
Благаодаря за информацията, явно ще трябва да се провери направо в Топлофикация какво се случва с този имот...

# 680
  • София
Какви са тия паники за Топлофикация?
Много е просто - напр. избрали сте си имот за 100 000 лв., с дълг към топлоф. 10 000 лв и 5 000 към Софийска вода.
Ами при изповядване на сделката на продавача му давам 85 000 лв, с другите погасявам сметките.
Естествено в нотар. акт е вписана цена на имота 100 000 лв и упоменати включените сметки.
Така имота става чист, стария собственик също няма задължения. Ако не е съгласен - зарязвам го, има и други имоти. Естествено всичко това е обсъдено и включено в предварителния договор. Правила съм описаното, но дълга им беше само 300 лв. Помрънкаха малко, но нямаха друг избор - нали аз съм човека с парите, а на тях им трябваха.
Съвсем друг е въпроса, че имот с хиляди лв.  дългове обикновенно е много запуснат и мизерен. Не бих го купила, но всеки си знае.

# 681
Дали някой от пишещите има опит или представа колко биха излезли довършителните работи на апартамент като този:
От време на време срещам обяви за продажба на апартаменти на шпакловка и замазка и все се чудя колко приблизително още пари биха отишли за довършителни работи. newsm78

Много зависи до какъв вид искаш да го докараш и с какви материали, но според мен едни 20 хил. ще стигнат за ремонт ( материали и обзавеждане среден клас).

# 682
  • София, Bulgaria
Относно задълженията към Топлофикация и други комунални дружества, купувачът няма право да задължава продавача да ги плати, било то от продажната цена или с лични средства. Те нямат отношение към придобиването на имота и не са тежест нито към имота, нито задължение на новия собственик, освен ако не е вписана възбрана върху имота.
Старият собственик има право да се разпорежда със задълженията си по указания от закона ред, може да ги обжалва, може да ги разсрочва във времето, а може и да си ги плати. Това е негово право.

# 683
...Ако не е съгласен - зарязвам го, има и други имоти...
Защо ще зарязваш имот заради задължения на друг човек?
Както и tomeva е написала, те нямат никакво отношение към имота. Все едно да се откажеш, защото той има да дава на съсед някаква сума.
Най-лесно става с едно хвърчащо листче, на което той декларира, че ще ги плати (а той си знае, че няма да го направи). С това листче на секундата ти откриват нова партида, чиста като планинска водица.
Ако не е подписал такова отиваш при юриста на Топлофикация и му казваш, че си знаеш правата, задълженията са на лице, не на имот.
Правили сме го многократно, не е имало нито един случай, в който да са ги писали на имота.
Не се връзвайте на градски легенди, гледайте другите неща, които са важни, не такива дреболии Peace

# 684
Може ли някой да ми сподели контакти на добър адвокат за София относно имоти? Може и на лични съобщения.
Много ще съм благодарен.

# 685

43 квадрата- около 10 000 лв. Но имах мебели. Купувах всичко най- евтино, но прилично изглеждащо. Най- скъпа ми излезе направата на кухня- 3000 лв. Останалото е - ламинат, всичко за банята, плочки на терасата. Сами боядисахме стените.

# 686
За да изместим малко темата.
Аз съм от капризните клиенти - плащам, но искам най-доброто качество.
Сега съм пред дилема. Искам да купя разни неща в селски райони. Изискванията ми са общи, не е конкретно село или област.
И се чудя как да почна търсенето - през агенция или "на терен" (образно казано чрез кмета, попа и даскала).
От една страна искам брокер, за да ми спести време. От друга страна се притеснявам, че НЯМА да ми даде информация по специфични въпроси - например ниво на престъпност, преотреждане и т.н.
Какво мислите?

Могат да се намерят селски къщи на доста сносна цена. Аз лично съм готов да продам дядовата къща почти на безценица, само и само да не се руши. Но! Сме трима наследници. Съответно единият вижда купища пари в тази къща, а ако не е така не му са занимава. Парите които михме взели при реална сделка на къщата ще са символични. И това демотивира единият от нас.
Но има много къщи, много различни житейски ситуации.
Тези, които са обявени за продажба обикновено не са със сносна цена. Разковничето е, както казват евреите, купувай от наследник, не от собственик. Ако успееш да намериш наследниците на определен имот се очаква да се спазариш изгодно за теб. Е, не е лесно ... но ако искаш - вземи си брокер и чакай ... А за живота в определено селище - сядаш в селската кръчма на обяд или вечеря и гледаш и слушаш ...

Между другото, организирам курс за купувачи на имоти.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=882382.msg32197402#msg32197402

# 687
Здравейте, какво ще кажете за жилище над тунел/прелез ? Между такова ЕПК  и тристайна панелка кое бихте предпочели ? Цената им е еднаква.

Малко студеничко е в такова жилище. Предвиди минимум 25 cm изолация на горния край на това преминаване. Пак ще ходите с чехли вкъщи, но поне няма да провериш дали е добре изградена имунната система на децата ти.

Относно строителните системи - ЕПК или панел - самите системи си имат предимства и недостатъци, но зависи от конкретното приложение, конкретната сграда. При теч в сградата панелните са по-чувствителни от конструктивна гледна точка...

# 688
  • София...........
Харесахме си апартамент за който разбрахме по съседска линия и намерихме продавача. Всичко е изпълнено по нашите изисквания/желания с изключение на изложението, но .... - в случая е запад? (много ли е зле?)
Понеже сме си го намерили ние и имаме директен контакт с продавачите не искаме да ползваме брокери. Нашата брокерка ни отказа от два невероятни имота, за да ни предлага други на нейна колежка/приятелка така, че няма да ползваме нейните услуги.
Като купувачи ние сме в по-неблагоприятна ситуация и ме интересува какви са стъпките от тук нататък? Проверки какви , къде, адвокати, нотариуси и тн..., ще купуваме с ипотечен кредит.
Благодаря за инфото  bouquet

# 689
  • Sofia

Имоти в действителност няма. Реалността е, че хубави жилища почти няма, а тези, които ги има, си държат висока цена. Всичко друго на пазара е компромисно - дали с локацията, дали с изложението, етажа или нещо друго... Благородно завиждам на всички, които са успели да намерят своя нов дом  Simple Smile

[/quote]

Наистина ли мислите така?! По принцип няма съвсем идеална ситуация! Ако всичко е перфектно, цената ще е много висока  Wink
Аз като купувач, в процес на търсене, си давам сметка, обаче в това твърдение има голяма доза истина - пазара е много ограничен и ако човек не е готов да се изнесе някъде далече, в къща в предградията или в затворен комплекс, отново много далеч.... няма много  избор  Confused

Общи условия

Активация на акаунт