Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 340
  • 804
  •   1
Отговори
# 615
За брокера на продавача, който е пуснал обява,  дали аз сама или моят брокер е звъннал по телефона не би трябвало да има разлика. Брокерът на продавача си вади документите на продавача, моите документи- аз си ги вадя, защото навсякъде искат моята лична карта. Ако аз си имам и адвокат, този брокер какво точно ще свърши за мен.
Подчертаното - и е така, ама може и да не е вярно.
Прост пример - брокерите си имат терминология. Едва ли ще се наложи брокер на брокер да обяснява какво е "състояние по БДС", "лоджий", "нов панел" и т.н. В смисъл, вероятно повечето крайни клиенти губят повече време на брокерите на другата страна.  Peace

За да изместим малко темата.
Аз съм от капризните клиенти - плащам, но искам най-доброто качество.
Сега съм пред дилема. Искам да купя разни неща в селски райони. Изискванията ми са общи, не е конкретно село или област.
И се чудя как да почна търсенето - през агенция или "на терен" (образно казано чрез кмета, попа и даскала).
От една страна искам брокер, за да ми спести време. От друга страна се притеснявам, че НЯМА да ми даде информация по специфични въпроси - например ниво на престъпност, преотреждане и т.н.
Какво мислите?

Напоследък брокерите са станали изключително алчни, искат да вземат 2 комисионни и реално работят против интереса на клиентите си! Отказват да работят с други "колеги", които реално им се обаждат защото имат клиент. Е какво е това? Аз имах безброй такива примери, докато търсех наем, обажда се брокерката ми и на абсолютно всяка обява й казват, че с колеги не работят. Защо? Кое иска клиентът - да си намери свестни наематели или алчния брокер да вземе 2 комисионни?

От моя опит има 2 възможности:
1. Обявата е крадена - тогава търсиш обява от "частно лице";
2, Другата страна (продавач или наемодател) не иска да плаща комисона. Но въпреки всичко агенцията е приела обявата. В този случай си плащаш и си пееш. Реално комисона е един и брокерът ще работи в твой интерес.  Hug
3. (допълнено) Агенцията има изключителни права и наистина пробва двоен комисон. Случва се изключително рядко, обикновено ако собственикът е в чужбина.

Последна редакция: пт, 15 яну 2016, 20:21 от biborana

# 616
И се чудя как да почна търсенето - през агенция или "на терен" (образно казано чрез кмета, попа и даскала).

От една страна искам брокер, за да ми спести време. От друга страна се притеснявам, че НЯМА да ми даде информация по специфични въпроси - например ниво на престъпност, преотреждане и т.н.
Какво мислите?
Твърдо съм за търсене на място. Може да се научат много неща, а и да се усети атмосферата. Не само попът и кметът знаят всичко, а и постоянно живущите в селото. За селски имоти по-специфичното е доколко са уредени регулационните отношения, урегулиран ли е имотът въобще, има ли кадастрална карта и т.н. Има си тънкости, особено за селата без никакви планове.

Аз твърдо вярвам, че специално за къщите, има значение кой е обитавал имотът, интересувам се кой е изградил къщата (все пак е вложил душа в нея), що за човек е бил, семейството му каква съдба има и други такива лични неща

# 617
Напоследък брокерите са станали изключително алчни, искат да вземат 2 комисионни и реално работят против интереса на клиентите си! Отказват да работят с други "колеги", които реално им се обаждат защото имат клиент. Е какво е това? Аз имах безброй такива примери, докато търсех наем, обажда се брокерката ми и на абсолютно всяка обява й казват, че с колеги не работят. Защо? Кое иска клиентът - да си намери свестни наематели или алчния брокер да вземе 2 комисионни?

Коректнте агенции работят с колеги! Тези обяви "само за частни лица" се пръкват в два случая:

- най-често срещаният - този имот изобщо не съществува. Обявата е набирателна. На твоята брокерка те няма какво да предложат.

- втори вариант - това е малка фирма, която прави нелоялна конкуренция на другите - за да може да получи оферта от собственик те са му казали, че ще работят за него без комисионна. Обаче ако не вземат от него, трябва да вземат от наемателя. Ако наемателя си има брокер - неговия брокер взема неговата комисионна. За това те го предлагат само "на директни клиенти"

Ако дълго търсиш и все попадаш на фалшиви обяви, най-веротно имаш нереалистични очаквания за това какво може да получиш за твоя бюджет...

# 618
Ако ще търсиш в близост до София, по-добре е да намеш местен брокер - т.е. от самото село. Има много такива, дори и в по-отдалечени села, щом има малко по-голям интерес, вече си има местни хора, които с това се занимават,убедих се от собствен опит, когато търсих. Ако е далеч, няма интерес и си е денгерлик -  кмет, в кръчмата/ смесен магазин, селския гугъл - седналите баби край дуварите.

# 619

Какво мислите?
Твърдо съм за търсене на място. Може да се научат много неща, а и да се усети атмосферата. Не само попът и кметът знаят всичко, а и постоянно живущите в селото. За селски имоти по-специфичното е доколко са уредени регулационните отношения, урегулиран ли е имотът въобще, има ли кадастрална карта и т.н. Има си тънкости, особено за селата без никакви планове.

Аз твърдо вярвам, че специално за къщите, има значение кой е обитавал имотът, интересувам се кой е изградил къщата (все пак е вложил душа в нея), що за човек е бил, семейството му каква съдба има и други такива лични неща

Много ти благодаря за бързия отговор.
Точно това ме притеснява, че ще съм с екзотични претенции.
Знам как и с кого да търся, ама си иска време.  Peace
За "душата на къщата" си права, но аз търся по-скоро празен терен, за да построя къща за гости. Ако има постройка - да е малка и да става за бутане.

Дописвам: Ще търся на 100-150 км. от София, в селски район. Искам да инвестирам в бизнес - трайни насаждения и туризъм . Затова ако може да е с ниска престъпност или поне да подлежи на контрол -да има тартори, които срещу услуги от моя страна, да кажат "не пипай". Знам, че винаги има риск, но да е минимизиран.

Последна редакция: пт, 15 яну 2016, 20:34 от biborana

# 620
  • София
Скрит текст:
За брокера на продавача, който е пуснал обява,  дали аз сама или моят брокер е звъннал по телефона не би трябвало да има разлика. Брокерът на продавача си вади документите на продавача, моите документи- аз си ги вадя, защото навсякъде искат моята лична карта. Ако аз си имам и адвокат, този брокер какво точно ще свърши за мен.
Подчертаното - и е така, ама може и да не е вярно.
Прост пример - брокерите си имат терминология. Едва ли ще се наложи брокер на брокер да обяснява какво е "състояние по БДС", "лоджий", "нов панел" и т.н. В смисъл, вероятно повечето крайни клиенти губят повече време на брокерите на другата страна.  Peace

За да изместим малко темата.
Аз съм от капризните клиенти - плащам, но искам най-доброто качество.
Сега съм пред дилема. Искам да купя разни неща в селски райони. Изискванията ми са общи, не е конкретно село или област.
Какво мислите?

Ако разполагаш с време смятам, че местните, ще ти дадат най-точна информация. Проблема е, че нямаш идея къде да е за да се справиш по-лесно.
Ако не разполагаш с време пък имаш средствата един добър брокер би ти бил от полза .
По мои наблюдения обаче по селата рядко хората се свързват с брокери и е трудно да попаднеш на повече обяви. Преди Нова година даже случайно попаднах на две къщи които се продават в селце до Сандаснки, но няма пусната обява и едната беше 4000лв, но за ремонт.
Успех от мен.

# 621
И според мен е по-добре сам, поне като начало. Най-малкото да усетиш от къде изгрява слънцето, на входа и на изхода на селото дали има изоставена ракиджийница, в която" живеят" роми. Дали ти "мирише" на твоето село. Аз примерно си имам села, които още като ги наближими и се "размазвам" от кеф, и такива, които уж нищо им няма, но не са моите Simple Smile. После влизаш в кръчмата, пък си поръчваш там квото може да си купиш. И небрежно почваш да си хортуваш. Така сме разглеждали доста къщи и сме научавали за неща, които не би ти и хрумнало да питаш. Като дали има мина наблизо. Или военни складове. Има ли проблем с водата. Напрежение в електроснабдителната мрежа.... и кво ли още не. Вече като си стешниш кръга, може и с брокер, но пак зависи. Аз на 1 свестна фирма съм попадала, но тя има сравнително ограничен кръг на интереси, в конкретен регион.
Първоначално, като сме питали по обяви от софийски фирми примерно, имаше изискване да закараме брокера и да го върнем. Да бе, да. Ми ние си измисляме разходка, като тръгваме в петък след работа примерно и си обикаляме - хем ни е кеф, хем си почиваме, хем си зяпаме и хортуваме. И в неделя си се прибираме. Как пък точно само за 1 къща ще ида на 200 км и веднага ще се върна Simple Smile. Но и зор нямаме. Просто си търсим "нашата" Simple Smile. Не търсим с инвестиционна цел.
Та подходи различни. Зависи на теб кой ти допада най-много Simple Smile.

# 622
  • София, Bulgaria
Хората обикновено си купуват селски имоти покрай техни близки, приятели, познати...т.е където има коректна информация от първа ръка, какво и как се случва в даденото село...плюсове-минуси...

# 623
  • София
Наскоро купихме селски имот на 60 км. от София. Еми, беше голяма забава.
Първо харесахме селото. После видяхме обява в нета и се обадихме на агенцията, която го предлагаше. Ударихме на камък - занимавал се колегата, ама сега го нямало, след 3-4 дни щял да дойде... След повече от месец, най-накрая си уговаряме среща. Отиваме с юрист. Предлагаше се имот от УПИ - 7-800 кв. и 2 дкр. нерегулиран заедно. Оказва се, че нотариалния акт е само за УПИ-то, ама трябва да го чете юрист, защото само чрез една дума и смисълът се променя. Ама иначе се продаваше ужким всичко. При брокерът имаше скица, която ние прилежно снимаме. Отиваме пак до селото и си говорим с кмета, той ни води до имотите, които се продават. Гледаме това място, на което ни е завел кмета, гледаме скицата - имат нещо общо, ама не съвпадат. Иначе снимките от обявата са от същото мястото. Брокерът каза, че не знаел за разминаването между скицата и снимките и че искал ХХХ евро комисион, пък ние да си се договаряме за цената. В крайна сметка се оказа, че нотариалният акт е за съседния имот, на този, който ни показа кмета и от който бяха снимките. Брокерът така и не благоволи да се разходи с нас до селото. Комуникирахме си по телефона.
Накрая, чрез кмета се свързахме със собствениците на друг имот и взехме него.

# 624
  • In the shadows of my mind
Ние пак ударихме греда на пазара на недвижимите имоти  Sad
Имотът, който харесахме, се оказа с много проблеми - течове от недобре ремонтиран покрив, течове от недовършена тераса, а самата тераса за много сериозен ремонт, с компроментирана хидроизолация и съседи от долу, който са готови да линчуват собственика заради безхаберието му (само дето той е в чужбина и хич не му дреме какво се случва). Въпреки всички тези проблеми (установени с фирма, която се занимава с термо- и хидро анализи) имота много ни хареса (локация, квадратура, тераса, гледка и прочие) и от брокера останахме с впечатление, че искат възможно най-бърза продажба и са готови на сериозен коментар на цената. Когато обаче ние си направихме сметка на предстоящите ремонти и дадохме нашата цена за имота, която смятам за напълно адекватна и реална, тотално ни отрязаха и казаха, че няма да свалят повече от 5 хил. евро и точка  Crossing Arms  Не знам вече...  #2gunfire
Чудя се дали пък бюджетът, който сме си определили, не е малък за района на търсенето ни  Thinking Какво мислите за следното: търсим тристаен, нова тухла (с акт 16), на висок етаж, с тераса (голяма), в Лозенец, Хладилника, Кръстова вада (в частта по-близо до Хладилника, отколкото Околовръстното), до 100 хил. евро. Невъзможно ли е  Crazy

# 625
Josellyn ние бяхме в същата дилема, намерихме едно жилище, хареса ни разпределението на стаите, предложихме си цена на собствениците, те се заинатиха за 2 хил евро, при което аз казах, че не го искаме жилището. Няма и след месец си намерихме нашето жилище, седеше и си ни чакаше. След което тези 1вите клекнаха и на нашата цена, но вече като си гледал пържола, няма как да се навиеш на боб примерно.  newsm78 #Crazy #2gunfire
Не знам как вървят имотите в тези райони, мисълта ми е друга, ако има много ремонти и надвишава цената която сте готови да платите, не се натискайте само и само да купите жилище.  bouquet Hug Praynig Peace

# 626
При нас се случи нещо подобно. Като търсихме преди 2-3 г., гледахме доста имоти и да не казвам голяма дума, ама бяха много зле за парите, които им се искаха. Накрая гледахме един, харесахме го и мислехме да го вземем, обаче лелката се заинатила и не искала купувачи с кредит. При което ние се отказахме и на следващия ден гледахме нашия апартамент, като още с влизането знаехме, че е точно за нас.....  Wink и на същата цена като първия. След 1 седмица звъняли на мъжа ми за първия, даже искали да намаляват с 1000 евро, но ние вече не искахме..... Peace Та както и да е, мисълта ми е, че всяко зло - за добро, не знаеш утре какво може да стане. Успех!!!

# 627
  • София
Здравейте, какво ще кажете за жилище над тунел/прелез ? Между такова ЕПК  и тристайна панелка кое бихте предпочели ? Цената им е еднаква.

# 628
  • In the shadows of my mind
Панелното, което не е над тунела/прелез.
Шум, мърсотия, сигурно и вибрации при по-тежки камиони, въобще... денонощен ужас ми се вижда това. Пък за мен панел или ЕПК... все едно, лично мнение  Peace

# 629
  • София
Всъщност не бях сигурна как да го нарека... Thinking Минават само хора от там. Блокът е голям и го има този тунел, за да се мине зад блока без да го заобикаляш целия.

Общи условия

Активация на акаунт