Домовете през свежия ни пръв поглед върху тях

• 42 519
  • 760
  •   1
Отговори
# 360
  • София - Рим и обратно
Чак в леглата не знам да се мятат, но наистина се смята за много невъзпитано (ориенталско) да си изуеш обувките в чужда къща и да шляпаш по чорапи. А домашни чехли имат само домакините (които обаче ако посрещат гости, също са с обувки).

# 361
  • България-Швейцария
Много се хиля на американските филми, защото в повечето се хвърлят в леглата с обувките. Как става тая работа и реално наистина ли някои го практикуват. Връщат се вкъщи след работа и хоп - с обувките върху леглото или дивана.
Освен ако не живеят в някоя ферма с обор, от който да разнасят кал или някъде из планините, в градска среда улиците са чисти (в Западна Европа също).
Не го вярвах, но факт, за 2 седмици шофиране и ходене дори прах нямах по обувките.
Дъждът единствено мокри, не те преобразява в петниста хиена с кални пръски от главата до петите.
Доста вода има да изтече, докато излезем от Ориента, ако изобщо.

# 362
  • София - Рим и обратно
Факт е, че кал няма. За мърсотия - има всякаква, но действително обувките са си напълно чисти. Ако завали дъжд, само се намокрят. Тук просто още нямаме свястни тротоари и настилки въобще. Като капне малко дъжд и става кочина зради разбитите тротоари, необособените тревни площи, строежи и изобщо нулева инфраструктура. Естествено е, да се събуеш вкъщи и на гости, ако не искаш да оставиш кубчета кал по пода Crazy.
И все пак, има някакъв напредък, в сравнение с преди няколко години. Наскоро забелязах бистри локви, чудо! Laughing

# 363
  • България-Швейцария
На места - около бизнес сгради или по разни затворени комплекси и около тях се усеща.
Аз обаче съм в центъра и положението е трагично.
Поне чувство за хумор ни е останало:
http://www.kvartalnatrotoarite.com/about/
https://www.facebook.com/kvartalnatrotoarite

# 364
Преди 8-9г. бях на една сватба, арменска. Младоженеца ми се обади да ми разкаже три дни преди самата сватба как протичат тяхните ритуали, какво що. Щях да падна преди да затвори като ми каза:
"Майка ми ще Ви посреща, да не вземете да се събувате!!"

# 365
Първото ми впечатление от един дом идва от светлината и миризмата.
После следва  дали не е претрупано от мебели и всякакви боклучета, това ме задушава.

Наистина ли  Shocked Защо си причинявате това, бе, хора? Да ходите по хорските домове и да се задушавате Rolling Eyes. Честно, ако някоя дойде у дома/шанс равен на нула, впрочем/ и вземе в моя дом да ми върти очи и да ми се задушава, със сигурност ще я довърша , белким не се мъчи жената Stop

Не мога да проумея как в чужд дом някому може да му пречи нещо. Съвсем сериозно, просто не го проумявам...

# 366
Относно събуването, не знам колко е ориенталско - аз живея в Швеция и тук, когато съм ходила на гости у шведи, винаги съм се събувала, защото виждам, че обувките им са в антрето и те са по чорапи или чехли. Водила съм детето на много рождени дни, има съученици, които живеят в големи и скъпи къщи и пак е било прието да се събуеш. Дъщеря ми е в трети клас и досега влиза в училище без обувки, всички деца се събуват в коридора, не знам как ще е в горните класове.

# 367
  • Ямбол
...
Не мога да проумея как в чужд дом някому може да му пречи нещо. Съвсем сериозно, просто не го проумявам...
Не можеш да проумееш, че първото впечатление на човек, влизайки в твоя дом, може и да не е положително? Наистина ли толкова трудно проумяваш?

# 368
  • София
Относно събуването, не знам колко е ориенталско - аз живея в Швеция и тук, когато съм ходила на гости у шведи, винаги съм се събувала, защото виждам, че обувките им са в антрето и те са по чорапи или чехли. Водила съм детето на много рождени дни, има съученици, които живеят в големи и скъпи къщи и пак е било прието да се събуеш. Дъщеря ми е в трети клас и досега влиза в училище без обувки, всички деца се събуват в коридора, не знам как ще е в горните класове.

+1 за Италия, Гърция и Полша. Дали Швеция плюс въпросните 3 държави са европейски или ориенталски, ще оставя ССФ да прецени.

Не обичам да се събувам когато ходя на гости, съответно никога не карам гостите ни да се събуват (освен майка ми и най-добрата ми приятелка, но те са част от семейството). Ако някой много, много иска - подавам чехли, или го оставям да шляпа бос, изборът е негов.

Когато обаче АЗ се прибера у дома, първото нещо, което правя е да се събуя и да се преоблека. Ако съм с грим, махам всичко. Чак когато съм боса през лятото, или с любимите пантофи и анцуг през зимата, започвам да се отпускам и да си почивам. ММ и детето също се събуват..и не е свързано с липсата или наличието на кал по улиците. Въпрос на вътрешна нагласа.

# 369
...
Не можеш да проумееш, че първото впечатление на човек, влизайки в твоя дом, може и да не е положително? Наистина ли толкова трудно проумяваш?
Трудно, трудно  Laughing

Сама си написала - това е чужд дом. За чий му е на някого да харесва чужд дом?

Някакъв проблем ли имаш с мен? Ако ти преча нещо, да се поизместя  Wink

# 370
  • Ямбол
...
Трудно, трудно  Laughing

Сама си написала - това е чужд дом. За чий му е на някого да харесва чужд дом?

Някакъв проблем ли имаш с мен? Ако ти преча нещо, да се поизместя  Wink
Кой пише тук, че му е притрябвало да харесва чужди домове. просто някои първи впечатления са от типа - оф, толкова натруфено, че чак мога да се задуша.
Иначе и да се изместиш, все тая, мнението ти и трудното проумяване няма да се промени с преместването.

# 371
В Германия съм се събувала като съм ходила на гости. Германците, които познавам си събуват обувките и си ги държат в шкафче за обувки. Като им дойдат гости им дават чехли.

Единствените, които ми забраниха да се събувам бяха българи, които ми заявиха, че само бедняците и простаците си събували обувките като ходели на гости. Това ми го казаха като понечих да си събуя маратонките на рожден ден на дъщеря им... Laughing

# 372
Лиляна, предлагам да си самоспестят задушаването само Peace

Ако ме поканят някъде/това с а ми наистина много близки хора/ , не  се задушавам в техните домове. Ако искат и с Икеа от вратата до тоалетната да са се обзавели. Просто възприемам чуждия дом за чужда територия и не слагам своя отпечатък в чуждото пространство. т. е визуално не го променям , че да го нагодя към моя вкус, за да не се задуша. Това е чужда собственост, със сигурност е различна от моите възприяятия за хубаво, естетично, удобно, и т.н.

# 373
Дам, труден въпрос. Аз лятото махам меките постелки и тогава гостите не се събуват, чистя след тях. Зимата обаче ги събувам с риск да подуша нечии чорапи, и им раздавам джапанки (от братовчедка ми видях, хареса ми идеята Laughing чехлите винаги са ми подозрителни, а пък джапанките лесно се мият, включително в пералнята). Като ходя на гости, може да е смешно, но си нося мои чехли - за лично удобство предимно.

# 374
Не мога да критикувам чужди домове, но няма как да не ми правят впечатление. Ако съм там, обръщам внимание на средата, както го правя в офиси, паркове, музеи. Друг е въпроса, че никога не бих ги коментирала, защото ми се струва като нарушаване на доверието, което домакините са ми оказали, допускайки ме в личното си пространство.

Общи условия

Активация на акаунт