Домовете през свежия ни пръв поглед върху тях

• 42 120
  • 760
  •   1
Отговори
# 450
... но ако си ме поканил на официално гости и аз трябва да уважа твоя празник с подобаващ тоалет, как очакваш да джапам боса или по чорапи...

Домовете, в които децата се въргалят по пода, не предполагат кой знае каква официалност... За официални поводи си има места.
Влизала съм в дом в чужбина, но то там подът си беше каменен, нямаше малки деца, имаше прислужница, ами нормално е да се ходи с обувки. В тези, в които имаше килими бяха кошмарно мръсни.
Но като поканя гости държа да си свалят връхните дрехи и обувки, не да седят с палтата и ботушите, защото вън е зима.
Не виждам нищо лошо нито в едното, нито в другото и като съм си говорила с чужденци въобще не го приемат за смешно. Уважават правилата в дома и не се подиграват с тях...

Позната живее в страна, в която не се събуват, имат двор и един от приятелите на мъжа й отказва да се събува. Всеки път килимът им в дневната е целия в кал, когато е валяло. С 2 малки деца са, които лазят долу и си играят. Ок, селски е да се събуе, не е селско да перат килим след него и децата им да са кални.
След разходка първо ги учим да си мият ръцете - е защо, нали всичко отвън е по пода и пак си го пипат. Поне вода и сапун ще се пести  Simple Smile

# 451
  • Австрия

Извинете, но събутите обувки на гостите са един от основните символи на селянията, пък ако искате се обиждайте.

Лично, не се обиждам. Дори някой да смята това за селяния, негово право е. Свят шарен, хора различни. За мен събуването на обувките е принципен въпрос.. не мога да приравня личната си обител  Laughing до обществена улица. Ми.. не мога просто. Дали селяния, дали не.. просто особености на възпитание, себе- и светоусещане.

пп. Няма начин да поканя някой в дома си по строго или не толкова, официален случай. Има си съответни заведения за поводи, със съответните удобства и условия.

Последна редакция: пн, 12 окт 2015, 23:58 от DimS.

# 452
За Чек разбрах, но много писаха първо нещо уж категорично и после почнаха с ако.

# 453
За мен има значение, естествено, че ако поканя някой за сватба, кръщене и някакъв официален повод, който изисква гримове, тоалети и прически и чистене след цялата патардия, ми няма да го накарам да обуе домашни пантофи.
В другите случаи, нека съм селянка. Предпочитам чистотата. То много градско да ми носят гостите една сурия кал по килима.

# 454
За мен има значение, естествено, че ако поканя някой за сватба, кръщене и някакъв официален повод, който изисква гримове, тоалети и прически и чистене след цялата патардия, ми няма да го накарам да обуе домашни пантофи.
В другите случаи, нека съм селянка. Предпочитам чистотата. То много градско да ми носят гостите една сурия кал по килима.

Е, тези случаи обикновено се правят в ресторанти...
Дори да минат гостите за малко то са инцидентни - 2-3 в историята на дома и не пречи после да се направи едно основно пране, но за ежеседмичните...

# 455
  • София

А и както споделиха съфорумки и в къде-къде по-чисти европейски страни пак се събуват. Heart Eyes

Къде е тази европейска рустика?
Извинете, но събутите обувки на гостите са един от основните символи на селянията, пък ако искате се обиждайте.

Аз за себе си отдвана съм решила, че ще бъда ориенталка и селянка в това отношение - поне докато живея в Бг. Само три официални гостита съм имала в къщи - и да, не събувах на врата непознати хора. Но да ми дойдат кумовете или други близки приятели - ако искат мои чехли, ако искат техни или пък боси, но с обувки по килимите и там където са децата - не! Naughty
А за Европата - споделиха го на предните страници съфорумки от Швеция и Германия. Аз също се изненадах, защото в такива страни обувките ми са били винаги чисти, което не може да се каже за родните улици.

# 456
  • София
Ама дайте да не си мерим европейщината/ориенталщината, моля. Аз също споделих няколко примера за държави, в които хората се събуват - доколкото имам опит - но това не означава, че ще накарам някой гост да си събуе патъците на вратата. И да, когато ме помолят учтиво, се събувам и аз. Правя го с неудоволствие обаче. Лично за мен е леко странно.

# 457
НСЧ, ми това имах предвид. Да отидеш да вземеш кумове, или абитуриент.
Освен, ако нямаш огромно имение с 500кв. хол  Sunglasses
За официални поводи - ресторанти.
Моите килими са много специфични, лесно се чистят с прахосмукачка, но са светли и калта си трябва пране.
Може ли след гости винаги да пера килими?  newsm78
В антрето си има специално място за събуване и никой досега не се е обидил, нито е настоявал да влиза с обувки.
Но наистина пред вратата не бих накарала никой. Неудобно ми се струва.

# 458
Аз както казах в Швеция дори децата се събуват в училище. На два метра след входната врата има една дебела червена линия и надпис с големи букви "До тук с обувките". Преди месец имахме родителска среща, който не си носеше калцуни беше помолен да се събуе и влезе по чорапи. До миналата година училището осигуряваше калцуните, но тази година ни казаха, че са загрижени за околната среда и всеки сам да си носи или събува, но категорично с обувки не се влиза след чертата, ориенталска му работа...

# 459
Хич не е селско събуването, ами си е съвсем градско  Mr. Green, особено ако си в центъра на София, тротоарите са покрити с есенни листа, подгизнали от дъжда, а под тях кучешки лайна...и това размазано на килима в хола, за здраве  и иимунитет...

# 460
Ама дайте да не си мерим европейщината/ориенталщината, моля. Аз също споделих няколко примера за държави, в които хората се събуват - доколкото имам опит - но това не означава, че ще накарам някой гост да си събуе патъците на вратата. И да, когато ме помолят учтиво, се събувам и аз. Правя го с неудоволствие обаче. Лично за мен е леко странно.

Ами аз толкова мръсни килими в български дом не съм виждала, колкото в онези домове, пък нека тукашните са ориенталски. Чиста мизерия си беше. Не си представям в подобен дом да живее дете.
И определено би ми било странно да газя с обувки, а до обувката ми да мине лазейки бебе или малко дете, или да мина през килима и да видя след мен мокри или кални следи.  
Да не говорим за настилките. В офиса сме с естествен паркет, наранява си се от токчета и камъчета. Това е интериорна настилка.

Ако става дума за къща ми е по-допустимо, но за жилищните сгради също си има правила и тракането с токове на главите на хората отдолу не е много възпитано.

PURE, гледа ти, селяни Laughing

# 461
Аз както казах в Швеция дори децата се събуват в училище. На два метра след входната врата има една дебела червена линия и надпис с големи букви "До тук с обувките". Преди месец имахме родителска среща, който не си носеше калцуни беше помолен да се събуе и влезе по чорапи. До миналата година училището осигуряваше калцуните, но тази година ни казаха, че са загрижени за околната среда и всеки сам да си носи или събува, но категорично с обувки не се влиза след чертата, ориенталска му работа...

И в у-щата в Англия и в Канада е така .
Биваш помолен с учтиви ,но настойчиви надписи да се събуеш още на прага ,а децата са с вътрешни обувки и с обувки за навън .

Ама все сме селяци де ,но и окото ми не мигва и се събувам като пич .

# 462
Е, щом има избор....    Laughing   предпочитам да съм чиста селянка, отколкото мръсна гражданка.

# 463

И в у-щата в Англия и в Канада е така .
Биваш помолен с учтиви ,но настойчиви надписи да се събуеш още на прага ,а децата са с вътрешни обувки и с обувки за навън .

Ама все сме селяци де ,но и окото ми не мигва и се събувам като пич .

В нашите училища не е така. Никога не съм се събувала в училище.  newsm78

# 464
Повечето от тук пишещите живеят в средно голям апартамент. В повечето нови жилища дори почти няма хол. Хол и кухня са на едно. Какви са тези официални гостита в холо-кухнята, бални рокли и токчета, които не могат да се свалят? Балове ли правите в панелките си?
 hahaha
Сутринта извеждах кучето. С измити маратонки. Само за петте минути навън, маратонката ми беше в кал. Следваше да влезна с нея до леглата на децата, че да ги будя за училище. Че то аз на кучето мия лапите.

Общи условия

Активация на акаунт