Домовете през свежия ни пръв поглед върху тях

• 42 097
  • 760
  •   1
Отговори
# 480
За събуването в шведските училища мисля, че е до трети клас, имам наблюдения от четири начални училища в Стокхолм. Нашето училище е до 6 клас, но водя дъщеря ми на курсове в една гимназия и там учениците са си с обувки.

При нас беше до края на основното, т.е 9 клас
В гимназията е по желание, моят избра да ходи с кубинки вътре, как не завря не знам

Иначе дтската градина в датско беше безумно гнусна, който искаше шляпаше вътре с външни обувки, а там зимния сезон е доста кален
Децата по земята разбира се
Моят късаше дрехите за отрицателно време от пясъка по пода
А толкова мръсни деца като там никъде другаде не съм виждала, ходеха със зимни кални дрехи цял сезон без да се изперат даже и веднъж

Чужди пантофи не приемам, ако трябва, си нося мои обувки за вътре
Както и мокри кърпи да се позабърша ако ходя боса, преди да си обуя външните ми обувки

Тук бяхме на много огледи
Влиза се събут или с калцуни, предоставени от брокера
Навсякъде беше обаче много излизано, с изключение на един занемарен апартамент

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 12:09 от Анонимен

# 481
Тук в Германия в нашето училище децата се събуваха, когато наближи "мокрия" сезон. Имат си пантофи за стаята.

Аз никога няма да приема да се ходи с обувки из къщата,  особено по килими и мокети. Не мога всеки път след гостите да пера горепосочените неща. Искам да си легна на мокета или килима, както и децата ми и да не се притеснявам, къде ли може да е стъпвала обувката, която беше до преди малко върху килима ми. Извинявам се, но тя може да е ходила и в обществена тоалетна примерно преди това. Вие бихте ли легнали на улицата отвън?? Щото тя е чиста, ходите с обувките по нея и после в къщи с обувките да кажем...
Не, това не го разбирам аз. Поне човек е редно да се съобразява къде стъпва с тези обувки. Твърдите настилки няма проблем да ги газиш с обувки, но извинявайте, обаче килим?? При това чисто нов...еее....никога няма да го разбера. Друго възпитание имам явно...

# 482
За събуването в шведските училища мисля, че е до трети клас, имам наблюдения от четири начални училища в Стокхолм. Нашето училище е до 6 клас, но водя дъщеря ми на курсове в една гимназия и там учениците са си с обувки.

При нас беше до края на основното, т.е 9 клас
В гимназията е по желание, моят избра да ходи с кубинки вътре, как не завря не знам

Мерси, аз само предполагах, че е до трети клас. Все пак мисля, че е по-добре за децата да са без обувки, моето го взимам чак в 16.30-17.00 и да стои цял ден обуто /особено зимата, която при нас е доста дълга/ не е много комфортно.

# 483
  • София - Рим и обратно
В страни, където климатът предполага носене на ботуши през по-голямата част от годината, е ясно защо се въвежда това събуване дори в училищата. Едва ли въпросът е само в хигиената. Да висиш 8 часа с апрески не е много удачно, естествено. Особено пък за деца.

# 484
Останах с впечатление, че е правило, независимо от сезона.

# 485
Останах с впечатление, че е правило, независимо от сезона.
Правило е, както казах на родителската среща всички влезнахме по чорапи, вътре в стаите има големи кръгли килими, на които децата сядат и работят на групи, няма начин да влезеш с обувки.

# 486
Така като се замисля, преобувам се от вратата само във фитнеса. У нас никого не карам да се събува.

# 487
Събувам се, освен ако не ме помолят да не се. Случвало ми се е при близки с малко дете и нов паркет. Казаха "Ще измием". Стана ми много странно, но какво да се прави. През зимата съм с кубинки и ми е неудобно да нагазя някъде, та дори и вкъщи. Да не говорим, че първата асоциация на повечето хора към такива обувки са пълни грайфери и погнуса.  Laughing
Аз пък не обичам да ми пляскат с боси крака по ламината или килима. Едни чехли са достатъчно евтини и компактни, че редовните гости да си имат. И с обувки се допускат, ако им е по- комфортно, но са редки случаи, няма да ми се взриви лабораторията.
Живот и здраве, като дойдат децата не знам каква мания ще ме обхване. Представям си ги по- скоро да бъркат в устата на дворно куче, боси по тревата, не на пода вкъщи, обградени от крака. Но ако все пак има крака, може и да се запася с калцуни.

# 488
  • София
В страни, където климатът предполага носене на ботуши през по-голямата част от годината, е ясно защо се въвежда това събуване дори в училищата. Едва ли въпросът е само в хигиената. Да висиш 8 часа с апрески не е много удачно, естествено. Особено пък за деца.
В Гърция се събуват. Пък климатът им е доста по-топъл от Скандинавието.

За Италия трябваше да уточня, че съм била на гости на роднини - леля и братовчеди. Но пък имаше и няколко техни приятели местни..явно са ги дресирали  Mr. Green

# 489
  • София
И аз се събувам, не ми е удобно да нося обувки в чужд дом.В нас също ми е неприятно.
Ако сме само с плочки бих казала да не се събуват, ако е сухо вън и не съм чистила скоро. Но на други настилки не ми е приятно, особено ако има килими. Аз се събувам винаги, никога не влизам в обувки, ако ще 10 неща да забравя и да трябва да се връщам. Костваше ми многп да науча и мъжът ми  Laughing който е свикнал да се влиза с обувки, да се паркит колела в спалнята или да се внасят гуми за кола.
Имаме наблизо няколко детски градини и ясли, редовно виждам персонала да излиза навън, да изхвърля боклук в кофите с чехлите, които носят вътре.

# 490
И в нашето училище ходят с домашни обувки (чехли, пантофи или крокс). По мои наблюдения до четвърти клас със сигурност ходят така, за по-нагоре не зная. Родители на родителска среща обаче не се събуват, една от лелите изчаква и мие стаята. В градината да.

# 491
  • Австрия

Племенницата ми е последен клас в Bundesgymnasium, събуват се и ходят с домашни обувки.

# 492
  • густо майна Филибето
Темата се е обърнала на За и Против събуването Laughing
Аз да си отговоря по същество:
В чужд дом първо ми прави впечатление светлината и цветовете. После доколко е стандартен и доколко творчески. Когато е по-скоро стандартен, веднага забелязвам доколко се поддържа чист. В творчески обаче неразборията и чистотата някак отстъпват на заден план. Също така домът може да ми промени първото впечатление за собствениците, ако се познаваме отскоро или не се познаваме.
Ако трябва да продължа темата за събуването - живея на улица без асфалт, така че в мокро време гостите се събуват задължително.

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 14:05 от Ljuboznatelna

# 493

Племенницата ми е последен клас в Bundesgymnasium, събуват се и ходят с домашни обувки.

Всъщност, така бях и аз като малка в България. От 1 до 4 клас. Имахме гардеробчета в коридора-преобуваш се, оставяш палта, шапки и чанта. Удобно е, и зиме и лете в крайна сметка, да стоиш цял ден с някакво обувка или ботуш не го намирам и като голям човек за удобно.

# 494
 Не мога да повярвам, че стари и тренирани кучета са се подхлъзнали в тема за събуване и даже се замерят с кални кубинки.
За мушамите какво ще кажете?

Общи условия

Активация на акаунт