Днес искам да споделя впечатленията си от кафемашините Саеко (SAECO). Досега имам/съм ползвал 4 различни модела. Ще споделя впечатленията си за 2 от тях (и покрай тях за другите 2):
- Имам една кафемашина - модел Саеко Виа Венеция Инокс (Saeco Via Venezia Inox) - този модел вече не се прави (купих си я 2009 г.). Тази е най-добрата. Класическа кафемашина с тежка стоманена ръкохватка (а не като сегашните - някакъв долнопробно формован алуминий) и цял стоманен корпус на самия уред. Прави уникално кафе, което не съм срещал направено от нито една друга/един друг кафемашина Саеко (SAECO)/кафеавтомат Саеко (SAECO). Преди 2-3 години подарих на родителите ми друг модел на Саеко - общо взето обикновен клас кафемашина (за 240 лв.). Прави доста по-калпаво кафе (според мен не подгрява в достатъчна степен водата). Освен това, всички маркировки на бутоните по челния панел (води се, че е инокс, но всъщност е полирана сребриста пластмаса) се изтриха за по-малко от година.
- Имам и кафеавтомат - модел Саеко Синтия (Saeco Syntia) с изцяло стоманения корпус - удобството е, че всичко е автоматично. Конструктивно обаче някои неща много дразнят. Резервоара за вода се води 1.1 литра, но реално е около 700 мл. - заради конструкцията му минаг остават неизползваеми около 300 мл. (извода за водата е отстрани на резервоара). На практика това означава, че на всеки 2-3 цикъла на направа на кафе (със съответното измиване преди и след пускането на кафето) водата свършва. Тоест всеки ден горе-долу се налага да пълните резервоара. Другата конструктивна недомислица е така наречената ваничка за "капки". Нарочно слагам кавички, защото това не е ваничка за капки, а направо за вода. Циклите на измиване преди и след пускане на кафето не ги оставям да изтечат във ваничката, тъй като това са общо около 50 мл. вода, а подлагам някакъв съд. И въпреки това, т.нар. ваничка се пълни на всеки 2-3 дни и се налага изпразването й (което, като се има предвид, че в моето семейство се пускат средно на ден не повече от 2-3 кафета, ми се струва доста често). Установих, че водата идва от самия вътрешен механизъм (помпата) и не е свързана с някаква повреда. Отделно от това, механизма на цедката е като на всеки дру кафеавтомат Саеко (Saeco) - имаме един такъв, обикновен в офиса. Тоест няма никаква разлика в кафето, което ще получите като резултат от кафеавтомат за 500 лв. (най-евтините) и за 2000 лв. (моя случай). Разликата е само в дизайна. Самото кафе, което получавате като напитка е, да кажем, малко над средното ниво (и то ако слагате някакви хубави зърна - Лаваца Росо, Мелита или нещо друго подобно).
Така че, моя съвет (на база опита ми) е, търсете си кафемашина, по възможност от времето, когато Саеко (Saeco) не бяха придобити от Филипс (ако изобщо някъде са останали непродадени нови уреди).