Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

farmhopping отново те предизвиква да блеснеш с кулинарните си умения!

  • 5 750
  • 27
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 125
Онлайн фермерски пазар farmhopping отново те предизвиква да се развихриш в кухнята и да блеснеш с кулинарните си умения!

Участвай в готварското съревнование “Сготви с farmhopping” от 9 до 19 октомври 2015 година и спечели вкусни награди!

Публикувай най-апетитната рецепта с най-красивата снимка!

Темата на конкурса този път е „Изкушения с тиква“! Какво по-есенно и красиво от яркооранжевия цвят и нежния аромат на тиквата? А тя се вписва чудесно както в сладки, така и в солени ястия.

Жури и оценяване
Рецептите ще бъдат оценени от жури от двама кулинари, които ще обръщат особено внимание на оригиналността и визията на ястията.

Членове на журито са:

             Катерина Рангелова, страстен любител на сладкарското изкуство и ценител на качествената храна. Катерина е автор на страхотния кулинарен блог Sugarmouse и от 2014 г. води сладкарски курсове в Кулинарно училище “Amuse Bouche”.

             Дани Динева от кулинарния блог Cooks and Bakes, в който споделя вижданията си за храната, пътешествията и всичко останало, което я вълнува. Обича да цапа ръцете си с брашно и да усеща аромата на изпечения хляб.

Награди
Най-добрата рецепта ще бъде наградена с кошница с избрани от farmhopping продукти от производителите на платформата на стойност 50 лв.

Най-интересните и оригинални рецепти ще получат възможността да бъдат публикувани в електронна книжка с рецепти, посветена на ястията с тиква.

Запознайте се с общите условия на играта ТУК.







За farmhopping
farmhopping е спасението на градския човек, който иска да пазарува чиста храна от малки български ферми, произведена с грижа както за неговото здраве, така и за това на природата. Платформата предлага около 450 продукта от над 60 производители, които могат да се поръчат само с няколко клика на мишката. Потребителите получават една удобна доставка с истинска и свежа храна, а производителите – честно заплащане, тъй като 85% от цената на продуктите отива при тях.
Платформата няма складова наличност – това, което поръчаш, тепърва се произвежда от фермите и пристига до теб в рамките на 48 часа.

Голяма част от храната, която се предлага през farmhopping, е сезонна – тъй като задължително условие за производителите е продуктите да са произведени без пестициди и съобразно изискванията за отговорно земеделие, които можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: чт, 08 окт 2015, 14:45 от Реклама

# 1
  • София-Младост
  • Мнения: 19 811
Меки тиквени сладки



Продукти:
    2 чаени чаши брашно
    2 яйца
    1 чаена чаша кафява захар
    1/2 чаена чаша олио
    1 чаена чаша тиквено пюре
    1 1/2 ч. бакпулвер
    1 равна ч.л. сода
    1 чаена л. канела
    1/4 чаена л. индийско орехче(може да се пропусне)
    щипка сол
Начин на приготвяне:

Тиквеното пюре най-лесно се приготвя със сварена тиква. Нарежете я на кубчета и сложете с много малко вода на котлона, докато омекне. Отцедете я хубаво, аз използвах цедка.

Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Смесете брашното, подправките, бакпулвера, содата и солта.
Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете олиото, тиквеното пюре и ванилията.
Накрая добавете брашното и объркайте добре.
С лъжичка се гребва от сместа и се изсипва на купчинка върху хартия за печене, оставяйте разстояние, за да не залепнат. Използвах мерителна лъжичка 15 мл, за да станат почти еднакви.

Пекат се около 8-10 мин. Оставят се да се охладят в тавата още 5 мин и се прехвърлят върху решетка до пълното им изстиване.

За слепването използвах шипков мармалад. Много добре станаха и с шоколадово крема сирене.
Хапват се по всяко време и свършват бързо.

(Адаптирано от тук)
    

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 10:06 от Ала-Бала

# 2
  • Мнения: 4 733
Кексчета с тиква и шоколад



Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. пюре от тиква*
100 гр шоколадови капки
4 с.л. олио
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. джинджифил

пудра захар за поръсване

*Пюрирана печена тиква със захар.

Приготвяне:

Пресейте брашното и го смесете с подправките /канела, индийско орехче, джинджифил/.
Разбийте яйцата със захарта и прибавете тиквеното пюре, прясното мляко и олиото при непрекъснато разбъркване. Прибавете сухите съставки и разбъркайте отново.
Обилно намаслете отворите на тава за мъфини с олио. Сложете по една супена лъжица във всеки отвор, поръсете с шоколадови капки, отгоре сложете още една супена лъжица от сместа и отново поръсете с шоколадови капки.
Аз поръсих половината кексчета с шоколадови капки за финал, а другата половина оставих така. Печете на 175- 180 градуса около 20- 25 минути. Проверете с клечка за зъби, забита в кексчета дали е изпечен.
Извадете и поставете върху метална решетка до пълно изстиване.
Поръсете с пудра захар.
Приятен апетит!

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 4 763
Пухкави козуначени тикви




3/4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. пюре от сварена или печена тиква
1/3 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. бяла захар
6 с.л. масло
1 яйце
1ч.л. сол
14 грама суха мая
1/4 ч.ч. топла вода
5 ч.ч. брашно


Загряваме почти до завиране прясното мляко и пускаме в него маслото за да се разтопи. Добавяме и пюрето от тиква, захарта и солта и разбъркваме добре. В купичка смесваме маята с топлата вода и 1 ч.л. захар и като шупне я изсипваме при поизстинала тиквена смес. Чукваме и яйцето и разбъркваме до хомогенност. След това добавяме по малко брашното и замесваме средно меко еластично тесто. Слагаме в намазнена купа, покриваме с найлоново фолио или кърпа и оставяме да втаса. Когато удвои обема си, го разделяме на 2 части, а после всяка от тях на по 15 и ги оформяме като топки. Леко приплескваме всяка топка и правим по 8 разреза в краищата, а в средата правим вдлъбнатинка с кутре (или в моя случай кръглата дръжка на една дървена лъжица). Подреждаме ги в покрити с хартия за печене тавички, покриваме с кърпа и оставяме да втасат. Когато са пораснали двойно, отново правим вдлъбнатинките в центъра, намазваме с разбито яйце и печем в загрята на 180 градуса фурна 9-12 минути до приятен загар. Като ги изкараме може да глазираме малките тикви с малко мед разтворен във вода или пък с масло. Слагаме дръжки (аз ползвах солети и гризини) и воала - имаме малки сладки пухкави тикви Simple Smile

Източник с доста по-добри снимки и обяснения: тук

# 4
  • Мнения: 22
Чийзкейк с тиква
     

Необходими продукти

150 грама обикновени бисквити
 70 грама краве масло
 ½ чаена лъжица канела
 ⅔ чаена чаша пудра захар
 500 грама крема сирене
 3 яйца
 1 ванилия
 1 чаена чаша сварена пюрирана тиква/ около 300-350 гр

Начин на приготвяне

1.
Крема сиренето, яйцата и маслото трябва да се извадит предварително от хладилника и да постоят поне час за да бъдат на стайна температура. Тиквата се сварява до пълно омекване и се пасира до получаване на пюре.
Бисквитите се смилат с кухненски робот или блендер, ако нямате може да се натрошат в хаванче.  Към смлените бисквити се добавя канелата и омекналото масло. Омесва се с ръце до получаване на маслени трохи, които се разпределят равномено по дъното на тавата, в която ще приготвяте чийзкейкът с тиква, като притискате с ръце. Най-добре е да се ползва тава с падащи стени, тъй като така ще се отделите чийзкейкът по-лесно след като се изпече.

2.
Разбивате крема сиренето, след което добавяте пудрата захар и отново разбивате. Едно по едно при непрекъснато разбиване се добавят и яйцата, накрая и ванилията. Най-добре е да се направи това с миксер.

Към към тази смес се добавя и пюрето от тиква, като се разбърква, но не с миксер, а внимателно с дървена лъжица. Изсипва се сместа върху блата от бисквитите и маслото.

3.
Чийзкейкът с тиква се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна за 90 минути. След като сладкишът се изпече не се изважда от фурната, а изключвате фурната и открехвате леко вратичката.Изважда се, когато е напълно изстинал.

Чийзкейкът може да го гарнирате и с топка сладолед.

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 4 763
Извинявам се, но не трябва ли да слагаме свои лични снимки на сготвените от нас самите рецепти? Снимката на пълнената тиква е от сайта на Гисчо - Супичка, а едната от снимките на чийзкейка видимо е от Шугърмаус - блог на член на журито Wink Хубави или не толкова, нека участваме с нашите си снимки на рецепти, приготвени от нас Peace

Последна редакция: чт, 15 окт 2015, 14:17 от bradata

# 6
  • Мнения: 8 890
Извинявам се, но не трябва ли да слагаме свои лични снимки на сготвените от нас самите рецепти?

Не. Peace
Прочетох правилата, няма подобно изискване.
Не съм приложила собствена снимка, за да онагледя рецептата, защото я нямам снимана,а такава  пълнена тиква правя за Хелоуин и Коледа...а те предстоят
Wink

# 7
  • София-Младост
  • Мнения: 19 811
Извинявам се, но не трябва ли да слагаме свои лични снимки на сготвените от нас самите рецепти?

Не. Peace
Прочетох правилата, няма подобно изискване.
Не съм приложила собствена снимка, за да онагледя рецептата, защото я нямам снимана,а такава  пълнена тиква правя за Хелоуин и Коледа...а те предстоят
Wink
Не съм съгласна с последното, но нека журито прецени.

"Публикувай най-апетитната рецепта с най-красивата снимка! "
Публикува се собствена снимка според мен, другото е копиране.

# 8
# 9
  • Мнения: 7
Извинявам се, но не трябва ли да слагаме свои лични снимки на сготвените от нас самите рецепти?

Не. Peace
Прочетох правилата, няма подобно изискване.
Не съм приложила собствена снимка, за да онагледя рецептата, защото я нямам снимана,а такава  пълнена тиква правя за Хелоуин и Коледа...а те предстоят
Wink

Здравейте,

Идеята на конкурса е всеки участник да покаже кулинарните си умения и както пише в описанието: "Рецептите ще бъдат оценени от жури от двама кулинари, които ще обръщат особено внимание на оригиналността и визията на ястията."

В този смисъл наличието на авторска снимка е важно, за да може журито да даде обективна оценка Simple Smile

Поздрави,
Невяна

# 10
  • Мнения: 8 890
Ok, ще си изтрия поста с рецепта и снимка към него, НО коректността изисква това, което е написано в анонса Ви, да го има в правилата, написани в сайта!

# 11
  • Мнения: 7
Ok, ще си изтрия поста с рецепта и снимка към него, НО коректността изисква това, което е написано в анонса Ви, да го има в правилата, написани в сайта!


Ще вземем предвид мнението ви и ще редактираме текста, за да не стават обърквания.

Иначе няма нужда да триете рецептата си, звучи супер вкусно Simple Smile

# 12
  • Мнения: 7
Тиквена супа с кокосово мляко





В сезона на поносимия студ, на лекия приспивен дъждец, на топлите, пухкави завивки и вкусните домашни вечери,  ви предлагам една обречена на успех есенна супа от тиква с кокосово мляко. Естествено рецептата търпи много, много адаптации, в зависимост от личните ви предпочитания, от това какво имате или нямате в хладилника, а също и от вашето въображение:

Рецептата приготвена по лично наш вкус:

1 тиква цигулка- 1.5 кг
2 средни глави червен лук
3 средни, кисели ябълки
3-4 скилидки чесън
800-900 мл зеленчуков бульон
300 мл кокосово мляко
3-4 дафинови листа
2 с.л куркума
1 с.л прясно смлени зърна кориандър
2 с.л индийско орехче
черен пипер и сол на вкус
2-3 лъжици зехтин


За гарниране и не само за гарниране:
200-300 запечен нахут с подправки
Запържени парченца бекон
Изпечени тиквени семки


Тиквата се разделя на 2 части по дължина и се отстраняват семките. ябълките се обелват, разделят също на 2 части и им се махат семките. Лукът се разполовява на 2.  В една тава поставяме тиквата, а в друга по-малка тавичка- ябълките, чесънчето, дафиновите листа и лукът и печем на вентилатор до готовност. По-малката тава, ще е готова за по-кратко време. На тиквата ще й трябва час, за да омекне и стане готова. Естествено внимаваме, да не изгори отгоре, тъй като това ще промени цвета и на самата супа. Запичаме и тиквените семки, поляти с малко зехтин.

Запича се и нахутът, подправен с леко лют червен пипер, черен пипер, щипка кимион и сол на вкус.

Парченцета бекон се запържват до леко хрупкави Simple Smile

В блендер се поставят добре изпечената тиква, ябълки,  скилидките чесън, лукът, подправките и затопленият зеленчуков бульон. Пасира се до фина, хомогенна смес. Сместта се изсипва в тенджера, загрява се на слаб огън и се добавя кокосовото мляко. Опитва се на подправки и се доувкосява по ваш избор. Ако харесвате супичките малко по-редки, добавете или малко повече бульон или кокосово мляко.

Сервира се топла, поръсена с бекона, изпечения нахут и тиквените семки!

Приятен апетит!

# 13
  • София
  • Мнения: 803
Овесено-тиквени сладки

Продукти:
1ч.ч пюрирана тиква
1с.л мед (пълна)
1ч.л портокалова кора
50гр масло
3с.л захар
1 яйце
1/2ч.л канела
1/2ч.л бакпулвер
1/2ч.л сушен джинджифил
1щипка сол
50гр орехи
50гр сушени червени боровинки
3/4ч.ч фини овесени ядки
1ч.ч брашно

Сваряваме тиква до готовност. Прехвърляме сварените парчета тиква в купа и ги пасираме. Прибавяме меда и портокаловата кора, разбъркваме и оставяме настрана.
В купа разбиваме на крем захарта и маслото, добавяме яйцето и пюрираната тиква. Смесваме брашното, бакпулвера, солта, джинджифила и канелата и ги прибавяме към останалите продукти. Последни добавяме овесените ядки, боровинките и нарязаните на дребно орехи.

В тава, покрита с хартия за печене, изсипваме с лъжица от сместа, оформяйки малки топчета. Печем до готовност (приблизително 20-25мин) на загрята фурна, 180С.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208215724858784&se … ype=3&theater

Надявам се да ви харесва рецептата Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 окт 2015, 16:36 от ninl

# 14
  • Мнения: 1
Баницата на баба (тиква и орехи)

Необходими продукти:
за тестото:
700 г брашно
1 ч.л. сол
50 мл олио
300 мл хладка вода
1 с.л. оцет
за плънката:
500 г настъргана тиква
170 г захар
50 г галета (грис)
1 с.л. канела
100 г стафиди (орехи смлени)
за намазване:
3 с.л. олио

Да Ви е сладко!!!

Общи условия

Активация на акаунт