НВ-ВМХ, част 94 - за здравословното хранене

  • 42 939
  • 727
  •   1
Отговори
# 555
  • София
  • Мнения: 1 626
Момичета, в bilki.bg има намаление на всички продукти на марката NOW.

# 556
  • Мнения: 6 425
Диана, аз вече се съмнявам, че данъкът ще влезе въобще в сила дори в досегашния си вид. Нали финансовият министър тепърва щял да прави анализи и не знам какво, оказва се, че не били съгласни всички министри, а така едва ли въобще ще мине и в Парламента. Но поне отначало мисля, че изрично беше уточнено, че месото няма да се облага, както и млечните, освен ако не са с хидрогенирани мазнини.

# 557
  • Мнения: 210
Здравейте, от много време ви следя и бях се включвала с въпрос за магнезий. Сигурно не ме помните, но не пиша.
От много време вече, не само аз, но и семейството ми се храним така, децата малко по-либерално, с повече плодове. Но много ми е  лесно, не се изискват сложни манджи. Купихме си слоу кукър и ежедневно слагам месце, а към него салати най-разнообразни. За децата понякога картофи на фурна, но не и за мен. Нямам какво да свалям, просто адски ми харесва режима и е адски лесен. Освен това онзи ден си мислех колко е хубаво отново, както в детството ми, да почувстваш глад, но просто глад, а не да притрепераш и да трябва да хапнеш на момента.
Та стига за мен. Относно дискусията ви за йода, за мен беше много полезна, защото аз винаги съм си мислела, че трябва да се избягва. Въпросът ми е , дали трябва да се купува сол обогатена на йод, или морската и хималайската си имат в състава. Освен това, ще купувам и келп и се чудя  между  на Solgar- iodine 200 mcg и на Now Foods - 150mcg. Не ми е известно да имам проблеми със щитовидната  жлеза, та ми е необходимо просто за профилактика.
Освен това мисля да взема и Cod Liver Oil, тогава не трябва да пия вит Д, нали? На деца може ли да се дава? Много ви благодаря за търпението. Изключително полезна информация споделяте.

# 558
  • Мнения: 2 718
Диана, аз вече се съмнявам, че данъкът ще влезе въобще в сила дори в досегашния си вид. Нали финансовият министър тепърва щял да прави анализи и не знам какво, оказва се, че не били съгласни всички министри, а така едва ли въобще ще мине и в Парламента. Но поне отначало мисля, че изрично беше уточнено, че месото няма да се облага, както и млечните, освен ако не са с хидрогенирани мазнини.

смятам този данък за пълна глупост от гледна точка отражение върху целокупното здраве на население. фискална полза е възможна,но не особено вероятна. единствената сигурна последица ще е повишаване на цените на всички хранителни продукти-на "вредните" с данъка,а на другите-за да достигнат цени по-високи от вредните.

надявам се,че инфото за месото като вредна храна е старо,но ме притеснява заявката за разширяване на понятието "вредни храни" до  традиционни необработени продукти

последното,което чух е,че ще се наложи 78 % данък върху настоящата цена на имитиращите млечни продукти. Това би изравнило цената им с истинското сирене например и по примери от българската действителност,би довело до покачване на цената на истинското за запазване на сега съществуващата разлика

дано не го приемат наистина-по данни от Унгария,където е бил в сила 1 година,след отмяната му цените са се запазили високи. На всички стоки.

# 559
  • Мнения: 6 425
Annick, по отношение на келпа, не знам какво да ти отговоря. Може би за профилактика е добре да се следват препоръките на д-р Дейвис - 500 - 1000 мкг на ден. Ти си прецени кой вариант те устройва повече от посочените марки.

Йодираната сол може би не е най-добрият вариант, защото от една страна казват, че е прекалено преработена - затова и препоръчват хималайска или морска. От друга страна йодът се изпарява доста бързо, дори ако внимаваш да я държиш затворена и на тъмно.

За маслото от дроб на треска те поздравявам, предполагам, че имаш и откъде да набавиш качествено. Доколкото знам, за да е хубаво, трябва да съдържа съотношение между вит. А и Д горе-долу 9 или 10 към 1 и да няма никакви други добавки. Днес е трудно да се намери истинско, обикновено съдържанието на вит. А е значително намалено и освен това много често има добавени други масла - соево, слънчогледово. Такова масло (течно) е било редовно използвано в Щатите в миналото като средство за профилактика срещу вирусни заболявания. От друга страна не знам дали това съотношение между вит. А и Д е оптимално. Може би е малко височко все пак, но и в това отношение няма яснота в науката. По принцип вит. Д е добре да не е по-малко от 3000 - 4000 единици или дори 5000 за възрастен, а само с масло от дроб на треска това май няма как да стане. newsm78 Но ако намериш хубаво, го купи и го пробвай. Някои го препоръчват много. И на деца се е давало редовно в миналото.

Диана, аз имам същите опасения, че ще последва повсеместно повишение на цените. ooooh!

# 560
  • SA
  • Мнения: 3 349
Диана, просто нямам думи с този данък.  ooooh! Сякаш храната в България е доста евтина, та са решили още да вдигнат цените.
 

# 561
  • София
  • Мнения: 2 092
Момичета, набарах една интересна статия за влиянието на палео диетата върху Хашимотото.

http://paleozonenutrition.com/2010/08/26/hashimotos-auto-immune- … -like-the-plague/

Мисля, че ще е интересно най-малкото да я обсъдим. Както знаете, палео диетата е доста близка до нашия начин на хранене. В други статии, ровейки се за повече инфо за моя проблем, четох за случаи на хора с Хашимото, дълго време опитващи се да подобрят проблема си с вегетариански начин на хранене, и впоследствие преминали на палео. Всички те установили рязко подобрение, в разстояние на няколко седмици, като антителата им влезли почти в норма, за разлика от преди това. Имаше и такива, които по метода на изключването установили как точно въглехидратните храни пряко повлияват антителата. Всички обаче са забелязали как животинските протеини са ги накарали да почувстват прилив на сили, облекчили са мигрената, която често е спътник на Хашимотото. В друга една статия намерих обяснение как именно глутенът в житните храни е причина за развитие на синдром на пропускливите черва, който вследствие систематичното тровене на организма причинява такива неща като алергии, астма, псориазис, екземи и прочие ''благини''. Ще ми е интересно да чуя какво мисли Cioccolata по тези въпроси.

Бай дъ уей, днес си забърках страхотна мойонезка с рохко сварени яйца, масълце и горчица. В блендера. Стана си същинска като истинска! Опитвала съм се преди да правя майонеза със зехтин екстра върджин, но горчи като ... ми не знам, като нещо мн горчиво Joy

А, в статията има писано и за приема на йод при Хашимото. Пак да си питам какво мисли Cioccolata, като човек, който явно много чете и знае по тези въпроси. Извинявам ти се, мила, че само те дърпаме с нашите питаници, но кого друг, ако не тебе Mr. Green

# 562
  • Мнения: 6 425
Четирилинке, наистина палеохраненето е подходящо, дори има автоимунен палеопротокол, за който сме говорили преди време.

А за йода тази авторка се води от книгата на д-р Датис Харазиян (или нещо подобно, не съм сигурна за фамилията) "Защо все още имам щитовидни проблеми, след като изследванията ми са нормални?". Имаме я в библиотеката. Харазиян е против йода, но мисля, че е пропуснал част от информацията, която пък се намира при други автори, вкл. за това, че йодът трябва да бъде балансиран със селен. Може това да е била причината да й се увеличи жлезата - пропуснала е селена. А освен това жените, които приемат високи дози йод за Хашимото, а и не само, споделят, че често се получава известно увеличение на жлезата отначало, което се обяснява с това, че понеже дълго време е била лишавана от йод, сега, когато вече има наличен, тя се увеличава, за да усвои колкото може повече. И после се нормализира след известно време.

# 563
  • Мнения: 6 790
Здравейте, аз отдавна не съм писала, но ви следя,и както винаги е пълно с полезна информация! Hug

 Annick, ако може да споделиш какво например даваш за закуска сутрин на децата? Ние сме също на по-либерален режим, но кокосови палачинки например не харесват въобще моите. Или яйца - само дъщеря ми харесва пържени на очи с бекон, но това можем само събота и неделя да го готвим и не го иска всеки път. През седмицата пък не става.  Rolling Eyes



# 564
  • Мнения: 6 425
Ето още една статия за йода - друга гледна точка: http://www.stopthethyroidmadness.com/iodine12345/ Този сайт е много полезен за всичко, свързано с щитовидната.

# 565
  • Мнения: 210
Много ви благодаря за отговорите!

Лурдес, децата са много трудни, с оглед, че им омръзва еднообразието. А остатъци от вечерта не искат да ядат. Правим им палачинки, но вместо с кокосови стърготини, понеже им било сухо, слагаме сирене или кашкавал и това много приятно се разтопява. Но аз лично гледам да консумирам умерено млечни, та си ги правя с кокос. Понеже сме 5 човека, сутрин отиват по около 15 яйца....като пазаруваме за седмица напред, сме с внушителна сума яйца. Последния пазар купихме мноого тикви (в Германия) и една германка на излизане от магазина не се сдържа и ни пита каво ги правим. Та сега сме на вълна палачинки с ябълки или тиква, по идея внесена в спортната тема от Вивиан, Вив, не съм ти казала, но много ти благодаря.
Та децата ядат всякакви варияции на яйца. Напоследък също по идея на Вив, правя извара с яйца на блендъра, после на хартия за печене и поръсено със сусам....много го харесват, но изисква време за печене и го приготвям от вечерта. Става нещо като баница без тесто. Понякога им правя палачинки с брашно от елда. Глутен в къщи не внасяме. Тук където живеем няма лафки около училищата, само каквото си донесат, та съм спокойна, че не ядат вредни  (според мен) храни. Друг е въпросът за малката дъщеря, в детската градина традиционно закусват филии с конфитюр. Всеки ден, затова отделяме време сутрин да я нахраним с правилната според нас храна. Още е малка за осъзнат избор, за разлика от брат си и сестра си.

Понеже никой не е писал след мен, да се допълня. Понеже живеем между Белгия, Франция и Германия, всяка седмица отскачаме често до съответните страни, та съм потресена от германците и начина им на хранене. Хранят се основно ВВ и месото което най-често консумират, ако може да се нарече месо са варияции на наденици. А нее да не се продава, дори и шкембе може да си купи човек. То се вижда после резултата по улиците, а и в магазина. Французите не са така. Белгийците клонят към германците, особено с националната им гордост - пържени картофи.

Последна редакция: пт, 23 окт 2015, 17:27 от Annick

# 566
  • Мнения: 6 425
Много интересно ми стана, Annick! И браво, че така добре сте се спогодили семейно да си промените храненето. Далеч по-лесно е по тозиначин.

Как правиш това нещо с изварата и яйцата, което се пече? Embarassed

# 567
  • Berlin
  • Мнения: 12 908
Днес пробвах кокосови палачинки, че и с настъргана тиква - нищичко не стана, голямо разочарование. Половината смес хвърлих след няколко опита да изпека нещо като палачинка. Трябва си брашънце, та ще си купя кокосово и бадемово. Не, че много искам да правя палачинки, но и аз за децата мисля. Laughing Малко по малко искам да им огранича глутена също и на тях.

# 568
  • София
  • Мнения: 10 858
Ох, момичета, и вас ли искате да разваля с тези тиквени палачинки  Joy
Много са вкусни!  Crazy
abc, не ти е нужно никакво брашно за тях. Само тиква, яйца и малко прясно мляко, както и ванилия. Това е. Вместо тиква, става  и с ябълки, дюля, банан, круша  Embarassed Реално, с почти всякакъв плод става. И с всеки плод е още по-вкусно  Embarassed
Как ги правя:
Рендосвам суровата тиква или с какъвто плод ще правите (ако е банан само пасирам).
Карамелизирам я в тиган с малко кокосово (краве) масло, докато порозовее и започне да образува карамел, като разбърквам от време навреме.
През това време разбървам яйцата с прясното мляко (на око, но да има  Wink ) и като се карамелизира плода, изливам отгоре яйчената смес. Захлупвам с капак и пека на средна степен на котлона, докато стане готово. Ако има нужда, котлона може да се намали, важното е да не прегори отдолу. Не се обръща. Най-вкусна е студена.

Мързелив начин:
Понеже толкова много ядях от тази палачинка, че ми писна да я правя всеки път, та си опекох тиква, на големи кръгове в тава във фурната, отгоре я залях с по-голямо количество яйца и прясно мляко и пак запекох. Така си имах тиквен крем карамел за няколко дни  Mr. Green
Правих и с банан в тава, също става уникално. Също препоръчвам да се яде студено, от хладилника  Heart Eyes

Шоки, изварата с яйца е съвсем проста - извара+яйца+ сол и подправки по твой вкус (самардала, чубрица, риган, мащерка, сминдух или каквото ти е кеф) - смесваш и печеш във фурната. Може в кексова форма, може в тава, може във форми за мъфини, както искаш.
За разнообразие можеш да си слагаш тиквени семки, сусам, дори стафиди  Embarassed
Може и мъничко кисело или прясно мляко да се сложи, за да стане по-мекичко, защото иначе става малко сухо, ако прекалиш с изварата.

За тези, които пият протеин след тренировка - същия вариант с добавен протеин. Става като кекс  Mr. Green

# 569
  • Berlin
  • Мнения: 12 908
Благодаря, но никога няма пробвам отново такава палачинка. Laughing Тиква с крем карамел - да, правила съм и много ми харесва, но палачинки - нет. Mr. Green За подсладител може ли стевия да се ползва?

Общи условия

Активация на акаунт