НВ-ВМХ, част 94 - за здравословното хранене

  • 42 677
  • 727
  •   1
Отговори
# 645
  • София
  • Мнения: 2 092
Ами счита се, че колкото по-голяма е една риба, толкова повече време е живяла и следователно е събирала в себе си тежки метали. Затова най-добрите Омега-3 са от дребни видове риби.

# 646
  • Мнения: 210
Кам, благодаря за отговора. И аз видях,  че го продава. Ще заложа на малсото то черен дроб на треска.
Аз пък установих, че от бобови, донякъде и зърнени, и фъстъци, полъчавам една такава болезнена тежест в червата. Сигурно това е синдром на раздразненото черво? Та ги избягвам като дявол от тамян. А много ги обичам, и преди доста ги ядях. Но явно с възрастта, човек като издевателства над тялото си дълго време, и нещата се натрупват. Затова и не ги готвя често, едно, че не ги консумирам, друго, че не искам и на децата така да повлиаят за в бъдеще. Считам, че и глутенът има пръст в тази работа. Баща ми е с патологичен псориазис. Има цели участъци от тялото които са една рана, не отделни рани. И той вече се храни така, като нас. Но единствено да си облекчи болките, друго не може. А цял живот наблягаже на тестеното. Беше ни на гости, и за да проверим тукашните лекари как лекуват го пратих на специалист. Веднага го хоспитализираха. Интересно той ги пита има ли влияние храната, казаха не.  А аз съм убедена, че храна плюс отклъчващï фактори е в основата.

# 647
  • Мнения: 6 425
Аник, непременно му кажи за автоимунния протокол (книгата я има в нашата библиотека - може да я прочетеш ти, защото предполагам, че той не е с добър английски, и да му разкажеш): The Paleo Approach (Sarah Ballantyne). За автоимунни заболявания този протокол давал много добри резултати, макар че не е лесен за прилагане и иска търпение и воля. А също може да му е от полза витамин Д за псориазиса.

Маслото от дроб на треска не е равностойно на крил ойл - това от треската е богато на вит. А и далеч по-малко на вит. Д, като може да съдържа и някакви малки количества омега-3, може и да не съдържа. А крилът е точно омега-3. Но аз съм купувала много пъти рибено масло точно от сьомга и други едри риби (май имаше и скумрия), защото просто водещ фактор ми е да намеря най-изгодния вариант И като цена, не само откъм съдържание. Някъде бях чела, ама сега не помня къде, че живакът в рибите въобще не бил особен повод за притеснение, само че сега дори не помня каква беше причината. Embarassed Може би че така или иначе от най-различни източници натрупваме тежки метали, а рибата е минимален източник в това отношение. Thinking

Меркола има много хубав сайт, много може да се научи от него, но наистина понякога май изкривява леко нещата, за да продава продуктите си. И също ми прави впечатление, че почти безкритично поднася понякога информацията, която получава в интервютата от други специалисти, но в крайна сметка е добре, че им дава трибуна - така повече хора могат да се информират, а вече всеки може по-нататък да търси допълнително информация. То така и трябва - да не се остава само с един източник.

# 648
  • SA
  • Мнения: 3 347
Да, едно от нещата, които много ми допадат в сайта на Мекола е това, че дава трибуна на различни автори. Аз например от там научих за книгите на Ричард Джонсън, Тери Уолс и др.
Рибното масло от черен дроб е различно от обикновеното именно по съдържанието си на вит.А и Д.
За живака в рибите, много се пише за това, но не знам къде е истината. Купувам всякакви рибни масла, сменям марките от време на време. Риби също ям всякакви, гледам да са диви и пресни по възможност, само сардини и по-рядко тон в консерви купувам редовно и това е.
Аник, баща ти ако е склонен да промени храненето си заради псориазиса, аз също бих му препоръчала горещо да пробва автоимунния протокол, или вариантите на Сара Балантайн, Крис Кресър и други, които имат диети за тези болести. Вече абсолютно съм убедена, че храната е от огромно значение за автоимунните заболявания ( а и не само за тях).
При непоносимости към няколко вида храни трябва да се мисли за т.нар. leaky gut. Глутенът безспорно има голямо значение в това отношение, но далеч не е единствения фактор. Глутеновата непоносимост обаче съм срещала, че веднъж появила се, остава трайна и едва ли е възможно да се възвърне нормална чувствителност към него. Това не е така с други храни, които се ограничават при автоимунния протокол - като яйца, млечни например.
Уви, майка ми колкото и да я увещавам да мине на безглутеново хранене, очевидно е, че няма да стане. Дори и седмици да не яде теста и хляб, след това решава, че нямало нищо лошо да опита някаква баница като била на гости, или пък да изяде една филийка черен хляб. Не знам защо, но сякаш не може да проумее колко е важно изобщо да не се яде от тези храни и че едно парче баница затрива ефекта на няколко седмични усилия ( с псориатричен артрит е тя).

Последна редакция: пн, 26 окт 2015, 14:02 от kameloth

# 649
  • Мнения: 6 425
При глутена май нещата са уникални, защото при консумация на глутен във всеки организъм, без значение колко е болен или здрав, какви гени има и т.н., се произвежда зонулин, който директно води до "разхлабване" на "стегнатите връзки" (не знам как се превежда tight junctions), а това води до пропускане в кръвта на глутеновата молекула и на всякакви други по-едри молекули, които в момента са се случили в червата - вируси и какво ли не. Като попаднат в кръвта, имунната система ги атакува - това се случва при абсолютно всеки човек. И вече от други фактори зависи дали ще се стигне до автоимунна реакция. Но автоимунната реакция е атака на имунната система срещу собствените тъкани, която се случва погрешка, например атакува се щитовидната жлеза заради сходство (доколкото разбирам) на нейните молекули с молекулите на глутена. Затова при човек, веднъж развил автоимунно заболяване, според мен глутенът трябва наистина перманентно да изчезне от менюто, защото в противен случай всеки път ще се разиграва една и съща случка. А и е доказано, че след еднократна консумация на минимално количество глутен, после антитела се откриват и 6 месеца по-късно. А вече други храни, които са предизвиквали реакция, могат евентуално да се въведат на някакъв етап по-късно, когато се нормализира чревната лигавица и се възстанови чревната флора. Не е изключено първоначално реакция да дават и млечните, и яйцата, и други храни, но след като се вземат мерки за чревната пропускливост, може организмът да започне да ги понася. Но например Нора Гедгаудас казва, че след изключването на глутена поне една година трябва да се набляга точно на подобряване на пропускливостта, флората и т.н.

Камче, никой не е пророк в собствената си страна. Wink

Последна редакция: пн, 26 окт 2015, 14:11 от Cioccolata

# 650
  • София
  • Мнения: 10 858
Солима, пасирани банани, разбъркани с яйца, прясно мляко  и ванилия  Hug
Дозата ми е горе долу на 3 яйца - 1 банан. Прясно мляко на око, но да речем около 1/3 от количеството на яйцата. Пека в еднократна тавичка  Embarassed Става с вкус на крем карамел.  Heart Eyes
Аз съм от не обичащите готвенето и засукани рецепти, както и дългото пребиваване в куФнята   Blush

# 651
  • SA
  • Мнения: 3 347
Шоки, по отношение на тези tight junctions между клетките на чревния епител и зонулина, който се отделя при атакуването им от различни фактори, нещата са доста изяснени и далеч вече не са в сферата на хипотези, алтернативни медицини и т.н. , както някои хора вероятно си мислят.
Глутенът също със сигурност е един от факторите, който провокира секрецията на зонулин при всички хора. Дали ще се развие автоимунно заболяване, зависи от генетичните особености на даден човек. Едни ще развият псориазис, други Хашимото, трети ревматоиден артрит... Често тези заболявания се срещат фамилно.
Въвеждането на медикаменти, които да повлияват  tight junctions и чревната пропускливост е въпрос на близко бъдеще. Честно казано, съм много любопитна в това отношение, дали подобни лекарства биха наистина допринесли за лечението на автоимунните болести.

# 652
  • Мнения: 2 275
мерси Вив bouquet
аз голям обожател на крем-карамел Embarassed
уф ooooh!няма да споря и доказвам нищо Crossing Armsобещавам
с това бяло телешко открих,че ги хранят само с мляко ,ставали анемични и за това било бяло месото им #Crazy
френски им истории ooooh!
значи има критерии за възраст,пол,килограми и начин на хранене Whistling
ще видя за расата (специалоно за професионалистите)
сега стомаха ми се свива от анемичното телешко,което ядох преди малко,
но беше вкусно Laughing

# 653
  • SA
  • Мнения: 3 347
 Joy
Танче, ми то едно бебе-теле какво друго да яде, освен мляко? Едва ли са анемични.
Изобщо не знаех аз, че има бледо на цвят телешко, но ето че научих нещо ново.  Simple Smile

# 654
  • In transit
  • Мнения: 14 186
не че е от някакво значение (по скоро нали съм маниак Embarassed),но защо слагате телешкото месо в категорията "червено месо" Thinking
или французите не са в ред
тук свинско и телешко са бели меса
е,телешкото е наистина от теле ,на най-много 8 месеца
и на цвят са си бели меса
червеното месо е наистина мнооого червено Mr. Green

Шоки, Кам, наистина месото на телета до 8 месеца, които още сучат мляко е почти същия цвят като на пилешките гърди. Това го видях в Италия. И там телешкото се води бяло месо, заедно с пилешкото и заешкото. Ако животното е над 8 месеца вече не се води телешко ами говеждо. (Като и там има категории в зависимост от възрастта на животното.)

# 655
  • Мнения: 2 275
хич няма да търся и не искам да знам Crossing Armsзащо и свинското го водят "бяло месо"
Mikkey Hugима и нещо между телешкото и говеждото
ММ го определя като "млад бик" Mr. Green,но аз червеното месо не го уважавам
и риба не ям Embarassed
ако ям черен дроб от треска дали е достатъчно  Thinkingили да търся в аптеката риба в капсули

# 656
  • In transit
  • Мнения: 14 186
хич няма да търся и не искам да знам Crossing Armsзащо и свинското го водят "бяло месо"
Mikkey Hugима и нещо между телешкото и говеждото
ММ го определя като "млад бик" Mr. Green,но аз червеното месо не го уважавам
и риба не ям Embarassed
ако ям черен дроб от треска дали е достатъчно  Thinkingили да търся в аптеката риба в капсули
да, на италиански се превежда младо говедо, което между 9-12 месеца. Тук са описани всички видове: http://www.alimentipedia.it/carne-bovina-tagli-uso-in-cucina.html
Скрит текст:
ето и снимка на цвета и изгледа на месото

# 657
  • Мнения: 210
Благодаря за информацията за глутена. Благодарение на вас прочетох и Brain Maker, The Microbionome Diet и Wheat Belly, като последната е настолна и за баща ми (защото я има на български). Аз също считам, че е възможна фамилна обремененост, затова предприех такива драстични мерки за глутена, дори и за децата, за ужас на свекър ми и свекърва ми, които без хляб не сядат. Но за щастие са далече, и не могат да изкушават децата.
Баща ми има прекаран инфаркт, и  трябваше да пие бета блокери, след което му се появи псориазиса. Сега яде яйца, месо и зеленчуци и масло разбира се. За ужас на сърдечните му лекари. Но и доста отслабна, както можеше да се очаква с такова хранене.

# 658
  • Мнения: 2 201
Тук в Италия телешкото наистина е много светло на цвят, като класификация е бяло, проверих Simple Smile
http://www.bestcarni.it/nutrizionista.html

Но тук за моя изненада има и конско месо (доста разпространено), което е много тъмно на цвят (бордо) и изглежда доста интересно,

но нещо не мога да се прежаля да го ям...

# 659
  • Мнения: 6 425
Конското било много хубаво, така съм чувала, а и знам, че културистите го предпочитат. Но и аз не съм яла, поне не съзнателно. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт