ВТОРИ клас - 2 тема

• 42 426
  • 744
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Не, повечето деца лятото или са на занималня (има и такива, организирани от училищата, поне за първите месец - два), или при роднини, или се гледат от баба / дядо / по-големи братя / сестри.

# 301
Без да искам да споря, ще споделя, че според мен, ако намалят лятната ваканция примерно с две седмици, а тези две седмици почивка ги разпределят през годината, ще е добре за децата. Не знам за другите, но моят син на моменти много се натоварва и ден-два почивка за него правят чудеса. Иначе за гледането ми е по-лесно да има дълга лятна ваканция. Ние ползваме предимно занималня през лятото, но за другите ваканции е по-неудобно да се организира. Относно допълнителните предмети съм по-скоро против, но пък знам ли, може да има и нещо полезно...

# 302
  • ГОре на черешата...
Да, разбира се, че има значение и къде се живее, но все си мисля, че качества като самостоятелност, отговорност, увереност се възпитават още от най-ранна детска възраст.
Наистина съм спокойна, когато децата са сами Peace. А и майчините страхове са май повече в главите ни Wink. Припомнете ми скорошен случай на нападнато вкъщи дете от непознат? Вхдът се заключва, апартаментът също. От малки са научени да не  се надвесват от терасите, боравят с нож, не си врат пръстите в контактите,  не изпадат в паника при всеки шум Laughing. Познават съседите и могат да разчитат при необходимост и на тях. Имат непрекъсната мобилна връзка с нас. Държат се така, все едно аз или баща им сме в съседната стая, просто е.

# 303
моят син, без да е добър ученик, в края на август искаше вече да ходи на училище. Писна му и от компютър и от колело, имаме и басейн и батут на двора. Преди време една майка беше написала, че училището е за социални контакти предимно. При нея беше иронично, при мен е сериозно.

# 304
  • София
Да, разбира се, че има значение и къде се живее, но все си мисля, че качества като самостоятелност, отговорност, увереност се възпитават още от най-ранна детска възраст.
Наистина съм спокойна, когато децата са сами Peace. А и майчините страхове са май повече в главите ни Wink. Припомнете ми скорошен случай на нападнато вкъщи дете от непознат? Вхдът се заключва, апартаментът също. От малки са научени да не  се надвесват от терасите, боравят с нож, не си врат пръстите в контактите,  не изпадат в паника при всеки шум Laughing. Познават съседите и могат да разчитат при необходимост и на тях. Имат непрекъсната мобилна връзка с нас. Държат се така, все едно аз или баща им сме в съседната стая, просто е.

Съседитед си и аз не ги познавам. Камо ли детето. Освен това бих предположила, че през деня са на работа, също като нас.

Аз лично си бях сама като малка, така да се каже, отглеждах се, и брат си отглеждах... обаче само Господ ме спаси да не направя пожар - не понеже съм го целявал - и направих много качествено наводнение. Била съм на 6 - 7 и в двата случая... по-скоро 7, неотдавна навършени.

# 305
  • София
Аз съм твърдо против по-дълга учебна година. И без това програмата на децата е натъпката до краен предел, главно в гимназията. Аз никога не съм разбирала какъв е смисалът на химията, ако няма добре оборудван кабинет, където да се провеждат опити. Иначе всичо останало е само писане и неразбиране. Няма смисъл от психологията, също.

Аз изкарах една година в САЩ на разменни начала, 11 клас. Пълна трагедия, честно. География - не съществува като предмит. Имало преди, ама никой не се записвал за нея и отпаднала. История на света - учебник от около 50 стр. История на САЩ - 300стр тухла, не можеш да я носиш. Биология и химия - само начално ниво. 11 клас химия - Менделеевата таблица  newsm78 По математика всичко е на кредити - получаваш същия брой както и за Алгебра 1 (1+1+1), така и за Тригонометрия. Тези, които нямат намерение да кандидатстват в колеж, за какво да се мъчат? Геометрия - 1 учебник. Минеш ли я веднъж, няма смисъл пак - един срок. Каквото си научил, научил. Виж, за сметка на това има часове по US government - много е важно да знаеш кой президен кой пореден номер е. Language Art - нещо като литература. Часове по граматика - няма. За какво са им. Имаш някаква основа - Language Art и US government, както и някаква математика, по избро. Оттам всичко е свободноизбираемо - тоест, вместо история, можеш да учиш театрално майсторство. От биология и химия се избира едно от двете. И така ... цял роман мога да напиша. Само да вметна, че става въпрос за голямо училище в Лос Анджелис.

# 306
колкото и абсурдно да ни изглежда образованието в сащ, и те държава имат, и там има болници, и икономика и хората живеят - май по-добре от нас, не съм била и не го казвам със сигурност.

# 307
  • София

Химията в по-голямата си част е писане... И няма много експерименти, които с чиста съвест бих поверила на деца. Или много химикали, които бих намерила за достатъчно безопасни, за да ги дам в ръжете на клас от 30 деца, За протокола, завършила съм именно химия. Така че колкото и да е оборудван кабинетът... ами, не знам. По-скоро предпочитам да не правят опити. От най-общи съображения за безопасност...

christina1980 , икономиката на САЩ... ами, как да ти кажа - виж им само дългът към Китай. То май излиза, че Китай им е един вид собственик...
А по отношение на здравеопазването - по-зле е от тук. Болници имат, да, но там се лекуваш само ако и доколкото реши застрахователя. Има едно предаване за раждания... Ами, не мога да си престтавя нормални обстоятелства, при които биха накарали жена, която при предишно раждане с голямо бебе, е била разкъсана до степен да се разкъса ректума, при следващо раждане, отново с голям плод, да бъее индуцирана 10 дена по-рано, само и само да не расте повече бебето и да не бъде оперирана... Или бременна с близнаци или 3знаци да бъде пусната да ражда вагинално - пък после, за 2рото, да я срежат по спешност (да, има голяма разлика м/у планирана операция и операция по спешност)... И всичко това е само поради шансът да бъдат спестени едни пари на застрахователя. Sick Ами не, мерси, не им я искам здравната система. Да си я държат.

# 308
  • София
Преди време една майка беше написала, че училището е за социални контакти предимно. При нея беше иронично, при мен е сериозно.
И аз го мисля сериозно. Поне когато аз бях ученичка, така беше. Сега как е - ще разберем, като влязат в пубертета  Laughing

# 309
Аз пък нямам категорично мнение трябва ли да се удължи учебната година, или не трябва  Thinking От една страна съм за - в първи клас покрай многото почивни дни през май месец и изпитите на големите, си приключиха почти всичко в края на април. През май основно репетираха са годишното тържество и правиха някакви изходни нива. От друга страна в първи клас, да не кажа голяма дума, не научи почти нищо ново като знания, в сравнение с това, което аз се занимавах с него и той си го знаеше. В първи клас се научи да пише и да се "социализира" (или оцелява в училищна среда). Имаха един час английски, пяха разни песнички, азбуката не научиха, защото във втори клас се учило азбуката. Според мен спокойно през целия втори срок можеха бавно и славно да вземат азбуката. Взеха цялата азбука за няколко часа сега във втори клас. За колко точно не знам, защото моят син си я знаеше. Учителката по английски каза, че сега учат цели думички, но не и спелуване, спелуването се учило чаааак в трети клас  CrazyАз пък го карам да спелува, иначе ми пее азбуката като песничка и бърка няколко букви. Изобщо пълна каша и странен метод на преподаване. От друга страна пък в първи клас им бяха треснали ЗИП запознавене с компютъра, добре че тази година го нямат.
Ако се удължи учебната година, искам да е с нещо смислено и полезно. Миналата година през юни месец моят син ходеше в един център за работа с деца, където когато имаха занимания ги извеждаха на разходка за да рисуват на открито, събираха листа, сравняваха ги, учеха някаква забавна математика и т.н.
От друга страна ако ще удължават уч. година просто за да наблъскат някакви часове - не, благодаря  Naughty И без това непрекъснато трябва с нещо да допълвам училищното обучение. Не, че госпожата е лоша, разбирам ситуацията, но защо например за да отиде едно дете на "Математика без граници" трябва да мине допълнителна подготовка у дома, т.к. такъв вид математика не се учи в училище?

# 310
В Англия лятната ваканция е 6 седмици -една седмица от юли ,целият Август и няколко дни от Септември .Започват на 3-4 Септември.

Тук е от края на юни -около седмица от месеца -до 1ви Септември лятната ваканция  .
 Имат обаче постоянно ваканции за по няколко дни всеки месец .Този месец имаха само 15 учебни дни от 31 дни в месеца ,а през Ноември ще са 16 дни учебните . През декември ще учат 14 дни и всичко друго е почивно с две седмици Коледна ваканция .Постоянно почиват .

Дете под 12 години ,по закон и тук и в Европа/ и Б-я не може да бъде оставянето само .
Твърдо против съм !

Катя, съгласна съм . Това учат и тук и в Англия ,нямам проблеми с научаването на нещата в този им вид . Доволна съм ,че върви по-добре от масата .

За болниците .Това може да е вярно за Америка ,но не и за Канада.
Тук здравната система е различна от Америка .

Последна редакция: сб, 24 окт 2015, 18:33 от Анонимен

# 311
  • ГОре на черешата...
Е, големият ми е на почти 15, та минавам метър с него, хаха hahaha...и щото не ги оставят сами до 12 на 13 вече вземат пушките и трепят наред ooooh!. Не, мерси, няма нужда Crossing Arms.

# 312
  • София
Да прекъсна малко темата.

Някой знае ли, как обясняват на децата, как да определят на коя сричка е ударението.
Учебника е в училище, а малкия се затруднява.
Опитах с удължена сричка и страна:
пъъътниции, значи е на И. Wink

Последна редакция: сб, 24 окт 2015, 19:22 от mmm_

# 313
  • ГОре на черешата...
Изговаря се думата гласно - на ударената сричка брадичката "кимва" надолу.

# 314
  • София
Мерси, Мариета. Утре и други ден ще тренира.
Приемам и други идеи.

Последна редакция: нд, 25 окт 2015, 14:59 от mmm_

Общи условия

Активация на акаунт