ВИЕНА Тема 8

• 88 306
  • 722
  •   1
Отговори
# 645
Метан и автогаз едно и също ли е?

# 646
  • Варна
Метан и автогаз едно и също ли е?

Не.

# 647
  • Варна
Снощи се завърнахме от Виена, 1 седмица,  комбинирахме с 1 нощувка в Прага по средата на престоя. 3-ти път за семейството, за първи път с кола през Сърбия, от Варна. Ще споделя някои нови за мен впечатления, дано са полезни за бъдещите туристи в тази посока.
- На отиване Варна - нощувка в София - Виена. Пътят се понася, отнема 10 ч. чисто каране, ок. 12 ч. с граници, зареждане, кафе, тоалетна итн. От Ниш до Виена практически е магистрала, но пък на отиване (неделя следобяд) в Унгария и Австрия беше доста натоварена. Чакане на границата Сърбия - Унгария ,ок. 1 час общо.
- Връщане Виена-Варна- 17 ч. и половина (голям герой ММ). Неделя до обяд магистралите в Австрия и Унгария празни, в Сърбия и без това празни. Проверка и чакане единствено на границата Сърбия-България.
-За гориво (метан, бензин) и кафе плащахме и в брой и с карта. Препоръчвам с карта - навсякъде приемаха. Нашите обменни бюра продават сръбски и др. пари с такъв курс, че на 30 лв. има 3 лв. разлика в курса.
-Таксите за магистрали в Сърбия са 2,50 + 6,00 евро. Като видят кола с чужд номер директно казват цена в евро. Плащане в брой.
-Винетки за Унгария (ок.10 евро) и Австрия (8,9 евро) за по 10 дни се взимат от бензиностанции или магазини на границите. За Унгария ние взехме онлайн предварително, представлява лист хартия в ПДФ формат.
-Ако решите да отскочите до Прага с кола, имайте предвид че най-кратката винетка е също 10 дни за 17 евро!!!
-Общо Варна-София-Виена-Прага-Виенна-София-Варна - 104 лв за винетки и магистрали, 370 лв. за гориво - комбинирано метан и бензин.
!!! В Унгария горивото е твърде скъпо, по-добре на бензин от Сърбия или Австрия. отколкото метан в Унгария. В Сегед заредихме на 2,30лв/л метан, като се отклонихме от пътя, което беше поне 30 мин.загуба на време.
Утре ще споделя за по-приятните неща - забележителностите  Heart Eyes

# 648
  • София
stenly,много полезно  bouquet

# 649
Здравейте!
как стои въпроса с шопинга по Коледните празници? Доколкото разбирам всички магазини са затворени?
Вярно ли е , че по празниците е трудно да се уредиш с вечеря в заведение- всичко е запазено ? Бихте ли препоръчали подходящо , което да работи?

# 650
За магазините е вярно, затворени са. Има и дежурни магазини, за хранителни стоки, не за парцалки.
За ресторант, в най-лошия случай ще почакате малко/много докато ви настанят. Всяка година, по празниците идват стотици хиляди туристи и за ненахранени и гладували, досега не е ставало дума.

# 651
 bouquetЧестита Коледа на всички , бъдете щастливи и много пътувания да има през следващата година и много полезна информация!

# 652
   Честита Коледа на всички и то мен.  Simple Smile Дали някой има информация как е положението във Виена покрай атентата в Германия, спокойно ли е, има ли засилено полицейско присъствие ? С мъжа ми сме резервирали екскурзия за Нова година там и се чудехме, дали не е по-добре да отменим пътуването.

# 653
  • София
Днес се завърнахме. Много е спокойно, има засилено полицейско присъствие, някак си, не усещах никакво напрежение.

# 654
  • СОФИЯ
На 01.01 мога ли да разчитам на работещи ресторанти за вечеря, освен тези в хотелите?

# 655
Gina, благодаря за бързият отговор. Simple Smile Все пак Австрия си е Австрия. Добре е, че има повечко полицаи, а това, че не се набиват на очи е супер.

# 656
Ние се върнахме скоро от коледни базари - беше спокойно, хората си пиеха глювайн и си се веселиха....

# 657
  • СОФИЯ
Ние се върнахме скоро от коледни базари - беше спокойно, хората си пиеха глювайн и си се веселиха....
Базарът на Мария Терезия ще работи на 31.12 до 18 ч., а този в Шонбрун и на 01.01. Кажи до кой от двата да се разходим? На мен и на двете места не ми се шматка, но детето настоява и не мога да откажа. По Коледа във Виена съм я водила когато беше малка, на 4 г. и твърди че много малко помни от тези базари. Ще ми се да заложа на 31, че при Шонбрун спирките на метрото са по-отдалечени  newsm78

# 658
Мама Саня - принципно Мария Терезия е по-богат като базар пък и е е центъра. Малко са базарите които продължават да работят след 26 декември и стават новогодишни, но да ти кажа ако не ви е да се разходите до зоологическата, Шонбрун не е кой знае какво - просто е приятен в двора на двореца, но бих предпочела този пред близнаците.

Чашите са си същите като миналата година - Всъщност само пред Кметството имаше нови модели чаши, на повечето други базари си бяха старите Simple Smile

# 659
  • СОФИЯ
ОК, мерси за иф mamaSunshine  bouquet

Базарът на Пратера ще работи до 08.01, но до там изобщо не ми се ходи през зимата.

Общи условия

Активация на акаунт