Сдружение „Фридрих Шилер“ - Тема 4 (прием 2016)

• 149 837
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 210
Ами аз купих он лайн всички книжки които са дадени от Шилер по списъка ( крокотак, моливко - 2 книжки взех от поредицата, памет и играя и уча.)
Само "Азбука на мисленето" свалих, намерих някакъв линк. От нея примерно 60- тина първи страници  само от първата книжка засега сме правили. Другите сама си ги прави, тця обича да се занимава. Но гледам, че не ги прави много прецизно. Криви линии в упражненията за фина моторика и т.н. Бърза, като всяко дете. Като имам време да се откъсна от малката, й помагам, казвам й, но предимно сама решава. Само тестовете "Памет" на Юрген Брук не сме наченали още. Сториха ми се сложни на нейната възраст, тя още няма 6 г. Та ще ги гледаме накрая ако изобщо стигнем.  Simple Smile

Може ли активен линк ? Аз не успях да открия такъв.  Confused

# 211
  • София
Пробвайте тези, трябва да са Книжка 1, Книжка 2, Книжка 3

http://dox.bg/files/dw?a=7fafee7a3c
http://dox.bg/files/dw?a=4e8a3cc62a
http://dox.bg/files/dw?a=5d126de942

ИЛИ пък тук:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=58705932802837 … d=566005126800459

В момента съм в офиса и имам рестрикции, не мога да пробвам линковете, пробвайте вие, ако не, ще дам утре други.

# 212
Линкът във ФБ не работи, но тези в DOX са активни.
Сърдечно благодаря !  newsm51

# 213
  • София
Аз се разходих до книжарницата на НУКК и закупих " За бъдещите първокласници - сборник с упражнения за деца в предучилищна възраст". Автори : Николина Съзлайкова, Зоя Миткова, Росица Станулова - Бялкова, Гергана Христова. Жената в книжарницата обясни, че този учебник е преработен и подобрен вариант на азбука на мисленето. Въпреки, че е черно бял, детето работи с удоволствие по него, докато Крокотак не му харесва, вероятно защото има много за оцветяване  - ама момче.... не обича да оцветява.
На мен не ми се отварят линковете, вероятно, защото и аз съм в офиса. Не мога да сравня с учебника от италианския лицей.

# 214
  • София
В Азбуката смятам, че има доста сложни неща за тази възраст. Пък и като четох горе - долу какво са давали миналата година на изпита, по общо сведение, смятам че има задачи които могат да се прескочат. Но все пак е занимателно за децата в някаква степен и е добре да се прегледа и Азбуката.

# 215
  • София
И Азбуката, и учебникът на италианския лицей са за деца в предучилищна възраст, т.е. поне с една година по-големи от нашите. И в Сборника има ужасно сложни задачи  - като например в две колони нарисувани картинки. Детето трябва да ги свърже така, че последната сричка  от едната колонка да е първа сричка в другата колонка. Едва като му написах под картинката думата с буквички, детето се ориентира  - горе долу. Или друг пример - нарисувани картинки и под тях празни квадратчета с броя на звуковете им. Детето трябва да сложи хикс в това квадратче, в което има звук Ъ. Като напиша думата с букви, успява да се ориентира, но ако е само по картинката е сложна работа. Най-лесни са му фината моторика, задачи с точки и броене, пъзели, откриване на разлики в две картинки, но звуковете трудно. Според мен догодина ще имат много по-ясна представа за звукове и срички.

# 216
  • София
Има сложни , да.
При нас, ако съм до нея и й обясня дори сложните 2-3 пъти и направим пример. Тя после се справя без проблем дори с по - сложни неща. Но там дали има кой да обясни добре.... и дали тя  няма да се разсее с някакви други неща в момента на обясняването......  newsm78 ще видим.

# 217
  • София
И според мен в това е въпросът. Аз като съм до детето - то се справя и добива увереност, но с баба си не е така, а какво остава  с напълно непознат. И на изпита едва ли някой ще му пише буквички...
Като се вземе предвид силно ограничения брой за прием без предимство от една страна и сериозните спонсори от друга, шансовете за прием са минимални. Детето трябва да е изключително добре подготвено, а моето не е от тях. Няма да се откажем без бой, но няма и да си го сложа толкова на сърце, че не сме от приетите. Още по-малко да търся някой да ми е виновен за това Simple Smile

# 218
  • София
Оооо не, никакво шашкане и никакво отказване.  Laughing Laughing
Аз вярвам в дъщеря ми много, но тя сама се занимава общо взето, аз все съм с малката заета или на работа. Гледам я, сама има интерес. Научи буквите сама, сега  пише цели изречения, с грешки, но пак сама ги търси буква по буква. Снощи до 11 сет не мога да я сложа да спи, пише сама някакво нейно стихотворение, като погледах с грешки, но има желание детето  Laughing Laughing
Просто незнам там другите колко са подготвени и дали няма да се разсее, иначе не би следвало да има проблем поне с повечето неща.
От миналогодишната тема видях, че са дали няколко неща , като доста е имало за рисуване.
Две картинки, да открият 5 разлики, да дорисуват симетрично слънце, от онези в рисунки в квадратчетата. Да дорисуват някакви картинки, художника нещо изпуснал. Кое е излишното зарче, в поредицата, прочели им текст - да зачертаят кои картинки са свързани с текста , който са чули./...  и такива неща.
Иначе по начало съм малко по - спокойна защото у-щето ме стресна с лоша база и ми е мн далеч Младост, та ще видим  newsm78 Но все едно, на изпита ще идем. bouquet

# 219
И Азбуката, и учебникът на италианския лицей са за деца в предучилищна възраст, т.е. поне с една година по-големи от нашите. ...

Според кориците на Азбуките, те са за деца от 6 до 9г.  Peace

# 220
  • София
Моето е на 5, а не на 6 и наесен ще е предучилищна, а не в първи клас. Децата в детската градина в четвърта група, а не в трета както са нашите, работят по тези помагала. Това имах предвид.

# 221
Малко по-напред в темата Темп беше писала, че е познала миналогодишните задачи и са давани преди в НУКК. На мен ми препоръчаха и тази книга:
https://www.fiut.bg/misli-b-rzo-reshavaj-b-rzo-b-di-pr-v-kniga-1.html, но и тя е за по-големи деца (6-9 години).
Аз се поразтърсих в нета и намерих задачи давани в лицея:
http://titikatiti.snimka.bg/education/2007-nukk.470219.17265944
http://titikatiti.snimka.bg/education/2005-nukk.470218.17265859
http://titikatiti.snimka.bg/education/2008-nukk.470221.17265931

Моето дете - момче, родено в края на годината все още се затруднява с повечето задачи със звукове. На него също Крокотака не му е много интересна, предпочита Азбуката.

Давали са и задачи от книгата на Пламен Калчев - Тест за училищна готовност, те също са за деца, по-големи с една година.
Предполагам това е начина да се отсеят многото кандидати, като се дават трудни задачи, за деца, изпреварили развитието си с година.

# 222
six_stars , спокойно, не се шашкай толкова  Grinning Не вярвам че някой ще се "откаже" от детето си заради изпит, още по - малко заради точно този в Шилер  Grinning Grinning Нито пък има световен заговор срещу нас. Хората коментират, вълнуват се, нормално е  Grinning
Аз на театър да ида се вълнувам и коментирам после, какво остава за изпит особено за детето.
Браво, че си прочел всички теми ...... това е непосилно понякога  Wink
Ние се готвим с дъщеря ми цели 2-3 седмици вече, с прекъсване, щото бях командировка в чужбина и се прибирам вчера, а тя надраскала всичко по Моливко и Крокотак набързо.
"Оградете всички думи с начална буква К".  Ами оградила тортата? Защо ? питам аз. Ами, защото това е Кейк  Laughing Laughing Laughing
Ние го приемаме като забава, и като ден в който мама ще е в отпуск ( като никога) , ще има цял ден сама с дъщеря си ( като никога)  и след изпита ще идем на 10 любими места  Grinning ( но не й казвам, щото само за това ще говори и ще се превъзбуди, ще брои дните и т.н.)
Успех на всички дечица, най - важно е да са спокойни, да научат нещо и да се забавляват  bouquet

Не съм се шашнал ни най-малко. Просто винаги има една група хора, които трябва да мрънкат, че системата е кофти, че работата е нагласена, че са ги прецакали и т.н. И нищо не произтича от това.
Ако толкова много хора смятат, че системата е кофти, дайте да я променим. Да направим едно ново сдружение - трудно ще се организираме за тази есен (въпреки, че не е невъзможно), но за следващата ще сме готови. Щом толкова нямат доверие в Шилер, да инициират ново сдружение. Wink
За кейка и тортата - така е, само че, доколкото разбирам от четеното по темата - от толкова мрънкане и поставяне резултатите под съмнение, са премахнали събеседването. Wink
И при положение, че сдружението е NPO, от толкова много мрънкане, да не вземат да решат, че ще приемат хора в него само с покани. Wink

# 223
Моето е на 5, а не на 6 и наесен ще е предучилищна, а не в първи клас. Децата в детската градина в четвърта група, а не в трета както са нашите, работят по тези помагала. Това имах предвид.

Така е. За съжаление Шилер искат децата да са изпреварили възрастта си. И ние, които пращаме децата там сме не по-малко виновни от тях, ама като нямаме много опции...

# 224
  • София - Рим и обратно
Да направим едно ново сдружение - трудно ще се организираме за тази есен (въпреки, че не е невъзможно), но за следващата ще сме готови. Щом толкова нямат доверие в Шилер, да инициират ново сдружение. Wink

Има немалко такива инициативи вече. Доколко са успешни не знам, но доста хора се заемат. Само миналата година знам за едно детенце от нашата бивша градина, чиито родители създадоха кооператив с други родители за алтернативна немска занималня към едно държавно училище, след като не беше прието в Шилер. Разбира се, че възможно, стига да се намерят читави учители по немски, съгласни да работят за еди какви си пари, предприемчив директор, отворен за подобни инициативи в училището му, и ето ти - немска/френска/каквато искаш занималня.
Имам чувството, че тази година е по-замряла темичката от други години. Дали е спаднал интересът не знам, не мога да съдя по тук разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт