Сдружение „Фридрих Шилер“ - Тема 4 (прием 2016)

• 149 786
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
На мен за поредна година ми е странно, че хора, които имат нещо против начина на прием и смятат, че не е редно той да е такъв какъвто е, започват да пишат и да спорят. Аз не влизам да пиша в теми, които не ме вълнуват. Не пиша в темата за НУКК например, нито си давам мнението за частните училища. Защо го правите вие за Шилер примерно newsm78
Може и да сте прави, може и да не сте, но какво постигате? Ще кандидаствате ли или не? Ако няма- защо тогава сте загрижени за училището? Или по принцип търсите справедливост....

# 196
На мен за поредна година ми е странно, че хора, които имат нещо против начина на прием и смятат, че не е редно той да е такъв какъвто е, започват да пишат и да спорят. Аз не влизам да пиша в теми, които не ме вълнуват. Не пиша в темата за НУКК например, нито си давам мнението за частните училища. Защо го правите вие за Шилер примерно newsm78
Може и да сте прави, може и да не сте, но какво постигате? Ще кандидаствате ли или не? Ако няма- защо тогава сте загрижени за училището? Или по принцип търсите справедливост....

"Веднъж мишката забелязала, че стопанинът на фермата е сложил капан за мишки. Тя разказала за това на кокошката, овцата и кравата. Но те всичките и отговаряли: “Капанът за мишки е твой проблем, а не наш!” Малко по-късно в капана се хванала змия – и ухапала жената на фермера. Опитвайки се да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После заколили овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната. И, накрая, заколили кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението. И през цялото време мишката наблюдавала от дупката си и мислела за нещата, които са чужд проблем, докато не станат твой!”

# 197
hrs усмихнете се и спрете с това негативно отношение към всеки с различно от вашето лично виждане. Форума е за дискусия и всеки може да изрази своето виждане, а още по полезно е, когато има дискусия, а не заяждане на всяка дума. 
За мен дискусията със StefanB беше полезна и вярвам че е така за повечето "новаци" в темата, вълнуващи ги въпроси, които са досадни, а може би и и друго за вас. 

Това, че се сетихте да се усмихвате, е похвално, но можеше и едно "извинете" да добавите ....
С какво точно ви засегнах, че и извинение да ви дължа?  ooooh!

# 198
Резултатите само на теб вероятно са ги казали по телефона, друг досега не е писал такова нещо. Между другото за Луис Карол в 10-то училище дори резултати няма. Не обявяват предварително колко деца ще приемат, няма резултати, няма оценки, има само мейл, че детето ти е преминало успешно или не препитването.

Partizanka Новак
Re: Сдружение „Фридрих Шилер“ - прием 2015/2016
♥0 сб, 09 май 2015, 16:03   #770 
Не си спомням миналата година да са показвали резултати, не и публично. Аз разбрах колто точки (%) има детето ми при индивидуално запитване - по телефона.

Анонимен
♥0 сб, 09 май 2015, 21:18   #773 
Цитат на: Gaja в сб, 09 май 2015, 17:01
А защо си дадохме имейлите? Дали не ги пращат там?

Мейлите ще трябват на приетите, защото всички съобщения за събрания, за решения и за какво ли още не, ще получавате там.

Анонимен
♥0 пн, 11 май 2015, 11:36   #803 
Цитат на: desive78 в пн, 11 май 2015, 11:32
Цитат на: desive78 в пн, 11 май 2015, 11:25
Въпрос към приетите. Писах на Шилер за резултата на сина ми и в отговора се споменава....

Самоцитирам се. Би трябвало да кажат на всички.

Миналата година можеше и по телефона. Попитах и какъв е най- високия (а не максималния възможен) изкаран резултат- просто за сравнение.
А иначе, desive78, и да Ви кажат резултатите си другите, няма как да разберете дали сте от последните- все пак има братчета и сестричета, на които им е необходимо да са минали 50% от теста (предполагам, и за тази година е важало това, също като предишните години).

дани-д
♥0 пн, 11 май 2015, 12:26   #805 
По телефона не ми отговарят, най-вероятно са в обедна почивка. Някой успя ли да се свърже по тел.?

malinkap Ентусиаст
♥0 пн, 11 май 2015, 12:35   #806 
не, дава заето

източника:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=821039.765;topicrefid=20

Май не съм само аз .... а всички ....
Когато излязоха резултатите, аз бях в Южна Америка, имах интернет, съответно и регулярно си проверявах имейла ... но минута с България ми беше минимум 6 лв., а и има една доста сериозна часова разлика. По тази причина резултата на дъщеря ми го разбрах чак като се прибрах към края на месеца в България, по телефона, както повечето (или всички).

Аз не разбирам някой неща - обучението в Шилер е добро - повечето минали през това сдружения твърдят така. Изпитът за мен е ок, писала съм си мнението, да не говорим че съм виждала в последствие и оригиналния изпит (да, изненада!, не е авторски на Шилер). Ясно е че сдружението е в правото си да определя правилата - както Стефан много ясно го обяснява. Това са родители, които гледат собственият си интерес. Но защо се опитвате да изкарвате черното - бяло .... Това не мога да разбера?! Списък с резултати и класиране няма, няма официално уведомяване на родителите - детето ви е изкарало толкова точки и се намира на еди кое си място в общото класиране (не ме интересуват другите къде са, интересува ме моето), има само телефонни разговори в които се споменават точки, но не и пореден номер в класирането (по устна информация по телефона, такова не се извършва изобшо) ... и каквото и да пишете тук това не променя този факт. Няма и протоколи, подписани от изпитна комисия или от членове на УС ... Така са решили сдружението - добре. Да, дразнещо е за хората, които са искали да видят къде точно се намират децата им, а реално са си платили за това ... онези 20 или 30 лв. ... формулирани като дарение ... те и за това са формулирани така, да не можеш да изискваш нещо срещу тях но си длъжен да ги дадеш иначе не може, и тези пари не се събират от членовете на сдружението ... на други места му се вика изпитна такса.
Другата теза, дето ме изпълва с умиление са въпросните втори/трети деца - добре реши ли са членовете че ще ги вземат всичките, те се явяват на изпит само проформа ... ама от къде този напън на родители да пишат че тези деца са по-гениални и от първите. Ми щом са толкова добри и щом родителите им са толкова убедени в способностите .... защо са решили те да имат тази протекция?! Или поне да покажат списък и да напишат тези първи, тези втори ... и така ...
Наистина не виждам защо трябва да обяснявате че черното е бяло.

p.s. и да не забравите че тези неща не са обективни, а аз ги пиша като хейт, защото хлапето ми не е прието  Peace
Какъв е оригиналния тест?

# 199

Последният тест е стара разработка на научната лаборатория на НУКК, правен за техните изпити. Не можаха да ми го датират точно, но поне преди 10 години е даван в комплекса. Може би е от времето на Румен Генчев.

По-миналогодишният е "Училищна готовност" на Пламен Калчев.

Преди това, мисля че, екипа на доц. Матанова разработваше изпитите и отговаряше за приема.

# 200
  • София
Здравейте,

Дъщеря ми ще кандидатства за подготвителен клас тази година. В тази връзка искам да попитам знаете ли дали ще има ден на отворените врати в 145 ОУ в Младост 1.

# 201

Последният тест е стара разработка на научната лаборатория на НУКК, правен за техните изпити. Не можаха да ми го датират точно, но поне преди 10 години е даван в комплекса. Може би е от времето на Румен Генчев.

По-миналогодишният е "Училищна готовност" на Пламен Калчев.

Преди това, мисля че, екипа на доц. Матанова разработваше изпитите и отговаряше за приема.

Благодаря Simple Smile. Ще потърся из нета.

За отворените врати, по напред в темата, бяха писали, че няма да има.

# 202
Здравейте,
Отговарям Ви, понеже явно сте нова в темата и не сте прочели назад...kак е организирана дейността на сдружението
Тестът за училищна готовност, или накратко "изпитът" не се провежда от общинското училище. Правилата , които споменавате не са правила на общинското училище.
И тестът и правилата са на Сдружението Шилер. което има договор с училището и се провеждат от него, от Сдружението, и за целите на Сдружението, от него именно се прави подбора, с цел да се прецени готовността на децата да "поемат" още от най-ранна възраст натоварването от общо 12 часа на ден учене, защото от 1 клас има ежедневно по 4 часа допълнително именно от Сдружението, освен общообразователната програма на МОН осугурявана от общинското училище.... В 55-то общинско училище, например,  не учат само деца на сдружението, там от примерно 10 класа на випуск едва 1/3 са на Шилер, ако още са толкова...поне толкова бяха допреди 2-3 години както и в 145-то, там също освен класове по програма на Сдружението Шилер има и на друго Сдружение.. За децата, които не се обучават по тяхната програма или няма правила, или има други (както споменах, има друго сдружение, занимаващо се с изучаване на английски език). Сдружението Шилер се занимава с обучението по немски език (обяснено е на сайта им), което е в отделни часове от общообразователното обучение на общинското училище (1-7 класове), както и със занимания в подготвителната група, отново по немски. Всъщност общото им с общинското училище е фактът, че децата провеждат занятията си по немски, както и един вид допълнителна подготовка, като занималня го приемете, в училището, в което учат сутринта, до 4-ти клас ежедневно, а после два пъти в седмицата, с тяхната си сутрешна (за подготовката на уроците за училището) учителка. По немски ги води учител на Шилер в същата времева схема - класът се дели на две и докато половината има немски, другата готви уроците от сутринта. Това за 1-7 клас. В подготвителната група има някои специфики.
Дали е честно, вече коментирахме страничка назад. Както и квотите.

Последна редакция: ср, 02 мар 2016, 18:25 от StefanB

# 203
Прочетох всички теми досега и наистина всяка година по това време е едно и също! Струва ми се адски безумно да си пращате децата (като ги и готвите с месеци преди това за тест, който категорично не е съобразен с тяхната възраст) на място, на което сте УБЕДЕНИ, че нещата не са читави, приемът е нечестен, базата е лоша, обучението съвсем "не е на рекламираното ниво" и т.н. и т.н.
И да, знам, че на нас българите не ни е присъщо да търсим грешки и недостатъци в себе си - винаги някой ни е прецакал, някой ни е виновен, системата е ши**на и т.н. и т.н. Моето дете се готви само. Не го пресилвам, занимава се тогава, когато иска. Помагам му доколкото мога, въпреки, че характерът ми е такъв, че не ставам за учител. И ако се справи, ще съм много щастлив и доволен - ще го е постигнал, защото може би наистина е добър, а не защото месеци съм го побърквал да наизустява типови тестове. Или пък е бил късметлия.
Ако пък не се справи, ще му купя сладолед и ще го заведа някъде да играе, защото явно не се е справил - може би по моя вина, може би поради липса на късмет, моментно състояние или друго.
Обаче не бих казал никога, че някакви хора, които не познавам, които години наред правят нещо ВЪПРЕКИ системата, при това нещо много успешно и добро, а отгоре на всичко и с идеална цел, а не за пари, са прецакали моето гардже, щото не са си листнали приетите сортирани по успех, а по азбучен ред...

# 204
  • София
При всички положения на 04.04 след теста отиваме на картинг пистата в ринг мола.  Grinning

# 205
При всички положения на 04.04 след теста отиваме на картинг пистата в ринг мола.  Grinning

Направо организирай среща. Simple Smile

# 206
... Моето дете се готви само. ...

Не съм фен на изкуственото напомпване, което много родители практикуват (частни уроци, логопеди, т.н.) и определено не го разбирам, но за щастие, масата деца на 5.5 - 6г не се и готвят сами за изпити. Вярвам, че така и трябва да бъде!  Peace
Занимания с родител и според детето, без изхвърляния, са друго и съвсем нормално нещо.

# 207
  • София
six_stars , спокойно, не се шашкай толкова  Grinning Не вярвам че някой ще се "откаже" от детето си заради изпит, още по - малко заради точно този в Шилер  Grinning Grinning Нито пък има световен заговор срещу нас. Хората коментират, вълнуват се, нормално е  Grinning
Аз на театър да ида се вълнувам и коментирам после, какво остава за изпит особено за детето.
Браво, че си прочел всички теми ...... това е непосилно понякога  Wink
Ние се готвим с дъщеря ми цели 2-3 седмици вече, с прекъсване, щото бях командировка в чужбина и се прибирам вчера, а тя надраскала всичко по Моливко и Крокотак набързо.
"Оградете всички думи с начална буква К".  Ами оградила тортата? Защо ? питам аз. Ами, защото това е Кейк  Laughing Laughing Laughing
Ние го приемаме като забава, и като ден в който мама ще е в отпуск ( като никога) , ще има цял ден сама с дъщеря си ( като никога)  и след изпита ще идем на 10 любими места  Grinning ( но не й казвам, щото само за това ще говори и ще се превъзбуди, ще брои дните и т.н.)
Успех на всички дечица, най - важно е да са спокойни, да научат нещо и да се забавляват  bouquet

# 208
  • София
Нещо друго освен Крототак и Моливко използвате ли като материали ? Готвя малката по половин час от време на време вечер ,тъй като не всеки път и се пише.Каквото стане ,стане .Няма да свърши света с този изпит все пак Simple Smile !

# 209
  • София
Ами аз купих он лайн всички книжки които са дадени от Шилер по списъка ( крокотак, моливко - 2 книжки взех от поредицата, памет и играя и уча.)
Само "Азбука на мисленето" свалих, намерих някакъв линк. От нея примерно 60- тина първи страници  само от първата книжка засега сме правили. Другите сама си ги прави, тя обича да се занимава. Но гледам, че не ги прави много прецизно. Криви линии в упражненията за фина моторика и т.н. Бърза, като всяко дете. Като имам време да се откъсна от малката, й помагам, казвам й, но предимно сама решава. Само тестовете "Памет" на Юрген Брук не сме наченали още. Сториха ми се сложни на нейната възраст, тя още няма 6 г. Та ще ги гледаме накрая ако изобщо стигнем.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт