Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 112 507
  • 666
  •   1
Отговори
# 630
  • Бургас
  • Мнения: 1 005
Аз съхранявам кутии 2.5 л от сладолед /паралелепипед/, защото ми се нареждат плътно една до друга. Също и в кофички от сирене- 4 кг или 8 кг. Издържат няколко години и са все хрупкави.

# 631
  • София
  • Мнения: 2 299
някой ползва ли тази машина, след като изсуши продуктите. Дали е добра.Приемам и други предложения ,на разумна цена
http://www.samozamen.com/%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D … %D0%BD%D0%B5-caso

Аз ползвам такава машина. Купих я основно за вакуумиране за су-вид готвене, но миналата година вакуумирах сушени чушки за пълнене и сушени сини сливи и съм доволна, освен това като се изтегли въздуха, и обема намалява.

Тази година суша:
Тиквички, патладжани, зелен фасул и зеле. За готвене ги попарвам с гореща вода за половин-един час и слагам в ястието.
Домати от тези за консервиране, оставям ги по-сочни и след това в бурканчета със зехтин и подправки, заварявам колкото да се запечати капачката, слагам и във фризера за готвене.
Червен пипер - цели чушки за пълнене и нарязан на парчета за готвене и мелене на червен пипер.
Изсуших и половин пъпеш, за смути. Пробвах го като го накиснах преди това във вода за да се рехидратира и стана добре, разбит в блендера, още по-ароматно стана смутито в сравнение със суров пъпеш. Затова продължавам с още количества.
Ще суша сливи, гъби, праз лук. Както и една вегета - пащърнак, целина, лук, моркови, и зелени подправки - розмарин, риган, мащерка.
Сушените продукти съхранявам вакуумирани в пликове и в стъклени буркани и стъклени кутии.

Някой сушил ли е спанак ?

# 632
  • Мнения: 6
Купих сушилня Мюлер от промоцията в Кауфланд. Как махнахте миризмата на Китай от уреда? 2 пъти го михй работи на празни обороти и пак осмардя смокините Confused

# 633
  • София
  • Мнения: 3 841
Ако това са фталати и/или друга съставка (пластификатори) на пластмасата няма да се махне "миризмата". Бих подала жалба в Метрологията. Съставката е токсична. Казано на български - отровна. За уред, контактуващ с храна би трябвало да е забранена.
Моето дете стигна до  повръщане 20-100 пъти (не можеше да се преброи)  от "миризмата" на китайска играчка преди години. Дадох играчката за изпитване в Метрологията, а ефектът беше, че изтеглиха играчката от цяла София и аз никъде не можах да намеря, за да купя 3 броя (беше подарък и нямах документ)! За да им спазя процедурата...
От щанда с тостери, миксери... в Кауфланд мирише на пластификатори. Проверявала съм. За дехидратор не съм гледала.

# 634
  • Sofia
  • Мнения: 17 843
Направих пестил от круши. В сушилната за половин ден и една тава във фурната за девет часа.  Харесва ми. Ще правя и от банани.     .   Нарязах и ги опаковах.  Къде се държат❓В хладилник или на стайна темп.❓     

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 23:51 от Doli

# 635
  • Мнения: 3 149
Направих пестил от круши. В сушилната за половин ден и една тава във фурната за девет часа.  Харесва ми. Ще правя и от банани.     .   Нарязах и ги опаковах.  Къде се държат❓В хладилник или на стайна темп.❓     

Ха, сега като се похвали, ще трябва да дадеш и рецептата! За варианта със сушилнята.
Инъче как ще си направим и ние?

Аз си набрах домати, тип консервно, мисля да го изсуша. Кажете и за доматите как процедирате - на филийки, на две или цели ги сушите? Малко по-едри са от стандартната "Рома". И после със зехтин в буркан, нали?

# 636
  • Добрич
  • Мнения: 4 523
Доматите на филийки много залепват за скарите. Предпочитам на половинки, като махам течната част предварително ( ползвам я за друго). В буркан със зехтин или др. мазнина имат трайност само 6 месеца. Прибирам в буркани без нищо. Имам такива от две години и не са развалени. По всяко време после от тях може да се направят със зехтин и подправки.

# 637
  • Мнения: 3 149
Доматите на филийки много залепват за скарите. Предпочитам на половинки, като махам течната част предварително ( ползвам я за друго). В буркан със зехтин или др. мазнина имат трайност само 6 месеца. Прибирам в буркани без нищо. Имам такива от две години и не са развалени. По всяко време после от тях може да се направят със зехтин и подправки.
Благодаря за бързото включване.
Надявам се, че моите консервни домати няма да са много сочни. Ориентировъчни градуси и време можете ли да ми кажете?

# 638
  • Sofia
  • Мнения: 17 843
Нищо сложно няма в направата на пестил. От всеки плод става.  Без захар.                                             Крушите ги почистих и нарязах.  Сварих и ги пасирах.  Повряха още малко да се посгъстят и в тавичките сложих хартия за печене.  Сипах по два черпака във всяка тавичка.           Днес правих от банани.  Не ги варих а ги пасирах.  За пет часа във фурната изсъхна.    

# 639
  • Мнения: 3 792
Домати суша на половинки. Сушила съм досега само Рома. После съхранявам в стъклени буркани без нищо.
Като съвет - внимавайте да не ги пресушите, че после и в зехтин не омекват.

# 640
  • Мнения: 3 149
Домати суша на половинки. Сушила съм досега само Рома. После съхранявам в стъклени буркани без нищо.
Като съвет - внимавайте да не ги пресушите, че после и в зехтин не омекват.
Ориентировъчни градуси и време?

# 641
  • София
  • Мнения: 1 779
Домати суша на половинки. Сушила съм досега само Рома. После съхранявам в стъклени буркани без нищо.
Като съвет - внимавайте да не ги пресушите, че после и в зехтин не омекват.
Ориентировъчни градуси и време?

delia, независимо какъв плод или зеленчук сушиш, ако искаш да му запазиш витамините температурата трябва да е между 45 и 50 градуса.
Времето зависи от много фактори - влажност, зрялост и т.н. Отдавна съм установила, че сушенето на добре узрели плодове съкращава времето за сушене с около 20%-30%. Доматите, ако ще ги сушиш на половинки е добре да махнеш семената и течността около тях, както вече са те посъветвали. Бих ти препоръчала и да надупчиш с остър нож люспата, за да облекчиш и ускориш изсушаването. Поне 20 часа ще ти трябват, но това зависи и от сушилнята, която ползваш, освен от температурата и от началната влажност. Размествай нивата на скаричките, за да се сушат равномерно всички. Това е, успех! Flowers Hibiscus

# 642
  • София
  • Мнения: 3 393
Има ли проблем ако не махам семената на доматите? Суша чери и нямам толкова време, за да го направя? Направих няколко тавички с пестил от праскови и сини сливи. Много е вкусен. За съжаление не успявам да направя толкова, че да остане за зимата. Докато изсъхне и е изяден. Но поне се радвам, че децата ядат него вместо шоколад.

# 643
  • Sofia
  • Мнения: 16 169
как сушите смокини, белите ли ги.


Смокините не се белят. Лично аз ги режа на кръгчета и суша до много сухо, трайни са в стъклен буркан (и в пластмасов също) почти година - за повече не се знае просто понеже не оцеляват, миналата година преработих към 300кг сигурно сурови смокини... и всички изчезнаха до края на карантината.

# 644
  • Sofia
  • Мнения: 17 843
Има ли проблем ако не махам семената на доматите? Суша чери и нямам толкова време, за да го направя? Направих няколко тавички с пестил от праскови и сини сливи. Много е вкусен. За съжаление не успявам да направя толкова, че да остане за зимата. Докато изсъхне и е изяден. Но поне се радвам, че децата ядат него вместо шоколад.
Не  се махат.                                     Прасковите за пестила варят ли се,захар слага ли се ?   Аз сега правя от сини сливи. Не ги варих. Пасирах ги и ги сипах в тава с хартия.

Общи условия

Активация на акаунт