Любители на Котки Тема 99

• 36 672
  • 771
  •   1
Отговори
# 345
Да се включа към темата за храненето. Освен месо, аз давам варени яйца. Много добре ги приемат и говорих с ветеринарката, която каза, че е доста добра храна за коте. Друго в домашни условия - вземам им замразена риба, държа я във фризера и периодически изваждам по малко и им давам.  
Не знам доколко е правилно, но им давам манджички със зеленчуци и месце, с малко хряб вътре. Купавам пакет пилешки дробчета, сварявам ги, изхвърлям водата и тях слагам във фризера и вадя по малко и смачквам към манджите. От време на време давам и котешки консерви с месо, защото в тях има добавени някакви витамини. Имам резерви към тези консерви, но по малко мисля, че е добре. Сухите храни въобще ги избягвам.
Малкото коте, което го намерих полуживо преди една седмица, вчера го водих на ветеринарката и тя се впечатли колко е наддал и каза, че го гледам доста добре. И тя ми предлага някакви теории за храната - особено за сухите, колко хора ги измисляли. Но аз лично мисля, че природните неща са най-добри а за хора и за животни.
Ако не е досадно и аз да попитам защо не трябва да се дават свински неща? Не са ми попадали, но не мислех, че са вредни.

# 346
Преди време една съфорумка спомена, че не е хубаво да се дава защото е по-мазно, в никакъв случай не е вредно поради някаква друга причина. Мен много не ме устройва това, защото татко си гледа прасенца на село и зимата имаме в изобилие домашно свинско Mr. Green

# 347
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Не знам защо точно, но е факт, че почти няма произвеждани храни за котки със свинско. Твърде мазно е и черният дроб на котките не можел да преработи свинската мазнина. За ядене на сурово свинско знам със сигурност защо не трябва - суровото свинско е основен източник на заразяване с токсоплазмоза и трихинелоза. Котешкият организъм няма механизъм да се справи с тях за разлика от салмонелата, към която били по-устойчиви, и от ешерихия коли, която била част от естествената бактериална среда в стомаха.
Не бива да се дава сурова риба. Трябва да е варена, печена. В никакъв случай риба тон от консерва за хора, не обяснявам защо, че не ми стана много ясно, но навсякъде това се казва категорично. Вметвам и да се знае, че морската риба съдържа повече минерали от речната, както и че с рибата не трябва да се прекалява, защото може да доведе до отравяне с фосфор, който е във високи количества в рибешкото месо.
Дроб да се дава веднъж-дваж седмично. По-честа употреба можела да доведе до натравяне с витамин А.
Предимството на консумирането на сурово месо (пиле, заек, телешко) и сурови дреболии (сърчица, дробчета и др. пилешка карантия) е че в него се съдържат нормални количества от жизнено важните за котката аминокиселини - аргинин (месото), таурин (сърчицата).
При термична обработка се губят част от тях, както и от необходимите мазнини. А мазнините доставят на организма витамини А, D, E, K и една от най-важните киселини – арахнидова.
Възрастната котка не може да преработва лактозата, но все пак мляко може да се дава, както прясно(2-3 с.л.), кисело (1-2 с.л. с връх), така и чистото масло (колкото лешник), но в малки количества и то за препоръчване сутрин. Като се прекали, се стига до диария. Разхлабващият ефект на млечните продукти го прилагаме, когато са се позатегнали с голямата работа. Wink Laughing
Яйцата са полезни, но да не се хранят с тях много често, защото ензим, наречен авидин може да доведе до оплешивяване.
Може да се дава готвено, без сол и подправки, като комбинация на месо с ориз и моркови; месо с ориз и грах; месо с картофи и моркови; месо с картофи и грах, месо с царевица. Естествено количеството на ориза, картофите или царевицата е минимално.
Ако имат афинитет може да оставите котките да ръфат корите на краставиците или нарязаното зеле, доматките, защото все едно пасат, а и това е често стомашно съдържимо на всяка пилешка популация.

Горните неща ги събрах, като що-годе смислена информация от множество сайтове. Не претендирам за абсолютна достоверност и изчерпателност, но това е основното.
Който се сеща - да допълва, поправя ... Peace

# 348
Адиктид, благодаря! Ще видя какво е положението, като се прибера, че трябваше спешно да изляза.

За храната гледам, че коментирате. Аз по случайност бях купила от Кауфланд една суха в сива опаковка, пише хай премиум на нея. Пише без оцветители, консерванти и т.н., почти само месо е. Ако е верен етикета разбира се.
Иначе на моите варих пиле също и го замразих на порцийки. Забелязах, че по-бавно го ядат, въпреки че е на парченца.
Мъжът ми беше купил гранули уискас и каго пточетох съдържанието, се потресох. Вътре почти нямаше месо, а толкова ги рекламират. Добре че беше темата да разбера как се хранят коткиъе.

# 349
Профи, отличен пост.
Допълвам за човешката риба тон, заради солта не се препоръчва. Ако се успее да се обезсоли добре, не мисля, че би била проблем в малки количества.

Пролетен дъждеж, дай моля те точния състав с количествата. Стана ми много любопитна тази кауфландска храна.

# 350
Адиктид, благодаря! Ще видя какво е положението, като се прибера, че трябваше спешно да изляза.
Moля, дано не е сериозно. Сега си спомням навремето едно мое коте скочи върху печката с дърва...лапичките му изгоряха, ама се оправи, къде ще иде. Точно с  риванол мисля го мазах.

# 351
Момичета, благодаря ви за отговорите! bouquet
Пролетен дъждец дано не е сериозно. Hug

# 352
  • На края на вселената!
Риба тон за човешка консумация може да доведе до живачно отравяне, може да доведе до увреждане на бъбреци.
И един цитат от нета
Цитат
Някои чревоугодни котки обичат риба тон в масло. Тези, които редовно глезят котката си с този деликатес могат неволно да причинят отстраняването на големи количества Bитамин Е от нейното тяло, което води до натрупване на специален вид мазнина оцветена от жълтеникаво до оранжево. Причината за това е наличието на твърде висока концентрация на неразтворим билирубин в кръвта, отпадъчния продукт на хемоглобина.

# 353
Roisin всички прекрасници от албумчето са страхотни. А този малкият булият си е истински бонбон. Да са ти живи и здрави. Марта се грижи за "мама", както "мама" за нея.

# 354
Ох, както се казва едно зло никога не идва самО. Днес чаят беше за детето, защото е болно.
Заведох котето на вет. Има 41 градуса т и втора степен изгаряне отстрани. Направо ще се гръмна.
Сега чакам да го обработят. Ще му сложат системи и ще ходим всеки ден да го третират. Така жално мяука, ужас.

И май ви заблудих с кауфландската храна, за което много се извинявам. Ще напиша състав, но нямам сили сега да ходя да търся опаковката из шкафовете.

Sad Sad

# 355
  • София
Kalinass smile3525

# 356
Дъждец, ще се оправи котето, малко кофти, ама случват се инциденти.  Hug Голяма площ ли е засегната, чак се учудих, че има и температура, има ли паднала кожа/козина или е само червено? newsm78

# 357
Ох, милото. Дано бързо се оправи!  Hug

# 358
15.00ч.! Точно три часа! По план графика ми за деня, това означава, че е време за посещение на тоалетната и трето, последно кафе. Та прибирам се аз чинно вкъщи и също така чинно от вътрешната страна на вратата ме посреща Дундьо, котаракът подвизаващ се и под името Багира. Следва ритуално отъркване, придружено с фалцетни възклицания от моя страна и нещо средно между дъскорезница и развален мотор от негова. И всичко това само от любов, да не си помислите нещо друго. Обаче днес нещо смущава погледа ми. Леко, небрежно закачен на едно от нокътчетата на дясно задно краче се мъдри бял конец. Добре.... Ама защо този конец няма край... Опасва целия коридор и тайнствено свива към всекидневната. От там подозирам продължение към спалнята... Хм..... Гушкам дъскорезницата и тръгвам по следите... Ммммм да! На края на белия конец се мъдрят единствените ми дантелено- еротични гащи, марка Триумф! Ах, гадина! Как ги е докопал не знам, нито пък искам да знам, защото малката ми лудост дали съм изключила нещо си, заключила и т.н. просто ще бъде разбита от опитите да скрия всичко от тоз дзвер.... Та цялото това писане е да ви кажа, че от гащите нищо не става, но пък намотах завидно кълбо бял конец. Някой да има нещо за кърпене в бяло?
Дъждец, бързо оправяне на котето!

# 359
Нямаше паднала козина, но сега го остригаха. Козината на залятото беше сплъстена и опърпана. Кожата отдолу е червена, не е паднала. Котето през деня беше ок, ходеше напред-назад, но сега преди да го заведа се беше скрило и си стоеше. Явно не му беше добре.
Петното е големичко-може би 8-9см дълго и 4-5 широко.
Много виновна се чувствам. Къде блях сутринта, че я бутнах тази чаша Sad

Общи условия

Активация на акаунт