Удължаване на учебната година

• 55 018
  • 1 530
  •   1
Отговори
# 1 515
  • София
  Моето дете в 6 клас определено не може да си подбира информацията. И аз мисля, че това е умение изискващо по-задълбочен поглед, който се получава не по-рано от 16 години за средностотистическо дете. Познавам такива деца, които го правят по-рано, но те са изключение и се отличават сред връстниците си.
Едва ли ти си го учила как да използва скайп да кажем, или как да сваля и използва различни мап-ве в майнкрафт, или пък ако качва виде-а в ютуб едва ли ти си му показала коя програма за видеообработка да свали  и как да я използва. През подобни неща всеки седмокласник е минал и се е оправил без помощта на родителите си с информация от мрежата.

Да, това е информция от типа "игра". Или става или не, а и да става, и да не става, това няма никакво значение. Не е информация от типа " кой е подходящия тип контрацепция за моята възраст?"
Едното е все тая от къде се взема.
За другото е важно на кого ще се довери. Именно довери,б не провери.
Мразя мобилните устройства

# 1 516
Елл, през цялото време "намиране и отсяване на информация" от децата, мислех, че визираш намиране, но най-вече отсяване кога напр. Константинопол е провъзгласен за столица. За да го направиш трябва да имаш базови понятия кога горе-долу се е случило, кои са били основните играчи. Затова ти е нужен първоначално Учител и Учебник.
Това да инсталират, деинсталират, играят, клипове за дадена игра - с това се раждат, но то е чисто консуматорско. И да, етап в развитието за намиране на информация е. Но аз на това не отдавам значение.
Признавам, че се справят по-добре от възрастните. Но те и това им е заниманието - карат по метода на пробите и грешките. Не са се втурнали да четат доклади и реферати по теми.
Затова смятам, че след 6-7 клас са вече способни да отсяват. И по-рано може, но трябва да се обучава детето. Има изключения, разбира се.

# 1 517
  • София
Всъщност не съм и очаквала от хора, които не признават правото на собствените си деца да мисля и да се учат самостоятелно, да приемат една непозната  да има различно, собствено мнение Simple Smile

Лично на моето дете категорично му отказвам правото да бъде прегазено на улицата, понеже самостоятелно се е научило на праволата за движение от алтернативни източници, или да се убие в името на някой си бог, да ползва (ако беше момиче) контрацептиви "след" вместо "преди", да погълне арсеник с терапевтична цел и редица други неща.
Все ми е едно какво мнение имаш ти (събирателно) - ако не се опитваш да вербуваш хората за своята алтернативна секта, ако щеш си вярвай, че свободният скок от върха на блока ще те направи блажена. Не ми пречи.

# 1 518
  • Русе
Всъщност не съм и очаквала от хора, които не признават правото на собствените си деца да мисля и да се учат самостоятелно, да приемат една непозната  да има различно, собствено мнение Simple Smile
  Това ми е мечтата на мен. Да мисли, да разбира. Ама не му се получава точно с този материал, който изискват в училище. Сложни са му понятията, не разбира връзките и просто се отказва.

# 1 519
  • София
Елл, през цялото време "намиране и отсяване на информация" от децата, мислех, че визираш намиране, но най-вече отсяване кога напр. Константинопол е провъзгласен за столица. ....

Няма голямо значение каква ще е информацията. Ако ученикът е достатъчно добре мотивиран за да търси и отсява информация на тема "Константинопол е провъзгласен за столица" сигурно ще се справи добре. За съжаление в повечето случаи може да мине само с копи-пейст.

Последна редакция: ср, 09 дек 2015, 20:02 от Елл

# 1 520
  • Ямбол
Оф, ако и децата тъпчат на едно място толкова време, както тук родителите им в темата за едно търсене на информация, то си е напълно заслужено удължаването на учебната година. Интересно, че този, който пише най-невъобразимите глупости, гълчи другите, че пишели глупости.

# 1 521
  • София
Елл, през цялото време "намиране и отсяване на информация" от децата, мислех, че визираш намиране, но най-вече отсяване кога напр. Константинопол е провъзгласен за столица. ....

Няма голямо значение каква ще е информацията. Ако ученикът е достатъчно добре мотивиран за да търси и отсява информация на тема "Константинопол е провъзгласен за столица" сигурно ще се справи добре. За съжаление в повечето случаи може да мине само с копи-пейст.

Няма какво да се мотивират, че да търсят, че да отсяват. Година е. Отваряш учебника и поглеждаш- отнема 20 секунди. Толкоз. Не е нужно да издирваш начини да попаднеш на грешни дати, че да почнеш после да сравняваш и да отсяваш. Както казва баща ми, има много начини да си почешеш лявото ухо с дясната ръка. Можеш и зад главата да си протегнеш ръката, може и м/у краката да я прекараш, но все пак, повечето хора просто ще посегнат отпред. И децата не са някаква форма на полуидиоти, че да ги караме да правят подобни глупости. Нито пък имат излишък от свободно време.

# 1 522
Кати, не разбрах само другарката Бранкова какво казва по въпроса за търсенето на информация?  Joy

Извинете ме, не се стърпях. Без друго темата отдавна е тотален спам.

# 1 523
  • София

Party
Ами тя жената сигурно се е пренесла е един по-добър свят - навярно такъв, в който няма първокласници - но ако случайно да би била жива и да би прочела това обсъждане сигурно би получила инфаркт при перспективата някое дете да вземе да търси и сортира информация по въпроса дали Франция е държава или континент - примерно от тук:
http://www.clip4e.com/play_unikalno_typa_amerikanka_v_tv_igra_prevod.htm&rel=1

# 1 524
По темата-категорично съм против! Crossing Arms
Поредният бисер на поредния министър Thinking

# 1 525
учебникът трябва така да е написан, че ако се случи така, че отсъстваш един или два часа, да можеш да седнеш и да прочетеш и да разбереш до голяма степен

По този повод се сетих да ви питам специално за учебника по български език, по кое издателство учат децата ви?
Моят е по Булвест 2000  smile3516

# 1 526
  • София
Нямам никаква идея, малко ли учебници смениха през годините. Върти ми се Булвет, но има и Анубис. Помня, че по ЗИП купувахме тетрадки на Понс;

# 1 527
  • Ямбол
Който вече е факт.

# 1 528
Който вече е факт.
Да, не за първи път министерски "бисери" стават факти. Нищо ново под слънцето.

# 1 529
Може ли да попитам следното: Днес по телевизията казаха, че промените в закона ще засегнат първо бъдещите петокласнищи догодина. Някой знае ли до коя дата догодина ще се учи в пети клас лятото съгласно новия закон? До 15ти юни или до 30ти юни? А ако в 5ти клас учат до 30ти юни, в 6ти и 7ми до 15ти юни ли ще учат или пак до 30ти?
А променени ли са условията за кандидатстване след 7ми клас  и по-конкретно - ще се взимат ли предвид всички оценки в бала или ще е пак както досега - само мат. и български?

Общи условия

Активация на акаунт