Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 459
  • 444
  •   1
Отговори
# 195
Защо ли не схващам логиката да вземеш диплома за знания, които си получил 2 години по-рано?
Може би защото в дипломата влизат още оценки от 11-12 клас, както и оценките от ДЗИ.
Знания, Лиляно, знания!
11 и 12 клас не ми е преподадено нищо ново по БЕ и математика - ях в последния или предпоследния набор преди задължителните матури и в професионална паралелка - пробваха как ще мине с преговор на материала по тези предмети от предните години. Минава без проблем - но и без тези два класа. Можеха да ми сложат 5 часа счетоводство, вместо БЕЛ, но на някой не му е достигнало сивото вещество.

# 196
Трябва да има 12-ти клас. Аз съм "ЗА".

# 197
За да не дремят по чиновете в САЩ им се разрешава в горните курсове да взимат предмети, които се изучават във висше учебно заведение. След като реално постъпят във ВУЗ, предметите, изучавани в гимназията се признават като редовен курс. Това разбира се е за по-будните дечица. Трябва да имаш успех и да те препоръча учителя за да можеш да започнеш да учиш университетски курсове.

Другите, които не искат да учат отиват по занаятите и като дойдат да лепят плочки на висшистите вторите се чудят за какво им е сега да знаят за диференциалните уравнения и матриците и детерминантите, като средниста прави повече кеш пара и без да си е затормозявал мозъка с нАука.

Аз съм за по-малко учене, независимо от кой клас ще го решат -8, 10, 12.

# 198
  • Ямбол
Да, бе, да, нека заложим по левче каква е вероятността младежи, които са се отказали от ученето в десети клас, да вземат, че да си доучат за диплома! Голяма работа, че имало форми! После ще се чудим защо се вдига престъпността, младежката безработица и пр. негативни ефекти от прекъсването на училище преди вземане на средно. Тези (де)фекти отдавна западняците ги изпитват, дори когато уж при тях има работа. Днес по радиото случайно чух, че в Португалия младежката безработица била 40 процента. Колко ли от младежите са без диплома и квалификация от тези проценти и колко са поне със средно и професия?
Хайде стига си залагала. Достатъчно много ученици имаме на самостоятелна форма на обучение. Това обикновено са момичета, които са забременели и след време все пак решават да си завършат средното. Има и момчета, които са напуснали поради много отсъствия, но след няколко години им идва акъла и се връщат пак в училище. Да не ти казвам, че в професионалните гимназии имат цели паралелки с вечерно обучение.

Скрит текст:
Защо ли не схващам логиката да вземеш диплома за знания, които си получил 2 години по-рано?
Може би защото в дипломата влизат още оценки от 11-12 клас, както и оценките от ДЗИ.
Знания, Лиляно, знания!
...
Можеха да ми сложат 5 часа счетоводство, вместо БЕЛ, но на някой не му е достигнало сивото вещество.
Ти май нещо ме обърка? А?
А за сивото вещество е очевидно на кого не достига.

# 199
  • София
А защо да се стига дотам да напускат? И ти виждаш върналите се, а колко не са се върнали, тях няма как да ги преброиш, защото те сега се водят отпаднали. Между другото, с новия закон тези паралелки ще намалеят, защото като вземат заветното листче за завършен първи етап, хич няма да им дреме за записване на втори етап и диплома. Сега някои се връщат, защото иначе остават с основно образование и крачката между основно и средно е много голяма. Сега ще им сложат една междинна крачка, на която повечето ще си останат. Няма да казват, че са с основно, а със завършен първи етап на гимназиално. Някак няма да звучи толкова кофти и за родителите, и за младежите, и за системата.

# 200
Да, бе, да, нека заложим...
Хайде стига си залагала. Достатъчно много ученици имаме на самостоятелна форма на обучение. Това обикновено са момичета, които са забременели и след време все пак решават да си завършат средното. Има и момчета, които са напуснали поради много отсъствия, но след няколко години им идва акъла и се връщат пак в училище. Да не ти казвам, че в професионалните гимназии имат цели паралелки с вечерно обучение.

Разбира се, че има. Особено мъже из бившите техникуми за вечерно обучение. За тях най- често съм чувала.  Peace

Питат ме- отговарям- има варианти. От много години насам. И още ги има. Пак повтарям- ако има желание човек, възможности има законови.

Кой и защо не се връщал е съвсем друг въпрос.

# 201
  • София
Само че този отделен въпрос е много важна част от цялата картина, която се конструира като последствие. На държавата работата й не е да я кара на "ванианти има - който иска", защото така ще си я караме на неолиберализъм и ще сърбаме попарата след още десет години. Връщането след няколко години е след дъжд качулка, то е като да чакаш да се разболееш, вместо да правиш профилактика. Държавата разполага с достатъчно механизми, с които да поощри или потисне един или друг процес - в случая дали младежите ще останат в училище или не. Тази история с десетия клас е половинчата работа и не само няма да мотивира младежите да завършат училище, но и ще има обратния ефект - ще се намерят достатъчно младежи да лежат на ухото, че могат да завършат десети клас с удостоверение и ще се водят с гимназия, а всъщност няма да имат нищо. Все едно ядат зрънчовци - мислят си, че ядат нещо.

# 202
  • Ямбол
И сега има достатъчно много младежи, които завършват, но в главите им няма нищо. За какво им е тази хартийка? Да се махат и да не свалят нивото.

# 203
  • София
а трябва нивото да се вдигне, а не да махаме тези, които още го свалят. Да се махат, за да не загрозяват още картинката, така ли?

# 204
Какво точно ниво и качество нищите при положение, че една учителска заплата зависи от броя ученици, а не от качеството на преподаване?
Дори да се случи това, което тук някои смятат за "отсяване на плявата", нивото няма да се вдигне. Единственото, което ще стане, е че плявата няма да боде нежните даскалски очи.

# 205
  • София
А мен повече ме притеснява какво се случва с ''плявата''. Другите - умните, амбициозните, и т.н. не ги мисля. По-умни от мен са се сетили и казали, че за голяма част от необразованата ''плява'' е най-лесно да се влее в престъпния контингент. Един архитект или оперен певец няма да тръгне да продава амфети на дечурлигата.

# 206
И аз мисля, че който не иска да учи, по-добре да приключи с 10 клас, отколкото само фиктивно да ходи и да си губи времето, а освен това да пречи на останалите.
Такива ученици дърпат назад целия клас.

# 207
Излишен е,разбира се.След 11 клас,направо във ВУЗ,който има желание.Който няма-да хваща работа и това е.

# 208
  • София
А където половината клас е от такива, дърпащи назад? Нека не забравяме, че класовете не са предимно от отличници и един-двама, които дърпат назад, а и тези, дърпащите, са до седми клас, докато се разслоят по гимназиите. Колкото по-надолу вървим по класациите, толкова повече стават тези, дърпащите назад, повече. Няма никакъв смисъл да се връщаме към неща от зората на соца, когато болшинството са учели до осми клас и се е смятало за нормално. Започнало е масово поощряване на младежите, че и възрастните да вземат средно, измислили са разни вечерни гимназии, пуцове и каквото там е било, само и само да дръпне населението нагоре. Сега става обратното - дай да клъцнем тези, дето не им се учи, ама някак по-елегантно - не да ги оставяме само с основно, а да им дадем десети клас, колкото да не отпадат още в осми, то е ясно, че от тях нищо не става, да ходят да бачкат. Да бачкат, ама къде и какво? Нека Лиляна каже, нали тя даде пример с многото класове, явно има поглед - какво и къде работят въпросните вечерници? Освен в строителството и други места, но като общи работници, за какво някой ги наема? Хайде, да кажем, че момичетата, които са родили имат какво да правят - гледат си децата и къщите, ама какво става с момчетата? Те са много рискови, направо са готови за престъпна кариера.

# 209
  • Ямбол
Андариел, повтаряш се.
Изобщо не знам къде работят хората от вечерните училища. Не работя в професионална гимназия. Предполага се обаче, че като я завършат тази гимназия, освен едното средно, ще имат и професия, което е по-добре от предишното им положение.

Общи условия

Активация на акаунт